FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Konduktor i kierownik pociągu okradli pasażerkę
Autor Wiadomość
EP09-043
trainz

Wysłany: 04-08-2008, 19:41   Konduktor i kierownik pociągu okradli pasażerkę

Konduktor i kierownik pociągu okradli pasażerkę
Kierownik pociągu wraz z konduktorem pociągu Przemyśl - Szczecin okradli pasażerkę. Złodziei na gorącym uczynku przyłapał podróżujący w cywilu policjant z Poznania. Obaj mężczyźni zostali zatrzymani. Grozi im po pięć lat więzienia.

- Zdarzenie miało miejsce w niedzielę nad ranem - poinformował Romuald Piecuch z biura prasowego wielkopolskiej policji.

W Rawiczu do pociągu wsiadł policjant, który stanął na korytarzu przy przedziale służbowym. Zauważył, że siedzący w nim dwaj kolejarze nerwowo przeszukują damską torebkę, wyciągając z niej różne przedmioty.

- Kiedy w Lesznie kolejarze wyszli na peron, policjant ponownie zajrzał do przedziału, nie zobaczył już torebki i nabrał podejrzeń, że mężczyźni okradli pasażerkę, a jej opróżnioną torebkę wyrzucili przez okno. Gdy mężczyźni wrócili z peronu, policjant zauważył, że jeden z nich bawi się telefonem komórkowym, który wcześniej wyciągnął z torebki - powiedział Piecuch.

Policjant zaczął rozmawiać z kolejarzami. Ci przyznali się, że okradli śpiącą kobietę jadącą ze Śląska do Szczecina. Mężczyźni w wieku 59 i 51 lat zostali zatrzymani przez policjantów z komisariatu kolejowego w Poznaniu.

Policja ustala czy obaj zatrzymani mogli mieć coś wspólnego z innymi kradzieżami, do których dochodziło na tej trasie.

źródło: Gazeta Wyborcza, 4 sierpnia 2008

no comments

Pawel_15
[Usunięty]

Wysłany: 04-08-2008, 19:43   

Ja bym im dał za to 15 lat w kamieniołomie, co za ....

Grzegorz kk
user

Wysłany: 04-08-2008, 20:45   

Takie rzeczy tylko .... w Polsce :|.

lukazs
[Usunięty]

Wysłany: 04-08-2008, 22:01   

Akurat... nie generalizujmy - w każdej grupie społecznej zdażają się patologie. W przypadku konduktorów, gdzie wykształcenie nie jest najlepsze a i zarobki słabe, będą zdarzać się takie przypadki. Zresztą, o czym my tu mówimy - korupcja też jest kradzieżą. A skorumpowani w Polsce (i na świecie często także) są wszyscy, wystarczy spojrzeć na prawników i lekarzy - grupy te mimo wysokich zarobków i wysokiego wykształcenia kradną jak żadne inne. Co więc dziwić się konduktorowi, który ma podstawowe/średnie i 1300zł na rękę...

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 04-08-2008, 23:48   

Grzegorz kk napisał/a:
Takie rzeczy tylko .... w Polsce :|.

Okazja czyni złodzieja, nie ważne czy to Polska, Węgry, Niemcy czy Uzbekistan. Takie coś może zdarzyć się wszędzie.Lukazs ma racje mówiąc, że w każdej grupie społecznej może dojść do czegoś takiego, wszędzie znajdzie się czarna owca.

parowozek
super user

Wysłany: 05-08-2008, 11:49   

Jakby nie patrzeć,to też pasażerka zawiniła... nie powinna zasypiać jeżeli była sama w przedziale. Ale jakby nie patrzeć kierpoć i konduktor też zawinili,i to bardziej,i mi należy się manto :) .

lukazs
[Usunięty]

Wysłany: 05-08-2008, 12:24   

Parowozek - czym zawiniła? Że spała w pociągu? A gdzie to jest napisane że nie mozna spać? Gadasz bzdury! Kiedy ja jadę na wyprawę kolejową i spędzam trzy dni w pociągach to też mam nie spać bo jak mnie okradną to moja wina?

a000
super trainz

Wysłany: 05-08-2008, 13:27   

Ale dziadostwo... Pracownicy naszej Polskiej Komunikacji Pociągowej powinni chronić pasażerów. Nie wiem za co się płaci tak drogo. Mi się wydaje, że ok 20% ceny biletu jest za przejazd. 30% ceny to ochrona* i "luksusy".

*Nie zastosowali się. Powinni oddać pasażerce, to co ukradli i iść siedzieć do gnoju.

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 05-08-2008, 14:27   

a000 nie pisz bzdur, że 30% to ochrona i luksusy czy też inne rzeczy, 20% przejazd a 50% to czysty zysk? Podejrzewam, że koszty własne (utrzymanie taboru, wynagrodzenia, rachunki za prąd paliwo itp) wynoszą gdzieś w okolicach 85%.

parowozek
super user

Wysłany: 05-08-2008, 15:12   

lukazs napisał/a:
Parowozek - czym zawiniła? Że spała w pociągu? A gdzie to jest napisane że nie mozna spać? Gadasz bzdury! Kiedy ja jadę na wyprawę kolejową i spędzam trzy dni w pociągach to też mam nie spać bo jak mnie okradną to moja wina?

Czy ja napiasłem że nie można? Mówie że sama sobie zawiniła,bo mogła nie spać. No ale jak była zmęczona,to mogła wsiąść do przedziału gdzie są inni pasażerowie(nie wyglądający na złodziei).

lukazs
[Usunięty]

Wysłany: 05-08-2008, 15:34   

Dzieci, odpuśćcie sobie pisanie bzdur jak nie macie o czymś pojecia. Od kiedy to konduktor ma chronić ludzi w pociągu? Jakie koszty? Cena biletu nigdy nie pokrywa pełni kosztów pociągu, więc co wy tu dzielicie na jakieś ochrony itp?

Cytat:
No ale jak była zmęczona,to mogła wsiąść do przedziału gdzie są inni pasażerowie(nie wyglądający na złodziei).

Śmiać mi się chce! Po pierwsze - jak Twoim zdaniem wygląda złodziej? A po drugie, czy nigdy nie zdarzyło Ci się zasnąc ze zmęczenia? Wielu ludzi monotonia jazdy pociągiem usypia sama w sobie, ile razy jechałem z kimś w środku dnia i ten ktos zasypiał...

parowozek
super user

Wysłany: 05-08-2008, 17:03   

Jak Ci się śmiać chce to sie śmiej... A jako złodziej nie chodziło mi o osobe wyglądającą na pozór normalną,tylko np. tacy kibole itp. A nie pisałem nic że konduktor ma chronić pasażerów-czytanie ze zrozumieniem,albo najlepiej nauka czytania,a nie dodawanie jakiś sobie tekstów! Zasnąć zasneła,nie musiała,ja rozumiem zmęczenie,więc lepiej wsiąść do przedziału gdzie są 3-4osoby. To moje zdanie,i nikt mi go nie zmieni,a jeżeli masz zamiar się kłucić,to lepiej na PW niż na forum...

Pawel_15
[Usunięty]

Wysłany: 05-08-2008, 17:13   

Dobrze dziecko, niedługo będzie szkoła, idź kupić kredki i ołówki i nie gadaj takich bzdur bo to rece opadają jak sie czyta takich ekspertów ...

EP09-043
trainz

Wysłany: 05-08-2008, 17:32   

parowozek napisał/a:
A jako złodziej nie chodziło mi o osobe wyglądającą na pozór normalną,tylko np. tacy kibole itp.

jako kibol czuję się urażony
parowozek napisał/a:
Jakby nie patrzeć,to też pasażerka zawiniła

Taa, wezwijmy prokuraturę... Racja - powinna siąść do przedziału z podróżnymi, ale może podczas gdy ona spała współpodróżni wysiedli /prawdopodobne/
Cytat:
Mi się wydaje, że ok 20% ceny biletu jest za przejazd. 30% ceny to ochrona* i "luksusy".

zastanów się - jakie luksusy, jaka ochona (SOK z owczarkiem w kilkunastu procentach pociągów)? Ogólnie spekulacje i podejrzenia
pozdrawiam

parowozek
super user

Wysłany: 05-08-2008, 17:43   

EP09-043 napisał/a:
parowozek napisał/a:
A jako złodziej nie chodziło mi o osobe wyglądającą na pozór normalną,tylko np. tacy kibole itp.

pozdrawiam

Miałem na myśli pseudo-kibiców...
Pawel_15 napisał/a:
Dobrze dziecko, niedługo będzie szkoła, idź kupić kredki i ołówki i nie gadaj takich bzdur bo to rece opadają jak sie czyta takich ekspertów ...

Dobrze staruchu,to nie czytaj,zresztą czy ja napisałem że jestem ekspertów? Napisałem swoje zdanie,a ty mi tu wyskakujesz,i odrazu krzyczysz. Teraz zaczniecie pisać:
"A to nie można zaprzeczać twojemu zdaniu..."i takie tam inne rodzaju teksty. Owszem,można,ale nie odrazu wyzywać tekstami! Jest takie przysłowie:"Szanuj innich a inni będą Cię szanować",jednak nie jest tu tak(chodzi mi o pare osób),ja ich szanuje, i będę szanował choćby mnie po pysku lali,ale oni i tak nie bądą mnie szanowali... Myślałem że pare osób jest tu mądrzejszych,jednak myliłem się.
Ostatnio zmieniony przez parowozek 05-08-2008, 17:52, w całości zmieniany 1 raz  

Pawel_15
[Usunięty]

Wysłany: 05-08-2008, 18:07   

Dobra nie smuć tyle tylko zacznij myśleć bardziej poważnie i pisać jak poważny człowiek to będą ciebie wszyscy szanowali :)

lukazs
[Usunięty]

Wysłany: 05-08-2008, 18:12   

Ja jestem kibicem i proszę o nienazywanie mnie ani innych kibiców kibolami ani pseudokibicami! To że media i policja wymyśla neologizmy aby oczerniać środowisko o którym nie mają pojęcia to nie znaczy że trzeba z debilizmu mediów i policji korzystać!

Patrz również dokładnie co kto pisze i do czyich wypowiedzi się odnoszę! Jeśli Ty jadąc pociągiem nie szukasz wolnego przedziału tylko idziesz tam gdzie są 3-4 osoby to chyba boisz się wszystkiego, nawet własnego cienia.

A z filozofowaniem to wstrzymaj się dopóki nie nauczysz się składnie pisać. Piszesz coś o szacunku do innych a samemu piszesz o kibolach że to oni są złodziejami itp.

To tyle ode mnie, nie warto się kłócić z 13 letnim dzieckiem które pociąg widzi tylko od święta i nie korzysta z niego tak jak miliony ludzi przemierzających świat.

parowozek
super user

Wysłany: 05-08-2008, 18:29   

lukazs napisał/a:

To tyle ode mnie, nie warto się kłócić z 13 letnim dzieckiem które pociąg widzi tylko od święta i nie korzysta z niego tak jak miliony ludzi przemierzających świat.

Jakbyś nie wiedział,to pociągiem ostatnio jeżdżę co miesiąc,i widze go prawie codziennie,więc nie od święta, i wbrew mojemu wiekowi,znam się na kolej na poziomie prawie średnim(jeśli można to stopniami nazwać),i może to potwierdzić nawet pare osób(ale nie mają konta tutaj). A ty Łukaszku,gdybyś był mądry,to byś się nie kłócił z "13 letnim dzieckiem",a sie kłócisz,tak samo gdybyś był mądry,byś nie off-topował,bo od CIebie to się zaczeło. Dziękuję za uwagę...

lukazs
[Usunięty]

Wysłany: 05-08-2008, 18:32   

parowozek napisał/a:

Jakbyś nie wiedział,to pociągiem ostatnio jeżdżę co miesiąc,i widze go prawie codziennie,więc nie od święta, i wbrew mojemu wiekowi,znam się na kolej na poziomie prawie średnim(jeśli można to stopniami nazwać),i może to potwierdzić nawet pare osób(ale nie mają konta tutaj). A ty Łukaszku,gdybyś był mądry,to byś się nie kłócił z "13 letnim dzieckiem",a sie kłócisz,tak samo gdybyś był mądry,byś nie off-topował,bo od CIebie to się zaczeło. Dziękuję za uwagę...

Dzieciątko - nie offtopuje - tylko mówie komuś kto nie ma pojęcia o podróżowaniu pociągami (sam mówisz że jeździsz raz na miesiąc) że zaśnięcie zdarzyć się może każdemu, a zdecydowana większość pasażerów szuka przedziału wolnego, a nie takiego w którym siedza 3-4 osoby.

Ciężko zresztą niezareagować, kiedy się czyta brednie. Na kolei to Ty i może się znasz,ale napewno nie na jeżdżeniu pociągami.

parowozek
super user

Wysłany: 05-08-2008, 18:53   

lukazs napisał/a:
parowozek napisał/a:

Dzieciątko - nie offtopuje - tylko mówie komuś kto nie ma pojęcia o podróżowaniu pociągami (sam mówisz że jeździsz raz na miesiąc) że zaśnięcie zdarzyć się może każdemu, a zdecydowana większość pasażerów szuka przedziału wolnego, a nie takiego w którym siedza 3-4 osoby.

Ciężko zresztą niezareagować, kiedy się czyta brednie. Na kolei to Ty i może się znasz,ale napewno nie na jeżdżeniu pociągami.

No doszliśmy do porozumienia,że znam się troche na kolej,a na podróżowaniu nie,bo to prawda,bo nigdy na dłuższą podróż sie nie wybierałem,tylko raz czy tam pare razy tak jechałem,ale to oczywiście nie sam. No i koniec tego bluzgania,nastepne posty to bym wolał już widzieć na temat,a nie na mój temat...

Pawel_15
[Usunięty]

Wysłany: 05-08-2008, 19:23   

Łukasz nie daj sie podpuszczać bo znów wyjdzie jak wyjdzie.

Dziecko - niektórzy z nas to w pociągach spędzają większą część roku a nie raz na miesiąc - co to jest ? heh, śmieszne..Co smieszne ? No właśnie to...

Tata Muminka
znawca

Wysłany: 05-08-2008, 19:32   

To co zamykamy temat.

Jesli idę chodnikiem i potraci mnie facet po pijaku, który wjechał na chodnik to jest moja wina?

Napisałeś, by wsiadła do przeciału, gdzie siedzą osoby. Kto wie, może one tez były złodziejami.
Ostatnio zmieniony przez Tata Muminka 05-08-2008, 19:32, w całości zmieniany 1 raz  

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 05-08-2008, 19:57   

Cytat:

EP09-043 aby na pewno rozumiesz pojęcie kibola? Czy uczestniczysz w burdach i bijatykach zostałeś spałowany przez policje i posiedziałeś trochę na komisariacie a z niego odbierali Cię rodzice? Szczerze mówiąc wątpię. No i do tego dochodzi miejscowość w, której mieszkasz a w miastach tej wielkości to są raczej cwaniaki co się uważają za wielkich tego świata.

Lutek 
znawca
PL-PLKW

Wysłany: 05-08-2008, 21:55   

Jeszcze ciepłe... :)

http://www.pb.pl/Default2...d6-66e28dfdbef4

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 05-08-2008, 22:09   

Miły gest ze strony PR, lepsze takie coś niż udawanie, że nic się nie stało. Teraz powinni pomyśleć jak zrobić aby do takich zdarzeń nie dochodziło a ew. kradzieże szybko i skutecznie tropić.

Odpowiedz do tematu