FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Szlakiem Ostatnich Ryflaków
Autor Wiadomość
SP45-166
super trainz
na uporku

Wysłany: 30-04-2012, 09:49   

Michał jeżeli mogę być szczery... Co mi się podoba. Mapa- ciekawy rejon na jazdę, bardzo wierne odtworzenie otoczenia (kolejowego). Ogółem masa dobrej roboty, próba przeniesienia pod TS2010 też się chwali(którego nie mam ale czas nabyć ;) ).
Teraz minusy. Napisałem próba przeniesienia, bo nie została przeniesiona de facto. Wymieszałeś roślinność starą i nową, co raczej nie wygląda za dobrze. Teksturowania nadal nie poprawiłeś mimo że nowe wersje dają ogromne możliwości ze swoimi teksturami. Pozostawiłeś w wielu miejscach stare budynki jak np paintowe budynki kolejowe mieszkalne z Lipusza, a są bardzo podobne zrobione na fototeksturach (kilan lub samplaire OIDP). Barierki z paczki dróg Zwierzaka użyte w Kościerzynie spokojnie można zastąpić o wiele lepszymi od Wujka 082. Wieża z Lipusza jest do oteksturowania zdjęciami zdecydowanie... Podobnie domki- czeski badziew jest do wymiany na fototeksturowane domki od wujka 082.
Hektometry do wymiany na fototeksturowane, podobnie jak wszystkie wskaźniki- wujek082 zrobił piękną paczkę wskaźników ja zrobiłem w8 i w9 na fototex :) Przejścia przez tory- od drstracha mógłbyś użyć. Spasowanie torów też pozostawia wiele do życzenia, wiedząc że są przejściówki między jednymi a drugimi OIDP.
No i na przedostatnim screenie latarnie nie podniesione odpowiednio przez co po włączeniu świecą między torami. Masa szczegółów która psuje efekt. Niestety przenoszenie mapy na wyższe wersje wymaga mrówczej pracy.
Po prostu odnoszę wrażenie że mapa jest skierowana do... nikogo. Posiadacze starszych wersji jej nie odpalą, nowych zaś będzie średnio interesować bo jest "składanką" mapy z TRS2004 z mapą z TS2010, przez co do standardu wyglądu jaki narzucił Jamal swoją mapą, będzie jej niestety daleko.
Ale nie przejmuj się- ja też zostałem ze swoimi mapami w czarnej d.... Mam mapy pod wersje z których większość się wynosi i nie wiem co z tym fantem zrobić, bo przenoszenie (jeszcze nie skończonej) mapy spod TC na TS2010 równa się budowa od nowa w zasadzie...
Ostatnio zmieniony przez SP45-166 30-04-2012, 09:55, w całości zmieniany 3 razy  

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 30-04-2012, 10:26   

Jednym z głównych powodów dla którego mapa została przeniesiona z TC do 2010 była jej stabilność. Na 2004 nie działała część dodatków, między innymi perony od Stracha. Dodatkowo podczas jazdy potrafiły się robić nagle białe dodatki co kończyło się po kilku minutach fatal errorem i końcem gry. Na TC po jakimś czasie, to jest po dobudowaniu odcinka Lipowa - Wierzchucin (gdzieś z rok temu ?) i tu zaczęły się problemy. Mapa straciła na stabilności, białe dodatki, fatal error. Po przeniesieniu na TS2010 w trybie kompatybilnym mapa się nie krzaczy, można ustawić parametry na max, wymienić drzewka na te od pofiga, dać tory od Wojtka i da się jeździć kilkunastoma składami i mieć napakowane po brzegi tory boczne. Czyli albo działająca mapa w 2010 kosztem kilku rzeczy, albo niestabilna mapa w TC która na średnim sprzęcie potrafiła się wykrzaczyć przy 5 bipach i fiatach w Kościerzynie.

Jak wiesz, mapa była kilka razy dzielona, łączona, potem znów dzielona, doklejana, były wymieniane zdalnie dodatki przez programy zewnętrzne etc. Każda z tych operacji dała mapie nieźle kopa w kość. Początki mapy sięgają kwietnia 2004 roku kiedy to Voytas zaczął budować odcinek Gdynia - Kościerzyna - Bąk, który to poprawiał Magnus z Kilanem. Później doszło kilka innych linii takich jak Kościerzyna - Chojnice, Somonino - Kartuzy, Pruszcz - Kartuzy, Bąk - Czersk - Szlachta i Bąk - Wierzchucin. Historia pliku mapy i zmian jakie tam zaszły są bardzo długie :-)

Kilka błędów zostało popełnionych z dobre 6 lat temu, kiedy to zaczęto mapę niepotrzebnie kroić i potem znów łączyć. Po fakcie dokonanym i zaistniałym, nie było sensu już tego przerywać i budować wszystkiego od nowa. Tak więc jest jak jest.

Mapa SOR to fragment mapy KZS. SOR obejmuje linie od Kościerzyny na południe i na zachód, KZS oferować będzie to samo co SOR + odcinek do Gdyni z odnogą do Kartuz. Michał coś wspominał o budowie Kartuzy - Lębork i połączeniu tego z Lębork - Łeba (czeka w kolejce do wydania), ale po szczegóły trzeba uderzać do autora czyli do Magnusa.

Może nie jestem Magnusem, ale pozwoliłem sobie na takie krótkie wyjaśnienie sytuacji, jako osoba która siedzi w tym projekcie od niemal samego początku czyli 8 lat bez 3 miesięcy :)

drstrach
znawca

Wysłany: 30-04-2012, 11:21   

SP45-166 napisał/a:
Teksturowania nadal nie poprawiłeś mimo że nowe wersje dają ogromne możliwości ze swoimi teksturami.

Jedyne co można zrobić to zastosować tekstury większej rozdzielczości, ale już o teksturowaniu 5 metrowej siatki można zapomnieć. Niestety teksturowanie tej mapy pozostawia wiele do życzenia (mała różnorodność), aż widać, że mapa zaczynała w 2004 roku.

SP45-166 napisał/a:
Pozostawiłeś w wielu miejscach stare budynki(...)

Niestety, ale to bardzo kluje w oczy i nawet obstawienie ich nowszymi obiektami tutaj nic nie pomoże.

Pawel_15 napisał/a:
Na 2004 nie działała część dodatków, między innymi perony od Stracha.

To można było przerobić, wystarczyły zmiany wpisów w configu.

Pawel_15 napisał/a:
Dodatkowo podczas jazdy potrafiły się robić nagle białe dodatki co kończyło się po kilku minutach fatal errorem i końcem gry. Na TC po jakimś czasie, to jest po dobudowaniu odcinka Lipowa - Wierzchucin (gdzieś z rok temu ?) i tu zaczęły się problemy. Mapa straciła na stabilności, białe dodatki, fatal error. Po przeniesieniu na TS2010 w trybie kompatybilnym mapa się nie krzaczy, można ustawić parametry na max, wymienić drzewka na te od pofiga, dać tory od Wojtka i da się jeździć kilkunastoma składami i mieć napakowane po brzegi tory boczne. Czyli albo działająca mapa w 2010 kosztem kilku rzeczy, albo niestabilna mapa w TC która na średnim sprzęcie potrafiła się wykrzaczyć przy 5 bipach i fiatach w Kościerzynie.

A ja myślę, że mapa będzie dalej miała problemy ze stabilnością. Niestety problemów z kwasami przy łączeniu mapy nie da się rozwiązać przy pomocy przeniesienia mapy na wyższą wersję, sprawdziłem to na mapie Ostalgie z DLS, która właśnie została przeniesiona na TS12, kwasy z cięciem i zszywaniem mapy zostały, co czasami powoduje wywalenie mapy do pulpitu. IMO najlepszym rozwiązaniem było zastosowanie manewru Kilana z Sudet, czyli zaczęcie mapy od nowa, rozumiem ogrom pracy ale innego sensownego sposobu nie widzę.

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 30-04-2012, 11:59   

@Strach, jeździłem po tej mapie wiele godzin, zarówno w TC, w 2004 jak i w TS2010 i zapewniam cię że i u mnie na moim szrocie i na sprzęcie Magnusa (lepszym, nowszym etc) mapa na TS2010nie powoduje błędów. Są trzy miejsca gdzie się najczęściej wieszało: Kościerzyna, odcinek Czersk - Szlachta i odcinek Szałamaje - Łąg Południe. W TC i w 2004 notorycznie wywalało grę do systemu. W 2010 problemów takich nie ma. W dodatku w 2010 gra jest na max ustawieniach z podkreśleniem ustawienia widoczności na 5 km. Akurat w tym przypadku przejście na wyższą wersję umożliwiło wydanie mapy, w przypadku zostania na TC by się krzaczyło i sypało nawet na najlepszym kompie z i7 980, grafą 2 GB i 16 GB RAM...

drstrach
znawca

Wysłany: 30-04-2012, 12:15   

Paweł zapewniam cię, jestem w stanie zawiesić każdą mapę :-)
A tak na serio, nie zostawiliście przypadkiem jakiś fantomatycznych obiektów*, bo to jest główny problem w mapach dzielonych/łączonych. Jeśli zamiast jeździć składem po mapie, będziemy dość szybko przeglądać mapę w trybie wolnej kamery, mapa potrafi się wysypać.
BTW na razie nie udało mi się w ten sposób wysypać tylko dwóch map, Mojave Subdivision i Berezino-Mosti, obie wbudowane w TS12. Ciekawe od czego to zależy?

*fantomatyczne obiekty - jeśli usuwamy segment mapy wraz z położonymi na nich obiektami, obiekty te zostają na mapie, mimo iż czasami ich nie widać (mogą być widoczne w ułamkach sekund) w dalszym ciągu obciążają silnik.
Ostatnio zmieniony przez drstrach 30-04-2012, 12:37, w całości zmieniany 1 raz  

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 30-04-2012, 12:28   

To już pytanie do Magnusa, tutaj nie chcę się wypowiadać, nie chcę wprowadzać w błąd.

Magnus
nowy

Wysłany: 30-04-2012, 16:33   

Myślę, że wiele spraw to kwestia gustu. Każdy ma jakiś sposób na teksturowanie. Nigdy z mapą nie trafisz do wszystkich odbiorców. Mapę robiłem dla siebie. Pewnie że wiele rzeczy można by było zrobić tylko skąd na to wziąć czas? Próba szybkiej podmiany domów spełzła na niczym bo orientacja czeskich i polskich jest inna. Czyli ręczna podmiana. Przywołane hektometry to kolejna pyrrusowa sprawa. Te Sir_Ma mają inne rozwiązanie niż obecne więc pozostało by nic innego niż ręcznie wymienić około 2000 słupków. Bo tyle przy mapie długości 172 km pewnie się znajduje.

Tak więc wracając do tematu zostało tyle zrobione, na ile pozwalał stan mapy i mojego czasu.

Co do fantomatycznych obiektów to nie zauważyłem z wyjątkiem dźwięku SSP gdzieś w środku lasu.

pietrek
znawca
2004;2006;2010;T ANE

Wysłany: 30-04-2012, 21:38   

Cytat:

*fantomatyczne obiekty - jeśli usuwamy segment mapy wraz z położonymi na nich obiektami, obiekty te zostają na mapie, mimo iż czasami ich nie widać (mogą być widoczne w ułamkach sekund) w dalszym ciągu obciążają silnik.

Nie wiem czy chodzi dokładnie o takie coś:
Jeszcze podczas tworzenia mapy Wrocławia usuwałem kilka segmentów, po długim czasie zauważyłem w przestrzeni po usuniętych segmentach lokomotywę. Co by ją usunąć musiałem położyć jeszcze raz segmenty żeby się do tego loka dostać i dopiero usunąć loka i segmenty.

drstrach
znawca

Wysłany: 30-04-2012, 21:43   

Pietrek to jeszcze nie to, takich obiektów już raczej nie usuniesz, przynajmniej ja nie wiem jak to zrobić. Sama wymiana kuidów, nawet w geodecie przy pomocy zamiany nie pomaga, właśnie w tej mapie Ostalgie zobaczyłem, że mimo wymiany zielska na SpeedTreez pojawiają się "duchy" starych drzewek.

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 30-04-2012, 21:44   

fallowdeer napisał/a:
Co ja pacze, szczególnie:
http://savepic.su/1821257.htm
http://savepic.su/1815113.htm

Cytat:
Ale ocb ?

Domyślam się, że o sposób wykonania. Fallowdeer, bądź bardziej precyzyjny, bo trudno wywnioskować czy się zachwycasz czy ganisz ;-)

Ja natomiast mam dziwne wrażenie, że nie mogę ściągnąć mapy ze strony. Jeśli "guzikiem" jest screen, to nie działa.

EDIT: działa, tylko trzeba wejść do kuchni (czyli download) a nie od kuchni, sorry. Lenistwo ;-)
Ostatnio zmieniony przez Jacek 30-04-2012, 21:47, w całości zmieniany 1 raz  

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 30-04-2012, 23:08   

Wchodząc na stronę główną, wystarczy kliknąć na screena w newsie i następuje pobranie pliku, takie drobne udogodnienie :)

Gosia09
super user

Wysłany: 26-05-2012, 22:54   

Mógłbym prosić o linka do torów jakie zostały użyte na mapie-mapa super!!!

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 26-05-2012, 23:00   

http://www.trainz.samplaire.com

Gosia09
super user

Wysłany: 27-05-2012, 00:16   

Serdeczne dzięki

Gosia09
super user

Wysłany: 03-02-2013, 21:59   

Witam.Na mojej mapie zamiast torów mam "kreski przerywane" a mam zainstalowane wszystkie tory z PTT i nie tylko.Ma ktoś taki problem z tą mapą?-na nowej wersji Lęborka mam to samo.Pomocy.Chciałbym pośmigać ryflami ale pseudotory mnie odstraszają a wymiana ręczna torów na tak obszernej mapie jest bardzo pracochłonne.

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 03-02-2013, 22:01   

skoro masz kreski to nie masz torów użytych na mapie

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 04-02-2013, 04:44   

Rozszerzając wypowiedz zolwika - jeśli od instalacji robiłeś save mapy, to teraz nawet jak zainstalujesz brakujące tory dalej będziesz miał pasy.

Gosia09
super user

Wysłany: 04-02-2013, 10:22   

Dzięki za wyczerpujące podpowiedzi.Zaraz odinstaluje mapę i jej sevy a potem instal na nowo i zobaczę czy tory się pojawią.

Gosia09
super user

Wysłany: 04-02-2013, 13:29   

Problem mam następujący z tymi torami.CMP widzi je jako aktualizacja a mam je wszystkie.Z Auranem nie mogę się połączyć mimo iż mam zarejestrowany klucz z TSa a na samym DLSie jestem już prawie 10 lat.Kiedyś za czasów TRS2004 nie miałem problemu korzystania z DLSa-teraz jest problem.Tylko automatyczna aktualizacja wersji gry się połączyła z Auranem a po ich wgraniu brak połączenia.Już sam nie wiem jak te tory wgrać by mapa je widziała

Wujek 082
znawca

Wysłany: 04-02-2013, 13:41   

Nic nie rozumiem z tego co napisałeś. Gdzie są screeny? Gdzie nazwa torów? Gdzie kuidy tych torów? Długo już jesteś na forum, więc chyba zasady znasz?

Cytat:
Z Auranem nie mogę się połączyć mimo iż mam zarejestrowany klucz z TSa a na samym DLSie jestem już prawie 10 lat.Kiedyś za czasów TRS2004 nie miałem problemu korzystania z DLSa-teraz jest problem

Wzruszająca historia. Nie chcę cię załamywać, ale Auran nie istnieje. W dodatku powiem ci, że to nie ma nic wspólnego z problemem torów, więc nie prowadź tu offtopu, tylko skup się na tym, jak powinieneś opisać swój problem. Masz jeszcze szansę wyklarować sprawę, tylko teraz proszę zwięźle i do rzeczy.

Gosia09
super user

Wysłany: 04-02-2013, 14:23   

Tory nr kuid:
kuid2:132952:100312:3
kuid2:139252:100314do316:3
kuid2:139252:100327:3
kuid2:139252:100330do334:3
kuid2:139252:100477:2
kuid2:139252:100482:2
kuid2:139252:100556:1
W eksploatorze CMP są widziane jako dodatki do aktualizacji.Ja pobrałem wszystkie tory SAMa jakie są dostępne na jego stronie i nadal ten problem na mapie jest.Tworząc inną lub modyfikując inną mapę tory SAMa są wszystkie-ja już nie kumam o co chodzi TSowi z tymi torami na mapie SzOstRyfl.Nie wiem czy jestem jedyny czy ktoś też miał lub ma podobny problem.Pozdrawiam wszystkich pomagaczy.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 04-02-2013, 15:29   

Gosia09 napisał/a:

W eksploatorze CMP są widziane jako dodatki do aktualizacji.Ja pobrałem wszystkie tory SAMa jakie są dostępne na jego stronie i nadal ten problem na mapie jest.

Stary problem, parę razy poruszany: Otóż (z powodu braku powodów) dodatki w wersji poniżej 2.7 obecne na DLS są widoczne w CMP, ale nie da rady ich ściągnąć przy pomocy tegoż. Bo nie, bo "za stare", w duszy z tym, że już są i działąją bez problemu w nowych wersjach. Wyjściem jest odnalezienie ich bezpośrednio na DLS i ściągnięcie poprzez "Download via FTP link".
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

bjorn
nowy

Wysłany: 09-02-2015, 21:52   

A u mnie nie ma niektórych wiaduktów i części zieleni. Mam trainz 2010.

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 09-02-2015, 21:59   

Też nie mam niektórych wiaduktów i też mam trainz 2010 :)

Kopiujesz brakujące kuidy w takiej wyszukiwarce o nazwie Google i tam powinno ci pokazać gdzie to i owo jest dostępne. Czasem może się jednak zdarzyć że zły wujek Google nie znajdzie jakiegoś dodatku. Wtedy musisz zatrudnić detektywa :)

patrosmk
super user

Wysłany: 10-02-2015, 00:25   

bjorn napisał/a:
A u mnie nie ma niektórych wiaduktów i części zieleni. Mam trainz 2010.

W takim przypadku sprawdza się czy czegoś nam brakuje przez CMP i wtedy robimy tak jak napisał użytkownik Pawel_15.

Odpowiedz do tematu