SUPER ŚWIETNA ROBOTA ;D. Już się wydania nie mogę doczekać kiedy mapka wyjdzie ;]. A mógłbyś wrzucic jakies Screeny z Ostrowi Mazowieckiej ??
Pozdrawiam
Pomógł: 1 raz Wiek: 29 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 101 Skąd: Kraków
Wysłany: 29-07-2012, 20:54
Kurde, mimo że mapami kolejowymi się nie interesuje, lubię tylko popatrzeć na screeny, to tutaj jest zajefajny klimacik i bardzo dobre wykonanie z twojej strony. I podpisuję się pod postem kolegi wyżej o więcej screenów. :)
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-07-2012, 23:30
No. Jakbym tam był, że tak powiem. Nie ma żadnych wątpliwości co do miejsca robienia obrazków. Zwłaszcza kadr z wiatą metalową i wieżą w tle - niepowtarzalny, od razu wiadomo że Ostrołęka.
Pomógł: 10 razy Wiek: 40 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 549 Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-02-2013, 00:53
Dla fanatyków mapy :) Projekt żyje, ma się dobrze, wkrótce możliwość jazdy od Sokołowa aż do Ostrołęki stanie się faktem... Choć jest was niewielu to wiem że wiernie czekacie na newsy. Bez słów- kto kocha te okolice, kto był ten od razu pozna miejsca. Pozostałym dajmy okazję poszukać samemu co gdzie i jak.
Wkrótce więcej info :)
_________________ Odstawiony do zapasu długotrwałego.
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 23-02-2013, 01:24
Drugi rząd, pierwszy z lewej. Na bruku masz rynnę przez środek. Może trzeba było podsunąć jedną pod drugą drogę, tak z 10cm żeby była jedna płaszczyzna. Tam gdzie masz slupek 17,2km brakuje oznakowania przejazdu. No nareszcie coś z płaskich, piaskowych klimatów. Czekam na dalsze obrazki z tym mazowieckim klimatem, a czajnik w tym krajobrazie pasuje jak ulał.
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 23-02-2013, 01:31
Co tu dużo mówić... Ostrołęka :) Może zabrzmi to fanatycznie, ale wygląda tu lepiej niż w rzeczywistości :D Tereny wiejskie zaś w Twoim wykonaniu to kwintesencja klimatu!
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 15 Sie 2008 Posty: 1031 Skąd: Źmigród/Leszno
Wysłany: 23-02-2013, 01:35
Bomba. Ślicznie to wygląda, szczególnie ten krajobraz na screenach powala, jest na co popatrzeć ;) Świetna robota. Podoba mi się prosty ale starannie dobrany typ roślinności... Można się uczyć na takich screenach ;d
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 23-02-2013, 12:00
Bo to jest tak, że wszystkie regiony można lubić mniej lub bardziej... Ale jak raz trafisz na Podlasie czy tam Północne Mazowsze i wczujesz się w ten klimat to jesteś zakochany w tych klimatach od razu :) Jak zwykle piękne wykonanie, realistyczne odwzorowanie, każdy szczegół i każdy detal wykonany z największą starannością i precyzją. Jedyna różnica pomiędzy rzeczywistością a Trainzem jest taka, że w realu się turlaliśmy składem, w Trainzie będzie można jechać nieco szybciej ze składami planowymi :)
tam tak jest? Odrobinkę jakbyś wzniósł jakiś wał to by się zgubiło wrażenie że rzeka idzie dywanem przez pola. Wyobraźmy sobie marzec i nagły skok z -3 do +9 :)
Co sądzę o tej mapie osadzonej w tej części Polski pisał nie będę, byłoby to już nudne. ;p
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 23-02-2013, 14:41
Może ale jak by dał trochę bagienka, trzciny i ciemniejszej tex to ja bym zostawił. Tak czasami bywa w centralnej Polsce, g.. rzeczka, a nie idzie do niej dojść, bo mokradło broni dostępu.
Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 659 Skąd: GoP
Wysłany: 23-02-2013, 16:06
Dawno tak klimatycznej mapy nie widziałem! Jestem wielkim fanem tego typu klimatu kolejowego, udało Ci się w 100% go ukazać.
_________________ www.bojarsite.pl
Moja galeria fot. z GOPu & screeny Projektu fragmentu byłego PMP-PW -> www.flickr.com/photos/148644736@N06/
Wysłany: 24-02-2013, 04:47
No, super. Piękna mapa, jak zwykle, cóż innego mogłoby być... Jeśli na cokolwiek miałbym wskazać, to na długie ciągi splinów, które ze swej natury są dość monotonne, no ale na to, przynajmniej na razie, nie znaleziono sposobu, zresztą, mam takie wrażenie, że to dosć charakterstyczny "znak" Twojej twórczości i bez tego czułbym się nawet trochę dziwnie.
No, przy okazji, gratuluję "lądowania" w grupie PTT.
_________________ Would you know my name if I saw you in heaven ?
Pomógł: 10 razy Wiek: 40 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 549 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-02-2013, 10:56
ryszard napisał/a:
Drugi rząd, pierwszy z lewej. Na bruku masz rynnę przez środek. Może trzeba było podsunąć jedną pod drugą drogę, tak z 10cm żeby była jedna płaszczyzna. Tam gdzie masz slupek 17,2km brakuje oznakowania przejazdu. No nareszcie coś z płaskich, piaskowych klimatów. Czekam na dalsze obrazki z tym mazowieckim klimatem, a czajnik w tym krajobrazie pasuje jak ulał.
Wiem, wiem, nawet się zastanawiałem czy wrzucać ten obrazek, ale uznałem, że to drobnostka ;) W km 17,2 rzeczywiście nie ma oznakowania przejazdu, podobnie jak brakuje jeszcze wzdłuż prawie całego nowego odcinka hektometrów czy wskaźników zgodnych z E1. Screeny z Daniszewem były tylko od tyłu, bo od "przodu" po drugiej stronie torów brak jeszcze trawy :) Dzięki za czujność :)
Co do parowozu- tak sobie go z głupa wstawiłem w Ostrołęce i się przejechałem do Daniszewa. Klimat niewyjęty...
Wujek 082 napisał/a:
Co tu dużo mówić... Ostrołęka :) Może zabrzmi to fanatycznie, ale wygląda tu lepiej niż w rzeczywistości :D Tereny wiejskie zaś w Twoim wykonaniu to kwintesencja klimatu!
Musi troszkę lepiej wyglądać. Obecnie większość budynków już nie istnieje albo jest w stanie rudery. Daniszewo wyburzone we wrześniu 2012, Jelonki to rudera z decyzją wyburzenia... Któregoś dnia, na przykładzie Gucina pokażę jak bardzo i jak szybko zarastają i niszczeją nieużywane linie kolejowe. Coś co wydawałoby się wam drzewami, jest tak naprawdę chwastem który wyrósł przy torach jako samosiejka.
Cris napisał/a:
Bomba. Ślicznie to wygląda, szczególnie ten krajobraz na screenach powala, jest na co popatrzeć ;) Świetna robota. Podoba mi się prosty ale starannie dobrany typ roślinności... Można się uczyć na takich screenach ;d
Pawel_15 napisał/a:
Bo to jest tak, że wszystkie regiony można lubić mniej lub bardziej... Ale jak raz trafisz na Podlasie czy tam Północne Mazowsze i wczujesz się w ten klimat to jesteś zakochany w tych klimatach od razu :) Jak zwykle piękne wykonanie, realistyczne odwzorowanie, każdy szczegół i każdy detal wykonany z największą starannością i precyzją. Jedyna różnica pomiędzy rzeczywistością a Trainzem jest taka, że w realu się turlaliśmy składem, w Trainzie będzie można jechać nieco szybciej ze składami planowymi :)
Staram się jak mogę. Jak pewnie zauważyliście, doszło troszkę typów roślinności od JVC tak by wzbogacić nieco monotonną szatę Grennery. Ale bez obaw- to są jakieś ułamki tego co użył Kilan na Sudetach i Dolinie Radunii. Tak więc nie dość że większość ma to pewnie na dysku, to jeszcze znacznie mniej tego użyłem.
Ze swojej strony przepraszam że dodałem obrazki w formacie JPEG. Poprzednie z Ostrołęki były w PNG, i tamte oddawały rzeczywisty widok z gry podczas gdy JPEG rozmazuje obraz, i kompletnie niszczy daleki plan (tło) który w przypadku map nizinnych jest bardzo ważny.
Chyba że znacie jakiś lżejszy od PNG format na screen który nie ujmowałby nic z jakości?
Jacek napisał/a:
http://postimage.org/image/7o5ibc8id/
tam tak jest? Odrobinkę jakbyś wzniósł jakiś wał to by się zgubiło wrażenie że rzeka idzie dywanem przez pola. Wyobraźmy sobie marzec i nagły skok z -3 do +9 :)
Co sądzę o tej mapie osadzonej w tej części Polski pisał nie będę, byłoby to już nudne. ;p
Tam tak jest... orginał:
i gra:
http://postimage.org/image/7o5ibc8id/ Fotka zrobiona ze szczytu mostu. W realu jak i w grze od rzeczki w obie strony teren na ok 200-300 metrach wznosi się o parę metrów do góry. Nie ma klasycznej doliny rzecznej bo bardziej przypomina ona kanał szeroki od 7-12 metrów, zresztą kilka kilometrów wcześniej jest na niej zbiornik retencyjny (kwadratowy), a praktycznie co chwila są jakieś jazy i inne przepusty wodne z regulacją przepływu. jeden znajduje się tuż za mostem za plecami fotografującego. A potwierdzić to może Pawełek bo fotostop który tam mieliśmy z pociągiem specjalnym był właśnie w takim zielonym dywanie. Starałem się symulować ciut wyższą i gęstszą kępę trawy wzdłuż samego brzegu, ale TRS ma ograniczone możliwości, a o kształtowaniu podłoża dla obiektów szerokości 10 metrów w dodatku idących pod katem do "siatki" mapy, można zapomnieć...
PolRol6 napisał/a:
Ja bym wymienił tory, bo te są dosyć archaiczne moim skromnym zdaniem. Poza tym wszystko fajnie, udało się wpompować dużo klimatu przy niezbyt wysokim natężeniu dodatków. Nicely done :-)
Poproszę konkretne propozycje, bo 3D odpadają, a np tory FMA są dla mnie totalnie niespójne ze sobą.
jpl napisał/a:
No, super. Piękna mapa, jak zwykle, cóż innego mogłoby być... ;-) Jeśli na cokolwiek miałbym wskazać, to na długie ciągi splinów, które ze swej natury są dość monotonne, no ale na to, przynajmniej na razie, nie znaleziono sposobu, zresztą, mam takie wrażenie, że to dosć charakterstyczny "znak" Twojej twórczości i bez tego czułbym się nawet trochę dziwnie.
Póki co zostaję przy FMA/Drstrach spline, uzupełnianymi trawą grennery. Zdaje to egzamin.
Z trawek jak się w nie wejdzie jest ciężko wyjść- odcinek mapy bez trawy wygląda jak niedokończony, jest łyso, bo skoro już zakodowałeś odbiorcy że trawa jest na mapie to zupełny brak tego detalu byłby nienaturalny.
Dziękuję wszystkim za uwagi!
_________________ Odstawiony do zapasu długotrwałego.
Ostatnio zmieniony przez SP45-166 24-02-2013, 10:59, w całości zmieniany 2 razy