Witajcie!
Mam dla Was dobra nowinę - otóż budowa elektrowozu EU43 (E186) została ukończona.
Model ma około 3850 poly (LOD). Oprócz siatki zewnętrznej zrobiony został animwany pantograf, wózki oraz wnętrze kabiny (bez animowanych przycisków - niestety, no i jest dość prowizoryczna *nie przyłożyłem się do niej).
Model wykorzystuje również elementy innych twórców (to jest na plus modelu) - żółte corony Kilana, dźwięk Partyman`a oraz engine (silnik) z EP08 Chestera. O ile dwie pierwsze ważne części znajdują się na DLS, o tyle silnik Chestera znajduje się tylko na jego stronie.
Stąd teraz pytanie - czy ktoś chciałby/byłby w stanie stworzyć silnik do EU43 od podstaw i wydać go na DLS? Czy powinienem zostać przy silniku Chestera (pytać o zgode na użycie silnika) ze wskazaniem w CDP na jego stronę www?
Na koniec 3 screeny:
Pozdrawiam!
PS. Napisałem na GWT do Leo45 również podobne zapytanie.
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 13-10-2008, 17:07
Wygląda bajerancko ;)
Ale co do kabiny, może spróbować zrobić repaint kabiny do tej serii lokomotyw która jest m.in. na DLS. Wiem że została użyta w EU43 Torstena. Ale czy to on jest autorem - nie wiem. Taka moja luźna sugestia ;)
No właśnie trudno mówić, aby to było idealnie białe światło
Oczywiście mogę zrobić swoją coronę będzie coś na pograniczu - białego i złotego refleksu - jak na ww obrazku.
No... mnie brak słów... Ale największe pochwały za kabinę. Naprawdę. W Polsce jest wiele pięknie wykonanych modeli, w których albo nie ma kabiny, albo jest nędzny "erzac" - tu wykonanie jest I klasa, ze wszystkim. Model pięknie wypracowany, starannie zrobiony... Nie taka "fuszerka" bez kabiny.
Aha, jeśli w tej kabinie nie ma animacji, to spróbuj usunąć strzałkę od prędkościomierza, aby nie było tak, że jedziesz 140 km/h, a strzłka pokazuje "zero"
Z tego co widać na screenach to lepiej zrobiłeś kabinę jak w SA106, a gdzie będzie ta lokomotywa dostępna ?
P.S. Oczywiście jeśli ją wydasz.
P.S. Czy te loki na screenie są porównywane, czy to jest ten sam mesh?
Na jakiejś z czeskich stron znalazłem tutorial jak wykonać animowaną kabinę. Niestety jest on po czesku/słowacku. Nie wiem czy znany jest, ale może komuś się przyda, może ktoś skorzysta z niego.
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-10-2008, 20:17
Cytat:
No... mnie brak słów... Ale największe pochwały za kabinę. Naprawdę. W Polsce jest wiele pięknie wykonanych modeli, w których albo nie ma kabiny, albo jest nędzny "erzac" - tu wykonanie jest I klasa, ze wszystkim. Model pięknie wypracowany, starannie zrobiony... Nie taka "fuszerka" bez kabiny.
Za tego typu komentarze powinno się dawać gratisowe bany. Od kiedy to ludzie którzy nigdy nic dla sceny nie zrobili stawiają twórcom (którzy wszystko robią za darmo) jakieś swoje wyimaginowane wymagania określając w obraźliwy sposób ich pracę która nie spełni tychże fantazji.
*To samo tyczy się kolejnego postu pod wyżej cytowanym. Dramat.
Maki, jedna rzecz. Bufory aka Zderzaki. Są stosunkowo jasne. W temacie "Najlepsze skriny" zdaje się że wręcz w biel przechodzą. Może warto tam dodać paredziesiąt % na brightness?
Imielak edytuj swoje posty - nie minęło 15 minut.
O co chodzi z tym nagraniem video? Od razu mówię, że nie chodzi mi o dźwięk silnika, bo Partyman zrobił genialny dźwięk silnika, na użycie którego mam zgodę pisemną od niego. Jeśli już coś grzebać apropos silnika, to jego fizykę - moment rozpędu, hamowania etc. Narazie bazuje na Chestera silniku, te wgrane w grę, są skaszanione - lokomotywy rozpędzają się do swojej max prędkości szybciej niż ścigacze.
Co do zderzaków - wg sugestii Kilana zmniejszyłem jasność.
Lokomotywy różnią się w meshu rozmieszczeniem numerów.
Będą one dostępne na PTT jak i na DLS.
Dzięki za wszelkie uwagi.
Pozdrawiam!
PS. Postaram się jeszcze przyłożyć do tej kabiny, skoro aż tak bardzo źle wygląda. Jednak nie bęzie żadnych animowanych przycisków. Tej kabiny Torstena nie widziałem, więc za bardzo nie mam jak się do tego odnieść. Jak dacie linka to podejrzę model wnętrza.
Rp 1 też jest tego samego autora i dostępne na DLS :)
Powiem tak, jeśli ktoś chce zrobić dźwięk, niech robi, najwyżej później kto będzie chciał podebnie sobie do modelu co będzie chciał.
Zmieniłem corony wg waszych wskazań... w zasadzie na podstawie Kilana corony zrobiłem swoją. Bazuje ona na wyżej wskazanym zdjęciu... osobiście Kilana corona jest dla mnie najlepsza, ale poprawilem to jak kazaliście.
Oto screen:
Dalej to porównanie kabin z modelu Torstena:
i mojego:
Przepraszam za widok nocny.
Moja kabina bazuje na fototeksturach, lecz nie jest animowana... to jest rozumiem na wielki minus. Ale doszedłem do wniosku, że jeśli ktoś będzie chciał to zmieni sobie kabinę na funkcyjną od Torstena.
Szczerze Maki-Twoja kabina jest ładniejsza :) Ta Torstena jakaś Paintowa jest :P A lok ładny.
Nie żeby był oczekiwaczem ale czy zamierzasz opublikować tą tablice stacyjną? (Nazwa Stacji) jest bardziej ładniejsza i realniejsza od innych i z skryptem Erniego :P (Tak po prostu pytam-NIE JESTEM OCZEKIWACZEM!!!)
Tzn. model tablicy jest zrobiony z pointami i innymi pierdołami... jednak nie ma oskryptowania - najzwyczajniej mówiąc - sama skrzynka. Czyli ogolnie mówiąc lypa :P
EDycja: Ważna informacja: Leo45 z GWT odpisał, że postara się mi pomóc przy napisaniu silnika... Stąd też WIELKIE DLA NIEGO PODZIĘKOWANIA :)
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez Maki 15-10-2008, 21:10, w całości zmieniany 2 razy
MOdel w sensie siatkę 3D od podstaw i teksturę czy chodzi ci o repaint modeli Traxx?
Chodziło mi o repaint modeli Traxx
Cytat:
Co z tego że zrobił? Zrobił masę innych repaintów, które po dziś dzień nie zostały wydane. Wiele nieścisłości się pojawiło.
EU43 od Makiego jest zrobiona od podstaw, razem z siatką etc. Więc kolego mylisz się.
Nic, po prostu nadmieniłem tylko... nikt doskonały nie jest i każdy z Was który stworzył dodatki do TRS ma na swoim koncie też zarzucone projekty, które z takich czy innych przyczyn nie zostały wydane...
Nic, po prostu nadmieniłem tylko... nikt doskonały nie jest i każdy z Was który stworzył dodatki do TRS ma na swoim koncie też zarzucone projekty, które z takich czy innych przyczyn nie zostały wydane...
Te przyczyny mogą być bardzo proste: praca, rodzina, brak materiałów. Ja sam ikarusy 260 robię prawie 2 tygodnie, mimo, że teraz robię już tylko repainty modelu. Mimo, że duzo czasu jestem w domu to nie siedzę przy kompie tylko zajmuje się córeczką.
Naprawdę kto nie zrobił czegoś do TRS ten nie zrozumie, że nie da się usiąść na 5 minut przy dodatku. Jak sie siada to już na kilka godzin.
Witajcie. Trafiłem na dość wystarczający opis techniczny parametrów lokomotywy... wiem, że kolega Leo45 jest teraz zajęty, więc jestem w trakcie pisania fizyki silnika... jak mi się uda to podepnę własny, jesli nie to jeszcze będziemy musięli troche poczekać. Ale wydaję mi się, ze idziemy w dobrym kierunku.
BTW. Jestem w trakcie pracy (a raczej przystosowania) drugiej lokomotywy. Nie chcę zdradzać jakiej, aby w spokoju skończyć to co zacząłem. W ciągu nadchodzącego tygodnia więcej informacji.
Pozdrawiam!
Edycja: Zapomniałem dodać, że autorem artykułu "Lokomotywa wielosystemowa typu E186
serii EU43", który znalazłem jest Konrad Gawłowski.
Ostatnio zmieniony przez Maki 23-10-2008, 09:25, w całości zmieniany 1 raz