Od jakiegoś czasu dostaję pytania jak stworzyć dwukolorową alfę (czyli czarno-białą). Sposoby na uzyskanie takiego efektu są dwa.
Pierwszy z nich polega na odpowiednim ustawieniu opcji mieszania warstwy, ale od początku.
Oczywiście, nie będą pokazywał jak wyciąć sam obiekt na alfę bo tu metod jest sporo, ja zacznę od gotowego materiału, tzn. obrazka z tłem i już wyciętym obiektem, który będzie widoczny na modelu. Tło oczywiście jest czarne, obiekt biały. Jeśli doszliście do tego etapu powinniście uzyskać coś takiego:
Jak widzicie, obiekt i tło są na osobnych warstwach.
Następnym etapem jest nadanie obiektowi odpowiedniej opcji mieszania, tą odpowiednią opcją jest Rozpuszczanie. znajduje się to tutaj:
Obiekt się trochę pokropkował, i to jest właśnie ten efekt, który chcieliśmy osiągnąć, czyli alfa w kolorach czarnym i białym. Dla lepszego efektu w grze możemy jeszcze pobawić się trochę kryciem tej warstwy, żeby uzyskać lepszy efekt w Trainz:
Na koniec spłaszczamy wszystkie warstwy i kopiujemy uzyskany obrazek do kanału alfa tekstury. Tak wykonana alfa wygląda jak na tym obrazku:
Druga metoda jest trochę bardziej złożona, ale często daje lepszy efekt ostateczny.
Zaczynamy oczywiście w tym samym miejscu co w przypadku pierwszej metody, czyli od obrazka z warstwą tła i warstwą obiektu:
Drugi etap to wybór opcji krycia warstwy obiektu:
Kiedy wydaje wam się, że efekt przecikania warstwy obiektu jest już odpowiedni spłaszczamy obraz:
Następnie należy przekształcić obraz do Trybu szarości:
Kolejne przekształcenie, to znów zmiana Trybu obrazka, tym razem na Bitmapę:
To przekształcenie, podobnie jak mieszanie warstw funkcją Rozpuszczanie daje nam 100% pewności, że otrzymany obrazek jest w dwóch kolorach. Efekt tego przekształcenia wygląda tak:
Oczywiście ten mini tutorial nie daje pełnej recepty na uzyskanie alfy czarno-białej, po drodze następują jeszcze etapu tzw. retuszerskie (czyli np. wypełnianie tych części, które chcemy żeby nie były przeźroczyste). Jeśli dobrze przyłożymy się do wykonania tych etapów pośrednich otrzymamy taki efekt:
Mam nadzieję, że przydały się wam te moje wypociny, jednak jeśli macie jeszcze jakieś wątpliwości piszcie w tym wątku, odpowiem w miarę możliwości.
Pomógł: 336 razy Wiek: 53 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-03-2012, 19:05
Nie tworzymy tekstur w innym formacie niż Targa (TGA) 24bity dla plików bez alfy i 32bity dla plików z alfą, przynajmniej do czasu aż N3V nie wprowadzi obsługi Direct Draw Surface (DDS).
BTW Pysi ale w tych torach plik tekstury jest w formacie tga, nie musisz więc nic zmieniać.
Ostatnio zmieniony przez drstrach 19-03-2012, 19:06, w całości zmieniany 1 raz
Zczaiłem o co loto :) ale dalej nie działa :/
Otwieram plik z teksturą, tworzę kanał, wklejam swój plik alfy zapisuje i ni xxxxx nie działa, dalej przenika :/
Teraz otwieram swój nowy plik i kanał alfa gdzieś wcięło :/ o co kaman?
Ostatnio zmieniony przez drstrach 19-03-2012, 19:42, w całości zmieniany 1 raz
Zapisuje sobie plik z kanałem alfa i jest ok. ale jak go otworze następnym tazem po kanale ani śladu :/ nie wiem o co kaman. Plik ma 257kb, ile ma plik jak Ty zrobisz taki kanał?
Pomógł: 336 razy Wiek: 53 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-03-2012, 21:25
A po co obrabiasz plik podglądu, w tym wypadku wywaliłbym w ogóle alfę (ja niestety też popełniłem taki błąd), najważniejszy jest mstand_tex.
Dobra, przyjrzałem się z bliska i jednak coś schrzaniłeś, masz dwa wykrzykniki przy zapisie, znaczy że próbujesz zapisać plik w formacie niekompatybilnym z formatem.
U mnie to wygląda tak:
Ostatnio zmieniony przez drstrach 19-03-2012, 21:30, w całości zmieniany 1 raz
1. Obrazek jest w trybie: kolor RGB, 8 bitów na kanał
2. twój działa bez problemów, mogę go dowolnie zapisywać i otwierać i zachowuje swoje właściwości
sorki, ze dopiero dziś ale wcześniej nie miałem czasu :)