Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 22-12-2013, 22:47
Boguś żeby pisać o wydajności trzeba najpierw pobrać, a potem zainstalować. Osobiście to wszystko wykonałem ale czasu nie stykło na odpalenie gry, będzie dopiero niestety w czasie świąt. Opinię o mapie wydałem na podstawie obrazków i korzystaniu z Twojego lasku. Zresztą bez grania wiadomo że stare zielsko jest mniej wydajne od Twojego.
o wydajności to moge o tyle powiedzieć co dłubałem przy mapie Qudłatego. Nie mam pytań, jest bardzo lekko. Jedyna rzecz, to trochę do trawy spline stoję okoniem. Jakaś taka ostrawa w odbiorze mi się wydaje. Natomiast trawiaste placki scenery już to łagodzą, więc świetnie że je wydałeś. Ale przeróbka tej mapy? Miodówka.
PS. jeszcze tak z pewną dozą nieśmiałości bym zapytał, skoro już jest ta zima..... trzaskać foty bezlistnych? ;p
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 23-12-2013, 11:50
Zapewne chodzi o jakość konturów gałęzi. Liście stwarzają wizualną "masę", przez co alfa nie musi być tak precyzyjna. Przy widocznej każdej gałązce tekstura będzie musiała być większa niestety, bo inaczej wyjdzie sieczka :p
Założmy że rozumiem, co do mnie rozmawiasz, w każdym razie jak widzę jest to naturalne zjawisko w modelarce i nie zawsze gęściej znaczy ciężej. :) Tak czy owak: te jesienne klimaty są przecudne.
Aha, @Bogdan,
jeśli mamy uzyskać efekt, że te Twoje zimowe byłyby tak samo ciężkie jak jaknvisa albo niffiego to myślę że nie ma co kruszyć kopii. Chodziło mi o jakiś przełom w wydajności na Zimowisku, bo mapa raczej będzie miała kontynuację.
Pomógł: 32 razy Wiek: 63 Dołączył: 18 Lis 2009 Posty: 813 Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 23-12-2013, 23:26
Jacku, materiał możesz podesłać, a ja pomyślę nad tym. W międzyczasie dokończ mapę ze środka kraju nad Wisłą. Do czasu wydania tej mapy na pewno coś poradzę na zimę.
Pomógł: 12 razy Wiek: 34 Dołączył: 13 Wrz 2011 Posty: 543 Skąd: Kraków
Wysłany: 09-02-2014, 16:53
Z góry przepraszam za spam,ale mam takie zapytanie do kol.Bogdana : Czy jest jakakolwiek szansa na ukazanie zmodernizowanej mapy,w wersji przynajmniej TRS2006? Bo powiem,szczerze,że po przeglądnięciu screenów z roślinnością+KDR kompozycyjnie tworzą niemalże 100% realizm. Pozdrawiam
Z góry przepraszam za spam,ale mam takie zapytanie do kol.Bogdana : Czy jest jakakolwiek szansa na ukazanie zmodernizowanej mapy,w wersji przynajmniej TRS2006? Bo powiem,szczerze,że po przeglądnięciu screenów z roślinnością+KDR kompozycyjnie tworzą niemalże 100% realizm. Pozdrawiam
Od kiedy modernizacja polega na uwstecznieniu?? Chłopie nie bądź śmieszny i odżałuj 10 zeta na TS2010.
Od kiedy modernizacja polega na uwstecznieniu?? Chłopie nie bądź śmieszny i odżałuj 10 zeta na TS2010.
Panowie! Każdy siedzi na wersji TRSa która mu pasuje. Sprowadzanie rzeczy do kwestii finansowej, szczególnie w takim tonie, to trochę nietakt. Szczególnie, że nowsze wersje mają sporo ułomności, które mogą przeszkadzać. Także nie bawmy się w komentarze w tym stylu.
Pierwsza mapa jaką odpaliłem na 2k9 (pierwsza miała być projekt-09 ale przy szukaniu dodatków odpuściłem) i jest spoko :) Do tego ganz z kabinką i jazda :)
Panowie! Każdy siedzi na wersji TRSa która mu pasuje. Sprowadzanie rzeczy do kwestii finansowej, szczególnie w takim tonie, to trochę nietakt. Szczególnie, że nowsze wersje mają sporo ułomności, które mogą przeszkadzać. Także nie bawmy się w komentarze w tym stylu.
Koniu z całym szacunkiem do Ciebie czy uważasz, że taktem jest postawienie sprawy w ten sposób:
"Autorze kup wersję - jeśli nie masz - 2006 zainstaluj mapę i dostosuj ją tak, żeby działała bezbłędnie zachowując cechy oryginału. To, ile na to stracisz czasu jest mało ważne, za to paru użytkowników TRS2006 będzie mogło się nią bawić."
Za chwilę odezwie się "dyskryminowany" użytkownik TRS 2004, że jemu też się należy wersja mapy bez błędów.
Niech sobie każdy siedzi na swojej wersji gry, ale w takim razie godzę się na to, że biorę na siebie wszelkie przeróbki i dostosowania mapy do swojej wersji gry.
Sami jako admini stworzyliście Trolli i tu jest tego przykład.
Akurat ja zupełnie nie widzę analogii pomiędzy tonami wypowiedzi Twojej i Podleskiego. Tak samo jak zupełnie nie dostrzegam postawy roszczeniowej w pytaniu o możliwość przystosowania mapy do starszego TRSa (która to możliwość rzeczywiście nie istnieje).
Ja mam pewne pytanie odnośnie linii przedstawionych na mapie. Jest mi ktoś w stanie podać jakie szlakowe obowiązywały, dokąd był prowadzony ruch towarowy, które odcinki były zamknięte i jakie posterunki ewentualnie pracowały w okresie wakacji 1999? Zależy mi na tych informacjach gdyż prywatnie przerabiam mapę na stan z 1999 roku by dołączyć ją do KZS kiedy zostanie opublikowane. Za wszelkie info z góry dziękuję :)
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 19-04-2014, 22:04
W 1999 cały odcinek Kartuzy - Pruszcz nieczynny w ruchu pasażerskim. Odcinek Kartuzy - Stara Piła nieczynny również w ruchu towarowym. Pruszcz - Stara Piła z czynnym ruchem towarowym. Stara Piła - Kokoszki czynna w ruchu towarowym. Szlakowa prawdopodobnie 40 między Pruszczem a Starą Piłą, do Kokoszek albo 30, albo 20. Zakaz wjazdu dla sześcioosiowców.
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2155 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 20-04-2014, 08:10
Dodam jeszcze od siebie że odcinek Kartuzy - Pruszcz Gdański uwalono podczas obowiązywania rozkładu SRJP Lato 94. Potem przez cztery lata funkcjonowała KKS z Autosanem H9 na czele :) KKS na tym odcinku została zlikwidowana w rozkładzie SRJP 98/99. Stan ten miał także miejsce w rozkładzie SRJP 99/00. Zgodnie z informacją podaną w SRJP 00/01 ruch na całej linii D29-229, tabela 441 miał zostać zawieszony po kilku dniach kursowania pociągów. O ile się nie mylę (nie mam cegły 00/01 z poprawkami i 01/02) to ruch został definitywnie zawieszony w roku 2002.
Jeżeli interesuje cię połączenie tych dwóch map tj KZS i KDR to dopowiem jeszcze że odcinek Somonino - Kartuzy czyli linia D29-214, tabela 446 SRJP (przemianowana na 441 o relacji Somonino - Lębork) została zawieszona w roku 2003. Linia dosyć krótka, ledwo osiem kilometrów, prędkość szlakowa 60 km/h dla pasażerskich, dla towarowych chyba 40 km/h.
Dzięki :) Domyślam się że ten ruch towarowy to zwyczajna zdawka. A może wiecie jeszcze jakie punkty przyjmowały towary? Tj. Czy były wagony do samych Kolbud, do tamtejszego Rolbetu, do papierni w Łapinie, ewentualnie do Starej Piły i do Kiełpinka? Bo to że do Kokoszek coś nadawano to się domyślam ;)
Odcinek Kartuzy - Stara Piła nieczynny również w ruchu towarowym. Pruszcz - Stara Piła z czynnym ruchem towarowym. Stara Piła - Kokoszki czynna w ruchu towarowym.Nieprawda ruch towarowy ostatnio sporadyczny z Kartuz-Stara Piła-Kokoszki zakończył się jesienią 2014 r.Teraz to sporadycznie drezyna.Kierunek Kolbudy-Stara Piła zakończył się ruch o dużo szybciej.Powodem było obsunięciem się nasypu miedzy Kolbudami a Łapinem.
Ruch towarowy na odcinku Kartuzy - Stara Piła zawieszono około 1997 roku. Zdawki do Kokoszek okrężną drogą przez Kartuzy zaczęły jeździć w marcu 2002 roku po osunięciu nasypu w rejonie Kolbud.
Warto dodać że niedługo do ruchu pasażerskiego zostanie przywrócony odcinek Glincz - Kartuzy przez Dzierżążno. Odcinek ten zostanie zrewitalizowany do prędkości 70 km/h na potrzeby Pomorskiej Kolei Metropolitalnej. Jednakże wraz z tym projektem przyszłość odcinka Pruszcz Gdański - Glincz jest przesądzona. Pociągi z Gdańsk do Kartuz pojadą właśnie budowanym odcinkiem do Rębiechowa dalej do Glincza i Kartuz. Obecnie w Glinczu wstawione są już rozjazdy, które po 20 latach znów połączyły linię 229 i 201. Ale przy tej okazji rozebrano odcinek torów linii 229 między rozjazdami.
Obecnie na linii 229 największe szanse na przywrócenie ruchu ma odcinek Kartuzy - Sierakowice, który jest wpisany w obecnym planie transportowym województwa pomorskiego jako linia o charakterze uzupełniającym. Poprzednio był to cały odcinek Kartuzy - Lębork. Ma to związek z PKM podobnie jak odcinek Lipusz - Bytów.
Odcinek Pruszcz-Gdański - Kartuzy jako jedyny w całym województwie pomorskim spośród linii o zwieszonym ruchu pasażerskim został w planie transportowym odrzucony i nie będzie brany pod uwagę przy sporządzaniu analiz transportowych.
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2155 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 24-04-2014, 20:36
Łoo, grubo ;/ A co z "pomysł na..." budowę towarowej obwodnicy trójmiasta właśnie po linii 229 albo o reaktywacji odcinka Pruszcz Gdański - Straszyn/ Kolbudy/ Stara Piła/ Kartuzy ? Wszystko ostatecznie upadło ? Wiem że były to plany i pomysły może i mocno z kosmosu wzięte ale póki były to była nadzieja dla tej części linii, teraz wszystko przepadło.
O ile kiedyś wzdłuż linii 229 było kilka mniejszych bądź większych osad to dzisiaj mamy wręcz jedno wielkie niemające końca osiedle sypialne dla coraz mocniej zakorkowanego trójmiasta. Centralnymi punktami tej otoczki są Pruszcz Gdański i Kartuzy jako rozrastające się i znaczne ośrodki miejskie. Drug nie ma tam za wiele i zbyt dobrych, na rogatkach miast zwłaszcza od strony Gdańskiej Oruni trzeba swoje odstać (teraz mają robić most nad E65) i przydałaby się szybka możliwość przemieszczenia się do centrum Gdańska w szybki i wygodny sposób.
Podobnie sytuacja ma się z odcinkiem Kartuzy - Lębork, z naciskiem na Kartuzy - Sierakowice. Linia przebiega przez sporą ilość rozrastających się skupisk ludności które stanowią sypialnię dla trójmiasta czy nawet Kartuz. Ale dla tego odcinka jest jeszcze jakaś szansa i nadzieja.
Odrzucenie brania pod uwagę odcinka Pruszcz - Gdański przy tworzeniu wszystkich tych analiz uważam za błąd. Nie twierdzę że pociągi muszą tam jutro wrócić bo ja tak chcę, ale przy obecnej ucieczce ludności z miast na jego obrzeża (a tereny są tam przy jarze naprawdę ładne) za błąd w strategii wieloletniej. Jak się kiedyś te wszystkie osiedla jeszcze mocniej pobudują to trzeba będzie budować PKM 2. Nie lepiej wziąć to już dziś pod uwagę ?
Zapytam jeszcze o odcinek linii 234 (Stara Piła - Kokoszki wraz z bocznicą szlakową do Kiełpinka). Jak wiadomo obok będzie szła linia w ramach PKM (odbudowa z Wrzeszcza). Czy władze województwa planują stworzyć wpięcie torów z PKM na linię 234 do Kokoszek (PKM będzie odbijała kawałek przed Kokoszkami) teraz bądź w najbliższej przyszłości tak aby można było jechać na odcinku Wrzeszcz - Kokoszki - Stara Piła - Glincz - Kartuzy bądź Kościerzyna ? Jest jakaś szansa na pociągi w Kokoszkach ?