Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2155 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 03-08-2016, 09:29 Niska wydajność mapy na zielsku @Bogdana
Podczas budowy mapy napotkałem na nietypowy problem z wydajnością zarówno w trybie geodeta jak i maszynista. Jak wiadomo stosuję roślinność autorstwa @Bogdana która jest lekka, bardzo dobrze wygląda i ogólnie jest pozbawiona wad. Staram się nie pakować drzew i traw na zasadzie "ile wlezie" pomimo posiadania raczej szybkiego komputera. Dodatkowo w celach powiedzmy wydajnościowo-optymalizacyjnych nie stosuję wszystkich wydanych drzew, krzewów i traw na mapie a ograniczam się do kilku w leśnej głuszy i kilkunastu na stacjach czy bardziej otwartych przestrzeniach.
Udało mi się zbudować las który raz że wygląda tak jak sobie tego życzyłem, dwa odzwierciedla stan faktyczny - młodszy (mniejsze drzewa), starszy (większe drzewa), świeżo posadzony co powoduje że mapa nie jest jednolita i nieco nudnawa.
Problemy zaczęły się po zbudowaniu kilkuset metrów gotowego otoczenia i objawiają się widocznym spadkiem wydajności w obu trybach (geodeta i maszynista) i widocznym wyraźnym klatkowaniu. Las wygląda w sposób następujący:
Struktura lasu patrząc od lewej strony na screenie numer dwa: stare tło Voytasa, trzy rzędy lasu spline (las_lato_spline 10), 5 albo 6 gatunków pojedynczych drzew, dwa gatunki trawy (las_lato trawa 02 20x20 [trzy rzędy] oraz 20x10 i las_trawa wysoka 04), teletechnika od @Wujka i pasy przeciwpożarowe od @Bogdana.
Jak widać nie ma tego dużo jednakże przy widoku jak na screenie numer trzy widać wyraźny spadek wydajności i zmniejszoną ilość klatek. Przy widoku z góry działa płynnie, jak cofnę kursor na stację gdzie jest póki co tylko gotowa infrastruktura to też działa płynnie. Mapa budowana w oparciu o Basemapy (UB System od UAZa) ale wyłączenie tej warstwy nie pomaga. Usunięcie plansz również.
Ustawienia karty graficznej mam według screena z odpowiedniego tematu - dobra jakość w połączeniu z wydajnością. Ustawienia w grze wszystkie na max.
Posiadany komputer:
- Procesor Intel i5 3570 3,40 GHz
- Pamięć RAM 2x4GB Kingston
- Karta graficzna Asus GeForce GTX750 Ti 2GB DDR5
- Dysk SSD Samsung 850 PRO 128GB
- System Windows 7 Pro 64-bit
- Wersja gry TS10 49933
Jak widać maszyna dość dobra a jednak przycina. Na mapie Poligon autorstwa @Bogdana takich przygód nie ma. Owszem za Tarnowskimi Górami potrafi dostać czkawki ale to z powodu ilości torów i zwrotnic, dalej jest płynnie. U mnie ledwo co jeden tor i oszczędnie budowany las. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
Paweł, zastanów się, co masz w odległości rysowania terenu od danego miejsca, trzeba na problem spojrzeć globalnie, możliwe, że masz miejsce gdzie jest dość dużo węzłów obiektów spline, bądź dużą różnorodność torów 3D.
Pobaw się odległością rysowania - może to coś zmieni?
Wysłany: 03-08-2016, 11:27
Torów dwa rodzaje w trzech wariantach (używane, rzadko używane, rdza). Ilość torów ograniczam do minimum żeby potem nie było sytuacji gdzie mam 20 różnych typów i pokaz slajdów.
Zmiana odległości rysowania nic nie zmienia, dalej przycina. Jeżeli chodzi o ilość węzłów spline to na łukach jest ich więcej, na odcinkach prostych co kilkaset metrów.
Wyłączenie warstwy z roślinnością powoduje natychmiastową poprawę wydajności więc w niej doszukiwałbym się przyczyny. Przy torach mam dwie trawy nałożone na siebie, są to las_lato trawa 02 10x20 oraz las_trawa wysoka 04 która jest częściowo obniżona dla lepszego efektu wizualnego. Możliwe żeby dwie trawy nałożone na siebie na odcinku kilkuset metrów powodowały takie przycinki?
Porównaj sobie działanie swojej mapy z innymi gdzie są tory 3D i te same zielska. Może właśnie rozdzielenie wszystkiego na kilka warstw powoduje takie sytuacje?
Spróbuj połączyć warstwy na osobnym save. Może w tym jest problem?
I jeszcze jedno, czy nie wywaliło Ci w tym miejscu kiedyś TS'a do pulpitu, albo wczytywałeś to miejsce z autosave?
Pomógł: 50 razy Wiek: 35 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 897 Skąd: Sierpc
Wysłany: 03-08-2016, 13:04
Ewentualnie możesz sprawdzić czy w opcjach masz wybrany tryb DirectX czy OpenGL. U mnie na OpenGL-u mocno przycina, na DirectX-ie jest lepiej (choć nie mogę powiedzieć że nie przycina), pewnie kwestia sterowników. Mam Trainz'a (TS2010 EE build 49933) na laptopie (Intel Core i5 2410M 2 x 2.3 GHz, 8 GB RAM DDR3 1333 MHz, AMD Radeon HD 6770M 1024 MB VRAM).
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 03-08-2016, 13:06, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 03-08-2016, 13:14
Połączenie warstw nic nie daje, dalej tak samo zacina. Sterowniki najnowsze z GeForce Experience. Tryb DirectX, na OpenGL strasznie mi przycina nawet na jednym pustym segmencie.
Kiedyś przy układaniu traw splin po zamknięciu mapy i komputera - takim dość szybkim bez czekania na zakończenie działania tego programu dodatkowego co zwykle jeszcze sobie po zamknięciu TS-a pracuje a którego nazwa w tej chwili mi umknęła, na drugi czy trzeci dzień po uruchomieniu gry w geodecie miałem podobne czy może takie same objawy.
Zwaliłem to na wiek komputera, a że w trybie geodety dało się jakoś bawić, byle nie za szybko się przemieszczać, a w trybie gry odczekiwałem dość długo aż wszystko się spokojnie załaduje.
To jakoś to dawało się przełknąć do momentu w którym mapa była widoczna bez tekstur i otwarta w całkiem innej części mapy zobaczyłem zielsko splin pod ziemią rozstrzelone we wszystkie kierunki z paroma węzłami. Żeby było weselej nie dało się tego usunąć.
Dopiero poprzez zamianę tego splina na inny (taki którego nie używałem) i usunięcie go z CMP a później jako brakującego z mapy pozbyłem się problemu.
Co ciekawe to w miejscu w którym ostatni raz kładłem to zielsko poza jedną odnogą wchodzącą pod nasyp i dalej w głąb ziemi i mapy nie było innych odchyleń tego zielska.
Pomógł: 8 razy Wiek: 65 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 718 Skąd: Kraków
Wysłany: 04-08-2016, 22:10
Jeśli mogę się wtrącić ze swoim skromnym zdaniem, to przyczyna może leżeć zupełnie gdzieś indziej. Otoż jak wiadomo TS10 jest aplikacją 32 bitową i jako taka nie potrafi skorzystać z możliwości pracy wieloprocesorowej. Owszem pracuje na 2 rdzeniach po 50% albo na 4 po 25%. Przerabiałem to już dawno. Sądzę, że tu jest wąskie gardło. Przesiadłem się na T:ANE już odkąd się pojawił. bo tam już są 64 bity i naprawdę obciąża wszystkie rdzenie procesora ile się da. Było, owszem sporo problemów z tą wersją na początku, ale obecna już jest OK. Nie ma żadnych problemow z zacinaniem się, a w geodecie to ekran lata za myszką że czasem ciężko go opanować. I to na naprawdę dużych mapach, które sobie sam stworzyłem łącząc kilka mniejszych. I nie demonizujmy sprawy, że są duże problemy z dodatkami, że nie działają itp. Trochę pracy i można je samemu usprawnić a za to efekt jest bardzo dobry. W ostateczności jest taki duży wybór dodatków, że zawsze można wybrać te działające
Wysłany: 05-08-2016, 12:09
Wszyscy pudło :) Aby odmulić mapę wystarczyło zmienić jedno ustawienie w karcie graficznej:
- wygładzanie krawędzi - przezroczystość - 4x (próbkowanie wysokiej jakości).
Poprzednio miałem wartość 8x co powodowało problemy opisane w pierwszym poście. Zmiana na 4x odmuliła mapę ale obawiam się że tylko na krótki czas - budowa kolejnych kilometrów może spowodować na powrót mulenie...
Wierzyć się nie chce ze kilkaset metrów jednotoru (bez sieci trakcyjnej) wśród lasu może spowodować na Intelu I5 jakiekolwiek przycinki. To co będzie jak mapa będzie miała ze 50 kilometrów, kilka stacji, oraz sporo taboru.
Nie napisałeś czy grasz w trybie natywnym i w jakiej rozdzielczość, ale chyba nie grasz w 3840x2160 czy 2560x1440
Masz tylko jednego SSD? Żadnych innych dysków? Zrobiłeś sobie osobną partycję dla trainz?
Oczywiście rozumiem że system, oraz TS2010 są legalne
Ja aktualnie gram na laptopie w rozdzielczości FullHD:
Intel i7-4710HQ (2.5 GHz, turbo dla jednego rdzenia 3.5 GHz)
GeForce GTX 850M 2 GB DDR3 (sterowniki GeForce 353.54)
8GB (2 x 4) RAM
SSD Samsung EVO 850 500GB
Windows 10 64-bit
SSD jest podzielony na 2 partycje - tereski i inne gry mam oczywiście na partycji D.
Kartą graficzną mam znacznie słabszą od Twojego GTX750Ti http://gpuboss.com/gpus/G...orce-GTX-750-Ti Natomiast mobilny i7 to odpowiednik normalnego i5.
Bez żadnych problemów śmigam na tym sprzecie po dużych mapach: D29-10 Kgrida i Poligonie Bogdana w kabinach ADHD.
Postawiłem kiedyś kilkaset wagonów na węźle Tarnowskie Góry i oczywiście fps spadł poniżej 20, ale nie było "zamrożeń obrazu" takich spadków na kilka sekund do kilku fps jak kiedyś miałem na Win XP.
Kiedyś prezentowałem film z przejażdżki po mapie Kacpra, postaram się również wrzucić film z przejazdu po mapie Bogdana.
Aktualnie do trainzoptions.txt (by się te 8GB RAMu nie marnowało) dodałem:
Kod:
-ResourceMemory=4096
-keepallresources
Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, pamiętam że kiedyś po dodaniu tych wpisów w XP było gorzej. Na Win 10 jest znacznie lepiej.
Wysłany: 07-08-2016, 13:17
Gram w trybie natywnym w rozdzielczości 1680x1050, taka obsługuje mój monitor.
Posiadam jeden dysk SSD i jeden HDD. Na SSD jest postawiony system, wszystkie programy i Trainz. Na HDD na kilku partycjach leżą pozostałe pliki. System legalny rzecz jasna :)
Za wyjątkiem odległości rysowania (mam na 5000 metrów) i wygładzania krawędzi (mam 4x próbkowanie wysokiej jakości) mam identyczne ustawienia jak u Ciebie. Po przeczytaniu posta zmieniłem na próbę wygładzanie krawędzi na 8x i od razu mapa zaczęła przycinać. Powrót do 4x spowodował że problem zniknął.
A, wyjątkiem jest jeszcze ustawienie wygładzanie krawędzi FXAA. Jak mam tę opcję włączoną to całe okno gry wraz z menu głównym strasznie mocno miga. Dłuższe wpatrywanie się w migającą roślinność czy obiekty mieszkalne powoduje nieprzyjemne dla oczu doznanie więc tę opcję muszę mieć wyłączoną.
Chyba że przyczyną takiego stanu rzeczy może być sposób kładzenia tekstur ale chyba nie... Kładąc każdą teksturę za wyjątkiem podsypki od @Samplaire trzymam wciśnięty klawisz "[" żeby nie była jednolita i monotonna. Samych tekstur używam może z 6 rodzajów z kategorii murva + jedną wbudowaną z gry do lasu jako wypełnienie.