Wiek: 44 Dołączył: 11 Mar 2011 Posty: 8 Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: 21-02-2014, 11:45 Problem z taborem trasy Lublin-Dorohusk
Witam. Zakupiłem sobie na dniach TS2012 w zasadzie tylko po to aby "pojeździć" na Lublin-Dorohusk autorstwa Jamala. Sama trasa ku mojemu szczęściu działa bez żadnych błędów, czego niestety nie mogę powiedzieć o taborze do niej. Pierwsza sprawa: w jednostkach wyświetla mi się tylko jeden człon - ten w którym znajduje się kabina, zaś w pociągach nie będących jednostkami wyświetla mi się sama lokomotywa. Ale to jeszcze nie koniec problemów, bo drugi z nich to sterowanie.
Otóż we wszystkich EU07 i EN57 (w EP09 oraz w spalinówkach tego problemu nie ma) po każdym przesunięciu przepustnicy nawet o jedną pozycje po ułamku sekundy powraca ona do pozycji zerowej. W konsekwencji da się jechać tylko poprzez "pompowanie" nastawnikiem co pozwala na osiągnięcie bardzo niewielkiej prędkości.
Proszę o pomoc.
EN57 i EU07 w paczce do mapy mają podpięte kabiny HDM od SirM'a. Aby móc nimi jechać, trzeba je uruchomić - podnieść pantografy, załączyć wyłącznik szybki, przetwornicę i sprężarkę - bez tego skrypt kabinowy blokuje jazdę.
Natomiast wagony które nie działają w TS12 (a działają w TS10) prawdopodobnie nie mają cienia. Można go dorobić programem PEV QuickShadows
http://trainz.shaneturner...ls/quickshadows
Jeśli chodzi o cienie, to w TS12 nie są wcale konieczne, ale jeżeli jest wpis w pliku konfiguracyjnym (config) odnośnie cienia, a cienia nie ma, to może się wagon nie wyświetlić. Wtedy najprostszym lekarstwem jest usunięcie wpisu odnośnie cienia.
Wysłany: 21-02-2014, 17:08
adamstan napisał/a:
EN57 i EU07 w paczce do mapy mają podpięte kabiny HDM od SirM'a. Aby móc nimi jechać, trzeba je uruchomić - podnieść pantografy, załączyć wyłącznik szybki, przetwornicę i sprężarkę - bez tego skrypt kabinowy blokuje jazdę.
Natomiast wagony które nie działają w TS12 (a działają w TS10) prawdopodobnie nie mają cienia. Można go dorobić programem PEV QuickShadows
http://trainz.shaneturner...ls/quickshadows
Odpaliłem i śmigam EU07 dzięki Twojemu postowi za co Ci dziękuje. Ale z EN57 to mam problem, bo nie chce ruszyć, pomimo że prąd na amperomierzu wzrasta (chociaż jest odhamowane i nawrotnik też jest "naprzód"). Chyba chodzi tutaj o brak dwóch członów, bo jak się domyślam nie jest to kwestia tylko wyświetlenia. No a jeśli jest to proszę o dokładniejsze wytłumaczenie co mam zrobić, bo Trainz jest symulatorem z którego dopiero zacząłem korzystać i nie znam się jeszcze na nim.
Tu masz taki chałupniczy filmik co klikam żeby polski pociąg jechał w grze. ;) Chodzi mowiąc poważnie o EN57.
Zapewne nie robię wszystkiego po kolei zgodnie z prawidłami sztuki maszyniszczej, no ale ruszam. :)
Wysłany: 25-02-2014, 10:47
Jacek napisał/a:
Tu masz taki chałupniczy filmik co klikam żeby polski pociąg jechał w grze. ;) Chodzi mowiąc poważnie o EN57.
Zapewne nie robię wszystkiego po kolei zgodnie z prawidłami sztuki maszyniszczej, no ale ruszam. :)
Już wcześniej wszystko zrobiłem to co na tym filmie jest pokazane i dalej nic tzn. tak jak napisałem prąd na amperomierzu rośnie ale skład nie rusza. Czy aby na pewno brak pozostałych członów nie ma na to wpływu? A jeśli ma to poproszę kogoś o objaśnienie co należy zrobić aby cały skład się pojawiał w grze.
Oczywiście, że ma. Bez wagonu silnikowego nie pojedziesz, bo wagony sterownicze mają silniki "zerowe". Pokaż, jak wyglądają wagony silnikowe w CMP - czy i jakie mają błędy.
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 25-02-2014, 11:10
Cytat:
we wszystkich EU07 i EN57 (w EP09 oraz w spalinówkach tego problemu nie ma) po każdym przesunięciu przepustnicy nawet o jedną pozycje po ułamku sekundy powraca ona do pozycji zerowej.
Podstawowe pytanie: czy pantograf podniesiony. W trybie DCC bez tego nie ruszysz, to raz. Dwa, to trzeba mieć wszystkie zależności i bez czerwonego wykrzyknika dodatki. Trzy, to wypadałoby się najpierw zapoznać z samą grą poprzez instrukcje, wpisy na tym forum. To nie jest gra dla tych którzy są przyzwyczajeni do skończonych, zamkniętych gier. Ta należy do tych które są tworzone na bieżąco i dlatego trzeba sprawdzać czego brakuje, co zostało zmienione, itp.
Wysłany: 26-02-2014, 11:22
Oczywiście że pantograf podniosłem. A co do błędów no to rzeczywiście człony silnikowe wszystkich EN57 podpiętych do trasy mają czerwone wykrzykniki. Dałem "pokaż błędne zależności" dla przykładowego EN57-907rs i oto co mi wyświetliło:" Składnik używa nieaktualnego numeru Trainz. Podane poniżej numery wersji trainz 2.7 nie są już obsługiwane".
"Ten składnik wymaga siatki cienia, której nie znaleziono w tabeli siatek"
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 26-02-2014, 12:58
A który błąd jest krytyczny? Ten związany z buildem, czy z cieniem? Poznasz po czerwonym wykrzykniku (błąd niekrytyczny ma żółty i można go zignorować).
Jeśli chodzi o ten śmieszny "błąd" z buildem, to zmień go w configu danego wagonu na 3.5
Wykrzyknik przy dodatkach to jest "wykrzyknik on sam", czy jest to czerwony puzzel z czarnym wykrzyknikiem? W pierwszym przypadku błędny jest dodatek, w drugim - któraś z jego zależności. Wykrzyknik wykrzyknikowi nie równy. A z opisu wynika, że same człony "s" nie mają błędów, bo brak cienia i build to ostrzeżenia.
Wysłany: 26-02-2014, 21:03
RBach napisał/a:
Wykrzyknik przy dodatkach to jest "wykrzyknik on sam", czy jest to czerwony puzzel z czarnym wykrzyknikiem? W pierwszym przypadku błędny jest dodatek, w drugim - któraś z jego zależności. Wykrzyknik wykrzyknikowi nie równy. A z opisu wynika, że same człony "s" nie mają błędów, bo brak cienia i build to ostrzeżenia.
W takim razie z menu prawolkiku nie wybieraj "pokaż błędy" a wybierz "pokaż zależności". Otworzy się małe okienko, które będzie miało przycisk "pokaż na liście głównej". To spowoduje wyświetlenie listy zależności bezpośrednio w głównym oknie CMP. i dopiero teraz, na tej liście, szukaj dodatków z błedem (czerwonym wykrzyknikiem) oraz rodzaju blędów z menu w prawokliku. Sam pojazd był ok, błędy będą w zależnościach do niego, czyli na liście, której uzyskanie opisałem
Wysłany: 27-02-2014, 12:39
RBach napisał/a:
KarolSP32 napisał/a:
Jest to czerwony puzel z wykrzyknikiem.
W takim razie z menu prawolkiku nie wybieraj "pokaż błędy" a wybierz "pokaż zależności". Otworzy się małe okienko, które będzie miało przycisk "pokaż na liście głównej". To spowoduje wyświetlenie listy zależności bezpośrednio w głównym oknie CMP. i dopiero teraz, na tej liście, szukaj dodatków z błedem (czerwonym wykrzyknikiem) oraz rodzaju blędów z menu w prawokliku. Sam pojazd był ok, błędy będą w zależnościach do niego, czyli na liście, której uzyskanie opisałem
Zrobiłem tak jak opisałeś i jedna z zależności jest błędna, bo pojawia się czerwony wykrzyknik. W moim przypadku jest to plik Gen1960 op1.
Wysłany: 02-03-2014, 10:11
Uporałem się z tym problemem poprzez odinstalowanie trasy i gry, a następnie ponowne zainstalowanie jednego i drugiego, ale bez nadpisywania
wbudowanych składników. Ja jeszcze przed napisaniem tutaj dowiedziałem się o tym że nie wolno tego nadpisywać, ale to już było niestety po instalacji trasy
a nie sądziłem że to to może być przyczyną mojego problemu.