Sesje jakieś będą na pewno. Ze 2 osobowe z niespodziankami i dziesiątki towarowych. Mam kilkanaście scenariuszy przygotowanych, choć trochę na wyrost, bo dotyczą lokalizacji które jeszcze nie istnieją. Powinienem wyrobić się do 2014 roku, jeżeli koniec świata będzie miał obsuwę.
Wracając do mapy. Dzisiaj program z cyklu: "Z kantem przez D29: 149". Przedstawiam fragment pomiędzy odtworzoną bocznicą Szczygłowice-Kopalnia, a stacją osobową Leszczyny-Rzędówka (nazwa z przed 2004r bodajże). Doszło kolejne postanowienie. Ustaliłem, że odtwarzam stan z roku 1987r. a że wtedy nie było mnie jeszcze na świecie, mogą się pojawić błędy, które trzeba zgłaszać. Do rzeczy:
Po drodze żadnych spektakularnych krajobrazów nie spotkacie. Jak na całej mapie. Ale na tym polega jej urok. 1 niestrzeżony przejazd, 1 przepust, 1 wiadukt, a na koniec przejeżdżamy pod 2 wiaduktami drogowymi:
A że nie mam pojęcia o historycznym taborze, to potrzebuję porady. Pokopałem w necie, obejrzałem setki zdjęć i w miarę łapie się w tym, ale nie czuję się pewnie w materii składów pasażerskich. Skleciłem skład pośpieszny relacji Rybnik-Bielsko Biała:
Bcwxz+Bwxz+Bwxzd+Wro+Awxz+Awxz+Pmx
Jest to poprawne?
Jeżeli dotarliście aż tutaj, to dziękuję za poświęcony czas i zachęcam do zgłaszania konstruktywnych uwag i wyrażenia podziwu
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-10-2012, 22:00
Cytat:
A że nie mam pojęcia o historycznym taborze, to potrzebuję porady. Pokopałem w necie, obejrzałem setki zdjęć i w miarę łapie się w tym, ale nie czuję się pewnie w materii składów pasażerskich. Skleciłem skład pośpieszny relacji Rybnik-Bielsko Biała:
Jaki okres?
Jeżeli przed 1990r to w składzie była duża szansa spotkać wagony 43A/101A/102A. Wcześniej skład byłby jeszcze bardziej barwny. Składy złożone wyłącznie z igreków przed 1990r można było spotkać w najbardziej prestiżowych relacjach.
Jeżeli przed 1990r to w składzie była duża szansa spotkać wagony 43A/101A/102A. Wcześniej skład byłby jeszcze bardziej barwny. Składy złożone wyłącznie z igreków przed 1990r można było spotkać w najbardziej prestiżowych relacjach.
Jeżeli prestiżowe, to igreki zdecydowanie odpadają w moim przypadku. Chodzi o lata 1987-1990, bo w tym okresie był jeszcze w miarę ciekawy rozkład jazdy i pojawiały się składy inne niż kible. Później już tylko likwidacje kolejnych połączeń. Zresztą na tej linii ruch osobowy nigdy nie był priorytetem.
Wysłany: 20-10-2012, 23:10
U schyłku lat 80ych na liniach wypadających na południe z Konurbacji Górnośląskiej częstym widokiem były niezmiernie pojemne składy zestawione następująco:
Ty2/Ty42 + Pdn 101C/304C + 4Bhp + 4Bhp.
Kursowało toto do Żywca, Bielska Białej, Wisły...
Składy osobowe na okres 1987-1990 to już nie był wielki hit. Przede wszystkim po 1985r masz już inne oznaczenia, nie ma żadnych 'Awxz', 'Bwxz' itp, są 'Bdun', 'Bd', 'B', 'Adun' itp.
W składzie typu Rybnik - B.B. mógłbyś mieć mieszankę wagonów starszych, zapewne głównie 'igreki' jednak, gdyż 'ryflaki' były w Zagłębiu zarzkością (w przeciwieństwie do zespołów 'Bhp', które miały tu od zera wybudowane specjalne tory serwisowe). Zaryzykowałbym oliwkowy zestaw 1 klasa - 1 klasa - bar 113A - 2 klasa - 2 klasa - 2 klasa - 2 klasa. Ewentualnie + bagaż lub poczta. Jeden, góra 2 wagony drugiej klasy mogły by być wagonami typu 101A lub 102A.
U schyłku lat 80ych na liniach wypadających na południe z Konurbacji Górnośląskiej częstym widokiem były niezmiernie pojemne składy zestawione następująco:
Ty2/Ty42 + Pdn 101C/304C + 4Bhp + 4Bhp.
Kursowało toto do Żywca, Bielska Białej, Wisły...
Jeszcze w latach 90-tych podobny zestaw - EU07 + 4Bhp + 4Bhp kursował w relacji Kluczbork - Gliwice przez Wrocław, Strzelce Opolskie czy Wrocław - Poznań. Tak że na Dolnym Śląsku takie pojemne i pełne składy hulały też.
Czyli podsumowując ryflaki 101A i 102A odpadają, a na połączeniach lokalnych (Gliwice-Rybnik, Makoszowy-Leszczyny) królowały głównie piętrusy. Z tego co jeszcze wygrzebałem, wynika, wraz z elektryfikacją linii w latach 1986-87 zlikwidowana została infrastruktura do obsługi parowozów. Żurawie, wieże wodne itd. Także na tych połączeniach parowozy zastąpiono składami ET21+bhp i jednostkami EN57, a rzadziej już składy prowadzone przez Ty2.
Bardzo mało jest zdjęć z tego okresu. I mimo, że przekopałem chyba cały Internet, to znalazłem tylko kilka z początku lat 90-tych z czego niemal wszystkie to kible. Z wyjątkiem:
ET21-098 na stacji w Rybniku. 24 maj 1992r Źródło
Wysłany: 22-10-2012, 18:32
Tak, ale wagony piętrowe typu Görlitz88/Görlitz89 widoczne na powyższej fotografii weszły na ilostan PKP w 1988r (45szt) i 1989r (115szt), także nie kwalifikują się do zestawienia na rok 1987.
Tak, ale wagony piętrowe typu Görlitz88/Görlitz89 widoczne na powyższej fotografii weszły na ilostan PKP w 1988r (45szt) i 1989r (115szt), także nie kwalifikują się do zestawienia na rok 1987.
Zgadza się. Chodziło mi raczej o "namacalne" potwierdzenie, że takie zestawienia składów (piętrusy + ET21) kursowały na tej linii. Wiadomo, że z upływem czasu typy się zmieniały.
Taki offtop, jeśli chodzi o geodetę, ale związany z samą linią. W "Przeglądzie lokalnym" z 18 X 2012r. ukazał się artykuł na temat przepustu z rzeką Bierawką w którym można przeczytać:
Cytat:
Nowy most położony będzie po południowo-zachodniej stronie, w odległości 30m od starego przepustu.
Od kiedy zawalił się szyb, nic tędy nie jeździ. Od strony Szczygłowic szyny są w całości porozkręcane. Złomiarze skradli podkłady, obcięli słupy. Mimo to PKP PLK S.A są, jak czytamy w piśmie skierowanym do KW, zainteresowane maksymalnym skróceniem czasu usunięcia skutków szkody w celu oddania linii nr 149 do dyspozycji przewoźników, którzy obecnie korzystają z tras okrężnych.
Chcą, by linia była przejezdna do końca października 2013 roku, gdyż wraz z nowym rozkładem planują udostępnić trasę do prowadzenia ruchu pociągów.
Inwestor przewiduje wykonanie wszystkich robót nie później niż do 30 czerwca 2014 roku.
Pierwsze dwa etapy (z pięciu) prac planuje skończyć w październiku przyszłego roku.
Postaram się dorwać do tego artykułu i zamieścić skan.
Dzisiaj krótka relacja z fotostopu na przystanku osobowym Przyszowice, położonego w kilometrze 4,695 pomiędzy posterunkiem odgałęźnym Mizerów, a stacją Gierałtowice. Nic szczególnego; 2 perony 1 krawędziowe, kas brak, 1 wiata przystankowa z blachy na peronie 2, budka dróżnika i 2 przejazdy kolejowe:
Niestety, nie mam dla porównania żadnych zdjęć z tego przystanku, ale postaram się zrobić i wrócić do zestawiania zdjęć na zasadzie trainz/rzeczywistość, tak jak to robiłem dawno temu przy początku projektu.
Jeżeli dobrze widzę, to oprócz zróżnicowania wysokości drzew powinno być zabezpieczenie peronu od strony drogi.
Myślisz o jakiejś barierce, czy czymś takim? Raczej bym się tym nie przejmował. To droga do posesji i ruchu w zasadzie na niej nie ma. Chyba, że tak trzeba, to dodam.
Obiecane zestawienia trainz/rzeczywistość:
1. Stacja Gierałtowice, obecnie posterunek odgałęźny. Widok w kierunku Przyszowic:
2. Stacja Gierałtowice, widok w stronę Knurowa:
3. Budynek dworca od strony nastawni i drogi dojazdowej:
4. Widok na przejazd kolejowy i "plecy" nastawni:
5. Szlak w stronę Przyszowic:
6. Przystanek osobowy Przyszowice, widok na szlak w kierunku Gierałtowic:
7. Przystanek Przyszowice, widok w kierunku Mizerowa:
8. Widok na szlak w stronę Mizerowa z krańca peronu:
Cytat:
Wiesz Korzeń to zależy od Ciebie. Jak masz możliwość to sprawdź w realu. Wystarczy taka barierka biało-niebieska.
Droga była za blisko peronu, po odsunięciu o około 10 metrów wszystko pasuje. Dawniej od peronów oddzielał ją szpaler drzew i 2 żywopłoty. Drzewa przerzedziłem wywalając 1/3, teraz lepiej widać zróżnicowanie ich wysokości.
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 15 Sie 2008 Posty: 1031 Skąd: Źmigród/Leszno
Wysłany: 26-11-2012, 14:49
Świetna, dla mnie fenomenalna robota. Patrząc na te screeny aż chce się bawić na takie mapce. Wszystko poukładane jak trzeba. Powodzenia w dalszej robocie bo robisz coś fenomenalnego ;)
Wysłany: 26-11-2012, 18:43
Wiernie to wygląda kolego. Niezła robota.
Namawiam na pokazywanie obrazków 'z góry'. To pozwala ocenić poziom teksturowania, spasowania tekstur z obiektami itp - podstawy bardzo realistycznej mapy w sensie wizualnym :)
Dzięki. Dobrze, że się podoba. Przynajmniej wiem że osiągnąłem, co chciałem
Screeny z góry czasem robię, ale z reguły tylko po to żeby układ torowy pokazać. Kilka trzasnąłem żeby można było teksturowanie ocenić:
Tak wygląda teksturowanie. Normalnie mieszam 4 różne tex trawy i na to później nakładam całą resztę tekstur. Jeden rodzaj pod torowisko, 2 pod drzewa gęste i pojedyncze. Ogólnie mam swój zestaw z którego korzystam od początku budowy mapy i tą samą technikę stosuje na wszystkich segmentach.
Widać, że mapa nie przesadzona dodatkami, ale za to jaka dokładna i jak fajnie wygląda. Naprawdę doskonała robota, widzę wielkie przyłożenie się do roboty i to się ceni :)
Screeny - porównania powalają
Ja od siebie nie muszę nic dodawać - znam te okolice !
Kapitalna robota !
Szkoda tylko że już ruch osobowy w realu na tej linii jest zawieszony
Ostatnio zmieniony przez Bobby Papla 27-11-2012, 10:45, w całości zmieniany 1 raz