Robię z myślą o wydaniu, króciutką raptem c.a. 15 km mapkę wąskotorową w TS2010.
O samej mapie, której koncepcja tak właściwie powstaje na kolanie napiszę następnym razem a teraz chciałbym zasięgnąć opinii, dlatego pozwoliłem sobie zadać pytanie w ankiecie.
Jako że ostatnio tu i ówdzie powracajacym tematem jest roślinność w TS2010 postanowiłem zbudować ją na bazie animowanych drzew Pofiga. Mam jednak świadomość ich wad i zalet oraz tego że nie są one do końca realistyczne. No tak do konca nie są, to jest fakt. Ale z drugiej strony ruszają się ładnie ;-)) Brzozy wyglądają slicznie, krzewy już nie do końca...itd itp...
Rozdarty wewnętrznie chciałbym żebyście pomogli mi w podjęciu decyzji czy zostac przy opcji SpeedTree czy je wywalić i zastąpić tradycyjnymi nieruchomymi (TrainzUP, JVC, itd.) Stąd ta krótka ankieta :)
Zbudowalem raptem 6 segmentów i wycofanie drzew Pofiga to jest moment, wsadzenie statycznych roślin to trochę dłuższy moment ale da się przeżyć. Popatrzcie i oceńcie.
Zdecydowanie jestem za drzewkami Pofiga!
Ponadto od razu zachęcam do wspaniałych rosyjskich torów ze strony: http://relsomania.ucoz.ru/
Na pewno nie używaj torów Sir_Ma! - pasują do drzew Pofiga, jak leniwiec do geparda ;)
Na dniach wypuszczę mini film z przejażdżki składami po Dorohusku, który zapełniony jest drzewkami Pofiga :)
Pomógł: 118 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 2672 Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 06-05-2011, 00:13
Te drzewa wyglądają gorzej niż tragedia. W ogóle nie przypominają drzew, a efekt jest mizerny. Biją po oczach, a zamiast liści maja jakąś pognieconą gazetę ala wydzierankę.
Dla mnie wygląda to kiepsko i psuje wąski klimat. Tyle ode mnie.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-05-2011, 00:20
Kwestia wyboru drzewek Pofig-a to nie tylko kwestia li tylko wyglądu, to także kwestia grywalności mapy (w trybie natywnym mapki dużo mniej się tną) oraz żywotności mapy, niestety (dla niektórych stety) producent gierki wycofał wsparcie dla starszych dodatków w nowej wersji, przez co stare drzewka wyglądają w niej fatalnie. Jeśli więc chcesz grać szybko i długo (tak, wiem zawsze można zostać przy TC, czy TS2010), to użyj także drzewek i krzaków Pofig-a (w eksperymentach jest trawa). Jeśli zaś jesteś przyzwyczajony do Bilboard Trees, to rób tylko na starych drzewkach, mieszanka nie wychodzi najlepiej zarówno dla silnika, jak i wyglądu.
BTW Jankvis zrobił drzewa płaskie (bilboard trees) bazujące na technologii SpeedTrees, czyli takie dość lekkie (2 poligony na drzewo), co prawda na razie w wersji payware, ale być może niedługo pojawią się takie drzewa za free.
Aha, przyjrzałem się bliżej brzozom i uaktualnij je sobie, w ogóle polecam ściągnąć najnowsze drzewka Pofig-a, wyglądają dużo lepiej. Aktualne wersje można znaleźć na forum Auranu, niestety nadpisują część starych drzew (czasami zmieniają je na inne) ale IMHO warto (szczególnie dedyki do EK3).
Ostatnio zmieniony przez drstrach 06-05-2011, 00:25, w całości zmieniany 2 razy
Mili Państwo, dziękuję za uczestnictwo w ankiecie.
Zostaję przy wersji pierwotnej, zatem pomęczymy SpeedTree Pofiga.
Dzięki za opinie i rady, szczegolnie te doktorskie, przeoczyłbym tą aktualkę drzew :],
Do spraw związanych z innymi rzeczami niż drzewa a które poruszył np. Jamal odniosę się ewentualnie w temacie o mapie.
Tak to wyglada na klipie, moglem dać wiekszy wiaterek ale nie wiedziałem jak się fraps zachowa, a nie mam czasu po 5 razy poprawiac materiału.
PS. Jamal ja chyba mam szczęście bo mi sie te szlabany normalnie zamykają, ale kilka segmentów nie daje pewności ;-)
http://youtu.be/5sY670Qo82E
Ostatnio zmieniony przez Jacek 07-05-2011, 00:13, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 07-05-2011, 00:36
Proponuję jeszcze zastanowić się nad ta moją żałosną trawą. Niestety ale nie jest to najlepsze rozwiązanie dla TS2010, na płaskim terenie można ją zastąpić darmową trawą JVC bazującą na SpeedTrees, na tereny pofałdowane jeszcze nie znalazłem zamiennika. Poglądowo proponuję obejrzeć moje obrazki wiejskie w Screenshotach.
Aha, trawa JVC ma jedną wadę, jest scenery, a nie spline, więc trzeba się trochę napracować przy jej sadzeniu.
Słuchaj avs1000!!! Zdecydowanie zrezygnuj z przejazdów Erniego!!!!
Ja zbudowałem przejazdy na całej mapce. Śmigały mi, że aż miło, aż pewnego dnia te własnie przejazdy zmasakrowały mi wszystkie dodatki scenery, które można konfigurować. W efekcie usuwałem przejazdy, podmieniałem od nowa tory multiindustry, bramy animowane, etc.
Na dodatek teraz wyskakują od czasu do czasu bardzo poważne wady polegające na wariowaniu obiektów spline!!! Prostują się, wiszą w powietrzu, idą w kosmos, nie da się ich usunąć z poziomu mapy. Przez to właśnie usunąłem ostatnio sadzoną trawę drstracha :(
Przejazdy podane przez drtsracha wyglądają świetnie i w cale nie muszą być animowane. Przecież jadąc pociągiem i tak masz zamknięte rogatki. Zresztą jak robisz mapkę na dość płaskim terenie, to możesz użyć przejazdów z wbudowanym torem, które też będą działały dobrze: http://www.ecsjoko.eu/inf...oad.php?did=191
Zaufaj mi! Nie używaj w TS2010 przejazdów erniego!!!
Pomógł: 34 razy Wiek: 31 Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 826 Skąd: Brzozów
Wysłany: 07-05-2011, 12:15
Mnie się podoba ;) Na prawdę fajnie to wygląda, ale tak jak było wcześniej wspominane - do tych drzew tylko rosyjskie tory, bo te Sir_M nijak nie pasują do tych drzew :) Ja tory robię, ale kiedy zrobię to nie wiem :D
_________________ A polski hip hop wszedł i wyszedł...
no dobra, skoro sam masz niedobre doswiadczenia to moze lepiej nie kusić losu :-) ostatecznie przejazdy z rogatkami na wąskim torze to relatywnie rzadka scena, moge je wywalic dla spokojnosci
natomiast co do tych torów..nie testowalem ich chociaz je mam, sprobuję i zobaczymy po screenach co z tego wyjdzie, chcialbym uniknąć sytuacji gdzie tory będa bardzo dobrze utrzymane, nie mogą być za nowe ;-)
Naprawdę nie mają sensu przejazdy erniego w TS2010. Dobrze zrobiłeś.
Co do torów: masz masę możliwości, począwszy od wyjeżdżonych torów z prostymi podkładami, po nieużywane z krzywymi, niesymetrycznymi podkładami. Naprawdę Rosjanie zrobili super robotę :)
Wysłany: 09-05-2011, 16:28
avs1000 napisał/a:
Stachu,
ta zielenina która bardziej pasuje do SpeedTrees jest na DLSie?
Zielsko JVC jest na DLS, ale też była kiedyś strona Jankvisa (link w jego temacie na Auranie), chyba jeszcze IberTrainz i ECSJOKO Tainz-Seiten, więc do ściągnięcia samej trawy FCT może być niepotrzebny. Ew. możesz kupić TS12 tam to zielsko jest wbudowane
Wysłany: 13-05-2011, 11:31
avs1000 napisał/a:
A ja bym Doktorze tej trawy do końca nie skreślał. I nie skreślę.
De gustibus non est disputandum :)
Proponuję w takim wypadku żebyś przełączył grę w tryb natywny, zobaczysz jak paskudnie wygląda. Prócz tego włącz w opcjach Developer Settings -> Show performance zobaczysz, że jest to jeden z bardziej obciążających dodatków.
Argument o o spadku wydajności jest w stanie mnie przekonać natomiast. Jeśli to ta trawa sprawia ze ostatnio w geodecie wiatraki mam bardziej nerwowe niż zwykle to faktycznie, z żalem ale trzeba się będzie rozstać.
Wysłany: 13-05-2011, 12:04
avs1000 napisał/a:
Argument o o spadku wydajności jest w stanie mnie przekonać natomiast. Jeśli to ta trawa sprawia ze ostatnio w geodecie wiatraki mam bardziej nerwowe niż zwykle to faktycznie, z żalem ale trzeba się będzie rozstać.
Niestety wybór trybu ma bezpośredni wpływ na wydajność. Co prawda w TS2009 nie warto go stosować bo nie ma żadnych lub prawie żadnych zamienników dla starego zielska, tak od TS2010 można już się swobodnie przesiąść na ten tryb, a tym samym cieszyć się większą wydajnością. Oczywiście nie ma takiego przymusu i podejrzewam, że stare mapy będą tylko odpalane w trybie kompatybilnym, ale jeśli zaczynasz mapę od zera to warto nad tym pomyśleć.
avs1000 napisał/a:
Ale kto komu każe grać w trybie natywnym?
Od TS12 nie ma już wyboru, jest jeden, jedynie słuszny tryb
Suma sumarum masz rację. (trochę to potrwało zanim ją przyznalem ;p). Jesli mapa ma obfitować w ładne dla oka dodatk i służyć li nie tylko do screenów, trzeba ją zoptymalizować.
oho, zaczęło się:
przeszedlem na tryb natywny i po wywaleniu trawy, (która faktycznie przybrała widok... a ok, nie powiem czego ;-) ) mozna zauwazyc wyraźne odciążenie komputera. Pięknie.
Natomiast mniej piękne jest to że dworzec Przeworsk Wąsk. autorstwa Łukasza był zniknął sobie.
Pytanie czy stuningowanie tego dodatku dla TS2010 w trybie natywnym jest relatywnie proste? Fajny jest ten budyneczek.
Na screenie (jest chyba czytelny, fachowcy od razu zdiagnozują co dolega i za co sie zabrać):
- okno z komunikatem błędu,
- lista plikow w folderze z dodatkiem
- zawartość config'u
Czy to tylko kwestia wpisu czy jakaś grubsza robota?
Budowa mapy dobiega końca, czas coś pokazać a trawa spędza mi sen z oczu.
Właściwie widzę trzy drogi:
1. Sezonowa trawa McGuirel'a, której kolor zmienia się wraz z porą roku. Ciekawe rozwiązanie. Ale to skreśliłem bo mi sie po prostu nie podoba. Nie i już.
2. Trawa DoktoraStracha - najbardziej mi się podoba, najbardziej zamula kompa z wszystkich dodatków spline i dodatkowo sens jej stosowania jest tylko w trybie kompatybilnym, bo w trybie natywnym wygląda źle. Ale imo położona przy pordzewiałych torach daje super klimat
3. No i Pofig/JVC.... Trawa którą stosuje Jamal na Lubelszczyźnie... Nie jest to trawa spline tylko kępki które trzeba ustawiać lub wklejać. Wiadomo, bedzie wygladala tak samo w trybie natywnym jak w kompatybilmyn i jest lżejsza. Ale czy ładniejsza?
Zrobiłem screeny:
Trawa McGuirell'a (tryb natywny i kompatybilny)
Trawa Dr'a (tryb kompatybilny):
Trawa Pofiga (tryb natywny i kompatybilny):
Nie chce robić kolejnej ankiety więc potrzebuję kilka opinii co wybrać zważywszy powyższe cechy. Zatem Pofig czy Doktor?
Za tydzień sobie tu zajrzę i podejmę decyzję.
Ostatnio zmieniony przez Jacek 11-02-2012, 22:28, w całości zmieniany 1 raz