Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 04 Sie 2008 Posty: 69 Skąd: Ostrów WLKP.
Wysłany: 28-08-2008, 22:06
Dobrze, że założyłeś taki temat jednak możesz dodać więcej konkretów do publicznej wiadomości - np. jaki trzeba mieć staż na forum czy nawet jakieś szczególne osiągnięcia, czy wymaganiem jest bycie czynnym konstruktorem trainz, czy o mianowaniu na to stanowisko decyduje także dyspozycyjność przy klawiszach .. Słowem napisz jak sobie wyobrażasz moderatora według własnych kryteriów - wtedy każdy sam sobie odpowie czy się na niego nadaje a w razie potrzeby będzie mógł zgłosić swoją kandydaturę z czystym sumieniem
Pisze przecież w pierwszym poście na jakiej zasadzie odbywa się rekrutacja na moderatorów.
Cytat:
Generalnie jesli jest zapotrzebowanie na moderatora, wówczas administrator kieruje zapytanie poprzez PW (bądź w inny sposób) do konkretnej, zaufanej, ODPOWIEDZIALNEJ osoby o chęć podjęcia się tejże funkcji.
Wysłany: 28-08-2008, 22:17
Przeczytaj mój post jescze raz uważniej, Nie pytałem na jakich zasadach odbywa się rekrutacja moderatorów ale jakimi kryteriami powinien się cechować według wybierających kandydat oprócz tego że powinien być "konkretny,zaufany i ODPOWIEDZIALNY"
Napisałem Ci jak zostają wybrani nowy moderatorzy i jakie muszą spełniać kryteria. Nikt nie zgłasza kandydatur a osoby do moderowania zostają wybierane przez szefa moderatorów czyli przez Makiego. Jakby napisać, że jest wolne miejsce to zaraz sto dzieciaków przesłało by swoją kandydaturę. Przecież Maki widzi co kto sobą reprezentuje na forum i wybiera osobę najodpowiedniejszą do tej roli.
Ostatnio zmieniony przez pysi 28-08-2008, 22:35, w całości zmieniany 1 raz
Witam!
Generalnie brana jest pod uwagę aktywność, nie tyle na forum, co w świecie Trainz - staż odbyty z grą ( u mnie przygoda zaczęła się około 2002 r.) - to jednak nie jest tak znowuż istotne, aczkolwiek daje jakiś obraz człowieka, dzięki obserwacji jego poczynań przez jakiś tam okres (dłuższy, krótszy).
Kolejna sprawa to - jakim się jest człowiekiem z charakteru. Czy posiada się cechy, które mogą usprawnić działanie forum - zauważanie problemów, szybka reakcja, nie wdawanie się w konflikt z użytkownikami - bycie bezstronniczym w sporze między userami.
Trzecia rzecz - znajomość poprawnej polszczyzny (w tym ortografii) - zwracam na to uwagę. Oczywiście super by było, gdyby dany moderator znał jakiś język obcy - nie jest to jednak brane pod uwagę - sam znam dwa języki obce, lecz na forum bardzo rzadko przydaje się ich znajomość.
Kolejna najważniejsza sprawa to tzw. dojrzałość emocjonalna - nie chodzi mi tylko o grę, ale o życie... Nie ma czegoś takiego, jak kryterium wiekowe przy wyborze. Nie zakładajcie, że 12 latek do tego się nie nadaje, bo ma za mało lat - nastolatek nastolatkowi (czy obojętnie jaki tam przedział wiekowy) nie jest równy: jeden będzie odpowiedzialny, kompetentny i w pełni będzie się do zadania nadawał, a drugi może się okazać łobuzem, który chce pokazać, czego to on nie potrafi (często można takie zachowanie podziwiać w SB).
Na koniec mogę dodać, że jak widzę braki w naszych szeregach, to uderzam bezpośrednio do konkretnej osoby z zapytaniem "czy nie zechciał(a)byś zostać moderatorem?" Odpowiedzi są różne, na szczęście tylko dwie - tak lub nie.
Tyle w skrócie. Jak coś pominąłem, to przepraszam, zbyt dużo tekstu :P
Wysłany: 29-08-2008, 09:24
Pobudka chyba jest dość jasna - co prawda sam nie myślałem o byciu moderatorem, ale inni, którzy tak gorliwie o to zabiegają czy wręcz się narzucają mają teraz szansę skonfrontować swoje ego na forum ze stawianymi wymaganiami( i dowiedzą się między innymi, że to z gestii samych Adminów jest wybierany moderator a nie odwrotnie) Z odpowiedzi Makiego jestem w pełni zadowolony - rozwiała ona wszystkie moje wątpliwości.
Podstawowa zasada na forach internetowych, czatach, direct connect - nie bedzie dobrym moderatorem ktos kto sie o to ubiega i oprocz ubiegania sie nic wiecej nie robi.
_________________ MEOW!
Ostatnio zmieniony przez Alana 29-08-2008, 14:22, w całości zmieniany 1 raz
Kiedyś też byłem userem, aż ktoś (nie pamietam) zaprosił mnie do grupy moderatorów. Ale to było na pierwszym forum, a potem juz jakoś tak przechodziło.
Sprawa druga: dlaczego aż tak wiele osób chce być moderatorem? Chodzi o ten ładny czerwony napis? Innych korzyści nie widzę. :P
Wysłany: 30-08-2008, 08:57
A ja się nie dziwię, czemu tak się stało, 15 minut czasu na edycje postu to w praktycznym wymiarze za mało, pewnie głosem części forumowiczów za jakiś czas to się zmieni. Ale to tak abstrahując żeby nie odbiegać za bardzo od w/w tematu o moderatorach.