FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: RBach
02-10-2018, 20:36
Projekt "Bory Tucholskie - odcinek północny"
Autor Wiadomość
Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 23-12-2013, 23:20   

Cytat:
Dodaj odpowiedniej tekstury pod drzewami, powinno być ciemniej.
Zgadzam się, dopisano do listy rzeczy do uzupełnienia/ poprawienia/ dodania.

Cytat:
Poza tym co napisał Olek, muszę przyznać, że nie mam uwag :) przyjemne dla oka!
Tak wyrażona opinia i to od Ciebie powoduje że nic tylko dalej budować i lepiej :)

Cytat:
Nie trzeba dać tutaj stop i wskaźniki?

Na całe szczęście nie. Na zdecydowanej większości przejazdów jak nie na prawie wszystkich stosuje się tylko krzyże, bez znaku stop. Dwudziestki też tam póki co nie ma - takowa będzie w Olpuchu Wdzydzach, przejazd kategorii A został zdegradowany do kategorii D (chyba) - Krzyż + Stop + ograniczenie spowodowane faktycznie kiepską widocznością. Więcej o tym napiszę jak zacznę działać w tamtych rejonach :)

Cytat:
Mam pytanie natury technicznej: czy mapę ciągniesz do krawędzi segmentu i tam tło, czy tylko w takim zakresie jak widać z poziomu mecha w loku?
Mapa sięga tam dokąd mam wygenerowany teren w HOG oraz tyle ile w stanie byłem uchwycić na zdjęciach :) Dzięki stosowaniu roślinności od Bogdana mam naprawdę dalekie pole widzenia przez co mogę stawiać na mapie ścianę lasu mniej więcej odpowiadającą jej rzeczywistemu ułożeniu :) Tereny przy odległych ścianach lasu to czysta improwizacja, żeby było tam jakieś pole, łąka albo chałupa starego Więcka :)

Cytat:
Tutaj robiłeś z gruntu czy na nasypie spline?
Fifty-fifty. Od tego przejazdu o który pytałeś do wiaduktu nad linią 203 idzie nasyp spline. Ze względu na ukształtowanie terenu dodałem nasypy z gruntu, w jednym miejscu linia idzie w malutkim wąwozie by za 300 metrów iść po 7 metrowym nasypie :)

Jutro wigilia - cały wieczór na dłubanie mapy, jak się uda to wrzucę screeny z okolic wiaduktu nad linią 203 i wrzucę kilka dedykowanych screenów z nasypu dla Rysia :)

Bojar
zaawansowany

Wysłany: 23-12-2013, 23:27   

Pawle, widać podobieństwo :)

http://screeny.trainz.org.pl/pawel/lag1.jpg - tutaj brakuje mi drogi gruntowej, która powinna biec dalej wzdłuż torów, dowód - moja fotka z tego roku :) https://picasaweb.google.com/110299455676469394236/BoryTucholskieIOkolice#5960714269644645570

Oraz brakuje mi tych dwóch gospodarstw :) https://maps.google.pl/maps?q=sza%C5%82amaje&hl=pl&ie=UTF8&ll=53.853134,18.057243&spn=0.002629,0.006968&sll=51.953751,19.134379&sspn=11.261699,28.54248&t=h&hnear=Sza%C5%82amaje,+chojnicki,+pomorskie&z=18

Może trochę się czepiam ale fajnie jakbyś to uwzględnił. Choć jestem z południa, kocham te klimaty :). Ogólnie pięknie Ci to wychodzi.

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 23-12-2013, 23:53   

Zdjęcia nie mogą kłamać :) - droga gruntowa zostanie dodana, tylko gdzie ona się kończy ?

Jedno gospodarstwo zdaje się że przegapiłem całkowicie, w miejscu tego mniejszego wstawiłem jakiś mały domek coby wiedzieć gdzie ma być to gospodarstwo. Nie wiem jak to drugie mogłem przeoczyć, jutro je dodam - dzięki za zwrócenie uwagi.

Ciesze się że odnajdujecie na screenach podobieństwo do rzeczywistości, ja jak zwykle będę krytyczny wobec własnej twórczości i po raz enty stwierdzę że można by to wszystko zrobić lepiej i dokładniej :)

ryszard
znawca

Wysłany: 23-12-2013, 23:59   

Paweł trochę więcej optymizmu, czemu podchodzisz do swojej produkcji jak większość z tego kraju. Nie wszystko się pamięta, nie wszystko da się odtworzyć w TRS-e. Ważne żeby mapa oddawała klimat linii którą przenosisz do gry, a to, czytając komentarze tambylców robisz.

Bojar
zaawansowany

Wysłany: 24-12-2013, 00:48   

Cytat:
tylko gdzie ona się kończy ?

Przy przejeździe kolejowym https://maps.google.pl/maps?q=sza%C5%82amaje&hl=pl&ie=UTF8&ll=53.857227,18.05163&spn=0.021034,0.055747&sll=51.953751,19.134379&sspn=11.261699,28.54248&t=h&hnear=Sza%C5%82amaje,+chojnicki,+pomorskie&z=15&layer=c&cbll=53.857227,18.05163&panoid=Ldo7BpRdbqVlVFEdTPyXAw&cbp=12,190.05,,0,8.04 :)

Cytat:
Nie wiem jak to drugie mogłem przeoczyć

Nie trzeba nigdy od razu idealnie wszystkiego robić :) na szczęście Trainz jest taki, że w każdym momencie można coś pozmieniać/poprawić. Ja czasem przesadzam już i doszło do tego, że dostosowuję wysokość danego drzewa do tego ze zdjęcia :P.
Ostatnio zmieniony przez Bojar 24-12-2013, 00:49, w całości zmieniany 2 razy  

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 24-12-2013, 13:40   

A ja mam uwagę filozoficzną i nie jest ona tylko do Ciebie tylko do wszystkich geodetów ze mną na czele. ;)

Cytat:
Jak zawsze kilka rzeczy wymaga dopracowania

- skoro mamy tego świadomość i wiemy co wymaga dopracowania, to może warto dopracować i dopiero wtedy pokazać? Bo tak to to mi wygląda na taką asekurację: nie krytykujcie za bardzo bo ja się zabezpieczyłem: pewne rzeczy wymagają dopracowania! :mrgreen:

To samo dotyczy tego: wskaźniki i inne rzeczy dam na końcu. Tzn. że będziesz nam pokazywał jeszcze raz te same screeny? Przecież mapę oceniamy jako całość a nie czy fajnie robisz pomorski klimat. Fajnie robisz. Mnie się podoba. :)

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 24-12-2013, 15:44   

Jacku, asekuruję się z dwóch powodów:

- Ta mapa to moje pierwsze tak duże przedsięwzięcie, nigdy nie budowałem map fikcyjnych dłuższych niż 4 segmenty, o realnych nawet nie wspominam :) Jak skończę robić okolice Łąga to na pewno zacznie się dosyć długi proces poprawiania, zmieniania, dodawania i odejmowania. Sporo rzeczy wychodzi po fakcie do poprawki bądź do zmiany. W wielu miejscach finalne screeny będą się sporo różniły od tych co prezentowałem - pierwsza koncepcja była taka jaka była, nie podoba mi się (bo można było zrobić lepiej) więc zbuduję to nieco inaczej (ale dalej będę uważał że można to było zrobić lepiej, takie błędne koło...).

- Ostatnio prześladuje mnie koszmar w którym pewien znany parzystokopytny użytkownik pisze recenzję finalnej wersji mapy i nie zostawia na mapie suchej nitki - tu błąd, tam zła tex, tutaj inny budynek, tutaj źle, tam za daleko etc. No i wtedy budzę się zlany potem... ;-)
Ostatnio zmieniony przez Espen 24-12-2013, 15:45, w całości zmieniany 1 raz  

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 24-12-2013, 15:53   

Pawełku, musisz sobie z tą psychologicznym aspektem poradzić. Niestety oferując coś pro publico (bono) jesteś narażony na różne opinie i różne czasem dość irytujące.

Ja np. przy zimowsku od początku prezentacji przepraszałem za ew. błedy w srk (na którym przyznaję się nie znam jak trzeba i nie ma to dla mnie większego znaczenia i robię je tak jak potrafię) po czym po wydaniu mapy (fikcyjnej!!!!) słyszę, że robię błędy w srk. Zupełnie jakby olewano to co piszę. Dla mnie coś takiego to syndrom neandertaltusa który nie do końca jarzy.

Dlatego się nie przejmuj. I działaj dalej tyle, że tak jak sugeruję, jak wiesz co trzeba dopieścić to zrób to od razu. Po prostu mniej roboty. A klimat pomorski jest świetny. Nie tylko ze względu na jod. :) Każdy kilogram wydanej mapy dobrem wszystkich obywateli! :)

znawca

Wysłany: 24-12-2013, 15:56   

Pawel_15 napisał/a:

- Ostatnio prześladuje mnie koszmar w którym pewien znany parzystokopytny użytkownik pisze recenzję finalnej wersji mapy i nie zostawia na mapie suchej nitki - tu błąd, tam zła tex, tutaj inny budynek, tutaj źle, tam za daleko etc. No i wtedy budzę się zlany potem... ;-)

Akurat tutaj nie ma obaw. Geodeta ze mnie żaden, określenie przepisowy pedant też do mnie nie pasuje. Na tematy o których bladego pojęcia nie mam staram się nie wypowiadać. Co najwyżej mogę subiektywnie stwierdzić z poziomu szarego użytkownika że jest klimat albo go nie ma. Także Twórz w spokoju ;-)

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 24-12-2013, 21:09   

@Jacku, rozważę to co napisałeś :)

Jako że się nieco uspokoiłem :mrgreen: to z radości prezentuję kilka świątecznych screenów:

Okolice wioski Łąg, miejsce krzyżowania się linii 201 (idzie górą) z linią 203 (idzie dołem). Pierwsze dwa screeny to praktycznie to samo miejsce tylko nieco inne ujęcia. Będę miał pytanie odnośnie screena numer trzy - odległość do tych najdalszych drzew wynosi 1700 metrów, jadąc w kabinie będą widoczne baaardzo krótko, dobrze udało mi się zamaskować te wielkie przestrzenie ? W miejscu łąki która jest z ciemniejszych tex wrzucić jakieś krzaczory dla lepszego zamaskowania ? Co o tym sądzicie ?

ryszard
znawca

Wysłany: 24-12-2013, 22:21   

Sądzę, że z takiej odległości to zamiast krzaków dać lepiej trawę spline, tę na szerokość 2m i ciemną tex wzdłuż linii lasu, numeru teraz nie podam, bo nie mam otwartej gry.

Bojar
zaawansowany

Wysłany: 25-12-2013, 14:37   

http://screeny.trainz.org.pl/pawel/ostbahn1.jpg - wiem, że robisz inną linię kolejową :) ale jeśli dobrze widzę to po lewej powinien być przejazd kolejowy -> http://www.wrphoto.eu/det...ecd5aa835fa8779

http://screeny.trainz.org.pl/pawel/ostbahn3.jpg - proponowałbym jeszcze jakieś domki w tle pododawać -> http://www.wrphoto.eu/det...ecd5aa835fa8779 .

Chyba Samplaire zrobił taki most bo ten co pokazałeś trochę mi nie pasuje -> http://www.wrphoto.eu/det...ecd5aa835fa8779

Ogólnie rewelacja :)
Ostatnio zmieniony przez Bojar 25-12-2013, 14:39, w całości zmieniany 2 razy  

pietrek
znawca
2004;2006;2010;T ANE

Wysłany: 25-12-2013, 16:57   

Jacek napisał/a:
A ja mam uwagę filozoficzną i nie jest ona tylko do Ciebie tylko do wszystkich geodetów ze mną na czele. ;)

Cytat:
Jak zawsze kilka rzeczy wymaga dopracowania

- skoro mamy tego świadomość i wiemy co wymaga dopracowania, to może warto dopracować i dopiero wtedy pokazać? Bo tak to to mi wygląda na taką asekurację: nie krytykujcie za bardzo bo ja się zabezpieczyłem: pewne rzeczy wymagają dopracowania! :mrgreen:

To samo dotyczy tego: wskaźniki i inne rzeczy dam na końcu. Tzn. że będziesz nam pokazywał jeszcze raz te same screeny? Przecież mapę oceniamy jako całość a nie czy fajnie robisz pomorski klimat. Fajnie robisz. Mnie się podoba. :)

Myślę, a też i tak czynie że pokazując screeny wydaje mi się że wskazany fragment jest już dopracowany i dopiero zwrócenie uwagi że brakuje cienia, wskaźnika czy czegokolwiek innego, albo że czegoś jest za dużo uświadamia uwaga na forum.
Patrząc cały czas na mapę zaczyna się różnych szczegółów nie zauważać, i dopiero patrzący z boku widzi to czego my już nie widzimy.
Robiąc mapkę z Kbr do Lbc mam tą komfortową sytuację że często tamtędy przejeżdżam i pewne szczegóły mogę niejako z gruntem konfrontować na bieżąco, a i to zdarza się żę miejsca lub obiekty które z mojego punktu widzenia są istotne dla mapy zrobiłam całkiem inaczej niż są w rzeczywistości.
A że się asekuruję tym że coś dołożę później to można złożyć na karb tego że się wie że czegoś się nie wie, nie ma czy że będzie trzeba zmienić - dołożyć.

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 20-01-2014, 23:49   

Wbrew złośliwym plotkom rozpowszechnianym przez elementy antysoc... złośliwe skrzaty :D mapa ma się nieźle. Obecnie trwa zaplanowana przerwa zimowa spowodowana brakiem zdjęć, czasu na spokojny wyjazd i stanem meteo (białe g. napadało i lipa ze zdjęć, mróz mi nie przeszkadza !! ). Utkwiłem z mapą w najgorszym z możliwych miejsc na całej mapie czyli w Łęgu i jego okolicach. Na mapie jest to gigantyczny placek pól, łąk i wolnej przestrzeni otoczony lasami. Jest to najtrudniejszy odcinek do odwzorowania i przyznam się szczerze że ponoszę tu klęskę za klęską bo chcę odwzorować dobrze i dokładnie i mi nie wychodzi, raz z braku większego doświadczenia przy budowaniu map, dwa bo gra jest "gupia"...

Do ściany lasu która będzie dla mnie ratunkiem i pozwoli w miarę szybko dojść do Lipowej zostało mi w linii prostej 2560 metrów pól, łąk, ugorów i tej wstrętnej przestrzeni sięgającej po kilka kilometrów. Teraz kilka screenów na zachętę:

Prawdopodobnie odcinek od tego wiaduktu w zagajniku zaraz za Szałamajami, do przystanku w Łęgu pójdzie do sporej przebudowy zaraz jak tylko skończę otoczenie szlaku do Lipowej. Obecne wykonanie mi się niezbyt podoba, nie widzę na mapie tego co pokazuje mi stojący na biurku laptop ze zdjęciami i parę innych pierdół które są dla mnie bardzo ważne. Skłaniam się też ku całkowitej wymianie tekstur na całej mapie, począwszy od Olpucha a skończywszy na Lipowej Tucholskiej. Niby jest dobrze, ale patrzę na zdjęcia i brakuje tego czegoś. Jeżeli znajdę dobre tex pól, upraw, łąk, ugorów pod 2009 to cały ten wielki "placek" idzie do przemalowania, to co jest obecnie mnie nie zadowala, kilka tex, powtarzalność, wolę użyć nawet i 15 różnych tex, ale żeby miało to jakiś wygląd.

Jak tylko puści śnieg to wybieram się na szlak po zdjęcia z brakującego odcinka. Na chwilę obecną trwa generowanie basemap na odcinku Bąk - Czersk oraz Czersk - Chojnice. Tak, postanowiłem z Czerska podciągnąć kawałek Ostbahnu do Chojnic. Prawie same lasy, żadnych wielkich "placków", kilka małych stacyjek. Chojnice może i duże miasto i jeszcze większa stacja ale pocieszam się że otoczenie będzie można po ludzku zamaskować. Ale nie chodzi mi o to. Dzięki temu będzie można przejechać się te kilka kilometrów z Chojnic do Czerska jakimś ciekawym składem i będzie można - główne zamierzenie - robić podsył z Chojnic do Czerska na linie 215 (Czersk - Bąk - Czersk oraz Czersk - Laskowice Pom. - Czersk). Gratis mamy w Chojnicach spore depo :) Inspiracją do dobudowania tego odcinka było wydanie przez Wujka modeli SP42 i obiecane przez Magnusa repy SP42 z Chojnic i Gdyni (dedyki pod ten podsył).

Dodatkowo przeglądam mapę i spisuję błędy, elementy do zmian kosmetycznych oraz sugestie i propozycje udzielone przez użytkowników i po skończeniu budowy otoczenia do Lipowej biorę się za poprawki. Już jest ich sporo ;/

Wujek 082
znawca

Wysłany: 21-01-2014, 09:43   

Ładnie to wygląda. Nie popadaj w błędne koło z tymi poprawkami - rób od razu tak, żeby było dobrze, bo co post stękasz, że tyle czeka Cię poprawek. A jak widać część jest z powodu uwag forumowiczów, a część dlatego, że Ci się nie chciało zrobić porządnie od razu. A jakbyś robił, to byś miał na koniec mapy o połowę mniej do roboty.

Ogólnie wiem co mówię, bo moje tempo budowy map jest tak słabe, że sam popadłem w manię poprawiania/wymieniania dodatków na nowsze. I tak stoję ze wszystkimi projektami właściwie w miejscu, albo się nawet cofam (przedwczoraj na jednej z map rozwaliłem pół dużej stacji, bo nagle przestało mi się podobać to co zrobiłem).

Zachęcam więc do rzetelniejszej roboty i parcia cały czas do przodu. Proponuję też pozamykać na mapie jakieś pełne relacje pociągów zanim coś wydasz - powiedzmy, że Kościerzyna - Czersk albo chociaż Bąk - Czersk. Albo jedź od razu Kościerzyna - Wierzchucin i już ;)

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 21-01-2014, 10:05   

Maciej, masz rację ale sam musisz przyznać że często jest tak że zbudujesz jakiś fragment mapy, poświęcisz mu kilkanaście godzin, wyciskasz siódme poty z siebie, czajnik paruje a na następny dzień okazuje się że to nie to, że można inaczej, niekoniecznie lepiej, po prostu inaczej :)

Cytat:
Proponuję też pozamykać na mapie jakieś pełne relacje pociągów zanim coś wydasz - powiedzmy, że Kościerzyna - Czersk albo chociaż Bąk - Czersk. Albo jedź od razu Kościerzyna - Wierzchucin i już ;)

Tutaj mam wielki dylemat co zrobić. Z jednej strony chciałbym udostępnić wam mapę jak najszybciej, z drugiej znów nie chciałbym żeby mapa zaczynała i kończyła się na jakichś pipidówach pośrodku relacji. I chyba zrobię tak jak piszesz z tym, że po wykończeniu i poprawieniu odcinka Olpuch - Lipowa pójdzie demko do Ciebie i kilku innych osób na testy a szersze grono będzie miało możliwość przejechania się po wydaniu którejś z pełnych relacji. Zresztą u mnie jak to u mnie - wszystko może się jeszcze kilka razy zmienić, brak mi nieco spójności w działaniu :oops:

PatrykPKP 
super user
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 21-01-2014, 13:13   

Moim zdaniem jest ładnie i wyczuwa się klimat

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 13-02-2014, 18:59   

Dzisiaj nie będzie screenów, będą filmy. Udało mi się nagrać trzy filmy z mapy, przedstawiają one odcinki:
- Olpuch - Wojtal
- Wojtal - Szałamaje
- Szałamaje - Łąg Płd.
Wiem że jakość tych filmów jest niezbyt dobra, ale nie wiem z czego to wynika, to co mam dysku wygląda o wiele lepiej...

http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be

Zaprezentowana powyżej wersja mapy jest wersją roboczą, służy do jazdy w tę i z powrotem. Zasadnicza która się tylko trochę różni od tej powyżej jest chwilowo nieprzejezdna. Różnice nie są znów aż tak wielkie, dlatego też zdecydowałem się opublikować wersję roboczą.

Wszelkie pytania i komentarze jak najbardziej mile widziane ale tutaj w temacie. Tych na YouTube nie sprawdzam więc raczej nie odpowiem.

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2014, 19:20   

Zacznę od pytania - a co to za zwrotnice?

Ten las powiewa nudą, wiem że w rzeczywistości jest podobnie, ale można by coś wymyślić by to urozmaicić. Na nasypie daj również trawę przy szynach.

Wskaźniki mógłbyś trochę pokrzywić.

Cienie pod wiaduktami.

Pędni brak.

Tyle co z filmu idzie zobaczyć, ogólnie dzisiejszy spacer po lesie uważam za odbyty ;)

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 13-02-2014, 19:28   

Cytat:
Zacznę od pytania - a co to za zwrotnice?

Wojtkowe, w fazie produkcji i testów - nie wydane.
Cytat:
Ten las powiewa nudą, wiem że w rzeczywistości jest podobnie, ale można by coś wymyślić by to urozmaicić. Na nasypie daj również trawę przy szynach.

Dla mnie wzorowym odcinkiem jest Bąk - Wojtal, może na filmie tego nie widać, ale las jest zróżnicowany, tu wystaje jakieś drzewko, tam jakaś przycięta brzózka etc.
Cytat:
Wskaźniki mógłbyś trochę pokrzywić.

Dopisane do listy życzeń i przekazane do realizacji :)
Cytat:
Cienie pod wiaduktami.

Nie ogarniam trochę tematu :(
Cytat:
Pędni brak.

Ryś zadeklarował się je zrobić po skończeniu wszelkich innych prac na mapie.

ryszard
znawca

Wysłany: 13-02-2014, 20:58   

Zrobię pod warunkiem że dożyję finału :mrgreen: Co do lasu, że jest nudny, chociaż w realu tak to wygląda, to może wersje spline, co poniektóre odcinki wpuszczać w grunt. Jedne zostawić na wysokości gruntu, inne dać 3-4m w grunt. Generalnie las tak sobie nie rośnie dowolnie. Sadzi się go tak jak jest zaorany grunt pod szkółkę, znaczy prosto. Może daj trochę takich szkółek, młodnika. Młodnik jak chcesz możesz ogrodzić wysoką siatką, tak jak realu. Taką szkółkę robiłem ze spline 06. Szerokość między węzłami weź 12,5m, tak żeby krawędzie zewnętrzne zachodziły na siebie. W szkółce daj tex oranego gruntu. Jak co to mogę podesłać screeny z tego co tworzę.

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 13-02-2014, 21:05   

Ryś, ale tam nie ma żadnych szkółek, wielka połać lasu którą przecina tor kolejowy :)

Las Spline jest jako wypełniacz i po jego usunięciu miejscami nie będzie nawet zauważalne że został skasowany. Drzewa scenery na sporej szerokości, dwa lasy spline i tło, na dole zielsko i krzaczory.

W sobotę jadę do Wawy do szpitala, jak wrócę to dam zdjęcia kilkunastu motywów + screeny do porównania.

ryszard
znawca

Wysłany: 13-02-2014, 21:15   

Paweł, że teraz nie ma to nie będę negował ale las sam z siebie nie wyrósł, no chyba że krasnoludki w zielonych czapkach takie duże posadzili. :mrgreen: . Przecież Ciebie nikt nie powiesi za małe odstępstwo od stanu faktycznego, a trochę złamie monotonię.

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 13-02-2014, 21:23   

Ten las pamięta czasy olimpiady w 1936 roku, wtedy może był mniejszy.

Bojar
zaawansowany

Wysłany: 14-02-2014, 12:53   

Z przyjemnością obejrzałem filmy :). Wiem, że odwzorowujesz starsze czasy ale zauważyłem parę różnic. Jak będziesz chciał to poprawisz :) :

- Wjazd od strony Olpucha do Bąka najmniej uważam przypomina oryginał ze wszystkich innych miejsc, może dlatego, że po prawej stronie przed stacją jeszcze jakieś 2 domki powinny się pojawić (gdzieś tam między krzakami) oraz lasek po tej stronie jest o wiele niższy;
- Na pewno semafory wjazdowe od strony Wojtala i Karsina w Bąku powinny być bliżej stacji, chyba, że tak kiedyś były ustawione - tego nie wiem;
- Zdecydowanie las po prawej stronie w Wojtalu jest za wysoki, nie wiem nawet czy nie powinien być dwa razy niższy;
- Nie zmieniłeś mostu w Łągu o którym wcześniej wspominałem ;);

Co do reszty: czuć klimat i nawet nie jest to tak monotonne jakby mogło się wydawać, wyjazd z Bąka prawie jak w rzeczywistości - brawo! Charakterystyczne przejazdy kolejowe w tych rejonach jak prawdziwe i pełne klimatu. Byłoby fajnie jakbyś poprawił to o czym pisałem.

Poniżej jeszcze mój film z Bąka, na którym wszystko widać. W oddali wycięto sporo lasu ale wiadomo, to znaczenia nie ma bo wycinka jest świeża.

http://www.youtube.com/watch?v=GWiRnwUHS5I

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi