FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
jak włączyć do dodatku MAGAZYN -wyjaśnienia dla "marger
Autor Wiadomość
jslbm
nowy

Wysłany: 13-10-2008, 22:35   jak włączyć do dodatku MAGAZYN -wyjaśnienia dla "marger

Zrobiłem dodatek MAGAZYN. W magazynie składowane są beczki z paliwem na paletach.
Stwierdziłem, że bez sensu jest robienie dodatkowo palet z beczkami, (nie wspominając
już o unifikacji) skoro w Stacji Załadowczej Auranu w kategorii PRODUCTS znajdują się
już te palety z beczkami (kuid2:81150:113:2; 117:2; 118:2; itd). I teraz, jeśli z AURAN-u
ściągnąłeś wcześniej te beczki, to MAGAZYN działa bez zarzutu, jeśli ich nie masz, to ma-
gazyn w TRS2004 jest niewidoczny. Dla "Starych wyjadaczy" takich jak Ty, nie stanowi to
problemu. Otwierasz config.txt MAGAZYNU, wybierasz pozycję "queues", notujesz Kuid-y
wymienionych tam towarów (beczek) i ściągasz je z AURAN-u. Ale co mają robić "świeżaki"
którzy nawet nie wiedzą co to jest CONFIG.TXT. Magazyn dla "świeżaka" powinien działać
zaraz po ściągnięciu. Dlatego chciałbym włączyć do MAGAZYNU te beczki opracowane przez
kogoś innego. Jest to często praktykowane w AURAN-ie przez twórców Fabryk, Zakładów
przemysłowych, itp. Perwszy lepszy przykład: dodatek "Ore Ship Dump Complex- Kuid2:
60238:26209:1; włączone towary innych twórców; ore-kuid2:30671:9260111:2 i ironore
kuid2:86311:66:4. Serdecznie dziękuję Ci "margery" za zainteresowanie się tą sprawą.
jslbm (świeżak)

Maki
zaawansowany
M.K.

Wysłany: 13-10-2008, 22:44   Re: jak włączyć do dodatku MAGAZYN -wyjaśnienia dla "ma

jslbm napisał/a:
Dla "Starych wyjadaczy" takich jak Ty, nie stanowi to
problemu (...) Serdecznie dziękuję Ci "margery" za zainteresowanie się tą sprawą.
jslbm (świeżak)

Brzmi to prawie jak reklama proszku do prania w TV Mango ;) Bez urazy oczywiście. Co do magazynu, to czy mógłbyś zaprezentować to na screenie.

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 13-10-2008, 22:46   

Musiałeś robić kolejny temat? Podczas pakowania pliku do cdp, lub wysyłania go na dls masz okno gdzie wpisujesz opis dodatku, i tam możesz napisać, do prawidłowego działania dodatku potrzebny kuid xxxx:xxxx do pobrania z dls i tyle.

margera
zaawansowany

Wysłany: 13-10-2008, 22:51   

Wszystko ladnie, pieknie, tylko po co zakladac kolejny temat o tym samym? Wystarczylo tego posta wyklepac w poprzednim watku. Jako ze tu jest temat opisany bardziej wyczerpujaco, poprzedni idzie do kosza.

A co do dodawania nie swoich plikow do dodatku, to wystarczy napisac do autora z zapytaniem o pozwolenie.

-------
Edyta:

Kurde, Sony mnie uprzedzil :P
Ostatnio zmieniony przez margera 13-10-2008, 22:54, w całości zmieniany 2 razy  

jslbm
nowy

Wysłany: 13-10-2008, 23:02   

Przepraszam Cię MAKI, że Cię pominąłem, ale jak dotychczas nie zainteresowałeś się tą
sprawą. W dalszym ciągu uważam Cię za "Zaawansowanego". Już dwa razy mi pomogłeś
za co Ci bardzo dziękuję. A co do zgryźliwości: podobno ludzie inteligentni są zgryźliwi.
Ale to podobno.
jslbm (świeżak)

To nie jest kwestia formalna pozwolenia autora (wiadomo), tylko kwestia techniczna:
Jak spakować w CDP plik swój i pliki innego autora. Przykładów takich w AURAN-ie
jest wiele.
jslbm (świeżak)
Ostatnio zmieniony przez Tata Muminka 13-10-2008, 23:19, w całości zmieniany 1 raz  

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 13-10-2008, 23:18   

EDYCJA POSTOW!!!

sciagasz plik danego autora w .CDP
pakujesz swoj plik do .CDP

oba bliki wsadzasz do RAR i juz masz

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 13-10-2008, 23:18   

Edytuj posty... masz na to 15 minut czasu po napisaniu.

jslbm
nowy

Wysłany: 13-10-2008, 23:53   odpowiedź dla Zolwika

Dziękuję bardzo za podpowiedź, ale czy nie jest to za proste?. Jak zapewne ściągałeś
i instalowałeś pliki z AURAN-u, to zauważyłeś, że pliki innych autorów zawarte w CDP pliku
głównego (dodatku) instalowały się automatycznie po zainstalowaniu pliku głównego.
jslbm (świeżak)

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 13-10-2008, 23:54   

Taki problem jest we wbiciu do szukajki na dls kuidu?

margera
zaawansowany

Wysłany: 14-10-2008, 05:39   

Ewentualnie, jezeli autor sie zgodzi na cos takiego, to w jego dodatku zmieniasz kuid na swoj i zostawiasz informacje ze ktos inny jest autorem. Wtedy mozesz to pakowac za pomoca swojego Content Dispatchera.

Poza tym, jak juz wyzej zostalo napisane, mozesz napisac na auranie, ze Twoj dodatek wymaga jakiegos innego do poprawnego dzialania.

jslbm
nowy

Wysłany: 14-10-2008, 15:47   odpowiedź dla Margera

Niestety, moim zdaniem nie można tak zrobić. Podmiana KUID-ów spowodowałaby ogrom-
ny bałagan, część tych samych beczek miałaby różne Kuidy (np. u Ciebie inne, u mnie
inne). A poza tym byłaby to zwykła kradzież. A ja chcę tylko aby ściągając MAGAZYN
z AURAN-u instalowane były również beczki, bez których Magazyn nie działa.
Jeśli można ściągnąć osobno Magazyn i osobno beczki (czy odwrotnie), to dlaczego nie można tego zrobić za jednym zamachem. Musi być jakieś rozwiązanie, tym bardziej, że
zagraniczni twórcy dodatków je stosują. Nie możemy być przecież gorsi od innych, ciągle
w tyle za innymi.
Wydaje mi się, że podniesiony problem nie jest tylko moim problemem. Być może w Polsce
jest wielu twórców, którym brak jest tego narzędzia i są niewidoczni.
jslbm (świeżak)

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 14-10-2008, 16:32   

W tym wypadku robisz z igły widły... człowiek sam sobie ściągnie te beczki i nikt z tego powodu problemu robił nie będzie, już teraz wiele dodatków wymaga ściągniecie czegoś z innych stron i jakoś to działa. Np do uzyskania fajnego mostu Kilana prócz jego przęsła potrzebne są filary barierki i przyczółki FMA, ludność ściąga wszystko i nikt nie narzeka, że wszystko mogło by być naraz w jednej paczce.

jslbm
nowy

Wysłany: 14-10-2008, 17:34   odpowiedź dla Pysiego

Wiesz Pysi, nie jest to problem ściągania, czy ściągnę beczki od razu, czy będę bawił się
ściągając pojedynczo. Jest to problem pewnego narzędzia (zresztą nie tylko tego),
w które powinien być wyposażony nawet początkujący twórca. To rodzi profesjonalizm
nawet na najniższym poziomie tworzenia. Zapewne są sytuacje gdzie nie można ściągnąć
zarazem wszystkiego, ale to wynika pewnie z uwarunkowań, a nie ze zwykłej niewiedzy.
jslbm (świeżak)
PS. Nadana mi przez Was ksywa "świeżak" bardzo mi się podoba

Damiaan3
super trainz

Wysłany: 14-10-2008, 17:46   Re: odpowiedź dla Pysiego

jslbm napisał/a:
Nadana mi przez Was ksywa "Świeżak" bardzo mi się podoba

Chyba każdy kto się zarejestruje otrzymuje "Świeżaka" ( przykład po mnie :p) potem (nie wiem czy po ilości godzin czy po większości postów dostajesz tzn. awans chyba na nowy a potem zaawansowany czy coś takiego w tym biega :P.

jslbm
nowy

Wysłany: 14-10-2008, 18:43   Prośba do Mnicha 3001

Na zakończenie dyskusji (myślę, że dalsza dyskusja nie ma sensu z uwagi na coraz niższy
poziom) zwracam się do Pana z prośbą. Zróbcie Panowie jakiś stały kącik porad, wska-
zówek czy narzędzi niezbędnych do projektowania. Wtedy zapewne więcej nazwisk
polskich pojawi się na stronie AURAN-u, prezentując nie tylko prymitywne ale i skompli-
kowane funkcjonalnie dodatki. Podejrzewam, że obecnie większość młodych, zdolnych
i ambitnych ludzi zajmuje się eksploatacją dodatków patrząc z podziwem na niektóre
z nich, a przecież oni też kiedyś mogą być podziwianymi twórcami.
jslbm (świeżak)

Maki
zaawansowany
M.K.

Wysłany: 14-10-2008, 23:03   

@jslbm: Jestem pełen podziwu dla twojej osoby... niemal w niektórych zdaniach odczuwam kąśliwość w stosunku do niektórych wypowiedzi userów (może się mylę - jeśli tak to najmocniej przepraszam)... Napewno na świeżaka w dziedzinie Trainz nie wyglądasz (ten status zmieni się z ilością napisanych postów).

Co do kącika porad - www.ptt.trainz.pl dział 3D, wiele stron z tutorialami (również na wcześniej wskazanej stronce), czego się nie dowiesz zawsze możesz pytać na forum czy to "mało wiedzących" użytkowników lub bardziej zaawansowanych twórców na forum witryny www.auran.com. Przy okazji określ bliżej czym ma być taki ów kącik, jakie narzędzia?

Co do ściągania z Auran (mam na myśli DLS)... wrzucisz do nich swój dodatek (krok po kroku etap wgrywania dodatku) w opisie wskazujesz na niezbędne pliki do działania, czyli beczki ( z dokladnym nr kuid) i po sprawie... kto wejdzie na stronę DLS z twoim dodatkiem będzie miał od razu link przekierowujący do niezbędnych beczek. Nie ma sensu robić z igły widły :)

Nie do końca mogę się z Tobą zgodzić ze zdaniem "Wtedy zapewne więcej nazwisk
polskich pojawi się na stronie AURAN-u, prezentując nie tylko prymitywne ale i skompli-
kowane funkcjonalnie dodatki." Uważam, że w Polsce nie brakuje talentów i wspaniałych projektów. Część ludzi tworzących dodatki do TRS miałem okazję poznać osobiście (bardzo ich szanuje i cenię)... dodatek wcalenie musi byc dobry ze względu na jego zaawansowanie... czasem prymitywne dodatki (wykonane w sposób dokładny) są "w cenie".

Pozdrawiam!

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 15-10-2008, 11:17   

Jedyna rzecz jaką można zrobić w tej sytuacji to "repaint" produktu i wysłanie do autora prośby o zgode na publikację pod swoim numerem kuid.

Repaintuje się powiedzmy te "beczki" na inny kolor i w configu nadaje sie im własny nowy numer. Wtedy można to spakować wraz z magazynem.

Innej opcji nie ma.

Personalnie uważam że to rozwiązanie kiedy mamy DLS jest zbędne. Wystarczy wprowadzić wpis "kuid table" w model i zawrzeć tam wymagane dodatki innych autorów, Download Helper automatycznie ściągnie je z magazynem. -> ale magazyn musi być na DLS publikowany.

jslbm
nowy

Wysłany: 15-10-2008, 22:14   Prośba do Kilanziom

Czy byłby Pan uprzejmy uściślić, jak ten wpis ma wyglądać. Aktualny wpis w config.txt wygląda następująco:

obsolete-table {
}
string-table {
}
kuid-table {
oil_drums <kuid2:81150:118:2>
bp_drums <kuid2:81150:131:2>
castrol_drums <kuid2:81150:113:2>
mobil_drums <kuid2:81150:133:2>
shell_drums <kuid2:81150:132:1>
caterpillar_drums <kuid2:81150:134:2>
engoil_drums <kuid2:81150:171:1>
diesel_drums <kuid2:81150:117:2>
}
mesh-table {
default {
mesh "fuel_depot.im"

jslbm (świeżak)
PS nie wiem, czy ten edytor utrzyma właściwy format dla config.txt

Maki
zaawansowany
M.K.

Wysłany: 16-10-2008, 00:26   

W kuid-table właśnie podałeś części składowe dla dodatku - dzięki temu zapisowi jest dokładne odwołanie do konkretnych kuidów (osobnych dodatków zarówno twoich, jak i innych osób).
Pozdrawiam!

jslbm
nowy

Wysłany: 16-10-2008, 04:10   Podziękowanie dla Maki-ego

Maki, dziękuję Ci bardzo za pomoc (już chyba 4 raz o ile dobrze pamiętam). Dużo wcześ-niej, zanim rozpocząłem tą dyskusję zrobiłem następujący numer. Jeśli będziesz miał
okazję, ochotę i chęć to sprawdzić, to sprawdź czy czegoś nie spieprzyłem. Usunąłem, (wyrzuciłem z pamięci Trainza –trzeba to zrobić przy pomocy Trainz Objectz, bo inaczej usuniesz ale nie wyrzucisz z pamięci -Ty zapewne wiesz o tym, ale może ktoś nie wie) następujące towary: Brick Clay – kuid2:44988:80010:1 i Bricks on a Pallet- kuid2:44988:80020:2, po czym przy pomocy Helpera ściągnąłem z ARANU-u dodatek Brickworks – kuid2:69937:100867:1. I wyobraź sobie Brickworks nie pociągnął za sobą tych towarów. Był niewidoczny w TRS2004 do momentu osobnego ściągnięcia towarów. Jest to prawdopodobnie jakiś błąd w config.txt (nie sprawdzałem tego), ale jeśli jest błąd, to dlaczego Briksworks działa prawidłowo po ściągnięciu samych towarów. Nie jest to dla mnie już istotne, a piszę o tym dlatego, że całe to zamieszanie wywołał właśnie Briksworks. Jeszcze raz Ci dziękuję, dziękuję wszystkim biorącym udział w dyskusji i przepraszam, jeśli kogoś w sposób niezamierzony obraziłem. Pozdrawiam
jslbm (świeżak)

Maki
zaawansowany
M.K.

Wysłany: 16-10-2008, 09:41   

Mam rozumieć, że ów Brickworks był dodany we wpisie w twoim config we wcześniej wskazanej sekcji kuid-table? Do niej dodałeś również pozostałe części bez których Brickworks nie funkcjonuje? Jesli Brickworks związany jest z tymi dodatkami, a nie wskazuje na to, aby "wykazywał chęci" do ich ściągnięcia, być może w jego configu pominięto odwołanie do plików niezbędnych dla jego prawidłowego działania, a autor jedynie nadminił o tym w polu informacyjnym Brickworks.cdp, że trzeba również ściągnąć pozostałe dodatki (jeśli ktoś ma TRS2006 no to kupa, bo w CMP nie jest się w stanie tego odczytać). Często bowiem autorzy dodatków pomijają we wpisie kuid-table w config podać konkretne rzeczy (kuidy) używane przez dany content. Dlatego warto abyś ty w swojej paczce .CDP zawarł taką informację o niezbędnych elementach (w informacji o dodatku), jak również w config.

jslbm
nowy

Wysłany: 16-10-2008, 21:28   

Brickworks (polecam jeśli nie masz) i wspomniane wyżej inne opracowania nie są moje. Są to opracowania różnych autorów z Australii, (nie mające żadnego związku z moim
Magazynem) umieszczone na stronie Auranu. Nie zaglądałem nawet do żadnego config-u tych opracowań. Ściągając te opracowania robiłem niejako próby, jak się może zachować mój Magazyn, jeśli zostanie umieszczony na stronie Auranu. I stwierdziłem, że wymienio-ny kilka postów wcześniej „Ore Ship Dump Complex” ciągnie za sobą towary, a „Brickworks” nie. A ponieważ na razie nie mam “zielonego” pojęcia jak wysłać do
Auranu dodatek, zwróciłem na forum dyskusyjnym z pytaniem co zrobić, żeby być może ściągany kiedyś z Auranu mój Magazyn pociągnął za sobą (zainstalował) również beczki.
I tak rozpoczęła się cała dyskusja.
Jeśli podasz mi swój prywatny adres mailowy to przyślę Ci pierwsze przemyślenia
odnośnie wspomnianego wcześniej „kącika porad”.
jslbm@interia.pl
jslbm@poczta.onet.pl
jslbm (świeżak)

Maki
zaawansowany
M.K.

Wysłany: 16-10-2008, 21:45   

No to zapewniam Cię, że jeśli podasz w kuid-table kuidy tych beczek, to na pewno zostaną one pociągnięte z DLS zaraz po twoim dodatku, jeśli oczywiście będą się na DLS znajdować :)
Adres e-mail podany na moim koncie na forum.
Pozdrawiam!

Odpowiedz do tematu