Wysłany: 07-03-2013, 16:41 Niepowodzenie w aktualizacji bazy danych
Witam, mam problem z moim TS12. Mianowicie w żaden sposób nie da się go uruchomić, ponieważ za każdym razem próbuje naprawić bazę danych, jednak bez powodzenia. W pewnym momencie zatrzymuje się na "sprawdzaniu plików uszkodzonych składników" i TADDeamon zawiesza się i dostaję tylko windowsowy komunikat o zamknięciu (nie robię nic na siłę, sam się wyłącza). Patrzyłem też na numer, który opracowuje, za każdym razem jest inny. Próbowałem przestawiać języki, również nic nie dało. Da radę jakoś z tym sobie poradzić bez przeinstalowywania gry? Może trzeba usunąć jakieś pliki tak jak w TC, żeby zbudował sobie bazę od nowa?
Zrób rozszerzoną naprawę bazy danych. W CMP: File -> Extended Database Repair...
Albo usuń (lub lepiej przenieś sobie w jakieś bezpieczne miejsce, pliki):
assets.tdx (jest w folderze UserData)
assets.bku ( jest w cache i też w folderze UserData)
Jakby to nie pomogło, to chkdsk na partycji z Trainz. PPM na partycji -> właściwości -> narzędzia -> Sprawdź (tak w jest w Win XP).
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
D_M, rozumiem dobre chęci, ale właśnie podczas naprawy wyłącza mi TD. CMP włączyłem przez folder Bin w grze, jednak to niewiele pomaga, bo nie działa praktycznie wcale. Teraz wiem też, że problemem są semafory kształtowe. Nadpisało mi je podczas instalacji dodatków z paczki Sudet, ciągle próbuje je zatwierdzić, ale wywala błąd mówiący o braku pliku konfiguracyjnego... próbuję wywalić te semafory, doprowadzić TSa do stanu używalności, ale niestety bez powodzenia... Jakieś inne pomysły?
Niestety dalej stoję w kropce. Dysk jest w porządku. Na 90% problem stwarza sygnalizacja v5, którą to przez przypadek nadpisało mi wersją przeznaczoną dla TRS2004-TC i po próbie zastąpienia jej przez właściwą wersję zaczęły się te cyrki. Zarówno podczas szybkiej, jak i rozszerzonej naprawy bazy danych wywala mi TADDaemon-a. Napisałbym do supportu, ale moim językiem był i jest niemiecki... Po angielsku to ani be ani me niestety.
Sprobuj:
- wyszukiwarka plikow windows poznajduj katalogi z problematycznymi dodatkami
katalogi w mojej 2010 nazywaja sie np tak "kuid 413760 100251" [bez cudzyslowi, ze spacja] i kazdy katalog zawiera pojedynczy kuid
wlasciwie to to samo co 2004 tylko dodano dodatkowa strukture podkatalogow i dodatki sa niepokolei - dlatego lecisz z wyszukiwarka
Radek o ile pamietam na swojej stronie zamiescil numery kuid do sygnalizacji wiec powinno sie dac to zrobic.
Tak, to jest rozwiązanie i ciągle nad tym pracuję, może jednak jest jakiś sposób, żeby dowiedzieć się na którym to zasobie TS się zawiesza? Mam na myśli program, który kontrolowałby, które to pliki są obecnie używane przez program.
Poddałem się i przeinstalowałem grę. Usunąłem wszystkie podejrzane dodatki, zainstalowałem wszystko jeszcze raz. I nic. Przy rozszerzonej naprawie bazy danych wywala mnie gdzieś koło 77 tysiąca. Liczba zawsze inna. Co jest z tą grą?
SM50: Jesteś pewien dysku, którego używasz? Coś mi to wygląda na sypanie się hdd. Dla kontroli spróbuj - jeśli masz - zainstalować trainza na innym dysku (ale innym w sensie fizycznego pudełka z talerzami). Inne programy (gry, aplikacje) chodzą dobrze?
Tak, jestem pewien. Jest to laptop, mam go od października i przez cały ten czas nie było żadnych wstrząsów, upadków i tym podobnych. Brak jakichkolwiek błędów. Inne programy chodzą jak należy. Instalacja na innym dysku (fizycznym) odpada, bo takiego nie posiadam. Dodam może jeszcze, że system operacyjny to Windows 8 x64.