Pomógł: 4 razy Wiek: 44 Dołączył: 13 Sie 2009 Posty: 558 Skąd: Bytom-UK.
Wysłany: 15-12-2009, 00:55 Poszukuję materiałów... Dla GKW 70-80.
Mam nadzieję że właściwy dział...
Panowie i panie...
Wzywam wszystkich mogących i chcących pomóc...
Materiałów mi trzeba a jedyne moje ich źródło to Internet...
Nie pójdę do biblioteki czy urzędu, nie pójdę na spacerek z aparatem bo mam po prostu za-da-le-ko... choć bym chciał.
FOTOGRAFI MI TRZEBA WSZYSTKO CO Z PRZED 1990 roku mile widziane, obecnie najbardziej pożądane są okolice nad którymi obecnie pracuję czyli;
Szlaki...
Bytków-Maciejkowice-Pole Pn-Rozbark.
Chorzów Przeładownia-Pole Pn.
Maciejkowice-Brzeziny Śl. (ZGH Orzeł Biały Rozbark).
Maciejkowice-Chorzów Wąsk.-Chorzów Miasto.
Chorzów Wąsk.-KWK Prezydent.
Maciejkowice-KWK Jowisz.
Stacje...
Chorzów Wąsk i Chorzów Miasto
Obiekty przemysłowe...
Stary blok Elektrowni Chorzów i układ torów wąskich w latach 76-90 TZW. Elektrownia II (K.S.Tom 1 Zawiera rysunek układu torów z lat 40) Informacje które posiadam odnośnie układu torów są nie kompletne, w kilku miejscach improwizowałem. Zobacz Foto.
żółte kręgi to miejsca które mnie interesują
Huta Kościuszko, Konstal, KWK Prezydent (Bocznica, Sortownia wąsk., KWK Barbara Chorzów, KWK Barbara Chorzów-Szyb Zygmunt, Zakłady Azotowe Chorzów,
WW to najpilniejsze potrzeby, ale czekam na wszystko co związane jest z torem 785mm
no pięknie...teraz stoi sobie tam nowoczesne Elcho, którego świetność w pewnym sensie i w pewnym wąskim zakresie "współtworzyłem".
Jesli uda mi sie coś zdobyć od znajomych z Elektrowni Chorzów to oczekuj PW.
otoczenie ktore jest niezmienione zbytnio przez przebudpwy mogę Ci obfocić, są miejsca gdzie niweiele się zmieniło w skali makro, ale po torach już ni ma śładu :(
Pomógł: 4 razy Wiek: 44 Dołączył: 13 Sie 2009 Posty: 558 Skąd: Bytom-UK.
Wysłany: 15-12-2009, 22:02
Daj mi znać jak z aparatem będziesz w tych okolicach, to bym ci dał namiary co by mi sie przydało, duże dzięki za propozycje i wsparcie.
A tak na marginesie, przeskanowałem sieć za informacjami o Elektrowni Chorzów, i wygląda na to że BYŁY DWIE BOCZNICE...
1. Przecinała stary blok elektrowni Chorzów niemal w pół...
2. Bocznica elektrowni Chorzów II (obecnie ELCHO) od połowy lat 70 do drugiej połowy lat 90 była ulokowana w miejscu obecnej bocznicy normalnotorowej ELCHO, więc wygląda na to że ostatni okres istnienia wąski tor zaopatrywał ELCHO i to właśnie amerykaniec uznał ze 785 się nie opłaca. ELCHO była ostatnim odbiorcą węgla wąskim torem.