W związku z wysypem o wiele bardziej funkcjonalnych dodatków zaprojektowanych pod TS2009/2010 a także biorąc pod uwagę niedoskonałości merytoryczne mapy autor podjął decyzję o podciągnięciu projektu pod obecne standardy.
Z braku czasu nie publikuję tego co od nowa udało się zrobić. (tym bardziej, że chcemy z Neri wydać najpierw Zimowisko) Bazując na nowym podejściu (pozwole sobie nazwać to Podejściem Jamala, bo to dla mnie geodezyjny Profesor ;-) ) udało się odtworzyć wiernie układy torowe na Linii Tomaszów Mazowiecki - Opoczno i Spała. I porozwieszać sieć trakcyjną w Tomaszowie, bo na wspomnianych odcinkach tylko tam występuje.
Mapa będzie działała w TS2009 a jesli podejme decyzje o roślinności Pofiga to tylko 2010.
Ale.
Jeśli masz wielką ochotę pobawić się arkadowo na "starej" mapie to mogę Ci udostępnić
.
Kilka osób dostało, niektórzy nawet mówią że fajna. Ja mówię, że mogła by być fajna ale jest niedoskonała.
Proszę na mnie nie stawiać krzyżyka, ale sprawa wymaga czasu. Dzięki za zrozumienie.
Trochę czasu minęło od ostatniego wpisu, ale rzeczy na dzień dzisiejszy wyglądają lepiej niż dobrze. Chciałbym udostępnić znaczny fragment mapy jako wersję maxi-demo. Czyli okolice Tomaszowa Mazowieckiego, Spały, Opoczna i Drawska Pomorskiego.
Trochę to trwało ale sprawy otoczyłem największą starannością próbując oddać realia kolejowe regionu jak i skorzystać z najlepszych współcześnie dodatkow na scenie. Tu szczególne podziekowania dla firmy Auran za coraz to wspanialsze dodatki. Maxidemo udostępniam wraz z paczką wszystkich dodatków jakie mam w trainzie w związku z tym posiadaczy wolniejszeggo internetu proszę o wyrozumiałość bo to trochę po-trwa.
Na początek garść screenów jako zachęta do downloadu. A na koniec link z kąt pobrać:
Praca nad tą mapą trwa już kilka lat ale wydaje mi sie, że sądząc po zamieszczonych screenach udało mi sie nareszcie przełamać pewne niekorzystne kanony mapotwórstwa i mocnym uderzeniem dokonać jakże przysłowiowego kamienia milowego.
Haha dobre :-D . W pierwszym momencie zgłupiałem o co kaman , ale jak zobaczyłem screeny to już było wszystko jasne :P. Swoją drogą świetna mapa , tak dobrze dobranych dodatków na mapie jeszcze nie widziałem :mrgreen: .
Pomógł: 10 razy Wiek: 40 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 549 Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-04-2013, 11:48
Zwinny napisał/a:
Haha dobre :-D . W pierwszym momencie zgłupiałem o co kaman , ale jak zobaczyłem screeny to już było wszystko jasne :P. Swoją drogą świetna mapa , tak dobrze dobranych dodatków na mapie jeszcze nie widziałem :mrgreen: .
Pozdrawiam
Adam
Od razu z sentymentem przypomniały mi się mapki z ok 2004 roku :) takie były i były szczytem bajeru w TRSie
_________________ Odstawiony do zapasu długotrwałego.
Pomógł: 32 razy Wiek: 64 Dołączył: 18 Lis 2009 Posty: 816 Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 01-04-2013, 11:48
Coś pięknego. Aż się łza w oku kręci.
Widać małe niedociągnięcia, ale to są marginalne sprawy.
Na Forum Auranu masz pewny tytuł screen roku.
Powodzenia w dalszych pracach.
Chciałbym się odnieść do trafnej uwagi kolegi Qń. Otóż, faktycznie zapomniałem o wskaźniku W4 na tym screenie. W związku z tym jeśli po ściągnieciu mapy nie bedzie sie Wam ten wskaźnik na tym screenie pokazywał to proszę o wiadomość. Podeślę brakujący wskaźnik każdemu u kogo się również nie pokazał.
Prima-aprilisowa ściema była jasna, przejrzysta i tradycyjna jak popsikanie teściowej perfumami Pani Walewska w lany poniedziałek. ;)
Screeny pochodzą z roku 2005 podczas mojego oswajania sie z trs2004. Pokazują moje nieudolne próby zrobienia czegokolwiek w trainzie. Pech chciał, że porwałem się na Bogu ducha winną linię Tomaszów Mazowiecki - Opoczno. Swoją drogą widać po latach jaki kosmiczny progres nastąpił w całej modelarskiej wiedzy, kulturze, ergonomii i smaczkach wizualnych. A także możliwościach sprzętowych.
Żeby nie było, że kompletnie nic się jednak w tym temacie nie dzieje. Jak wiadomo skupiam sie głównie na Zimowisku, gdzie już resztkami sił człapię do mety, ale ZŁ powoli się jednak robi.
Przepraszam, to nie są ukończone screeny ale chcę pokazać że zrobiłem do tej pory realnie odwzorowane topograficznie i torowo szlaki kolejowe na mapie. Screeny z budowy stacji Tomaszów oraz Idzikowice na CMK. Bawię się ten sposób:
No i tak to sobie powolutku rośnie. Kto wie może i coś z tego będzie? :)
Swojego czasu, faktycznie ogłosiłem że mogę udostępnić wersję pierwotną mapy, w kilku miejscach niedokończoną.
Jest to mój oldschoolowy sposób budowania, który na pewno nie będzie miał zastosowania w wersji 2009+ nad którą powoli pracuję.
Ale nie ma problemu, udostępniam tę archaiczną, mocno niedopracowaną wersję bez sesji. Mapę na tym etapie oceniam jako eksperymentalną, nie podlega ona ocenie ani wsparciu. Każdy post z pytaniem o paczkę wsporczą czy brakujące dodatki zignoruję. Nie mam w tej chwili czasu na takie wsparcie.