FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Małe co nieco od Podlesky'ego.
Autor Wiadomość
Podlesky
super trainz

Wysłany: 03-03-2012, 18:06   Małe co nieco od Podlesky'ego.

Jak to mówią...."Pierwsze koty za płoty". Na początek wykonałem horn'a do SM42 a (właściwie do S-417), oceńcie sami.Liczę także na porady,sugestie z Waszej strony.Co do materiału to on pochodzi z mojego prywatnego zbioru.

S-417 Hornsound

http://wyslijto.pl/files/download/aoyj3cl6l9

Nadodrze
trainz
czyli Paul150

Wysłany: 03-03-2012, 21:15   

Trochę zepsuty ten hrn, więc zrób bez tego wstępu tylko tak żeby od razu zaczynał się horn :->

Podlesky
super trainz

Wysłany: 18-11-2012, 15:20   

Już od pewnego czasu,pofatygowałem,a zarazem spróbowałem sklecić sobie jakiegoś repa do TRS. Wybór padł na SM30-591,ze zdjęć kolegi Kilanzioma. Poniżej przedstawiam "owoc" mojej pracy:

A teraz fotki w ruchu:

Jeżeli chodzi o wózki,to model na czas testów wyposażony został od SM30-1092 autorstwa Maćka G. Niewykluczone,że powstaną do niego osobne wózki. Liczę na wasze sugestie,uwagi merytoryczne..... Pozdrawiam.

hanys 
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 18-11-2012, 15:27   

Nono. Bardzo ładny lok, pod względem estetycznym. W porównaniu do tego, który krążył po dziale screenów ten jest niebo a ziemia w porównaniu z tamtym. Taka mała propozycja. Dodał byś może trochę taką imitację dymu na dachu? Oraz dodaj cienia wokół trąbki pomiędzy oknami :D A tak to nie widać nic. Chyba że byś zrobił większe screeny takie od 1024xXX :D Ale wątpię żeby były jakieś niedociągnięcia :D
Ostatnio zmieniony przez hanys 18-11-2012, 15:28, w całości zmieniany 1 raz  

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 21-11-2012, 23:44   

Generalne uwagi:

-Całkiem fajnie opracowane tekstury. W sumie nie wiele zmieniałem, poprawek praktycznie zero, błędów odcieni też. Brak objawów niechlujstwa. To się rzadko kiedy zdarza repainciarzom. Godne zanotowania.

-Pierwsza rzecz przy robieniu nowego repaintu - nadanie mu autorskiego # kuid, docelowego. To potem pomaga uniknąć śmiecenia przez CMP, który będzie trzymał w pamięci wersje robocze i je gubił, co mu się niestety zdarza.

-Tekstury były przeskalowane względem oryginału, ale w tym wypadku zatwierdzam tą zmianę i przyjmiemy stan aktualny za bazowy dla tej serii na przyszłość.

Poddałem model drobnej przebudowie, która powinna pozwolić mu nie być nazbyt gniotem przy niektórych sąsiednich produkcjach. Największą zmianą są nowe 'garnki' i zmiany mapowania powierzchni takich jak pomosty + nowe tekstury, przebudowane tuleje zderzaków jak i same tarcze. Model oczywiście zgodnie z oryginałem otrzymał zmiany układu poręczy, płużki, horn na dachu i kilka innych detali.

Gdyby nie katastrofalny stan czasowy i zaangażowanie w inne zobowiązujące i bardziej priorytetowe projekty, być może poddałbym ją większym modernizacjom w rodzaju wprowadzenia animacji drzwi, wycieraczek, oświetlenia kabiny czy nowego skryptu. W tym wariancie jednak pozostanie 'stary dobry ernie' :)

Pozdrawiam, miłej zabawy.

*Model dostał cień wbudowany, powinien zatem "nie jęczeć" w TS2009+

Podlesky
super trainz

Wysłany: 24-11-2012, 20:16   

W zasadzie Kilanziom co chciał powiedzieć to powiedział odnośnie tego projektu,tak więc go w 100% się z nim zgadzam. Lokomotywka działa bez zarzutu w TS2010,kolega Ryszard miał okazję to przetestować.Nowością o,której wspomniał @Kilanziom we wcześniejszym poście jest cień lokomotywy,a także...wózek lokomotywy,efekty przestawiam poniżej :
(screen by Ryszard)

- wózek

Model można pobrać z tymczasowego linka,dopóki,dopóty nie załatwię "stałego" downloadu.Postaram się go wysłać do naszej pobieralni PTT.

http://sendfile.pl/236207/Orlen_SM30-591.rar

Tyle ode mnie.A teraz model pobierać,i screenshoty strzelać ! :mrgreen:

Podlesky
super trainz

Wysłany: 11-02-2013, 11:16   

Witajcie.

Związku z niedawno ponownie opublikowanym i zmodernizowanym projektem "Sudety 1976",postanowiłem wykonać swój pierwszy historyczny pojazd,dedykowany właśnie pod Sudety. Wybór padł na WM5 od Qnia,decyzja podyktowana była tym,że na mapie brakowało pojazdów "drugoplanowców",które w tamtych czasach występowały bardzo często. A teraz do rzeczy.....

Jest to WM5 o numerze fabrycznym 080,przydział do D.O Jelenia Góra z numerem 6080(przy okazji ukłon dla pewnego osobnika z JG :-P ),wózek ten jest już dość mocno wyeksploatowany.

Przy okazji chce podziękować osobom m.in Qń,Samplaire za pomoc przy projekcie.

Model za niedługo trafi do "wujkowego downloadu",tymczasowego linka do pobieracza,nie dam,tak więc oczekiwacze-pobieracze, trochę sobie poczekacie ;-) .

Tyle w temacie.Amen

kolpawe 
zaawansowany
mbXD2

Wysłany: 11-02-2013, 11:28   

Sympatyczne wozidło :-) Przyda się.

ryszard
znawca

Wysłany: 11-02-2013, 11:34   

No właśnie tego brakowało. Mam jeszcze pomysła żeby było ciekawiej. Posiadam foty takich dodatkowych zabawek do tego. Może chciałbyś dorobić do tego ze dwa różne wagony?

Podlesky
super trainz

Wysłany: 09-06-2013, 21:56   

Witajcie.

Dzisiaj wam chce zaprezentować dwie platformy,dobrze znane wszystkim,popularne "Res-y",a dokładnie mówiąc wagon typu 424Z produkcji polskiej.Wagony te powstały w ramach projektu,przy którym obecnie się zajmuje,tzw. "Projekt Res",obejmujący 10szt tych wagonów m.in czechosłowacka wersja Res-a zbudowana przez zakłady Tatra Vagonka,itp. To tyle jeżeli chodzi o projekt,teraz przejmy do konkretów:

- 424Z Res o numerze 091-0

- 424Z Res o numerze 739-7

Nowością w wagonach jest "fabrycznie" wbudowany cień wagonu,który działa poprawnie w wersjach TS2009+.Wagon też został dostosowany do obsługi naszych towarów (PNT).

Podziękowania dla Samplaira,który zgodził się nieco przebudować wagony,a także dla MKBzyka,Zolwika,oraz Kilanzioma (fotki).

http://sendfile.pl/7877/PKP_Res_424Z_091-0.rar

http://sendfile.pl/7881/PKP_Res_424Z_739-7.rar

SzymonH 
nowy

Wysłany: 10-06-2013, 00:25   

Świetna sprawa z tymi wagonami. W porównaniu z poprzednimi wersjami Res-ów, te prezentują się o wiele lepiej :-)

zgred
znawca
freelancer

Wysłany: 10-06-2013, 01:23   

Siatka cienia ma babola w sobie: (ta "dziura" w cieniu)
http://postimg.org/image/yxzwk2ztv/
Czasem się tak dzieje jak dwie scianki cienia mają normale zwrócone w tą sama strone lub się nakładają.

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 10-06-2013, 08:05   

Nie tam, w tym wypadku to raczej efekt tego, że wózki nie miały w chwili wykonania obrazka załączonego TRSowego cienia (tak mi się wydaje, bo chyba dodałem go dopiero potem).

patrykowicz
trainz
i miłośnik EN57

Wysłany: 12-06-2013, 18:22   

Fajne :-)
problemy z komputerem,działalność zawieszona
w fazie projektowej->
rozkład jazdy

WRCK
user

Wysłany: 12-06-2013, 18:29   

Fajne :lol:

Podlesky
super trainz

Wysłany: 18-08-2013, 13:12   

Kontynuując temat....

Do zaprezentowania mam dziś dwa wagony.Na początek:

-D-DB Res 458-0

W zasadzie jest dość mocno przebudowany polski 424Z,udający niemieckiego odpowiednika,brak jest mi natomiast konkretnych informacji odnośnie producenta oraz ilości wyprodukowanych sztuk. Wagon przystosowany do obsługi towarów PNT (stąd duża waga paczki).

http://sendfile.pl/42651/DB_Res_458-0.rar

-PKP Res 424Z 078-8

Jest to reedycja starszej wersji tego wagonu wydanego w 2011r przez Kilanzioma,na ówczesnym modelu Chestera. Przy wykonywaniu repaintu,częściowo wzorowałem na poprzedniku,zachowując charakterystyczne miejsca,i elementy w tym konkretnym egzemplarzu.Wagon przystosowany do obsługi towarów PNT.

http://sendfile.pl/42646/PKP_Res_424Z_078-8.rar

Podałem tymczasowe linki,ale wagony na stałe zagoszczą w download-zie u Samplaira. Wagony posiadają wbudowane cienie. Dawcą materiałów tychże wagonów jest Kilanziom.

Bzyk
zaawansowany

Wysłany: 18-08-2013, 13:15   

No i malinowo :-) Kolejne dwa przyjemne wagoniki do zabawy ;-)

http://www.qdaty-trainz.pl/

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 18-08-2013, 14:03   

Te platformy 4-osiowe były produkowane przez szereg fabryk w całej Europie. Generalnie był to znormalizowany projekt, różniący się stosunkowo niewielkimi szczegółami (m.in. kłonice, sposób mocowania kłonic, wózki, tarcze buforowe). Stąd wykonanie 'niemca' na polskiej siatce jest tu dość zgodne z oryginałem. W Polsce budowano znormalizowane platformy 4-osiowe typu 424Z, odpowiadały prawie identycznym budowanym w Czechosłowacji, Bułgarii czy Rumunii. Nie jestem pewien kto budował niemieckie, ale mogły być to zarówno wagony importowane jak i krajowe (np. Niesky, Goerlitz, Bautzen, Halberstadt czy inna tego rodzaju fabryka).

Oryginał:

http://www.wgk.cal.pl/details.php?image_id=10139

Czech:

http://www.wgk.cal.pl/details.php?image_id=9249

Polak:

http://www.wgk.cal.pl/details.php?image_id=7515

Podlesky
super trainz

Wysłany: 24-04-2014, 23:41   

Witajcie.

Na początek kilka słów wyjaśnienia.....

Jeżeli chodzi o "Projekt Res",to niestety muszę zakomunikować,że dzisiaj nie zostanie opublikowana paczka z najnowszymi wagonami,tak więc sorry taki mamy klimat....

Druga rzecz,na tapecie mam nowy projekt,który będzie poświęcony tzw. planktonowi kolejowemu,czyli lokomotywki typu Ls150,409Da,których niestety jest niedobór na naszym rynku,pomimo świetnego modelu wykonanego przez Maćka G.

I na koniec,przygotowałem lokomotywę SM30-892 w schemacie firmowym SKPL.

http://sendfile.pl/201988/SKPL_SM30-892.rar

W paczce znajduje się model wraz z wózkiem dedykowanym.

Lokomotywa SM30-892 z początku należała do Elektrociepłowni w Kaliszu-Piwonicach,skąd w 2011r została odkupiona przez Stowarzyszenia Kolejowych Przewozów Lokalnych (SKPL),gdzie pracuje aż po dzień dzisiejszy.Warto zaznaczyć fakt,że coraz trudniej jest spotkać lokomotywy Ls300/SM30 na bocznicach przemysłowych.SKPL słynie z tego,że w swoim parku taborowym posiada lokomotywy przeróżnego pochodzenia radzieckiego(TGM40),rumuńskiego(LDH45),polskiego(SM30,401Da).Od niedawna także na stanie firmy figuruje lok.SM31-025 oraz Hektorek z Czech,który w niedalekiej przyszłości ma trafić do PL.

Pewnych modyfikacji (montaż anteny od radiotelefonu pociągowego) dokonał Kilanziom za co mu serdecznie dziękuje.
Natomiast autorami tex,jest Gruha_EU z forum MaSZyny,oraz nasz Bzykuś (dzięki)
Ostatnio zmieniony przez Podlesky 24-04-2014, 23:48, w całości zmieniany 1 raz  

Podlesky
super trainz

Wysłany: 13-09-2014, 23:40   

Witajcie

Pora opublikować to co na dysku "gnije",a powinno ujrzeć już światło dzienne.
Kontynuacja kolejnych poczciwych RES-ków :

1. PKP Res 481-4

Fotki od Killanziom-a. I tutaj jest spora zmiana. W wagonie tym jak i 514-1,została zabudowana plandeka dedykowana konkretnie pod wagony 424Z.Autorem tego wynalazku jest nasz Samplaire. Dla porównania,wersja z nakryciem prezentuje się tak:

2. PKP Res 799-1

Na bazie fot od Qńia

3. PKP Res 739-7

Ten egzemplarz już był wcześniej wydany,jednakże mi się on nadal nie podobał,więc z powrotem wrócił na warsztat w celu poprawy.Foty od Killanzioma.

4. PKP 514-1

Kolejny "plandekowiec" tym razem w trochę większej wersji.Foty od Killanzioma

5. PKP XR 833994

Stosunkowo dość młody 424Z zdegradowany do roli wagonu gospodarczego.Dzięki wytężonej pracy SAM-a udało się pieczołowicie go odzwierciedlić w TRS,zgodnie z oryginałem. Przydzielony jest do OS.SŁOMNIKI,choć na co dzień stacjonuje na stacji Trzebinia....

Brakuje jeszcze jednego Res-a do pełnej "dziesiątki",ale spokojnie,to będzie niespodzianka ;-)

Wagony te zostały poprawione zarówno w modelu jak i w towarach PNT zgodnie z wytycznymi kolegi Camrego,tak więc kolejnych poprawek już nie będzie..Wcześniejsze "Reski",też zostały poprawione i znajdują się w paczce wraz zależnościami.

Przez pewien czas wagony będą w linku tymczasowym aż do momentu,umieszcznia ich na stronie u Wojtka.Podziękowania należą się kolegom : Samplaire,Killanziom,Qń.

https://www.dropbox.com/s...%20RES.rar?dl=0

Kamil 
znawca
Miedziak ;]

Wysłany: 13-09-2014, 23:46   

Bardzo dobra robota :) Czy po ukończeniu projektu Res, zabierasz się za jakieś inne wagony?

ryszard
znawca

Wysłany: 13-09-2014, 23:53   

Jak to dobrze czasami nie iść spać, nagrody wtedy rozdają. Jak widać powiększa się pula wagonów towarowych. Będzie można urozmaicić składy w grze. Zdałoby się jeszcze trochę :-P

Podlesky
super trainz

Wysłany: 14-09-2014, 00:15   

Tak szczerze powiedziawszy,temat wagonów nie biorę pod uwagę.Resy były takim eksperymentem,w zasadzie nie myślałem,że uda się tyle zrobić. Na scenie mamy kolegów bardzo doświadczonych "wagonowców". Sens i cel mojego tematu polega na tym,że zajmuje tzw. drobnicą :P. Kamil,ważniejsze tematy czekają,wymagają poprawek dzięki,którym znów będą "aktywne" przez jakiś czas...

ryszard
znawca

Wysłany: 14-09-2014, 00:19   

Cytat:
Na scenie mamy kolegów bardzo doświadczonych "wagonowców".
To jest prawda, tyle tylko, że oni też od czegoś zaczynali. Pracuj, pracuj, bo warto.

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 14-09-2014, 10:13   

W pierwszej chwili, musiałem jeszcze raz przejrzeć nagłówek tematu czy to nie jest jednak aby wątek Samplaire. Chyba nie doceniasz talentu który się w Tobie czai. ;) Bardzo fajne te wagoniki!

Odpowiedz do tematu