FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
CB radio
Autor Wiadomość
Trainzan
nowy

Wysłany: 19-07-2008, 21:25   CB radio

Na pewnej stronie ściągnąłem dodatek do Trainz 1.5 + SP4. Nazywa się CBRADIO.zip
Problem w tym, że nie mogę go otworzyć. Nie pamiętam nazwy strony internetowej. Dodatek ten daje odgłosy rozmów przez CB radio podczas jazdy. Załącza się dopiero w trybie "widok z wewnątrz". Prawdopodobnie można też nagrać takie odgłosy i ustawić je pod odpowiednie skrypty. Co mam zrobić jakbym chciał nagrać takie odgłosy i gdzie je dodać?

Radziosław
zaawansowany

Wysłany: 19-07-2008, 23:02   

To na PKP jest CB radio...?

Trainzan
nowy

Wysłany: 19-07-2008, 23:06   

Taaa. Całe 5 godz. szukałem tej strony. Niestety bez rezultatów.
Ostatnio zmieniony przez Trainzan 19-07-2008, 23:08, w całości zmieniany 1 raz  

Grzegorz kk
user

Wysłany: 20-07-2008, 09:54   

Jak tak czytam ten post to nie wiem czy ty masz chociaż malutkie pojęcie o krótkofalarstwie.
Primo 1). Zapraszam do tego wątku.
http://www.trainz.pl/_forum/viewtopic.php?t=774
Primo2). Jak już kolega słusznie zauważył że coś tu nie gra. Cytat:
Cytat:
To na PKP jest CB radio...?

Kolej nie używa do jasnej .... Ciasnej CB-radia!, (Jeśli nie wiesz to czemu kogoś wprowadzasz w błąd? Pytanie to było do kolegi "trainzan"), jak ty sobie to wyobrażasz czy widziałeś kiedyś na lokomotywie jakąś wielką antene(niektórzy by powiedzieli "Bata" :D) od CB (Powiedzmy sirio M 145 cm :D?) odpowiedź brzmi OCZYWIŚCIE ŻE NIE :). Po pierwsze jak sobie wyobrażasz rozmowe maszynisty a po krótkiej chwili ktoś by się wtrącił z tekstem.
Cytat:
"Mobile jak dróżka do Warszawy wygląda"
:D
Tak wygląda antena na EN57 np.

Primo3). Pisałem to już ale napisze jeszcze raz dla całej społeczności:),
PKP:D jeśli ktoś by nie wiedział PKP pracuje w paśmie niekodowanym ogólnodostępnym w modulacji "FM" między (150000-155000) .. Mhz

Primo 4:)

Cytat:
Dodatek ten daje odgłosy rozmów przez "CB radio" podczas jazdy.

Gwarantuje ci że to nie są odgłosy z nastawni albo użytkownik je tak po prostu nazwał "CB-radio" to jedna bajka a kolej to druga.

Cytat:
Prawdopodobnie można też nagrać takie. Co mam zrobić jakbym chciał nagrać takie odgłosy i gdzie je dodać?.

Primo 5:) ). Nagrać możesz jedynie z urządzenia które się nazywa skaner nasłuchowy "Najtańsze urządzenie można już kupić w renomowanej firmie "Avanti radio" za 249 zł "Uniden ubc30 xlt" Ale reszte na ten temat znajdziesz tutaj:
http://www.trainz.pl/_forum/viewtopic.php?t=774. Chociaż z drugiej strony byłem na DTK w Olsztynie to maszynista nie był w stanie odpowiedzieć mi na jakich częstotliwościach pracuje jego radio:), taka mała dygresja.
Pozdrawiam i nie mów już więcej że CB-radio używa kolej lub jakieś inne służby. :))

Nagranie PKP ze skanerka nasłuchowego :
http://www.speedyshare.com/855670210.html

http://www.speedyshare.com/728160915.html
Jeśli pomogłem to ciesze się że mogłem się podzielić z innymi swoją wiedzą na temat kolei:).
Ostatnio zmieniony przez Grzegorz kk 20-07-2008, 10:07, w całości zmieniany 6 razy  

Radziosław
zaawansowany

Wysłany: 20-07-2008, 10:47   

Cytat:

Kolej nie używa do jasnej .... Ciasnej CB-radia!, (Jeśli nie wiesz to czemu kogoś wprowadzasz w błąd? Pytanie to było do kolegi "trainzan"), jak ty sobie to wyobrażasz czy widziałeś kiedyś na lokomotywie jakąś wielką antene(niektórzy by powiedzieli "Bata" :D) od CB (Powiedzmy sirio M 145 cm :D?) odpowiedź brzmi OCZYWIŚCIE ŻE NIE :). Po pierwsze jak sobie wyobrażasz rozmowe maszynisty a po krótkiej chwili ktoś by się wtrącił z tekstem.

No właśnie... CB Radio... :]
Chociaż częstotliwości z CB radia (lub podobne) są na LHS, chyba...

Trainzan
nowy

Wysłany: 20-07-2008, 13:40   

To jak robią niektórzy, że słyszą rozmowy innych maszynistów przez radio? I to w Trainz 1.5 + SP4

placuch
super user
Uczę się GMax ;)

Wysłany: 20-07-2008, 13:43   

Trainzan napisał/a:
To jak robią niektórzy, że słyszą rozmowy innych maszynistów przez radio? I to w Trainz 1.5 + SP4

W scenariuszu słyszysz ich rozmowę - są to dźwięki dostarczone wraz z Trainz :)

"Segment p.o. Wistka" - 35%

Trainzan
nowy

Wysłany: 20-07-2008, 13:54   

Cytat:
"Mobile jak dróżka do Warszawy wygląda"
:D

Taaa to może mi powiesz, że na kolei też są miśki i krokodylki?

A ja nie mam na myśli SKM lub EZT, tylko lokomotywy pasażerskie i towarowe. SKM i EZT mogą mieć krótkofalówki, bo jeżdżą na małych dystansach. A jeśli chodzi o LOKOMOTYWY, to mają CB na 99% z krótkimi antenami. Mają inne CB od wszystkich. No i oczywiście mają własny kanał.

Grzegorz kk
user

Wysłany: 20-07-2008, 14:13   

Trainzan napisał/a:
No i oczywiście mają własny kanał.

Mów do słupa ...:). Z jednym się zgodze i nie mają jednego kanału tylko 8.
Cytat:

Taaa to może mi powiesz, że na kolei też są miśki i krokodylki?

To właśnie próbuje ci uświadomić że na kolei nie ma CB-radia.
Cytat:
SKM i EZT mogą mieć krótkofalówki,

Mogą mieć ale nie mają i nigdy nie będą mieli.
Cytat:

A jeśli chodzi o LOKOMOTYWY, to mają CB na 99% z krótkimi antenami. Mają inne CB od wszystkich.

Po pierwsze krótkie antenki CB miały by o wiele wiele słabszy zasięg.
Po drugie. Skoro kolej inwestuje w Cb-radia :)) to ja jestem ahmed Al akczi :).
Tak wyglądają radiotelefony i na pasażerskich i na SMK-ach na lokomotywach spalinowych/manewrowych i inne ustrojstwa.(http://www.transportszynowy.pl/eztradio.html )więc kolego wybacz ale nie wmówisz mi że kolej używa CB-radia nawet na SKM:].

Dane ze strony:
Specyfikacja ogólna:
Częstotliwości: 150,000 -155,000
Modulacja: FM,
Transmisja: Simpex, Duosimplex,
Odstęp kanałowy: 12,5 KHz.
Jak wyobrażasz sobie przestrojenie radyjka CB żeby miał odstęp kanałowy 12,5 Khz :)? , skoro W łączności CB (Obywatelskiej) obowiązuje odstęp międzykanałowy 10 KHz ??. Jeśli mi to wytłumaczysz przyznam ci racje. I zwróce honor:).
Ostatnio zmieniony przez Grzegorz kk 20-07-2008, 14:25, w całości zmieniany 7 razy  

Tata Muminka
znawca

Wysłany: 20-07-2008, 15:43   

Grzegorz kk zna się na tym bardzo dobrze, co można zauważyć po jego wypowiedziach. Dziwię się, że do niektórych to nie dociera.

Pawel_15
[Usunięty]

Wysłany: 20-07-2008, 15:51   

Najnowsza wiadomość ze skanera nasłuchowego: Na 285 kilometrze na Poznań stoją miśki z suszarką na hulajnodze ...

Grzegorz kk
user

Wysłany: 20-07-2008, 20:07   

sony25 napisał/a:
Grzegorz kk zna się na tym bardzo dobrze, co można zauważyć po jego wypowiedziach. Dziwię się, że do niektórych to nie dociera.

Dzięki kolego za podpore bo niestety niektórym można tłumaczyć i tłumaczyć. Czasami jednak trzeba wysłuchać osoby która wie chociaż troszeczke więcej na temat radiołączności na kolei. A nie powtarzać jak papla że kolega kolegi kolega usłyszał że :)) coś tam coś :)....).
Jak już kolega Sony zauważył mam troszeczke pojęcia więcej ale bez przesady. Po prostu byłem w tych sprawach na bieżąco bo kilka lat używałem różnych urządzeń odbiorczych i nadawczo-odbiorczych.:) Skanerów nasłuchowych CB-radia radiotelefonów itp. Ogólnie frajda nie do opisania:).
Pozdrawiam.
Temat do zamknięcia czy tam na bocznice jakąś nie wiem :P. Chyba że ma to stanowić jakiś element dydaktyczny dla nowicjuszy. :-)
PS: Dosyć ciekawy temat wyszedł może moderator zmieniłby na jakąś sensowną nazwe i "przykleił" i wyciął kilka zbędnych postów a temat nazwać "kolej na nasłuchu dla początkujących":)?. Jeśli głupi pomysł to jedziemy z tym do kosza:).
Ostatnio zmieniony przez Grzegorz kk 20-07-2008, 20:21, w całości zmieniany 8 razy  

rademenes
nowy

Wysłany: 11-06-2009, 11:54   

Między nastawnią a maszynistą cb radio, a między kierownikiem pociągu a maszynistą walkie talkie za 30 pln...byśmy dojechali...buhehehehehe! już stare fm-ki były używane przy parowozach, torba na pasku z antenką a akumulator ważył najwięcej...

Patrykos
zaawansowany

Wysłany: 11-06-2009, 12:51   

Walkie Talkie? To chyba jakis sarkazm bo chyba nie pisales tego z powaga. Ja mam Uniden 69XLT ze stanadardowa antena, odbiera fale w promieniu 20 km.

Dostojny Kocur
znawca
świr

Wysłany: 11-06-2009, 16:22   

W ogóle to jakie CB Radio? CB Radio to komunikacja "samochodowa" ogólnie dostępna, na kolei mam radiotelefony i w przeciwieństwie do CB są one na pasmie zastrzeżonym tylko dla kolei.

eu07.home
nowy

Wysłany: 12-06-2009, 13:47   

CB Radio to "Citizen Band", czyli pasmo cywilne. Zostało ono "przejęte" przez kierowców, z uwagi na niską cenę odbiorników i osprzętu. Pasmo to zaczyna się bodajże na 26MHz, a kończy na 27MHz (11m), natomiast kolejowe to pasmo amatorskie 2m, które jest między 150-151MHz. Więc różnica jak widać spora. Mi sporo pomógł również kolega Grzegorz, ale polecam zainteresować się tą sprawą bliżej, bo jest to bardzo fajna sprawa. Również posiadam 69xlt + własnoręcznie wystrugany dipol na pasmo 150MHz. Lecz ze względu na jego złe umieszczenie łapię tylko 20km. Zatem, Patykos - gdzie ty mieszkasz, że na gumiaku łapie ci 20km?

Odpowiedz do tematu