Witam, jest dość sporo niedociągnięć na stacji Bytom Karb Wąskotorowy. Jestem automatykiem na tej stacji i pierwsze co się rzuca w oczy to na pierwszym Screnie jest zdecydowanie za długa wstawka między rozjazdem 17 a 18, oraz za duża odległośc między torem a budynkiem dworca, brakuje też tras pędniowych.
Na 5 screenie też mi coś ta głowica jakos tak dziwnie wygląda troche
Pomógł: 4 razy Wiek: 44 Dołączył: 13 Sie 2009 Posty: 555 Skąd: Bytom-UK.
Wysłany: 09-03-2013, 17:46
Widzę że krążą plotki że projekt został zarzucony... Co mija się z prawdą prace cały czas trwają postaram się w najbliższym czasie powrzucać parę SS z frontu w chwili obecnej pracuję nad dodatkami dla mapy które również powinny wyjść na światło dzienne soon
Wysłany: 24-08-2013, 15:49
Zawracam się do forumowiczów z prośbą może ktoś posiada jakieś fotki węzła Gliwice interesuje mnie zwłaszcza nieistniejąca już Grupa torowa I przyjazdowa mianowicie podgląd na
zastosowaną tam trakcję elektryczną. Wiem że tor 1,2,3 oraz 8 i 9 były pod drutem tylko nie wiem czy tam były bramki czy tylko słupy, jakie typy itd.
Stację Gliwice robisz w wersji sprzed przebudowy, której nie sfinalizowano, np. grupa II. Nie wiem, czy wtedy istniał peron nr 4. Wydaje mi się, że powstał właśnie w latach modernizacji. Wcześniej była tam jakaś grupa trzech torów. Chyba postojowych.
Wysłany: 26-09-2013, 22:04
Dla wyjasnienia....
GKWHP to projekt kreowany w klimacie konca lat 70 i nie jest w 100% realny na ten okres...
Kazda stacja, stacyjka ukształtowanie terenu (HOG) drogi, całe miasta są realne (na podstawie planów, rysunków i map) lecz wyselekcjonowane z różnych okresów np: Układ torowy 1 stacji jest z 1933 innej 1980 itd: zawsze wybieram model bardziej rozbudowany z okresu swietności danej stacji. To jest zaleta wirtualnej kolei. Gliwice mają 4 perony i wszystkie grupy torów, mają lokomotywownię obrotową itd. Wiem ze ta ostatnia dawno dawno temu przestała służyć kolei ale . . . w moim świecie nadal żyje. Tak to sobie wymysliłem
Wysłany: 28-11-2013, 20:03
Minęło parę chwil od ostatnich prezentacji, Gliwicki węzeł kolejowy mam na ukończeniu i postanowiłem się z wami podzielić wynikami mojej pracy.
Gliwicki węzeł kolejowy obejmował swoim zasięgiem cztery stacje (Gliwice, Gliwice Sośnica, Gliwice Łabędy oraz Gliwice Port). Trzy posterunki odgałęźne, jeden odstępowy oraz trzy przystanki osobowe.
Obok kolei normalnotorowej funkcjonowała kolej wąskotorowa obejmująca sześć stacji (Maciejów, Gliwice Wąskotorowe, Gliwice Wschodnie, Gliwice Zachodnie, Gliwice Trynek i Bojków) które obsługiwały bocznice wszystkich wielkich Gliwickich zakładów.
Obecnie powstają stacje Zabrze Pn i Biskupice a następnie Bobrek i Bytom!!!!
I tu ponawiam APEL PANOWIE ;) Potrzebuję planów Bytomskiego węzła.
Projekt rozrósł się o kolej 1435 tak by każdy coś z tego tortu miał.
Nieźle. Nie mała to rzecz ogarnąć węzeł Gliwicki, zwłaszcza, że dzisiaj już niewiele z niego zostało, a tereska dostaje zapaści na samą myśl o rozległych układach torowych. Brakuje jednego charakterystycznego obiektu, którego już na Jamalowej mapie by się przydał, mianowicie nitowanego wiaduktu z ulicą Zabrską:
http://img9.imageshack.us/img9/2402/6aqt.jpg http://upload.wikimedia.o...kt_IMG_1924.JPG
Trzeba będzie pomyśleć nad jakimiś zdjęciami na tekstury w wolnym czasie
Byle tak dalej!
Obsłógiwała bezpośrednio kilka dużych zakładów przemysłowych jak 'KWK Pstrowski' czy 'Koksownię Jadwiga'.
Widok na szlak 'Zabrze Biskupice - Bytom Bobrek' biegnący pomiędzy bocznicami zakładów takich molochów jak huta "Bobrek", KWK "Bobrek"czy elektrociepłownia "Szombierki"
Widok na rejon Stacyjki węzłowej 'Bobrek'
i dalej w kierunku 'Bytomia' mijając okazałą lokomotywownię wachlażową, oraz bocznicę
'KWK Szombierki' docieramy do stacji węzłowej 'Bytom'...
Okazały budynek dworca, oraz monumentalna hala peronowa przypominają o latach świetności miasta, dając do zrozumienia gdzie znajduje się serce Górnego Śląska...
Tak więc Panowie i Panie, cały czas do przodu... W Bytomiu pewnie mi się zejdzie jeszcze czasu postawić cały tzw. Trójkąt Bytomski.
PS: Fota z rana... A mówili że na dworcu życia nie ma
Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 656 Skąd: GoP
Wysłany: 18-01-2014, 17:53
Ciekawie to wygląda. Spodziewałem się prędzej screenów z samego GKW :). Widać, że cierpliwości masz dużo, żeby takie wielkie stacje budować, gratuluję. Życzę wytrwałości w dalszej budowie i żeby wena Cię nie opuszczała.
Pozdrawiam :)
_________________ www.bojarsite.pl
Moja galeria fot. z GOPu & screeny Projektu fragmentu byłego PMP-PW -> www.flickr.com/photos/148644736@N06/
Przeglądając temat widać, że Robercik wkłada całe swoje serce w ten projekt. Życzę mu (autorowi i projektowi) wszystkiego najlepszego. Ja, chłop "stąd" miałbym stracha trochę zmierzyć się z takim tematem. Ile pracy w to idzie widać chociażby po fakcie, jak sam projekt ewoluował, w kontekście doboru dodatków czy obiektów dedykowanych, które przecież też wymagały czasu i cierpliwości.
Z każdą odsłoną wygląda lepiej wierniej i jest przykładem że każde dzieło potrzebuje czasu i przemyśleń. A wszystko do zrobienia masz w kontekście historycznym, to nie to co u mnie, przy w miarę współczesnej mapie: zrobić sobie ściągę z geoportalu i po sprawie. Wielki szacunek. A screen z Bytomia to jest naprawdę Bytom, dokładnie tak się tam chodzi po peronach. Kawał historii.
Pomógł: 10 razy Wiek: 28 Dołączył: 29 Mar 2010 Posty: 229 Skąd: Dziki Zachód
Wysłany: 19-01-2014, 00:20
Jacek napisał/a:
Cytat:
Spodziewałem się prędzej screenów z samego GKW
Ja go doskonale rozumiem, po prostu GKW jest klimatem tak wrośnięte, wplecione w "normalną" infrastrukturę kolejową Bytomia, że nie sposób traktować jej (tej pobocznej scenerii) po macoszemu.
GKW właściwie na większości sieci (poza trasą Gliwice-Markowice Raciborskie i kilkoma krótszymi odnogami) ma podobny przebieg do normalnotorowych linii - szczególnie ciekawy pod tym względem był odcinek pomiędzy stacji Nowy Bytom Wąsk i Poręba Wąsk. gdzie do toru GKW równolegle prowadził tor PKP oraz drugi kolei piaskowej, co prowadziło do dosyć ciekawych układów torowych np. na wspomnianej stacji Poręba gdzie bocznica wąskotorowa do KWK Zabrze przecinała obydwa "normalne" tory szlakowe. A sama mapa przepiękna, życzę powodzenia w dalszych pracach nad nią
Z perspektywy czasu pamiętam jeszcze tzw. ósmy wylot - czyli od Zabrza Biskupic lub Mikulczyc do Tworoga Brynka i dalej na Fosowskie.
Linia ta oczywiście już od paru lat nie istnieje, ale screeny i mapa ożywiła wspomnienia. ,
A przytoczony widok mostu kojarzy mi się z wyjazdem na tą linię do Tworoga.
Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 656 Skąd: GoP
Wysłany: 19-01-2014, 10:43
Cytat:
Ja go doskonale rozumiem, po prostu GKW jest klimatem tak wrośnięte, wplecione w "normalną" infrastrukturę kolejową Bytomia, że nie sposób traktować jej (tej pobocznej scenerii) po macoszemu.
Wiem o tym ;) nawet moja mapa sięga pod tereny gdzie było GKW i przeplatało się z koleją PKP oraz koleją piaskową ale to nie takie plątaniny torów jak np. w Chorzowie :). Tylko po prostu większy apetyt mam na klimaty GKW 'przeciskające się' przez tereny wielkomiejskie. Taki mam gust. To nie zmienia faktu, że ładnie to wychodzi Robercikowi. Znam te tereny osobiście, widać podobieństwo :) Ciekawe jest, że jak się ogląda te screeny to nawet się nie wiedziało, że w danym miejscu znajdowała się wąskotorówka i do tego z tak ciekawym układem torowym.
_________________ www.bojarsite.pl
Moja galeria fot. z GOPu & screeny Projektu fragmentu byłego PMP-PW -> www.flickr.com/photos/148644736@N06/