Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 622 Skąd: Wodzisław Śląski
Wysłany: 16-02-2010, 21:22 Cukrownia
Witam!
Zwracam się ze szczególną prośbą głównie do osób, które wiedzą bardzo dużo o cukrowniach. Na swojej mapce mam zamiar odtworzyć dość realistycznie kompleks cukrowniczy. W sieci podglądnąłem parę zdjęć usytuowania budynków; zaś jeśli chodzi o całe zaplecze, ładownie etc, jestem w to ciemny. Głównie interesuje mnie rozmieszczenie ładowni buraków, gotowego produktu, jakimi wagonami wozi się gotowy produkt, taśmociągi... Mam zbudowany mały kompleksik, aczkolwiek nie wiem czy dobrze. Jestem w to dość cienki, bo cukrownie mam najbliżej w Raciborzu (w stanie likwidacji) i w Chybiu (czynna). Z góry dziękuję za pomoc, a oto screen orientacyjny:
Pomógł: 118 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 2672 Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 16-02-2010, 21:49
No tak się składa, że do cukrowni mam jakieś 800m i też postawiłem ją na swojej mapce- realnej zresztą.
Nie wiem jak w Polsce w innych cukrowniach, ale zazwyczaj jest tak. Buraki tu, cukier gdzieś indziej:
http://lh6.ggpht.com/__PL...braz%201767.jpg
Po lewej widoczny spichlerz, gdzie w Nakle pakują cukier. Dość spory budynek, na dole około 5 miejsc dla tirów coby z łatwością ładować gotowy produkt.
Nad kiblem widać biały taśmociąg- tam leci sobie cukier z produkcji- cukrownia jest po prawej.
Tak to wygląda w oddali http://lh6.ggpht.com/__PL...40/DSCF2539.jpg
Ładownia buraków- zależy. Kiedyś całe tony buraków składowano na 2 placach buraczanych. Jeden znajdował się okolo 500m od cukrowni, był transportowany kolejką wąskotorową no i ciągnikami, tirami. Drugi był w odleglości około 4 km. Obecnie wszystkie buraki, całe składowisko mieści się na placu cukrowni, właściwie obok myjki oraz taśmociagu gdzie buraki sa transportowane ( pod powierzchnią ziemi ) na produkcję.
http://static.panoramio.c...nal/2594404.jpg
Pusty plac- tutaj mieści się kilkaset ton koksu, obok widoczny piec oraz taśmociag.
Jak sobie przybliżysz fotkę to po lewej stronie widać niebieską budkę, przez ta budką i za
tym płotem mieści się właśnie składowisko buraków.
http://upload.wikimedia.o...o_Cukrownia.jpg
Dwie budki-niebieskie to wagi przeznaczone dla tirów.
W oddali widać białą górkę na placu- tam są 3 stanowiska dla wysłodek, na górze jest taśmociąg- produktu ubocznego, wpieprza to bydło :P
Za cukrownią... Jeszcze na samym terenie mieszczą się mniejsze hale oraz duże "baloty" coś jak w oczyszczalni ścieków czy jak w rafinerii. Zupełnie za tym wszystkim jest dość spore pole na którym mieści się węgiel- około 3 koparki jeżdżące 24h w sezonie. Za placem węglowym rozciąga się na odległość około 1 km i szerokość 700m basen z wodą, do którego wpadają odpady w tym wapno- śmierdzi jak cholera :P Wiosną poziom wody lekko opada i ciągnikami wapno jest wywożone.
Pomógł: 118 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 2672 Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 16-02-2010, 23:43
Cytat:
Za placem węglowym rozciąga się na odległość około 1 km i szerokość 700m basen z wodą, do którego wpadają odpady w tym wapno- śmierdzi jak cholera :P Wiosną poziom wody lekko opada i ciągnikami wapno jest wywożone.
To chciałem uzupełnić, bo trochę się pośpieszyłem... Obszar owszem na ok. 1km długości, ale jest podzielony na dwie części. W jednej jest wspomniany basen, z różnymi świństwami, zaś w drugiej połówce taśmociągami składowane jest właśnie wapno z cukrowni. Jest one składowane w dole, w obniżeniu bez udziału wody. Wydobywane one jest wczesną wiosną.
Wysłany: 17-02-2010, 00:14
Pytałeś jeszcze o transport koleją. No buraki głównie transportuje się w zwykłych węglarach. Sam cukier... Hm, nie spotkałem się z takim transportem, pewnie jak juz to wożą to na paletach w krytych, zamykanych wagonach z wiadomego powodu.
W Nakle kiedyś to wszystko robiła kolej wąskotorowa. Około 90% jak nie więcej buraków które trafiały na produkcję były transportowane kolejką. BWKD przecinały sporą ilość pól z uprawami buraków cukrowych, taki transport był szybszy i opłacalny. Potem transportem zamiennym z 600mm był 1435mm. W paru cukrowniach do dziś to się stosuje, w Nakle w małym stopniu, stosowano na początku lat 90`. Teraz cukrownia ma zakładową SM03 oraz SM30, które przepychają 3-4 wagony po terenie cukrowni z różnymi odpadami, głównie są to pozostałości po liściach od buraków uzyskiwane podczas obróbki buraka.
Pomógł: 36 razy Wiek: 37 Dołączył: 11 Maj 2008 Posty: 1376 Skąd: Nysa / Poznań
Wysłany: 17-02-2010, 00:17
Ja się spotkałem z transportem cukru w kontenerach 20' na platformach Sgs / Rs. Jeśli chodzi o tabor jaki można spotkać w cukrowniach to wszelki plankton: SM03 / SM30 / Ls40 / Ls60 / LDH45 idt. No i jeszcze oprócz buraków i cukru, koleją wożona jest melasa w cysternach.
_________________ www.gzk.cba.pl <- zbiór moich (i nie tylko) zdjęć o tematyce kolejowej
Wysłany: 17-02-2010, 11:37
Wielkie dzięki chłopaki!
Teraz będę musiał przelać to do wirtualnego świata. Kiedy już ją zbuduję, pokażę tu skriny, bo będę musiał się upewnić, czy wszystko ok :)
Z cukrowni jeszcze były wywożone wysłodki w węglarkach, zwykle wagony te miały ładne napisy na burtach Vmax 50km/h. Z wagonów tych wysłodki wyciekały a i zapach dookoła roznosił się niezbyt przyjemny.
Pomógł: 14 razy Wiek: 73 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 431 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-02-2010, 14:02
Arczix - tak dla podsumowania - aby zbliżyć się do rzeczywistości to do cukrowni dowozisz "trainzowe" produkty: węgiel lub koks, kamień wapienny (lime), buraki cukrowe i drobnicę (opakowania na cukier)
Wywozisz zaś: drobnicę i melasę w cysternach (wydaje mi się, że widziałem ją jako produkt). Wysłodki odbierają rolnicy transportem własnym.
A więc żeby Twoja cukrownia pracowała potrzebujesz na mapie jeszcze kopalnię węgla, kamieniołom, skład buraków i zakład produkujący drobnicę np celulozownia/papiernia oraz inny zakład/magazyn odbierający drobnicę. Melasę wozimy do gorzelni a ona też produkuje drobnicę. No jak do tego dodasz jeszcze tartak i leśnictwo oraz elektrownię, żeby to wszystko chodziło - to z solidnego przedsiębiorstwa jakim jest jak widać cukrownia wychdzi całkiem poważna mapa z rozbudowaną infrastrukturą.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-02-2010, 14:09
psed napisał/a:
(...)żeby to wszystko chodziło - to z solidnego przedsiębiorstwa jakim jest jak widać cukrownia wychdzi całkiem poważna mapa z rozbudowaną infrastrukturą.
Chyba, że to wszystko zrobić przy pomocy portali z których wyjeżdżają pociągi dowożące i odbierające towar.
Możesz wykorzystać z DLS cukrownicze obiekty Sugar Mill (Jamal posłużył się nimi budując cukrownię do mapki wąskotorowej) oraz obiekty Industrial_Plant autora Kenichiro...
Wysłany: 25-02-2010, 17:02
Dzięki Mannerheim :)
Mam jeszcze jedno pytanko. Czy istnieje coś takiego, jak tekstura buraków, coś co mogłoby symulować górę buraków w składzie cukrowni?
Jesli juz mamy zbliżać się do rzeczywistości , to:
przerób buraków
mała cukrownia 1,1 -1,7 tys, ton na dobe
srednia 2-3 tys
cukrownia duza 3,4 -6tys
cukier 15%
melasa 3.5 %
reszta wysłodki
oczywiscie tez wegiel , wapno defekacyjne , ale tego nie ma podanych danych
te informacje znalazłem w google , bo tez chce wykorzystac w TRS
są jeszcze wysłodki suszone , czyli wysłodki mokre podziel tak srednio przez 4 , dodaj wegiel do suszenia .
_________________ "Firma Auran nie ponosi żadnej odpowiedzialności z tytułu strat poniesionych w wyniku eksploatacji
pociągów w warunkach podwodnych. "
-instrukcja TC