Witam
Jak w opisie mam mały problem z Multiple Industry a mianowicie stawiam tor na mapie i gdy klikam dodaj produkt to w tym wyskakującym oknie nic nie ma (ts12) jest na to jakiś sposób
Tak się robi, jeżeli JAKIKOLWIEK (!) produkt w grze jest błędny. Wyjdź z gry, w cmp przefiltruj dodatki żeby wyświetlić tylko,produkty i sprawdź, czy wszystkie są ok.
Nie pomogło jak niema towarów tak niema jak klikam na tor wyskakuje "taki czerwony robaczek"
To go kliknij i podaj treść błędów. W tym okienku w każdy błąd można "wejść" w szczegóły i te też nam podaj, dla każdego osobno, jeśli jest ich więcej.
Patrząc po treści błędów, to są trzy opcje:
1. Któryś z towarów używanych w tej ładowni masz błędny. Wtedy gra go "nie widzi" i daje taki błąd [albo]
2. Po prostu brakuje ci jakiegoś towaru od kompletu [albo]
3. Coś robisz nie tak. Ja tego kiedyś próbowałem używać, tam jest określona kolejność tworzenia konfiguracji.
Pomógł: 7 razy Wiek: 110 Dołączył: 21 Lut 2011 Posty: 633 Skąd: Stąd
Wysłany: 01-06-2015, 19:33
Ewentualnie któryś z towarów ma zbyt wysoki trainz-build.
Kiedyś jak miałem jeszcze TRS2006, to instalowałem towary dla TS2009+, żeby już je mieć przy przesiadce na TS2010.
Skutek był taki, że np. przy dodawaniu innych ładunków do wagonów wyświetlał się podobny błąd skryptu.
Witam
ja pobierałem wszystko ze strony sample coś tam była zakładka wszystko razem
i to pobrałem a jak odpalam cmp i wyszukuje te dodatki to jest wszystko ok
Chodzi mi o to że jakiś czas temu pobrałem mapę lublin-dobrush czy jakoś tak i tam są postawione zakłady i tu jest problem jak wchodzę w geodetę (na jednej z sesji) i tam normalnie są ustawione towary tak klikam pobierz zakład geodeta mi go wyszukuje stawiam go obok i chcę dodać ten sam produkt i wyskakuje mi ten dziadowski robaczek :-?
Zmusiłeś mnie do odpalenia TS12. I wszystko jest OK, nie mam robali.
Czyli albo czegoś brakuje, albo masz błędne towary. Przypominam, jeżeli JAKIKOLWIEK z zainstalowanych towarów będzie miał błąd krytyczny (czerwony wykrzyknik) to w grze wywali taki error, jak u ciebie.
Ustaw w CMP filtr w taki sposób:
i po kliknięciu Apply w oknie głównym listy dodatków nie ma prawa być niczego. Sprawdź i daj znać, co ci wyszło.
P.s. Proszę, nie używaj sformułowań "jakoś tam", "gdzieś tam" i podobnych. Liczy się jakość a nie "jakoś" Chyba, że chcesz "jakiejś" pomocy, a nie konkretnych podpowiedzi
zrobiłem tak jak pisałeś i wyskoczyło mi parę czerwonych wykrzykników
A nie mówiłem?
Ponieważ kolega początkujący, do tego po pierwszym spotkaniu z Rzułfiem, więc trochę poprowadzimy za rączkę.
- ustaw parametry filtra jak poprzednio
- zaznacz te błędne dodatki...
- ...po czym kliknij je prawym myszem i daj Save to CDP. Tak na wszelki wypadek, jako backup.
- po zapisaniu USUŃ.
- pobierz paczuszkę: http://trainz.krb.com.pl/pliki/ts12commods.7z
- rozpakuj do folderu "gdziekolwiek"
- przeciągnij rozpakowany pliczek CDP na okno Content Managera
- jak się zapyta, że "już takie coś jest czy nadpisać" (w różnych wariantach może to pytanie pojawić się parę razy) to dajesz NO TO ALL (czyli nic nie zastępujesz, nie nadpisujesz ani nic, w ten sposób zainstalujesz z paczki tylko to czego nie masz)
- sprawdzasz ponownie, czy na naszej liście błędów w towarach nie ma czegoś niepełnosparawnego
- odpalasz TS12, Jamalmapę i sprawdzasz, czy robala nie ma.
- o wynikach powiadamiasz pisemnie w wątku tymże
Nie mogę usunąć trzech elementów Cement bag pallet,paltet of stockfeed bags i roadstone nie ma w ogóle delete tylko tam są czerwone wykrzykniki jak wezmę wyłącz to coś da
Ostatnio zmieniony przez KADZIO91 02-06-2015, 23:53, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 03-06-2015, 06:55
Czy kolega może pisać w języku innym niż bwana-kubwa ?
Czerwony wykrzyknik informuje że dodatek posiada błędy krytyczne. Opcja: pokaż błędy i ostrzeżenia daje możliwość odczytu co konkretnie w danym dodatku jest błędne.
Nie mogę usunąć trzech elementów Cement bag pallet,paltet of stockfeed bags i roadstone nie ma w ogóle delete tylko tam są czerwone wykrzykniki jak wezmę wyłącz to coś da
Nazwy niewiele mówią, zwłaszcza jeśli porównasz oryginalne i tłumaczone na polski, to się można zdziwić. Każdy dodatek ma swój numer KUID i tymi numerami operujmy.
Czasem też wystarczy:
ryszard napisał/a:
Opcja: pokaż błędy i ostrzeżenia daje możliwość odczytu co konkretnie w danym dodatku jest błędne.
i nagle się okazuje, że dodatek się auomagicznie naprawił. Ot, taka przypadłość Trainza.
Jeżeli nie masz Usuń, a Pokaż błędy nie pomogło, to zobacz, czy masz aktywne Revert to original. Może nadpisałeś oryginalne dodatki, to też potrafi pomóc.
A jeżeli nie - to podaj KUIDy i treść błędów z cmp. W ciemno na odległość kiepsko się zgaduje, co jest nie tak.
P.s. Na szybko sprawdziłem, to są dodatki wbudowane (przynajmniej szukając po nazwach), więc albo "pokazanie błędów" nie znajdzie żadnego i będzie OK, albo przywrócenie oryginalnej wersji. CMP tak czasem ma, że oznaczy sprawne dodatki jako błędne, ot tak se, dopiero Pokaż błędy pozwala mu stwierdzić, że błędów nie ma i oznacza jako sprawne...
Witam
Sorry ale z takimi rzeczami mam jak diesel na mrozie :mrgreen: nie ukrywam tego z trs 04 nie było tyle problemów a teraz do rzeczy o to te kuidy: 113998:9091 60318:10008:1 50567:11121:1
Przepraszam, że się tu wtrącam. Kadzio, myślałem, że masz 15 lat, a ty trzydzieści coś (chyba, że kłamiesz)! Weź chłopie poczytaj o interpunkcji, wielkich literach, konstrukcji zdań. Rówież o tym czy spację stawiamy przed przecinkiem, czy po przecinku. Koledzy zwracają uwagę i zwracają (w różnych Twoich tematach), a Ty dalej z tą gimbazą... No wstyd! Panowie czerwoni, proszę nie dawać ostrzeżeń koledze (chłop potrzebuje trainzowej pomocy), może mój apel poskutkuje.
Witam
Sorry ale z takimi rzeczami mam jak diesel na mrozie nie ukrywam tego z trs 04 nie było tyle problemów a teraz do rzeczy o to te kuidy: 113998:9091 60318:10008:1 50567:11121:1
A zrobiłeś to, o czym pisałem? Sprawdzenie błędów i ewentualne przywrócenie do oryginału?