FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z TRS04-poważny błąd aplikacji
Autor Wiadomość
kashmir082
nowy

Wysłany: 26-07-2008, 19:06   Problem z TRS04-poważny błąd aplikacji

Witam.
Od roku bawiłem sie TRS06 i było w porządku. mimo wszystko wszyscy zachwalają TRS04 wiec nabyłem na gram.pl. Wszystko jest ok, dodatki wgrywaja sie bez żadnych problemów. Niestety ne mogę stworzyć zadnej mapki do konca, gdyż co zaczne zabawe to po okresie około 30 minut na chwile wszystko sie zatrzymuje, po czym pokazuje sie niebeski ekran z duzymi literami w którym jest napisane "Wystąpił powazny błąd, który może uszkodzić komputer, nastapi teraz zamknięcie systemu w celu..." dalej nie zdazyłem przeczytać gdyż ekran ten pojawia sie na niecałą sekundę, i następuje restart komputera. Zaczyna mnie to lekko irytować.
Próbowałem reinstalki TRS`a ale sytuacja sie powtarza, i tylko podczas pracy w TRS. W wersji 06 takiego problemu nie było.

Napewno nie jest to problem pamięci ani grafiki (na TRS06 robiłem mapkę Gdynia-Koszalin z masą dodatków i cięło tylko lekko przy wgrywaniu mapki, potem było wszystko cacy)
Licze nieśmiało na jakieś sugestie które pomoga w rozwiązaniu tego problemu.

hindus
trainz

Wysłany: 26-07-2008, 20:01   

Myślę, że i tak powinieneś napisać na jakim sprzęcie grasz... :)

kashmir082
nowy

Wysłany: 26-07-2008, 20:08   

Więc:
AMD ATHLON 64 X2 6000+ BOX/3.0 GHZ/ S- AM2
PŁYTA- ASUS M2N-E SLI-nForce 500 SLI
RAM- DDR2 2048 MB / 800 (dual 2x1024mb) 4-4-4-1
GeForce 8600 GTS 256MB DDR3 128bit
zasilacz Chieftec GPS-450W

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 26-07-2008, 20:37   

Coś systemowego więc.
Jak wiadomo TRS 2006 jest tworzony na nowszym, lżejszym silniku. Maszyna jaką posiadasz musi potrzebować dobrego chłodzenia, czyli tworzy także wiele ciepła. TRS 2004 jest grą ciężką, generującą dużo obciążeń dla podzespołu komputera. Jako że mamy lato, temperatury w pomieszczeniach są większe. Bardzo możliwe że twój komputer się grzeje, wskazywałbym tutaj na grafikę, bo od dawna wiadomo że GF 8600 potrzebuje dobrego chłodzenia. Poobserwuj temperatury podzespołów twojej maszynki ;)
Jeżeli zaś nie to, możliwe że masz coś poknocone w konfiguracji TRSa. Możliwe że twoja karta ma problem z OpenGL. Spróbuj się i tym pobawić.
Pozdrawiam.

jamie78
zaawansowany

Wysłany: 26-07-2008, 20:46   

Mam podobna konfigurację sprzętową. Tyle że płyta Gigabyte i 4Gb Ram. Jaki masz cooler na grafie? Co do OpenGL-a to raczej nie powinno być problemów! U mnie to na DX krzaczki były. Ja obstawiam że Ci się grafa grzeje i wtedy wymiana coolera na jakis dobry-polecam np.Zalman. i powinno być ok!

kashmir082
nowy

Wysłany: 26-07-2008, 20:47   

No własnie, może to być problem, aczkolwiek nawet jak gram w Obliviona z max wydajnością nic sie nie przegrzewa aż tak żeby wywalało do awaryjnego... TRS06 działał bez zarzutu. tak jak mówie, przy trasie liczącej 174 km nic sie nie wyłączało...chyba powróce do TRS06. Dzięki..

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 26-07-2008, 21:17   

TRS 2006 jest nowszy silnikowo, generuje mniej obciążenia dla proca, grafy czy ramu. 2004 to jednak już troszkę przestarzała struktura silnikowa. Warto się temu chłodzeniu przyjrzeć. Zalman to dobry zakup. No i w miarę tani ;)
Takich problemów nie można lekceważyć, bo chłodzenie to jedno z ważniejszych rzeczy w komputerze. Gdy szwankuje, komputer po pewnym czasie będzie można sobie używać...jako akwarium.

jamie78
zaawansowany

Wysłany: 26-07-2008, 22:09   

Z racji tego że TRS2004 w dużym stopniu męczy także procka to i tu pomyślałbym o lepszym coolerze! Pentagram na przykład!

Voytek
user

Wysłany: 26-07-2008, 22:42   

Dobrze by było abyś we "własciwosciach systemu/zaawansowane/uruchamianie i odzyskiwanie/ustawienia" odznaczył opcję "automatycznie uruchom ponownie". To pozwoli Ci przeczytać niebieski ektan, gdzie na dole będzie podane urzadzenie lub sterownik powodujący zwiechę. To cię przybliży do znalezienia błędu, przynajmniej powinno...

Pozdrawiam
Voytek

mnich3001 
Administrator

Wysłany: 28-07-2008, 14:13   

Niebieskie ekrany do częsta przypadłość Trainz, niezależnie od wersji.

I tak jak koledzy radzili:

1. odkurz kompa czyli zdejmij obudowę, odkurzacz, nowy pędzel do malowania czy nawet kilka (okrągły ok. 3cm, płaski 2cm, i najmniejszy kątowy, taki do malowania grzejników) w drugą rękę i do działa, mamy upalne lata (bynajmniej w Gdańsku),

2. podczas pracy zbadaj temperatury podzespołów: radiator procesora, karty graficznej, dysku twardego, pamięci po ok. tych 30min pracy,

3. zasilacz sprawdź i jego parametry. Urządzenia rozgrzane pobierają więcej prądu (np. procesor) i jest taka możliwość, że gdy się sporo procesor nagrzeje zasilacz może przestać się wyrabiać i zaczynają występować sytuacje nieoczekiwane i masz niebieskie ekrany.

Wcześniej też miałem identyczne problemy. Radziłem sobie z nimi jadąc na niższym taktowaniu. Po wymianie pamięci (wcześniej miałem Kingstony) na http://www.gral.pl/previe...DRCL2_5_92.html problem ustąpił.
Do czasu. Ze 2 miesiące temu potrzebny był mi 1 moduł do sprawdzenie innego kompa. Po roszadach komp potrafi mi się również zwiesić nieoczekiwanie, nawet nic nie robiąc, na szczęście bardzo rzadko. I bądź tu człowieku mądry ...

I co do zwiech. Gdy nastąpi to podczas zapisywania mapy, mogą się uszkodzić pliki z mapy, mapa wtedy przepada.

kashmir082
nowy

Wysłany: 28-07-2008, 18:17   

Chyba pomogło odkurzenie kompa. Teraz już 3 godzine pracuje w geodecie i wszystko działa jak należy. Dziękuje za wyczerpujące rady.
Pozdrawiam

szadis
nowy

Wysłany: 28-08-2008, 21:33   

Ja też mam z tym problem wiec proponuje zapisywac regularnie mapke i problem z glowy!

A jak mówił mnich3001 rzeczywiście ma rację z tym kompem...
Warto co jakiś czas a by najmniej raz na 2 miesiace oczyscic kompa z kurzu!
Ostatnio zmieniony przez szadis 28-08-2008, 21:38, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu