Pomógł: 8 razy Wiek: 31 Dołączył: 15 Mar 2011 Posty: 368 Skąd: Wrocław
Wysłany: 31-07-2011, 13:13 Tor Doświadczalny "Przyśpiew"
Zawsze w Trainz brakowało czegoś takiego jak tor doświadczalny i pewnego dnia postanowiłem coś takiego zbudować. Mapa jest praktycznie w stanie surowym i budowana jest pod TS2010. Składa się ona z jednej stacji technicznej. Na razie jest ona pozbawiona sygnalizacji świetlnej oraz znaków. Proszę o konstruktywną Krytykę.
Mapa i ogólny rozkład stacji technicznej
Widok na wyjazd z Toru doświadczalnego w kierunku stacji Przyśpiew
Ogólny widok na Tor.
Widok na platformę techniczną
Widok na tor od strony nastawni
Widok na nastawnię i wyjazd z toru
Widok ogólny od strony nastawni
Widok na rozjazdy
_________________ Niektórym znany jako Paweł Oleksy "Paul150"
Pomógł: 118 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 2672 Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 31-07-2011, 13:42
Na TD nie jeździ się 40 km/h a patrząc na te screeny to taką można by rozwijać maksymalną prędkość. Wejdź sobie na YT i pooglądaj filmy z przejazdu po Węglewie chociażby EN76.
Ja się przyczepie otoczenia, weź jakoś te drzewa rozsadź bo nie wygląda zbyt naturalne gdy wszystko jest równo.Ogólnie jakieś pustki są, mam nadzieje, że to jakoś nadrobisz.
Pomógł: 8 razy Wiek: 31 Dołączył: 15 Mar 2011 Posty: 368 Skąd: Wrocław
Wysłany: 31-07-2011, 13:57
Tak jak napisałem jest to wersja w stanie surowym.
Lutek napisał/a:
Na TD nie jeździ się 40 km/h a patrząc na te screeny to taką można by rozwijać maksymalną prędkość. Wejdź sobie na YT i pooglądaj filmy z przejazdu po Węglewie chociażby EN76.
Widziałem i nawet raz byłem w Węglewie i wiem jak to wygląda.
Poprawiłem rozjazdy i wyprostowałem ten tor.
_________________ Niektórym znany jako Paweł Oleksy "Paul150"
Ostatnio zmieniony przez Lutek 31-07-2011, 14:54, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 118 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 2672 Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 31-07-2011, 16:25
Ale ja Ci dokładnie nie będę pisać co masz poprawić. Koledzy wyżej napisali, ja swoje też. Mówię, włącz sobie film i zobacz z jazdy kabinowej jak TD wygląda w Węglewie.
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 15 Sie 2008 Posty: 1031 Skąd: Źmigród/Leszno
Wysłany: 31-07-2011, 17:18
A ja na Twoim miejscu poszukał bym na necie układu torowego takiego toru doświadczalnego i chociaż układ torowy do trainz dal. Wtedy będziesz miał pewność ze wszystko jest ok. Ale Twoja wola ja do niczego nie namawiam. A i taki powiedzmy dość dokładny schemat jest na necie, wiem bo sam takiego szukałem :) Pozdrawiam
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 901 Skąd: Sierpc
Wysłany: 12-08-2011, 22:12
A są dostępne dodatki pozwalające na skonstruowanie rozjazdów polskiego typu
pod > 40 km/h na bok?
Bo z tego co mi wiadomo to
Rz-1:12-500 (60 km/h na bok) ma napęd el. + pomocniczy napęd połączony pędnią sztywną
a Rz-1:18,5-1200 (100 km/h na bok), jeśli się nie mylę, 3 napędy el. do przestawiania iglic i 2 napędy do przestawiania ruchomego dzioba krzyżownicy
(a 300-tki, wprawdzie 40 km/h na bok, też mają jeszcze stabilizator iglic);
sory jeśli przeoczyłem, ale nie widziałem nigdy polskiego "osprzętu" do takowych rozjazdów...
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 12-08-2011, 22:13, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 12-08-2011, 22:32
Neri napisał/a:
No to niech Radek sie pobawi :D Wlasciwie mysle ze mozna zrobic 1 naped jako naped i kilka elementow trackside badz scenery o odpowoednim wygladzie.
No napęd "zwielokrotniony" do iglic to w sumie byłby napęd "właściwy" + dwa razy taki sam (EEA5) jako zwykły Trackside, jako Trackside dobry byłby też stabilizator iglic i ewentualnie jakieś małe dodatki tupu kontrolery położenia iglic, EOR, itd., najgorzej chyba byłoby z tymi napędami do dzioba krzyżownicy bo mogłoby być ciężko to "zgrać" z samymi torami. Chyba żeby to według jakiegoś specjalnego szablonu układać (żeby właściwie te elementy rozmieścić)...
Wysłany: 12-08-2011, 22:44
zolwik napisał/a:
sa szablony do układania rozjazdów...
Miałem na myśli taki roboczy szablon wskazujący właściwe rozmieszczenie napędów.
Edit: tzn. oprócz wymiarów rozjazdu jescze znaczniki miejsca ułożenia napędów.
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 12-08-2011, 22:45, w całości zmieniany 1 raz
mam na mysli ze Radek wie o co lotto. tak że stawiam jeden obiekt a pojawiają się 3 czy ile tam :)
Lotto? Masz numerki na 6?
Serio to dopiero odżywam po przeprowadzce, ostatnio kontrolnie odpaliłem TRS dla sprawdzenia, czy jeszcze umiem w to grać
Gmaxa też powoli zaczynam szukać po dyskach, bo projektów do skończenia trochę mam
Wysłany: 13-08-2011, 10:35
zolwik napisał/a:
ja bym to widział w mniej uniwersalnej formie...
tzn jest sobie napęd x.
i on jest zrobiony z obiektów które są umieszczone w y punktach...
mam na mysli ze Radek wie o co lotto. tak że stawiam jeden obiekt a pojawiają się 3 czy ile tam :)
Tzn. masz na myśli kilka elementów jako jeden obiekt Trackside
(kilka-kilkanaście dodatków jako zestawy do danego typu rozjazdu,
np. w "Rz-1:18,5-1200 L" dodaje się 3x EEA5 przy iglicach i 2x EEA5 przy krzyżownicy)?
czy np. jeden "skryptowany multikombajn" co dodajesz jeden napęd a w opcjach mu wybierasz rodzaj (skos+promień) i kierunek (wydaje mi się to chyba za trochę bardziej skomplikowane i zawodne rozwiązanie)? ;P
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 13-08-2011, 10:36, w całości zmieniany 2 razy