FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Trawa w trybie natywnym TS2009
Autor Wiadomość
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 48
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-02-2010, 23:35   Trawa w trybie natywnym TS2009

Właśnie walczyłem ze stworzeniem trawy działającej w trybie natywnym TS2009, nie napiszę tutaj nic o robieniu tekstur, ani modeli, a jedynie o odpowiednich wpisach w pliku z teksturą trawy czyli pliku texture.txt.
Zasady się trochę zmieniły więc pokarzę wam cały wpis:
Cytat:
Primary=grass01bw.tga
Alpha=grass01bw.tga
Tile=st
AlphaHint=masked
Compression=DXT5
AutoMip=nicest
MipFilter=none

Jak widzicie zarówno mapa tekstury (Primary) jak i alfa są wrzucone w jednym pliku, dodam jeszcze że alfa jest czarno-biała.
Wpis AplhaHint odpowiada za sposób wyświetlania przeźroczystości przez dodatek, są trzy tryby:
- opaque - domyślny dla tekstur nie zawierających alfa-mapy, bez kanału alfa
- semitransparent - domyślny dla tekstur zawierających alfa-mapy, dość ciekawie się zapowiadający parametr bo pozwalający ustawiać półprzeźroczyste obiekty, niestety nie działa w żadnym trybie
- masked - tryb wykorzystujący w pełni kanał alfa do ustawienia parametrów przeźroczystości, co w trybie alfa czarno-białym oznacza: czarny przeźroczysty, biały nieprzeźroczysty
Wpis AutoMip odpowiada za generację auto mipmapingu, czyli zmniejszania szczegółowości tekstur w zależności od odległości wyświetlania, jest tam parę parametrów, ja opiszę dwa które sprawdziłem:
- nicest - filtr mipmapingu bazujący na jakości, wygląda to mniej więcej tak:

- none - czyli wyłączenie filtra, które wygląda tak:

Jak widzicie aż tak dużej różnicy nie ma, a włączenie filtru może mieć wpływ na wzrost wydajności.
No i ostatni wpis MipFilter, włączający/wyłączający mipmaping, przyznam szczerze że trochę nie rozumiem tego zdublowanego włącznika (patrz wyżej) ale jest pewna różnica w przypadku wyłączenia/wączenia auto-mipmapingu funkcją AutoMip. W przypadku MipFilter wyłączyłem go parametrem none.
Na koniec jeszcze rzut z odległości z wpisanymi funkcjami jak w przykładowej rozpisce:

Trochę zerżnęła to kompresja, niestety.
Aha, pewnie zastanawiacie się co oznacza wpis Compression, jest on odpowiedzialny za kompresję tekstury obiektu, ale nie sprawdziłem jeszcze jak działa. Zainteresowanych eksperymentami odsyłam: http://online.ts2009.com/...xture.txt_Files
Ostatnio zmieniony przez zgred 11-02-2010, 17:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
zgred
znawca
freelancer


Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 1328
Skąd: Wrocław
Wysłany: 11-02-2010, 17:03   

Pozwól że przykleje temat co by nie zginął w śmieciach forum ;)
_________________
www.14d40.pl - Sklep Miłośnika Kolei
www.trainzmarket.com - Dodatki do Trainz
Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 48
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-02-2010, 17:04   

Byle nie do buta ;D
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 48
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-03-2010, 18:21   

Dzisiaj coś z zupełnie innej beczki (no może nie do końca, bo pozostajemy w temacie zieleniny ;)
Ostatnio dość bardzo zastanawiałem się jak rozwiązać problem drzew w trybie natywnym TS2009. Wiem, wiem przecież są drzewa 3D, ale jakoś one nie do końca mi odpowiadają.
Postanowiłem trochę poeksperymentować, a w wyniku tych eksperymentów doszedłem do czegoś takiego:
http://www.youtube.com/watch?v=XcqpbvCYpAU
Drzewo bazuje na 6 płaszczyznach (3x2 strony) i na teksturze z alfą czarno-białą o rozdzielczości 512x512, alfa wygląda tak:

Wadą tego rozwiązania jest rozmiar tekstury 1024kb, choć biorąc pod uwagę jak robione są teraz drzewa pod TS2009 to jest to wielkość niewielka.
 
 
 
Tata Muminka
znawca


Pomógł: 89 razy
Wiek: 36
Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 3932
Skąd: Kluczbork
Wysłany: 26-03-2010, 23:29   

Masz jakis sposób na robienie tekstury na alphe?
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 48
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-03-2010, 23:34   

Sony pisze się tutorial ;) Tylko dajcie mi jeszcze trochę czasu bo już ze wszystkim nie nadążam.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group