FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Licencje dodatków
Autor Wiadomość
Patrol
zaawansowany
PL-PLKW

Wysłany: 16-09-2008, 18:58   Licencje dodatków

Taki oto temat by KAŻDY modelarz wkleił tu swoją licencje! Ze względu na rosnący akt złodziejstwa najlepiej by było aby wszystkie licencje były tym wątku! Dziś Jesion Leonek i jego produkcje na www.multiserwis.tnb.pl które sam odkryłem a jutro możesz być Ty, Ja ktokolwiek inny! Naprawdę w tym tygodniu to już chyba z 3 reagowanie (w tym 2 moje) na umieszczanie bez zgody dodatków! To co było na stronie Joseby mam zeescreenowane i jak wróci Kgrid wszystko mu pokaże to samo tyczy się Jesiona czy Leonka.
Więc naprawdę dzieci-opanujcie się.
Jeszcze będąc w temacie apeluje modów o usuwanie stron ,,na serwerach TNB.pl z zawartością downloadu- 0 dodatków. Naprawdę wątpię by kiedyś były to ,,super" serwisy!

No myślę, ze tyle starczy bo nie tworzę wielu dodatków jak Kilan czy Thalys! Dlatego apeluje twórców! Piszcie tu swoje licencje!!!
Ostatnio zmieniony przez margera 18-09-2008, 01:27, w całości zmieniany 1 raz  

Kamil 
znawca
Miedziak ;]

Wysłany: 16-09-2008, 19:15   

Cytat:
Licencja dotycząca wszelkich dodatków i map Kamila lub KUID'u 198319.

1). Dodatków nie wolno zmieniać, ulepszać, dokonywać ich konwersji i publikacji bez zgody autora.

2). Wszystkie uprzednio opublikowane i ogólnodostępne dodatki wolno repaintować każdemu i w dowolny sposób pod następującymi warunkami: repaint musi być na fototeksturach. Repaint musi być wykonany porządnie bez niedoróbek typu źle spasowane tekstury, różnice w kolorach, przejaśnienia. Za repaint autor modelu nie uznaje produkcji gdzie co najmniej 30% ogółu tekstur jest autorstwa autora modelu. Autor może zakwestionować publikację dodatków na wybranych stronach.

3). Opublikowanymi i ogólnodostępnymi dodatkami w postaci plików cdp można się wymieniać, przesyłać je, dawać za pośrednictwem wszelkich internetowych form komunikacji. Nie ma zakazu ich przesyłania prywatną drogą.

4). Nie wolno w żaden sposób przesyłać, kopiować, publikować, repaintować dodatków które nie zostały oficjalnie opublikowane i które nie są/nigdy nie były ogólnodostępne. Złamanie tego punktu będzie najsurowiej karane.

5). Dodatki i repainty nie mogą być dostępne i udostępniane za pośrednictwem programów typu P2P.

6). Na modelach Kamila nie wolno publikować repaintów nie zgodnych z rzeczywistością.

7). O wszelkich zapożyczeniach lub użytkowaniu tekstur należących do autora dodatków należy go informować i pytać o zgodę ich wykorzystania.

8). Mapy wolno użytkować w dowolny sposób, modernizować, przerabiać, poprawiać. We własnym zakresie. Elementy map wolno wykorzystywać do własnych projektów jeśli zachodzi taka potrzeba. Wszelkie sprawy dot. publikacji załatwiać indywidualnie z autorem pierwowzoru.

Radzę osobom w pokroju Joseby czy innych złodziei aby przestrzegali tego.
Ostatnio zmieniony przez Kamil 16-09-2008, 19:17, w całości zmieniany 1 raz  

EP09-043
trainz

Wysłany: 16-09-2008, 19:23   

Cytat:
free

tak, tak nie przywiązuję wagi do tego, co dzieje się z moimi badziewiami

margera
zaawansowany

Wysłany: 16-09-2008, 19:31   

Duzo moich dodatkow nie ma, ale zawsze cos ;)

- dodatki mojego autorstwa MOZNA rozpowszechniac droga mailowa, oraz dodawac do paczek z mapami, BEZ informowania mnie o tym
- udostepnianie ich na stronach www, za moja zgoda

Co prawda moje wyroby to tylko kropla w morzu dodatkow, ale mysle ze to male wyjscie na przeciw tworcom dodatkow :)
Ostatnio zmieniony przez margera 16-09-2008, 19:34, w całości zmieniany 1 raz  

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 16-09-2008, 19:40   

Cytat:
Wprowadzanie zmian w mapach/modelach dla własnych potrzeb zezwolone. Zabrania się publikowania dodatku w sieci p2p, na stronach internetowych bez otrzymania zgody od autora, serwerach prywatnych i komercyjnych. W przypadku map segmentowych publikacja mapy z włączonym kawałkiem mojego autorstwa dozwolona po otrzymaniu zgody. Autor wyznacza miejsce publikacji dodatku po przerobieniu. Zezwala się przesyłanie dodatków via e-mail.

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 16-09-2008, 19:44   

Moja licencja wygląda tak:

-Robisz coś z moimi modelami/teksturami/mapami/repaintami? Pisz na maila, pogadamy.

Skupa
zaawansowany

Wysłany: 16-09-2008, 19:49   

Ja też się przyłączę

Jeśli ktoś chce coś zrobić z moimi texturami i później je opublikować na innej niż moja strona to proszę się najpierw zemną skontaktować poprzez e-mail

VCRDN
user

Wysłany: 16-09-2008, 19:57   

Cytat:

1) Dozwolone jest rozpowszechnianie opublikowanych przeze mnie dodatków dowolnymi drogami dystrybucji.

2) Rozpowszechnianie modeli nie opublikowanych bezpośrednio przeze mnie (wszelkiej maści repainty, itp.) tylko po uprzednim skonsultowaniu sie ze mną (dalsze rozpowszechnianie ich na licencji autora repaintu).

I to wszystko.

mgarkowski
zaawansowany
inż. modelarz

Wysłany: 16-09-2008, 20:06   

Kod:
Nie wyrażam zgody na odpłatne udostępnianie, przesyłanie oraz umieszczanie na stronach bez zgody autora. Do wykonania repaint'ów oraz publikacji tych repaint'ów wymagana jest zgoda autora. Tworzenie repaint'ów na własny użytek jest dozwolone po wcześniejszym kontakcie z autorem.

Tata Muminka
znawca

Wysłany: 16-09-2008, 20:32   

Cytat:
Zabrania sie wykorzystywania dodatkow na innych stronach niz www.sony25.one.pl, przemalowywania, sprzedawania bez zgody autora.
Przesyłanie bezplatne jest dozwolone.

Jeśli ktos naruszy licencję bedę regował. Nie po to siedzę godzinami by jakiś ... podpisywał się pod tym.

Lutek 
znawca
PL-PLKW

Wysłany: 16-09-2008, 20:58   

A co do moich Rp1 to licencja wygląda tak:
Cytat:

1. Zabraniam przesyłania dodatku bez mojej zgody.
2. Przed wydaniem lokomotywy wraz z moim hornem proszę o kontakt ze mną.
3. Publikacja bez mojej zgody jest ZABRONIONA.

Thalys 
znawca
Jack Sparrow

Wysłany: 16-09-2008, 21:32   

Cytat:
LICENSE:
1. Dodatki są całkowicie darmowe. Zabrania sie więc ich sprzedaży.

2. Repainty - dopuszczam jedynie realne i fototeksturowane reskiny. Przed publikacją wymagam wysłania do mnie repaintu danego pojazdu, w celu ustalenia szczegółów.

3. Dodatki mogą być wysyłane emailem, ładowane na serwer oraz dołączane do paczek z mapami bez mojej zgody

4. Jeśli chcesz umieścić mój dodatek na swojej stronie, proszę o kontakt poprzez mail czy też PW.

Pawel_15
[Usunięty]

Wysłany: 16-09-2008, 22:11   

Licencje w których zabronione jest przesyłanie mailem uważam za wybitnie lipne i nie do wyegzekwowanie. Komu tym chcecie na złość zrobić ? Samemu sobie ? I tak każdy gwiżdże na ten punkt. Pozostałe punkty jak najbardziej popieram i uważam że egzekwowanie powinno być bardziej restrykcyjne... Wiem, WOLA AUTORA, z tym ze to nie działa a autor zniechęca takim czymś ludzi a potem są płacze i wyskakują ,,moderatorzy" bo brakuje komuś czegoś czego nie ma w necie od xxx dni i ludzie odkładają wspaniałej jakości mapy właśnie przez takie dziwne i niezrozumiałe intencje autorów...

Tata Muminka
znawca

Wysłany: 16-09-2008, 22:55   

Pawel_15 napisał/a:
Licencje w których zabronione jest przesyłanie mailem uważam za wybitnie lipne i nie do wyegzekwowanie. Komu tym chcecie na złość zrobić ? Samemu sobie ? I tak każdy gwiżdże na ten punkt. Pozostałe punkty jak najbardziej popieram i uważam że egzekwowanie powinno być bardziej restrykcyjne... Wiem, WOLA AUTORA, z tym ze to nie działa a autor zniechęca takim czymś ludzi a potem są płacze i wyskakują ,,moderatorzy" bo brakuje komuś czegoś czego nie ma w necie od xxx dni i ludzie odkładają wspaniałej jakości mapy właśnie przez takie dziwne i niezrozumiałe intencje autorów...

Ja np zmieniłem licencję i wyraziłem zgodę na przesyłanie. Przecież wiadomo, że dodatki i tak są przesyłane. :) Dużo moich dodatków nie mam na stronie i na swoim dysku. Dzięki przesłaniu ich innym znika problem z ich pobraniem.

Lutek 
znawca
PL-PLKW

Wysłany: 16-09-2008, 23:42   

I tu pojawia się problem, bo jeżeli chodzi o sprawę dźwięków z filmów to czasem użytkownicy z YT itp. potrafią ładnie namieszać :/ Część się zgadza, druga również jest na "tak" pod warunkiem że nie będą one przesyłane poprzez e-mail etc. ( bo to podobno szkodzi ). Czy są przesyłane mimo zakazu? Owszem, ale żeby nie było, takowy "nakaz" w licencji jest. Jedni się zgadzają, a po 2 miesiącach są oburzeni że rzekomo kradnę dźwięk z ich filmów, nie mając zgody... Cóż...

Pawel_15
[Usunięty]

Wysłany: 17-09-2008, 15:03   

Sony, dokładnie. Trzeba wyjść z licencją do ludzi a nie hermetycznie na nic nie pozwalać. W mojej opinii należy robić licencje przyjazne dla ludzi ale też takie w których nie ma wolnej amerykanki. Wtedy będzie lepiej ...

Odpowiedz do tematu