Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Posty: 163 Skąd: Bronisławów
Wysłany: 26-01-2014, 15:55
Mapa zapiera dech rozmiarami, uwagę zwraca świetny dobór dodatków, oddający klimat prezentowanych czasów. Całość silnie przypomina mi JSL, północne Mazowsze. Dobra robota.
KGrid, nie lepiej by było wydać mapę razem z niedokończonym odcinkiem Pokrzywnicy ukazanym na tym screenie? Obecnie urywa się w dość przypadkowym miejscu.
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 26-01-2014, 15:58
Zacytuję klasyka, czyli autora mapy, niejakiego KGrid'a, czyli siebie de facto.
Cytat:
Pokrzywnica Główna czeka na obywatela który zechce poświęcić kilka chwil na konfigurowanie i wieszanie sieci trakcyjnej.
Kurczę, brakuje mi 1 (słownie JEDEN) dodatek, który w dodatku jest autorstwa Kudłatego. Ni ma w guglach, ni ma na jego stronie. Kudłacz ma nowy komputer i nie odpowiada na zaczepki przez najbliższe 14 lat.....
<kuid:632724:1484>
Please make me happy....
Ostatnio zmieniony przez Jacek 26-01-2014, 16:15, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Posty: 163 Skąd: Bronisławów
Wysłany: 26-01-2014, 16:16
Nie mam zielonego pojęcia o elektryfikowaniu, za to z chęcią skonfiguruję semafory (jeśli o to chodziło w słowach "który zechce poświęcić kilka chwil na konfigurowanie").
Jacek - zerknij na temat Szukam KUID - mój post z dzisiaj i odpowiedź Ryszarda.
Ostatnio zmieniony przez P3t3r 26-01-2014, 16:17, w całości zmieniany 1 raz
Bardzo ładnie zrobiona mapa. Nie przejechałem jeszcze całej bo musiałem zatrzymać się w Starych Juchach celem zaczerpnięcia żywicznego powietrza. :)
Świetnie modelujesz teren, naprawdę wygląda to dobrze z okien. Drogi nie idą płasko przy torze, tylko podnoszą się opadają, raz są bliżej raz dalej, zabudowania pojawiają się za wzniesieniami z zaaskoczenia, tak że mapa jest niemonotonna, co przy tak rozsądnym (oszczędnym) układaniu dodatków jest dużą zaletą. (jest ich poniżej 1000!)
Mapa ma pewne niedokończenia , że tak to nazwę, ale która jest idealna? Natomiast jest bardzo rozwojowa jeśli ktoś chce ją czymś ubogacić czy poszerzyć. Jeśli pozwolisz to na własny użytek zapewne się pobawię. :)
Jeszcze jeden aspekt: dałeś mi możliwość przetestować zachowanie trainza na dużej stacji opartej na wojtkowych torach. Sam robię swój projekt na nich i mam pogląd jak będzie z wydajnością na dużych stacjach, kiedy poukładane jest otoczenie i rośliny. Jestem już spokojny. :)
Na pewno jest to projekt, do którego będę chciał wracać z trzech powodów:
1. Za dobrze zrobioną topografię/otoczenie -
2. Nareszcie będę mógł wykorzystywać historyczny tabor na mapie innej niż z zachodniej Polski (ani moje Zimowisko ani LDZ nie dają niestety tej możliwości w pełni)
3. Bardzo lubię mapy nawiązujące do regionu centralnej Polski (to znów to dzieciństwo )
Jakbym się cofnął o 35 lat.
Ostatnio zmieniony przez Jacek 26-01-2014, 18:50, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 26-01-2014, 19:36
Tak przy okazji mapy dwie uwagi:
1) w kilometrze 128,9 za przystankiem Leszna w kierunku do Unierzyc na przejeździe trzeba wymienić znak STOP na okrągły z epoki.
2) Szkoda że wyciąłeś dalszą część mapy , tam niewiele potrzeba by robić przy sieci. Jedyna grubsza robota była na terenie szopy.
80? To zmienia postać rzeczy:D Na tym dwutorze od Puszczy rozpędziłem się fiatem z trzema bohunami do prawie 120 i jadę sobie taki podjarany, że w końcu złapałem Vmax na fiacie, a tu nagle za Leszną ograniczenie do 40, przy czym od W8 do W9 ze 120 nijak nawet na nagłym nie szło wyhamować, i już miałem marudzić, że jest za blisko
O! a tam gdzie jest ta Puszcza, to mi się idealnie prosi o PRLowsko / NRDowskie przejście graniczne n-tej kategorii. Gdzieś mi muszą te DRaki jeździć dopóki Maciuś nie wyda swojej fikcji.
Mamy piękne druty kolczaste od wywołanego, mam coś co może robić za posterunek kontrolny Wiecznej Przyjaźni pomiędzy Stasi* i UB, fajnie będzie ;p Oczywiście na własny użytek i nie za mocno, bo nie chcę popsuć tej mapki.
Mam nadzieję, że wszystko działa i są potrzebne zależności.
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 29-01-2014, 10:52
Tego jeszcze nie grali by robić paczkę wsporczą do mapy zrobionej w 99 procentach z polskich dodatków i to w dodatku kilku twórców, a nie kilkuset ;-)
Spodziewałem się że największy problem będzie z roślinnością a problem jest z dodatkami najbardziej dostępnymi.
Zadziwiacie mnie, nie macie tego co dobre! ;-)
Pomógł: 27 razy Wiek: 36 Dołączył: 13 Sie 2011 Posty: 1485 Skąd: Pruszków
Wysłany: 29-01-2014, 11:31
Jak dla mnie stworzenie paczki wsporczej to jak najbardziej oczywisty pomysł. Jeżeli ktoś robi przesiadkę na nowy komputer lub jest nowy w środowisku i straci przynajmniej kilka godzin na szukaniu dodatków po internetach, więc dlaczego nie ułatwić?
_________________ Imperium kontratakuje?
Baron von Schlosserhoffen.
----------------------------------------------------------
Ja po załadowaniu mapy miałem ponad 120 brakujących dodatków, w zdecydowanej większości dodatki które wyszły niedawno, a co do mapy to wielkie gratulacje dla kolegi za niesamowity klimat, naprawdę świetna robota.
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 29-01-2014, 13:26
Cytat:
Jak dla mnie stworzenie paczki wsporczej to jak najbardziej oczywisty pomysł. Jeżeli ktoś robi przesiadkę na nowy komputer lub jest nowy w środowisku i straci przynajmniej kilka godzin na szukaniu dodatków po internetach, więc dlaczego nie ułatwić?
Mój TS działa już na 4 komputerze, polecam inwestycję w jeden jedyny dysk tylko dla Trainza ;)
No jestem zaskoczony tym, czego Wam brakuje - a brakuje najlepszych i najważniejszych dodatków ;) Ale co ja tam wiem, mój TS przekroczył już 50GB.
Tylko żeby nie było - nie jestem przeciw pomaganiu, dzięki za paczkę, mój TS nie chciał mi pomóc jej stworzyć. Zawiśnie tu i tam ;)
Trzeba rozumieć, że nie wszyscy są aż takimi trainzmaniakami, którzy łapczywie chwytają każdy link do nowego dodatku. Kacper to jest ten moment którego u Ciebie ogromnie nie lubię. Zaczynasz się mądrzyć.
Rób mapy! :)
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 29-01-2014, 18:42
Cytat:
Kacper to jest ten moment którego u Ciebie ogromnie nie lubię. Zaczynasz się mądrzyć.
Jacek, coś w życiu robić trzeba. Nas, mapotwórców jest tak "dużo", że dajcie nam fory do mądrzenia się.
Przy okazji ponawiam apel do osoby która chce odrutować i osygnalizować wieeeele torów ;)