Wysłany: 17-01-2015, 15:02 Sygnał "Stój" w trybie maszynisty TS2010
Witam wszystkich serdecznie.
Zdaję sobie sprawę, że temat ten być może był już poruszany na Forum. Od kilku dni bawię się Trainzem 2010. Próbuję stworzyć sobie sesję na mapie Ziemia Świętokrzyska, zaczynając na stacji Włoszczowice. Mój problem polega na tym, że gdy przestawiam w geodecie zwrotnice (za pomocą zasady "zmień zwrotnice"), aby pociąg wyjechał z peronu na inny tor, semafor w trybie maszynisty wskazuje sygnał "Stój", natomiast w geodecie "Wolna droga". Zanim się zarejestrowałem, przeszukałem trochę Forum oraz Internet i pobrałem semafor niewidzialny, ale niestety po jego wstawieniu semafor wskazuje jedynie sygnał "Sz". Korzystałem też z "zasady szlaków", lecz bez pozytywnego rezultatu. W związku z tym, bardzo proszę o pomoc. Co należy zrobić, aby po przestawieniu zwrotnic w geodecie semafor wskazywał "Wolna droga" w trybie maszynisty?
Ad.1 Jeżeli o to chodzi, to korzystam z wersji pod TS2010 z tej strony http://swietokrzyska.pkp-jazda.pl/download.html - archiwum o nazwie "Ziemia Świętokrzyska IV" + paczka z dodatkami + małe archiwum o nazwie "dodatki".
Ad.2 Próbowałem wyjeżdżać zarówno z toru prawego na lewy, jak również z lewego na prawy i za każdym razem występowała ta sama sytuacja, czyli sygnał "Stój".
Gdy w geodecie przestawiam zwrotnicę W04 (za pomocą zasady "zmień zwrotnice"), aby pociąg wjechał na lewy tor, semafor w trybie maszynisty pokazuje sygnał "Stój", który widać na trzecim screenie.
Screen2
Chodzi mi o sytuację "na starcie". Przed rozpoczęciem tworzenia Twojej sesji. Nie możesz wchodzić w edycje mapy bezpośrednio, ale poprzez edycję sesji, tej dostarczonej z mapą. To w sesji są zapisane zależności semaforów od rozjazdów, bez tego uzależnienia przebiegów nie będą działać. Dopiero w tej sesji ustawiasz sobie tabor, dodajesz komendy i wszystko zapisujesz jako swoją własną sesję, pod nową nazwą.
Co robisz ze zwrotnicą W02? Ona dalej jest w położeniu nie w kierunku jazdy Twojego składu, więc na semaforze masz STÓJ. Musisz ustawiać wszystkie zwrotnice w trasie, nie tylko te, które pociąg ma przejechać w kierunku rozgałęzienia. Te od strony zjazdu na jeden tor także. W maszyniście kliknij CTRL+prawy mysz na semafor i wybierz jeden z przebiegów, wtedy sygnał powinien być prawidłowy.
Co oznacza "w CMP są błędy"? Czego one dotyczą, jakich dodatków? Jeżeli masz błędy w sygnalizacji, to może ona nie działać, ale jeśli to błędy domków czy drzewek, to można to olać
Tworzyłem sesję różnie, poprzez stworzenie całkowicie nowej sesji lub przez edycję tej dostarczonej z mapą, aby przetestować sobie różne warianty, ale zawsze z tym samym skutkiem, ponieważ wychodzi na to, że źle ustawiałem zwrotnice. Zastosowałem się do Twoich wskazań, stworzyłem sesję na tej dostarczonej z mapą i przestawiłem odpowiednio zwrotnicę W02 i uzyskałem sygnał zezwalający na jazdę. Natomiast błędy w cmp nie dotyczą sygnalizacji. Bardzo dziękuję za pomoc, odwdzięczam się punktem.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez kasztan 17-01-2015, 22:57, w całości zmieniany 2 razy
Przeczytaj sobie u mnie na stronie instrukcję do sygnalizacji, ona ma kilka funkcji, dzięki którym nie musisz używać zasad szlaków itp. I też się da tak, że "samo se" przestawi rozjazdy.