FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Nie samym Trainz - Train Fever
Autor Wiadomość
drstrach
znawca

Wysłany: 12-09-2014, 11:33   Nie samym Trainz - Train Fever

Jeśli ktoś tęskni do Transport Giant, czy nawet Railroad Tycoon, to pojawiła się nowa gierka w tym stylu: Train Fever. W porównaniu do ww. gierka ma bardziej zaawansowany system kładzenia torów oraz tworzenia stacji, dodatkowo dość duże możliwości modowania, czyli można tam wrzucić nasz tabor.
Niestety gierka jest na razie trochę niedorobiona i trochę droga (dałem na Steam 20 EUR w przedsprzedaży), miejmy nadzieję, że któryś z naszych dystrybutorów ją przytuli i udostępni ją w niższej cenie.
Aha, gram, wciąga :-)

drstrach
znawca

Wysłany: 17-09-2014, 14:36   

Pierwsze mody z naszego grajdołka:

Plany z rozmachem:

http://www.train-fever.co...p-set-by-nicc0/

znawca

Wysłany: 17-09-2014, 14:52   

Doktorze, a da się w tej gierce zmienić loka przy pociągu? Tzn. Jedzie coś pod elektrykiem, trakcja się kończy, przepina się na diesla i jedzie dalej. Albo czy jest możliwość pozostawiania wagonów na stacji i zabierania ich przez inny pociąg (tak żeby zrobić obsługę odcinkową). Cała ta gierka wygląda mi na odświeżoną RailroadTycoon3, a tam były irytujące problemy z tym o czym piszę. Zdaje się, dobrze schemat ten działał tylko w części I.

drstrach
znawca

Wysłany: 17-09-2014, 15:23   

Qń napisał/a:
Doktorze, a da się w tej gierce zmienić loka przy pociągu? Tzn. Jedzie coś pod elektrykiem, trakcja się kończy, przepina się na diesla i jedzie dalej. Albo czy jest możliwość pozostawiania wagonów na stacji i zabierania ich przez inny pociąg (tak żeby zrobić obsługę odcinkową). Cała ta gierka wygląda mi na odświeżoną RailroadTycoon3, a tam były irytujące problemy z tym o czym piszę. Zdaje się, dobrze schemat ten działał tylko w części I.

Nie da się, tak jak RT3 trzeba zjechać do szopy. Też mnie to boli, chciałbym pograć w taką gierkę ekonomiczno-kolejową gdzie można robić więcej manewrów, a stacje mają tory odstawcze ale widać na "zgniłym zachodzie" wolą iść na łatwiznę. Choć i tak jest lepiej jak w RT3. W zasadzie to ta gra, to połączenie RT i OTTD, albo nawet OTTD z uproszczeniami i grafiką 3D.

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 17-09-2014, 15:39   

Pomysł na grę bardzo fajny, brakowało czegoś podobnego do (chyba) znanego Traffic Giant Gold w rozbudowanej wersji i grafiką 3D. Póki gra nie jest w jakimś cywilizowanym języku (PL, względnie RU) to niestety nie zdecyduje się na jej zakup. Będzie rodzima wersja językowa to rozważę kupno.

Patrząc po opiniach i screenach to gra wydaje się być może nie tyle co niedopracowana co niedokończona. Dość mocno rzuca się na przykład brak sieci tramwajowej (patyki biorą prund z powietrza). Sieć trakcyjna dla pociągów też nie jest idealna ale rozumiem że to ma być gra strategiczna gdzie zarabiamy kasę na tym że pociągi wożą ludzi.

Kilka pytań dotyczących rozgrywki:
- czy są większe miasta czy kilka małych osad?
- miasta mogą się rozbudowywać czy to co zastajemy na starcie jest już tak do końca?
- poza budową dróg w miastach możemy jeszcze jakoś ingerować w rozbudowę miasta (o ile te mogą się rozbudowywać)?
- występuje przenikanie obiektów?
- jak wygląda sprawa z fizyką i realizmem poruszania się pojazdów?
- tory tramwajowe mogą być ułożone tylko na jezdni (tak jak w TGG) czy mogą iść również obok, po trawniku (Cities in Motions)?
- mamy jakiś wpływ na budowę stacji, ilość peronów, torów, przeznaczenie (część pasażerska, część towarowa)?
- poza taborem gdzie są naprawdę ambitne plany można tworzyć i dodawać inne obiekty, nie wiem, takie jak chociażby nowe dworce z nowymi układami torów, nowe mosty, drogi, nastawnie, przystanki bus/ tramwaj, nowe typy skrzyżowań - jednym słowem wszystko co pomoże urealnić wygląd gry bez zabicia jej strategicznego charakteru i jednocześnie przybliżając nasze rodzime klimaty?
- mapy tylko wbudowane czy można tworzyć swoje?
- multi w kilka osób czy tylko single?

drstrach
znawca

Wysłany: 17-09-2014, 15:51   

Pawel_15 napisał/a:
- czy są większe miasta czy kilka małych osad?
- miasta mogą się rozbudowywać czy to co zastajemy na starcie jest już tak do końca?

Na początek małe osady, które rosną wraz z naszymi działaniami, jak w OTTD.

Pawel_15 napisał/a:
- poza budową dróg w miastach możemy jeszcze jakoś ingerować w rozbudowę miasta (o ile te mogą się rozbudowywać)?

Burzyć można, budować budynki nie.

Pawel_15 napisał/a:
- występuje przenikanie obiektów?

Kwestia karty graficznej pewnie, u siebie nie zauważyłem. Aha, nie ma alfy i pewnie to rozwiązuje dużo problemów.

Pawel_15 napisał/a:
- jak wygląda sprawa z fizyką i realizmem poruszania się pojazdów?

Żartujesz, w gierce ekonomicznej?
Ale tak, im ostrzejsze zakręty, tym wolniej jeżdżą pociągi, im ostrzejsze podjazdy podobnie. Samochody jeżdżą z prędkościami zależnymi od dróg, a w czasach współczesnych głównie stoją w korkach

Pawel_15 napisał/a:
- tory tramwajowe mogą być ułożone tylko na jezdni (tak jak w TGG) czy mogą iść również obok, po trawniku (Cities in Motions)?

Tylko w jezdni niestety.

Pawel_15 napisał/a:
- mamy jakiś wpływ na budowę stacji, ilość peronów, torów, przeznaczenie (część pasażerska, część towarowa)?

Tak, można budować stacje różnej wielkości 1 do 5 peronów i różnej długości, stacje są podzielone na pasażerskie i towarowe, budujemy je osobno.

Pawel_15 napisał/a:
- poza taborem gdzie są naprawdę ambitne plany można tworzyć i dodawać inne obiekty, nie wiem, takie jak chociażby nowe dworce z nowymi układami torów, nowe mosty, drogi, nastawnie, przystanki bus/ tramwaj, nowe typy skrzyżowań - jednym słowem wszystko co pomoże urealnić wygląd gry bez zabicia jej strategicznego charakteru i jednocześnie przybliżając nasze rodzime klimaty?

Można, ale jeszcze nie wiem dokładnie jakie.

Pawel_15 napisał/a:
- mapy tylko wbudowane czy można tworzyć swoje?

Tylko losowe, podobno to tymczasowe.

Pawel_15 napisał/a:
- multi w kilka osób czy tylko single?

Singiel.

ryszard
znawca

Wysłany: 17-09-2014, 18:25   

Rozumiem, że doctore będzie nas informował na bieżąco, o postępach w ewolucji tej gry :-P . Jak co to może być interesująca.

drstrach
znawca

Wysłany: 18-09-2014, 09:49   

ryszard napisał/a:
Rozumiem, że doctore będzie nas informował na bieżąco, o postępach w ewolucji tej gry :-P

W miarę wolnego czasu, choć ostatnio muszę z nią przystopować, mam po nocach mokre sny z pociągami :mrgreen:

polak
super user

Wysłany: 03-12-2014, 13:29   

A może ja się wypowiem na temat tej gierki, albowiem po przegraniu w nią 30 minut, można śmiało powiedzieć, że ma ona duży potencjał ;). Podoba mi się w niej system budowania torów - chyba najlepszy w dotychczasowych grach tego typu. Dodatkowym plusem również jest możliwość modowania tej gry, jak wiemy mody dają grom drugie życie ;). Ogólnie to jeszcze, dość fajnie. że gra nie opiera się tylko na kolei, lecz można również puścić autobusy czy ciężarówki. Lecz niestety przez te 30 minut zdążyłem tylko położyć tory z miasta do drugiego i puścić pociąg osobowy i związku z tym mam kilka pytań do @drstrach albo innej osoby która już bardziej ogarnęła tą grę :D

-Czy jest tam przewóz poczty jak to miało miejsce w RT3 ?
-Jak wygląda przewóz towarów ? Jest jakoś bardziej rozbudowany ?

Od siebie jeszcze mogę dodać między innymi dla @Paweł_15, że na necie znajduję się spolszczenie do tej gry, lecz mi na oryginale nie chciało zadziałać, ale po ściągnięciu pirata działa ( myślę, że po zakupie oryginała to nie jest takie duże zło :D )

Boli mnie jeszcze to, że mam mało fps-ow :/ Według wymagań ze strony Gry online :

-Rekomendowane: Core 2 Duo 1.6 GHz, 2 GB RAM, karta grafiki 512 MB (GeForce 8800 lub lepsza), Windows XP/Vista/7/8

A posiadając AMD triple core 2,1 GHz, 4,5 GB RAM, karta grafiki 1gb GEFORCE GAINWARD GT630 powinno chodzić bez problemów, lecz gdy oddale lekko kamerę to fpsy spadają spokojnie do 10 :/ Nie wiem czy to wina złej optymilizacji czy mojego sprzętu ;)

Pozdrawiam, i zachęcam do zagrania ;)

drstrach
znawca

Wysłany: 03-12-2014, 14:02   

polak napisał/a:
-Czy jest tam przewóz poczty jak to miało miejsce w RT3 ?

Nie zauważyłem, może powstanie w modach?

polak napisał/a:
-Jak wygląda przewóz towarów ? Jest jakoś bardziej rozbudowany ?

Przewóz towarów w TF to jakaś ogólna zaawansowana teksańska masakra :-) Trzeba tworzyć całe ciągi transportowe, a i tak po jakimś czasie okazuje się, że dopłacamy do interesu. Ale warto dopłacać, bo więcej miejsc pracy, tym większa ilość pasażerów, a na tym w tej grze najwięcej się zarabia (tak, wiem, głupota). Nie dotrwałem jeszcze do 2000 roku, podobno od tej daty zaczyna spadać ilość pasażerów i podobno opłaca się wozić towar ciężarówkami (chyba grę tworzyli jacyś nasi specjaliści od transportu ;-) ).

polak napisał/a:
A posiadając AMD triple core 2,1 GHz, 4,5 GB RAM, karta grafiki 1gb GEFORCE GAINWARD GT630 powinno chodzić bez problemów, lecz gdy oddale lekko kamerę to fpsy spadają spokojnie do 10 :/ Nie wiem czy to wina złej optymilizacji czy mojego sprzętu ;)

Powalcz trochę z ustawieniami graficznymi, wyłącz anty aliasing i refleksy wody (nie wiem czy się da?), może coś pomoże.
Ostatnio zmieniony przez drstrach 03-12-2014, 14:03, w całości zmieniany 1 raz  

polak
super user

Wysłany: 03-12-2014, 14:08   

Cytat:
Powalcz trochę z ustawieniami graficznymi, wyłącz anty aliasing i refleksy wody (nie wiem czy się da?), może coś pomoże.

Sęk w tym, że dzieję się tak, nawet podczas gdy mam wszystko wyłączone :/ No ale nic, jakoś da się grać :D wracam do bawienia się ;)

A pracowników do zakładów pracy trzeba dowozić ? i Są jakieś końcowe towary tak jak to było bodajże w RT3, że należy je dowieźć do miasta ? ;)
Ostatnio zmieniony przez polak 03-12-2014, 14:10, w całości zmieniany 1 raz  

drstrach
znawca

Wysłany: 03-12-2014, 15:38   

polak napisał/a:
A pracowników do zakładów pracy trzeba dowozić ?

Tak i nawet nieźle się na tym wychodzi, oczywiście trzeba sobie jakoś sprawnie zaplanować obiegi pasażerów w mieście, najlepiej patrzyć na ludków gdzie łażą. Jeśli masz nadmiar kasy, to sam możesz takie obiegi wymusić, budujesz linię z początkiem mieszkalnym (mogą być małe domki), końcem przemysłowo-handlowym, a potem przyglądasz się jak wokół linii rozwija się miasto.
polak napisał/a:
Są jakieś końcowe towary tak jak to było bodajże w RT3, że należy je dowieźć do miasta ? ;)

Właśnie te końcowe towary są najważniejsze, w zasadzie cały łańcuch produkcyjny sprowadza się do nich (wybacz, nie pamiętam jak się nazywają).

polak
super user

Wysłany: 03-12-2014, 20:01   

A więc po kilku godzinnej zabawie ( w końcu trochę czasu wolnego ) myślę, że ogarnąłem już co i jak dzięki czemu jak najbardziej polecam każdemu tą grę :) Oczywiście są rzeczy uciążliwe takie jak czasami bezsensowne propozycje kształtowania gruntu pod tory, ale da się to przeżyć ;). Bez sensu jest też np to, że jeżeli pociąg z punktu a do punktu b jedzie dłużej niż 20 minut to ludzie po prostu nie korzystają z niego. Nic tylko czekać na mody, a może i nawet samemu coś spróbować wyczarować :D

Jak najbardziej polecam tą produkcje ! Prawdziwy zabójca czasu :mrgreen:

Pozdrawiam

@drstrach dzięki za pomoc ! :)
Ostatnio zmieniony przez polak 03-12-2014, 20:01, w całości zmieniany 1 raz  

drstrach
znawca

Wysłany: 18-11-2015, 21:54   

Jakby ktoś miał ochotę, to na muve.pl można kupić TF za 25 zetów: https://muve.pl/sklep/pc/symulacje/train-fever-pc,84646

drstrach
znawca

Wysłany: 04-12-2015, 18:02   

TF jako część Humble Bundle za 8 dolców: https://www.humblebundle.com/weekly

Odpowiedz do tematu