Pomógł: 118 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 2672 Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 22-03-2013, 22:19 Arriva blisko przejęcia większości przewozów w woj. kujawsko
Cytat:
Przed ponad miesiącem wyrok KIO zakazał kujawsko-pomorskim urzędnikom odwołania przetargu na obsługę linii zelektryfikowanych w województwie. Prawdopodobnie we wtorek sejmik przyjmie uchwałę, która umożliwi wybranie oferty Arrivy w dwóch z trzech zadań.
Pod koniec stycznia Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego unieważnił postępowanie na obsługę linii zelektryfikowanych od grudnia 2013 r. do grudnia 2015 r, w którym najkorzystniejsza była oferta Arrivy. Urząd Marszałkowski twierdził, że w przypadku zaciągnięcia zobowiązań na kwoty podane w przetargu na obsługę linii zelektryfikowanych, nie starczyłoby środków na pozostałe przewozy kolejowe. Złożone oferty były jednak niższe od wcześniej szacowanej wartości zamówienia, podanej w zarządzeniu marszałka o wszczęciu tego postępowania i zapisanej w Wieloletniej Prognozie Finansowej.
Zakładam temat żeby popisać o tej sytuacji tutaj, nie w SB. Czy to dobrze czy źle. Na pewno będzie różnica. Pierwszą różnicą będzie to, że pociągi będą dojeżdżać tylko do granicy województw tak jak to jest przypisane w przetargu. Jeżeli Arriva nie dogada się z pozostałymi województwami oraz PR to czeka nas niezły syf i bałagan.
Cytat:
Arriva planuje zawarcie porozumienia z samorządową spółką kolejową oraz urzędami marszałkowskimi z sąsiednich województw w sprawie wspólnej obsługi przewozów ponadregionalnych, tak aby były one realizowane z korzyścią dla pasażerów oraz samych spółek
Druga kwestia- tabor. Jak wiadomo spółka dysponuje tylko SZTami. Sumując to co ma Arriva i UM wychodzi ponad 30 sztuk taboru. Na nowe pojazdy nie ma co liczyć więc Arriva na pewno nic nowego z EZT nie kupi biorąc pod uwagę 2- letnią umowę oraz niskie stawki za pociągokilometr.
Szczerze mówiąc, póki co czarno to widzę. Chyba, że pojawi się jakiś oficjalny plan działania ze strony Arrivy- wtedy ocenię. Póki co nie widzę innej możliwości jak dzierżawienie EN57 od PR = bez zmian.
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 901 Skąd: Sierpc
Wysłany: 24-03-2013, 22:53
Ja tam trzymam mocno kciuki za Arrivę. Mam nadzieję że wniesie ożywienie na rynku i podoła zadaniu. Na pewno ma niełatwe zadanie - jako prywatny przewoźnik jest w wielu kwestiach pionierem w polskiej rzeczywistości. Nie mniej jednak myślę że to jest droga którą prędzej czy później i tak trzeba będzie iść - normalną sytuacją jest konkurencja na rynku prywatnych spółek i znaczna specjalizacja. Nie jest niczym szczególnym w Europie istnienie m.in. spółek zajmujących się leasingiem taboru (m.in. MRCE Dispolok, Railpool), więc posiadanie w 100% własnego taboru przez przewoźnika nie jest bynajmniej koniecznością. Wprawdzie na dzień dzisiejszy w Polsce taka specjalizacja jest dość odległa z racji niedojrzałości rynku i więc stwarza to pewne ryzyko problemów, ale moim zdaniem ta perspektywa jest coraz bliższa. Ja wiążę z tym spore nadzieje - im większa będzie konkurencja i specjalizacja na rynku, tym jakość usług powinna rosnąć, a ceny spadać, więc mam nadzieję że wszyscy na tym skorzystamy. Także nawet jeśli będzie dzierżawa EZT-ów od PR - nie uważam tego za coś złego, i nie jest to dla mnie jakaś szczególnie dziwna sytuacja. Nie zdziwiłbym się jeśli Arriva będzie generować zyski (nawet posługując się SZT-ami i dzierżawionymi EZT-ami) z obsługi przewozów, które dotychczas mogły generować straty - "cud" wolnego rynku.
Natomiast jeśli chodzi o samą decyzję KIO, nie znam się w tych kwestiach, ale jeśli rzeczywiście odwołanie przetargu było bezpodstawne, to należy się cieszyć że ktoś w tej sprawie podjął kroki.
Oby nie było bajzlu jak to było w przypadku Kolei Śląskich, o Kolejach Wielkopolskich się nie wypowiadam bo nie znam dobrze jak one funkcjonują. Jeśli chodzi o konkurencję na naszym rynku to dobrze by było gdyby Polska poszła wzorem Niemiec, gdzie jest jeden wspólny bilet honorowany przez różnych przewoźników i tu nie tylko chodzi o kolej ale i komunikację miejską czy też podmiejską. Ale u nas to jeszcze sporo wody w Wiśle upłynie zanim wprowadzą takie usługi.
Ostatnio zmieniony przez Kamil 25-03-2013, 00:33, w całości zmieniany 3 razy
Pomógł: 118 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 2672 Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 25-03-2013, 10:25
Raczej wątpię, że Arriva obsłuży połączenia EZTami, to będą raczej ściągane spalinowe zespoły typy MR/MRD.
Składów wagonowych być nie może, bo wykluczają to warunki przetargu. Nic nowego również Arriva nie kupi więc pozostaje ściągnięcie z zagranicy jak największej ( potrzebnej ) ilości spalinowego taboru.
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 25-03-2013, 15:20
Oby nie było takich jaj, że za EN57 puszczą 2xSA106 w godzinach szczytu... No chyba że Całbecki chce się podać do dymisji... Pozostaje albo dzierżawa EN57 od PR, albo ściaganie Duńczyków. Z Duńczykami jest taki myk że są wygodniejsze niż te wszystkie EN57 razem wzięte. Tylko czy się to opłacać będzie, puszczanie Duńczyków na liniach pod drutem... wiele znaków zapytania, bardzo mało odpowiedzi...
Puszczanie 2x SA106 za kibla to samobójstwo. Ostatnio jakaś dziwna moda zapanowała wśród samorządów wojewódzkich jeśli o powoływanie własnych przewoźników, broń boże nie mam nic przeciwko temu ale do diabła, jak nie ma odpowiedniej ilości taboru do obsługi to po co się pchać na siłę? W imię czego? Widać że afera związana z KŚ samorządowców niczego nie nauczyła.
Wysłany: 25-03-2013, 16:04
Nie zdziwiłbym się jakby się o opłacało puszczać SZT na liniach zelektryfikowanych. Korzystanie z sieci też wcale nie jest takie tanie, kwestia czy ta "nieopłacalność" puszczania SZT-ów na liniach zelektryfikowanych wynika rzeczywiście z różnicy kosztów paliwo - energia elektryczna, czy też z niegospodarności przewoźnika, o co wcale nietrudno w naszym piekiełku. Dlatego też już sam ten aspekt przejęcia przewozów przez Arrivę byłby ciekawy i wiele mówiący - jeśli "prywaciarzom" się opłaci, to znaczy że się jednak opłaca.
Pomógł: 36 razy Wiek: 37 Dołączył: 11 Maj 2008 Posty: 1376 Skąd: Nysa / Poznań
Wysłany: 25-03-2013, 18:11
Aikozann napisał/a:
Ja tam trzymam mocno kciuki za Arrivę. Mam nadzieję że wniesie ożywienie na rynku i podoła zadaniu. Na pewno ma niełatwe zadanie - jako prywatny przewoźnik jest w wielu kwestiach pionierem w polskiej rzeczywistości. Nie mniej jednak myślę że to jest droga którą prędzej czy później i tak trzeba będzie iść - normalną sytuacją jest konkurencja na rynku prywatnych spółek i znaczna specjalizacja. Nie jest niczym szczególnym w Europie istnienie m.in. spółek zajmujących się leasingiem taboru (m.in. MRCE Dispolok, Railpool), więc posiadanie w 100% własnego taboru przez przewoźnika nie jest bynajmniej koniecznością. Wprawdzie na dzień dzisiejszy w Polsce taka specjalizacja jest dość odległa z racji niedojrzałości rynku i więc stwarza to pewne ryzyko problemów, ale moim zdaniem ta perspektywa jest coraz bliższa. Ja wiążę z tym spore nadzieje - im większa będzie konkurencja i specjalizacja na rynku, tym jakość usług powinna rosnąć, a ceny spadać, więc mam nadzieję że wszyscy na tym skorzystamy. Także nawet jeśli będzie dzierżawa EZT-ów od PR - nie uważam tego za coś złego, i nie jest to dla mnie jakaś szczególnie dziwna sytuacja. Nie zdziwiłbym się jeśli Arriva będzie generować zyski (nawet posługując się SZT-ami i dzierżawionymi EZT-ami) z obsługi przewozów, które dotychczas mogły generować straty - "cud" wolnego rynku.
Natomiast jeśli chodzi o samą decyzję KIO, nie znam się w tych kwestiach, ale jeśli rzeczywiście odwołanie przetargu było bezpodstawne, to należy się cieszyć że ktoś w tej sprawie podjął kroki.
Ależ rynek firm zajmujących się wypożyczeniem / dzierżawą taboru u nas istnieje i to nie od wczoraj, choć do tej pory obracało się to niemal wyłącznie w strefie przewozów towarowych. Natomiast już teraz mamy sporo sytuacji gdy dzierżawiony jest tabor do ruchu pasażerskiego, albo bezpośrednio od właściciela tego taboru, albo przez pośredników. W różnej roli (czasami i dającego i biorącego) w tej zabawie jest PR, CD, KŚ, KW, Metchem, Sigma Tabor, PESA, PKP IC czy choćby PKP Cargo. Inna kwestia, że tego taboru pasażerskiego (wagonów, EZT, SZT) jest mało i coraz mniej...
Co do tego wolnego rynku - nadal to nie jest całkowicie wolny rynek - to UM wybiera wykonawcę usługi na terenie województwa - nie pasażer. I niestety im więcej różnych przewoźników (im więcej województw zleca przewozy innym firmom) tym większe bariery transportowe na granicy województw - to jest bardzo złe zjawisko.
_________________ www.gzk.cba.pl <- zbiór moich (i nie tylko) zdjęć o tematyce kolejowej
Wysłany: 26-03-2013, 10:10
Dostojny Kocur napisał/a:
Co do tego wolnego rynku - nadal to nie jest całkowicie wolny rynek - to UM wybiera wykonawcę usługi na terenie województwa - nie pasażer. I niestety im więcej różnych przewoźników (im więcej województw zleca przewozy innym firmom) tym większe bariery transportowe na granicy województw - to jest bardzo złe zjawisko.
Oczywiście, zgadzam się - wciąż z wolnym rynkiem nie ma to wiele wspólnego, to raczej mało udana atrapa kapitalizmu. I w wielu kwestiach bywa to najgorsze rozwiązanie, zarówno dla konsumenta, jak i czasem dla dostawcy usług - kiedy o dostępie i sukcesie na rynku decyduje nie jakość świadczonych usług, innowacyjność i przystosowanie do rynku podmiotu gospodarczego, tylko lokalny układ polityczny. I przez to wielu ludzi klnie "na kapitalizm", mimo iż prawdziwego wolnego rynku nawet przez mgnienie oka nie widzieli... Natomiast z kolei dla firmy uzależnienie się od dopływu publicznych pieniędzy może stać się gwoździem do trumny. Ale to nie tylko w branży kolejowej - ogólnie mamy u nas pseudokapitalizm.
Nie mniej jednak liczę że będzie to jakiś kolejny wyłom w murze, i mimo wszystko jednak tej wolności powoli będzie przybywać. Przynajmniej mam taką nadzieję.
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 26-03-2013, 10:12, w całości zmieniany 1 raz