Ładunek zostawiłem taki jaki był. Może kiedyś to poprawię. Wagon możecie już pobrać. Niestety brak czasu sprawia, że dopiero teraz go opublikowałem. Smacznego. :)
_________________ www.bojarsite.pl
Moja galeria fot. z GOPu & screeny Projektu fragmentu byłego PMP-PW -> www.flickr.com/photos/148644736@N06/
Ostatnio zmieniony przez Bojar 03-11-2014, 20:51, w całości zmieniany 1 raz
Pobrałem model i mam parę uwag. Wiem że to Twój pierwszy model ale brakuje mi tutaj możliwości zmiany sprzęgu na śrubowy oraz możliwości uruchamiania sygnału końca pociągu. Teraz pozostaje tylko dorwać egzemplarze tego typu wagonów należących do PKP Cargo.
UAZ, nie zawsze, w CTL MB było kilka egzemplarzy z sprzęgiem śrubowym. Kilka razy widziałem w ten sposób spięte z 418V i 437V jak jechały z odpadami górniczymi na zwałowisko w Sosnowcu z KWK Wujek.
Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 659 Skąd: GoP
Wysłany: 03-11-2014, 23:14
@Kamil, niektóre 418V mają sprzęgi i za pomocą ich są spięte 904V. Dosyć długo obserwuję te koleje i 904V prawie zawsze są umiejscowione w środku składu :) (toteż nie posiadają sygnałów końca pociągu). Możliwe, że kiedyś jechały z samymi "hakami" jak piszesz ale zostanę przy tym.
Moja galeria fot. z GOPu & screeny Projektu fragmentu byłego PMP-PW -> www.flickr.com/photos/148644736@N06/
Błąd w wagonie TRS2006:
Kod:
Błąd: Could not load texture 'h:\trs2006/local/content ysqwybhs22\904v_body/load/load_map.tga'.
Przeniosłem plik load_map.tga z głównego folderu do folderu load, i się "naprawiło".
Błąd w wózku:
Kod:
Błąd: The tag 'image' in '0' must have an image file extension.
Błąd: The tag 'image' in container '0' is empty.
Z 2 sposobów na naprawę tych blędów w wózku, ja wybrałem sposób b:
a) można usunąć:
Kod:
thumbnails {
0 {
width 240
height 180
}
}
b) W PEV Trainz Mesh Viewer 2, poprzez polecenie >Make Thumbnail< zrobiłem plik $screenshot$.jpg 240 x 180 pikseli. Zmieniłem też thumbnails na:
Podczas instalacji CTL_MB_904V.cdp w TS2010 wyskoczył:
Kod:
"Błąd: $tadtexture_load_error"
Już po instalacji, wózek jest bezbłędny, a wagon miał takie błędy i ostrzeżenia:
Kod:
Błąd: Nie udało się wczytać pliku obrazu 'load_map.tga' dla tekstury '904v_body\load\load_map.texture.txt' podczas zatwierdzania siatki 904v_body\load\load.im'
Błąd: Nie udało się wczytać głównej tekstury '904v_body/load/load_map.tga' dla pliku teksturowego '904v_body/load/load_map.texture.txt'.
Błąd: Konwersja binarna dla tekstury źródłowej '904v_body/load/load_map.texture.txt' nieudana.
Ostrzeżenie: Trainz nie obsługuje już siatek progresywnych. Choć te siatki mogą działać, zalecamy zmianę na siatkę LOD.
Ostrzeżenie: Brakuje pliku *.texture.txt dla tekstury źródłowej '904v_shadow/black.texture'.
By pozbyć się tych 3 błędów wystarczy przenieść - tak jak w TRS2006 - plik load_map.tga z głównego folderu wagonu, do folderu load.
2. Masa wagonu 28400, jest IMHO zdecydowanie za mała.
W starym katalogu wagonów PKP Cargo - na stronie 54, wagon Faa 904V - ma masę 48500 kg.
W tym katalogu można przeczytać:
Cytat:
Wagony przeznaczone są do przewozu materiałów sypkich (piasku, żwiru, tłucznia i ziemi) o masie usypowej 1,5 - 2,5m3.
Granica obciążenia w zależności od klasy linii kolejowej:
A 46,0 t
B 58,0 t
C 70,0 t
Pojemność użytkowa 904V to 48,5 m3
Co ciekawe, w aktualnym katalogu wagonów PKP Cargo, nie ma już tego wagonu.
3. Idealny towar na ten konkretny wagon to PNT - Odpady górnicze.
Jest jednak problem z tym towarem. Ma on IMHO za małą wartość mass - zaledwie 0.9
Dla porównania, miał ma mass 1.1, piasek 1.65, kruszywo 2.25, a wapień 1.4
Na pewno odpady górnicze nie są lżejsze od miału.
Wyliczyłem wartości size dla towarów PNT (ład. 70 ton), bo aktualne wartości size w tym wagonie, wydają się być za małe:
- kruszywo 31111 (jest 23111)
- koks 48500 (jest 28182)
- piasek 42424 (18788)
- złom 48500 (28182)
- buraki 48500 (31000)
- miał 48500 (28182)
- ruda żelaza 13872 (10107)
- piasek Chestera raczej towar do usunięcia, dubluje się z piaskiem PNT.
Większość towarów ma wartość size 48500, bo ogranicza nas pojemność 904V - 48,5 m3.
4. W conflicts-with-queues (w queues) jest kilka nieścisłości:
- przy load6 brakuje jednego (jest możliwość przewożenia 9 towarów, to powinno być po 8 conflicts-with-queues),
- przy load7 jest odniesienie również do load7, może być problem z załadunkiem towaru.
- to samo co w load 7, jest w ostatnim - load8.
5. Wagon nie jest pozbawiony problemu znikania animacji załadunku w geodecie. Można to obejść, sposobem jakim to jest zrobione np. w węglarkach od Camry2.
6. Cień pod wagon można dać "Cien 15m." kuid2:95400:60007:1 od Camry2.
7. Pliki: 904v_base_1.tga, 904v_base_2.tga, oraz 904v_elem.tga są 32 bitowe. Chyba niepotrzebnie, wystarczą 24 bity. Rozmiar tych 3 plików zmniejszy się z 1025 kB do 769 kB.
8. Do wagonu można dodać thumbnails, oraz obrazek 240x180. Teraz po kliknięciu we właściwości wagonu, jest czarny prostokąt.
9. 904V jeżdżą w środku składów, więc możliwości założenia skp nie jest konieczna. Jednak byłoby dobrze, gdyby istniała możliwość wyłączenia fizyki w tym wagonie.
Bardzo dobrze wygląda ta animacja przechylania podczas rozładunku, dobrze wygląda załadowany dedykowanym towarem - Odpadami górniczymi. Jak na pierwszy wagon jest bardzo dobrze, gratulacje!
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
Ja dodam tylko, że bardzo powoli i w ciężkich bólach powstaje model wagonu 418V, który będzie przystosowany do osłony tych Bojarowych dziewięćset czwórek. Plan jest dość ambitny i wymaga wielu przemyślanych działań no i oczywiście czasu.
Jeśli Bojar wybierze sposób 'kilka towarów zamiast jednego' dla zniwelowania bugu znikających towarów, to plik load_map.tga lepiej wrzucić do głównego folderu, ale plik load_map.texture.txt musi zostać w folderze load_x. Treba jednak w nim zrobić modyfikację - zamiast:
Kod:
Primary=load_map.tga
Tile=st
Będzie
Kod:
Primary=../load_map.tga
Tile=st
Ten wpis powoduje szukanie pliku tga poziom wyżej w hierarchii folderów.
Wysłany: 08-11-2014, 20:45
Panowie, dziękuję za wszelkie uwagi. Wartość masy miałem poprawić, oczywiście zapomniałem. Co do reszty błędów: zignorowałem je, chciałem głównie żeby działał :) ale oczywiście powinno się to poprawić. Nie mam czasu teraz w ogóle na Trainz'a więc postanowiłem się już z Wami wagonem podzielić przynajmniej w takiej formie.
Cytat:
5. Wagon nie jest pozbawiony problemu znikania animacji załadunku w geodecie. Można to obejść, sposobem jakim to jest zrobione np. w węglarkach od Camry2.
Nie jest ale jest przynajmniej ukryty. U Camry'ego towar jeśli dobrze kojarzę odwraca się o 180' w pudle wagonu, w moim przypadku był trochę widoczny i to mnie denerwowało dlatego postanowiłem zrobić po swojemu.
Cytat:
9. 904V jeżdżą w środku składów, więc możliwości założenia skp nie jest konieczna. Jednak byłoby dobrze, gdyby istniała możliwość wyłączenia fizyki w tym wagonie.
Otóż to, wspominałem już o tym w poprzedniej wypowiedzi.
Cytat:
Jeszcze jedna rzecz. Wywal produkty, które nie należą pod PNT.
Specjalnie je dodałem ponieważ na mojej mapie korzystam z nich i dodatki (np. scenery) też są dostosowane do tych towarów, w przeciwnym wypadku musiałbym wszystko przerzucać + modyfikować nieswoje dodatki.
Bojarze, czy masz już czas na poprawki w wagonie? Podjąłem próbę zainstalowania i napotkałem na błędy, na które napotkał D_M oraz jeszcze znalazły się błędy w plikach tga. Większość jest 32bit (1024kB), a powinny być 24bit (768kB), jak widzisz ok, 750kB nadmiaru, mało tego, TS12 na ten przykład nie przepuszcza takich rzeczy w ogóle i trzeba konwertować. Ponadto nie ma plkiu texture.txt dla pliku black.tga w cieniu (to tylko na żółto na szczęście). A!! Coś z tymi cieniami jest namieszane - jest odnośnik do cienia w cien.im i shadow.pm (ten drugi wygląda jak Fallns)! Natomiast nie przebrnąłem przez brak jednego towaru - nie znalazłem go przez google. Na potrzeby testu usunąłem go w ogóle (<kuid2:313733:6100:11>)
Na przyszłość, zgodnie z ustaleniami, możesz plik load_map.tga zrobić 16x16, bo jego w ogóle nigdy nie widać.
Wysłany: 25-11-2014, 10:56
samplaire, niestety czasu nie mam. Na pewno na przyszłość będę brał pod uwagę Wasze spostrzeżenia (tym bardziej, że mam jeszcze do wykończenia kolejny model wagonu - 401V). Miałem radwana nie wydawać przedwcześnie ale podzieliłem się w takiej formie w jakiej jest, nie przypuszczałem, że może nawet z tego powodu nie działać dla niektórych wersji. Jeśli komuś bardzo zależy (i jeśli poprawił niezbędne rzeczy) to może mi podesłać 904V a ja poprawiony wrzucę na stronę.
Chętnie Ci go podeślę, tylko poproszę kogoś o ten brakujący towar, wtedy zrobię wszystkie sugerowane przez D_Ma poprawki i wniosę też moje szkoda wagonu, jest unikalny pod wieloma względami. Szkoda przede wszystkim Twojej pracy, bo nie każdy czyta ten wątek, a zdanie na przyszłość może wyrobić na mylnej podstawie.
Wysłany: 25-11-2014, 13:13
Kilka poprawek wprowadziłem (żebyś nie musiał wszystkiego poprawiać), wagon posłałem na PW ;).
Jest jednak problem z tym towarem. Ma on IMHO za małą wartość mass - zaledwie 0.9
Dla porównania, miał ma mass 1.1, piasek 1.65, kruszywo 2.25, a wapień 1.4
Na pewno odpady górnicze nie są lżejsze od miału.
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
W pewnym sensie czuję się strażnikiem Polskiej Normy Towarowej, bo 'włożyłem' w nią masę czasu i pracy, dlatego bardzo proszę nie powielać ładunku/towaru, który nie należy do grupy PNT z tym skrótem.
Autora ("PNT - Odpady górnicze" kuid2:313733:6100:11) bardzo proszę o zmianę skrótu na dowolny, jednak inny niż PNT czy PNTW.
Wysłany: 23-03-2015, 21:22
Pragnę poinformować, że moje nowe modele wagonów z serii 401V są na wykończeniu. Na razie nie posiadają SKP ponieważ podczas rozładunku unosiły by się nieprzymocowane do pudła - zastanowię się nad tym. Wagony na dzień dzisiejszy posiadają pełną animację rozładunku oraz dźwięk. Skrypt jest również mój. Może jeszcze pomyślę żeby go ulepszyć.
Parę słów o samym wagonie. Typ wagonu samowyładowczego przeznaczonego do przewozu piasku o specjalistycznej budowie, jedynej w swoim rodzaju. Posiada koła, tzw. „rolki”, podłoga wagonu jest podzielona na dwie części wzdłuż boków wagonu. Rozładunek odbywa się w następujący sposób: Skład pociągu przejeżdża przez specjalny most zsypowy z prowadnicami (szynami po wewnętrznej stronie mostu), koła „wjeżdżają” w prowadnice i tym samym podnoszą pudło wagonu ku górze, następnie podłoga zaczyna się „załamywać” w kształcie odwróconej litery „V” i piasek siłą grawitacji zsypywany jest do zbiornika. Później prowadnice obniżają się więc pudło opada, zamykając wagon po rozładunku. Używane są przez koleje piaskowe dawnego PMP-PW w Górnośląskim Okręgu Przemysłowym.
Poprzednikami 401V'ek były trzyosiowe wagony 15W i 22W. W rzeczywistości w nich transportuje się także odpady górnicze, możliwe, że również kiedyś popiół. W 1973 roku KPP Szczakowa posiadała 978 wagonów 401V, KPP Kotlarnia 191 a Maczki-Bór 98! W składzie głównie wozi się 17 'automatów', czasami więcej. Dziś dawna Szczakowa czyli obecnie DB Schenker posiada zaledwie ok. 3-5 składów, Kotlarnia ok. 2 składy a Maczki-Bór (obecnie CTL) 2-3 składy. PMT, który nie należy do tych kolei również posiada parę składów, część została sprzedana dla PKP Cargo Service, prawdopodobnie 34 wagony.
Postarałem się o wymodelowanie wnętrza 'rolkowca', żeby jak najlepiej odzwierciedlić oryginał. Wagon posiada LOD (łącznie dwie siatki). Wagony są w barwach PCC Rail Szczakowa, czyli malowanie z lat 2005-2008. Poniżej trzy odmiany wagonów:
401Va (dawniej wagon z budką hamulcową) oraz 401Vb
401Vc ("najmłodsza" konstrukcja (z 1989r.) z powiększoną ładownością do 38m3. W porównaniu z typem 401Vb, wagon z 12% większą pojemnością)
Bardzo dobra robota Marcin I co najważniejsze że z animacją rozładunku Jeżeli chodzi o tarczę to jedynym rozwiązaniem ich jest wyłączanie przed rozładunkiem lub ewentualnie zrobić taki myk aby z pudłem się podnosiły. I jeszcze jedna rzecz, wózki. Zastosuj wózki 2XT od Qnia i 25TN od Samplaire, te od Chestera niestety odbiegają w dzisiejszych czasach standardem. Teraz tylko pozostaje zrobić most rozładunkowy oparty na fototexturach
Ostatnio zmieniony przez Kamil 24-03-2015, 00:08, w całości zmieniany 2 razy
Tymi SKP to się nie przejmuj, bo nic się njie da zrobić Jedynym wyjściem jest zamieszczenie informacji w string table w miesjcu umieszczania, żeby wyłączać przed rozładunkiem.
@ Kamil. Jeśli chodzi o wózki od Chestera, to one poza jedną rzeczą, dla której Bojar je stosuje, są przede wszystkim ciężkie dla naszej gry: alfa, większe tekstury i na dodatek trudno je ładnie zamapować. Ta jedyna rzecz, to wg Bojara późniejsze upraszczanie się siatki gdy odjeżdżamy kamerą (co zresztą negatywnie wpływa na grę). Ja ściągnąłem czas upraszczania od Qnia, a więc mistrza wydajności przy zachowaniu ładnego wyglądu. jeśli chodzi o mnie - co z tego, że później się upraszczają, skoro od początku są brzydsze (nie obrażając mistrza dawnych czasów Chestera).
Żeby pointy się animowały, muszą być podpięte pod animowane elementy przez odpowiednie nazewnictwo. Czyli jeżeli animowany element jest podpięty pod dummy b.r.element, to point zamiast a.point musi się nazywać a.r.element/a.point. Tak działa chociażby obracanie mechanika w modelach Qnia.
TrainzDevWiki napisał/a:
Attachment points use the a.name convention, to be recognised in Trainz. For an attachment point to move with an animated dummy, there is a special naming convention for the point in 3dsmax, e.g. a.r.dummy/a.name.