Witam
A9nouz 140A w TS12 wywala błędy
Błąd: Trzeba znaleźć punkt zaczepu a.pc0' w 'pc0' na siatce 'xga.lm'.
Błąd: Punkt zaczepu 'a.pc0' musi być częścią siatki macierzystej o efekcie (mesh=xga.lm).
Błąd: Trzeba znaleźć punkt zaczepu a.tc0' w 'tc0' na siatce 'xga.lm'.
Błąd: Punkt zaczepu 'a.tc0' musi być częścią siatki macierzystej o efekcie (mesh=xga.lm).
Błąd: Trzeba znaleźć punkt zaczepu a.tc1' w 'tc1' na siatce 'xga.lm'.
Błąd: Punkt zaczepu 'a.tc1' musi być częścią siatki macierzystej o efekcie (mesh=xga.lm).
Wysłany: 18-01-2015, 16:51
PatrykPKP napisał/a:
Witam
A9nouz 140A w TS12 wywala błędy
Błąd: Punkt zaczepu 'a.pc0' musi być częścią siatki macierzystej o efekcie (mesh=xga.lm).
Błąd: Punkt zaczepu 'a.tc0' musi być częścią siatki macierzystej o efekcie (mesh=xga.lm).
Błąd: Punkt zaczepu 'a.tc1' musi być częścią siatki macierzystej o efekcie (mesh=xga.lm).
Chciałbym przedstawić kolejną produkcję, którą wykonałem
Wagon typu 141A B10nouz o numerze 50 51 20-71 157-5, który został zmodernizowany przez FPS w 2013 roku w ramach modernizacji 68 wagonów dla PKP IC Etap I.
Przy okazji poruszenia tematu wagonów 140A i 141A zachęcam do zapoznania się z informacjami i historią tych (i również innych) wagonów: http://bautzen.cal.pl/140A.html
Poruszę temat ryfli na dachu. To dosyć trudne do zrobienia, bardzo żmudna praca. Wagony standardu Y ryfli na dachu mają 16. U Ciebie widzę ich tylko 12.
Jeszcze jako wskazówka, bo generalnie ryfle są tak umiejscowione na dachu, że jest między nimi równy odstęp - Ty prawdopodobnie masz tak samo na teksturze. Jednak mapowanie modelu nie jest tak zrobione i trzeba wszystko oszukać - w najniższych, skrajnych partiach dachu tekstura "spływa" wręcz w dół. Aby to zamarkować trzeba wykonać to, o czym Ci pisałem przy okazji likwidowania rozmazanej tekstury na słowackim półbagażu. Przekopiować ok. 1/3 całej tekstury, zwęzić itd. Całość powinna wyjść tak, że tekstura w części środkowej będzie mieć normalne odległości między ryflami, a na skrajnej części ryfle będą się zbliżać do siebie.
Przypomnij się proszę na pw, bo mam dla Ciebie jakieś wagony na tekstury. Niemieckie w aktualnym malowaniu DB (ta siatka na których są te Bimzy i Abvmz jeżdżące na kiepurze).
To samo co z wcześniejszym wagonem w TS12 i pewnie 10 i 9
Zaktualizowałem już wagon na stronie i sprawdziłem w TS2010
Pojawiają się takie komunikaty teraz:
Błąd: Trzeba znaleźć punkt zaczepu a.tc1' w 'tc1' na siatce ''.
Mimo tych błędów wagon działa w grze, więc nie wiem, czy może tak zostać, czy jednak potrzebna ingerencja w model? Ewentualnie proszę powiedzieć czy w TS2012 są inne błędy i czy wagon w ogóle działa.
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-01-2015, 12:26
A czy takie same błędy są w 140A? Bo o ile pamiętam, w obu wstawiłem przy korekcie ten sam układ punktów (podczas poprawki) - dla skryptu 'vsc' erniegou (TRS2006+). Być może jakieś śmieci zostały... pamięć jest zawodna.
Kontynuując temat wagonów naszych zachodnich sąsiadów oraz aktualizacji, która została przeprowadzona w ostatnim czasie pozwoliłem sobie na zrobienie poniższego egzemplarza:
Wagon DR WRg Bauart39 st.Berlin-Ost w późniejszym schemacie malowania DR, którego ilostan w 1939 wynosił 17 szt natomiast w roku 1966 już 10 sztuk. Wagony tego typu również były w posiadaniu kolei ČSD oraz PKP. Prezentowany egzemplarz o numerze 51-50 88-40 052-5 razem z trzema innymi(027-7, 051-7, 023-6) został skreślony z inwentarza w roku 1981, więc można go było jeszcze w 1979 roku spotkać na polskich torach. Jeśli chodzi o sam model to zostało przebudowane czoło i wstawiony wałek gumowy jak również inny typ wywiewek.
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-02-2015, 21:55
Warto dodać skąd pomysł na ten temat. Otóż przed 1980 r. składy niekórych pociągów międzynarodowych pokonujących polskie terytorium na kierunku wschód-zachód złożone były z taboru radzieckiego (SŻD) i wschodnio-niemieckiego (DR). Mowa np. o pociągu rel. Berlin Ost - Moskwa Biełorusskaja. Wyglądało to tak, że radzieckie przestawcze wagony sypialne tworzyły zwarty trzon, który uzupełniały wagon bagażowy PKP lub DR i wagon restauracyjny DR. Wagony te były na granicy zastępowane radzieckimi w drodze do Moskwy - stąd wagony DR tak naprawdę kursowały w relacji Berlin-Terespol.
Zarząd DR zazwyczaj do obsługi delegował jeden z wagonów REKO, lub dłuższy 4-osiowy Bautzen z 1962 r. (i nie był to 'igrek'). Na połączeniu tym zdarzały się natomiast także przedwojenne wagony restauracyjne typu Bauart39, których parę sztuk po 1945 r. trafiło na ilostan kolei wschodnio-niemieckich DR. Dokładnie taki wagon załapał się na zdjęciu Ludwika Igielskiego, wykonanym na odc. W-wa Jagiellonka - W-wa Targówek w 1979 r. z SU46-016 w roli tytułowej:
Jest to niezwykle ciekawa obsługa! W 1945 r. na ilostanie kolei DR pozostało 17 wagonów restauracyjnych WR4ü-39, które w części wykorzystywało radzieckie wojsko. Kilka najbardziej zniszczonych skreślono do 1952 r. Do 1966 r. (kiedy rozpoczęto nadawać ujednolicone numery RIC) w służbie dotrwało 10 wagonów. Wszystkie otrzymały kod 51 50 88-40 XXX-Y, przy czym w międzyczasie przeszły naprawy główne, w wyniku których otrzymały nowe wywiewki, wałki gumowe, zabudowane wnęki sygnałowe na dachach i inne usprawnienia (ale w przeciwieństwie do analogicznych wagonów na sieci DB - nie otrzymały nowych wózków). Do 1979 r., czyli daty naszego zdjęcia z SU46-016 powyżej w służbie dotrwało raptem 5 wagonów (!) i to właśnie jeden z nich widzimy na zdjęciu taki kawał od domu. Jest to nie lada rarytas, gdyż w 1979 r. był to już wagon równo 40-letni.
Spośród omawianych 5 wagonów wybraliśmy egzemplarz 51 50 88-40 052-5 'WRg' z przydziałem do stacji macierzystej Berlin-Ostbanhof. Wagon ten został zbudowany w 1939 r. w zakładach WUMAG Görlitz z # bocznym 1165 i przydziałem do Rbd. Berlin. Po 1958 r. nosił # 055-052. Skreślono go z inwentarza DR w 1981 r.
Pozwoliłem sobie na ten dłuższy opis, gdyż w skali PKP jest to jeden z ciekawszych przypadków obsługi pociągów międzynarodowych zagranicznym taborem tego typu w tak późnym momencie. Żal jedynie, że tak mało jest materiałów ilustracyjnych na ten temat. Także nie jest to byle jakiś tam wagonik z zza granicy, jak pewnie część tutaj sądzi.
Jest to wagon wyprodukowany w sile 17 sztuk dla PKP przez zakłady Bautzen u schyłku roku 1989 oznaczony jako Bautzen89 WRdun. Miałem przyjemność zrobić swego czasu ten wagonik razem z kolegą BartkiemEU07. Temten egzemplarz jednak był Podtypu REST89/2 a tutaj mamy styczność z fabrycznym malowaniem. O tego typu wozach pisałem w tym temacie przy okazji prezentacji REST89/2, więc uzupełnie te informacje, które mają znaczenie przy wyżej prezentowanym egzemplarzu.
O podstawowych informacjach oraz parametrach technicznych można się dowiedzieć po tym adresem: http://bautzen.cal.pl/B89.html
Prezentowany egzemplarz mający numer 51 51 88-80 034-3 opuścił fabrykę 29.11.1989r i został przydzielony do stacji Warszawa Grochów. Cechą charakterystyczną tego malowania jest pomarańczowe logo WARS, krótki pas podokienny, dach koloru brązowego oraz czerwone drzwi.
Wagon zmienił się pod względem koloru pudła. Napis koloru kremowego jak również pas podokienny wydłużony na całą długość wagonu. Drzwi wejściowe zostały przemalowane na kolor kremowy jak również dach na kolor szary. Jedynie wagon o numerze 51 51 88-80 020-2 po naprawie rewizyjnej otrzymał drzwi czerwone, ale z pasem podokiennym na całą długość i Logo WARS koloru kremowego.
http://farm6.staticflickr...31cb68fe0_o.jpg
Wracając do naszego konkretnego wozu po naprawie rewizyjnej otrzymał jak pozostałe wagony schemat "tęczówka". Później przemalowano go na schemat ICCC. 30.06.2008 przeszedł naprawę główną w zakładach Newag i został oznaczony 61 51 88-70 192-9 WRmnouz podtyp REST/89.
Obecnie nasz wóz wygląda tak:
http://www.wgk.cal.pl/det...2361ffa1f77d5f1 http://www.wgk.cal.pl/det...2361ffa1f77d5f1
Przy okzaji prezentacji mam drobne pytanie. Wagony B89 były jedynym typem standardu X na PKP. I w związku z tym chciałbym się zapytać jak wygląda kwestia oznaczenia ich jako "iksy", ponieważ wagony te nie posiadały 12 przedziałów(lub analogicznej ilości rzędów jeśli chodzi o wagony bezprzedziałowe), natomiast spełniają wszystkie wymagania standardu Z(ogrzewanie nawiewne, długość 26,4m, V-max 160km/h, 3 miejsca w rzędzie). Przeszło mi przez myśl, że jest to kwestia drzwi skrzydłowo-łamanych, choć tylko na Wikipedii wyczytałem, że ma to wpływ na standard, a jak wiemy nie zawsze na Wiki poznamy prawdziwe informacje. Zresztą pierwszy wagon Z2, na polskich torach to wagon 127A, który posiadał drzwi skrzydłowo-łamane, wieć logicznie myśląc kwestia standard=typ drzwi raczej nie pasuje, szczególnie, że posiadały mechanizm zdalnego zamykania(literka "u" na oznaczeniu literowym).