FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: ryszard
13-02-2015, 12:08
Linia 203 Chojnice - Tczew
Autor Wiadomość
Michał
trainz

Wysłany: 30-08-2009, 22:18   

Zawsze trzeba szukać jakiegoś złotego środka aby osiągnąć jakiś kompromis... z tym pomysłem na miasto coś podobnego widziałem wjeżdżając od strony Zajączkowa Tczewskiego

14D40 ST44
super trainz
KUID:346914

Wysłany: 30-08-2009, 23:21   

Tak to wygląda po dodaniu bloków:

kmcjaro
świeżak

Wysłany: 07-12-2009, 17:29   

Jako mieszkaniec Starogardu powiem tyle że mapa prezentuje się bardzo realnie,co do stacji Starogard to za podpowiedzi tylko tyle że przed stacją Starogard PKP mamy po prawej stronie od strony Chojnic Zakłady Polmos,wcześniej po prawej widać bloki os.konstytucji :-) .Sama stacja standardowo jak pokazał tu tomek24 na zdjęciach.
PS
Kiedyś Starogard był stacją węzłową (były rozjazdy na Skórcz,Skarszewy) dziś jest tylko linia Z Tczewa do Chojnic dalej do Piły,ogólnie ruch pasażerski na tym odcinku dość duży.Ciekaw jestem czy wprowadzenie pośpiesznego pociągu relacji Elbląg-Malbork-Tczew-Starogard-Chojnice-Piła-Gorzów-Berlin nie było by dobrym pomysłem...Miasta przy tej linii z wyjątkiem Tczewa bardzo by skorzystali a kiedyś owa linia kolejowa była strategiczna....niestety teraz tylko dla pociągów osobowych.

14D40 ST44
super trainz
KUID:346914

Wysłany: 01-03-2013, 21:46   

Witam, z racji tego, że po 3 latach jestem pewien, że do Trainza już nie zasiądę doszedłem do wniosku, że przekażę w dobre ręce mapę którą budowałem przez 3 lata, a kolejne 3 leżała nieruszana, chodzi o ww. odcinek D29-203 - Chojnice - Tczew. Mapa ma ukończony odcinek realnego szlaku Chojnice Starogard - 100% i wyprowadzony szlak do p.o. Szpęgawsk z ukształtowanym terenem za stacją SG. Mapa jest kompatybilna z mapami Magnusa D29-201 odcinek Wierzchucin - Gdynia, 215 Szlachta - Czersk, 211 Chojnice - Kościerzyna. Była połączona na moim komputerze w jedną całość i pasuje pod wzgl. wysokości terenu i układu segmentów. Ja oczywiście udostępnię tylko moją część. Do mapy dołączam zdjęcia moich map kartograficznych z wyrysowanymi segmentami oddającymi wymiary segmentów w trainz w skali 1:50 000, zdjęcia odcinka do dokończenia Starogard Gd. - Tczew, oraz w miarę potrzeb zdjęcia wcześniejszych stacji i szlaku dla ew. rewitalizacji. Do wybudowania zostało około 25 km szlaku z całkowitej długości 95 km odcinka.
Może znajdzie się ktoś kto chciałby przejąć pałeczkę, bo ogólnie dostaję dużo zapytań czy udostępnię mapę najlepiej z sesjami, a tu mapa nie skończona i leży odłogiem na dysku.

Mapa budowana na TRS 2006, mogę wyciągną spis kuid, w spis dodatków niestety nie mam czasu się angażować. Mapę podeślę tylko użytkownikom, którzy na forum pokazali swoje doświadczenie w trainzowej geodezji.

To tyle z mojej strony, jeśli ktoś ma chęć to proszę się odzywać.

Zdrówka Panowie.

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 01-03-2013, 22:40   

To ja dodam jeszcze od siebie iż posiadam bardzo bogaty materiał foto odcinka od Starogardu do Rokitek Tczewskich (bateria mi siadła, potem przygoda z SOKiem który nie polował na nas tylko na bachornie). Ponad 1000 zdjęć, jak ktoś by się podjął dokończenia to służę pomocą i materiałem.

kamil300-00
nowy

Wysłany: 12-02-2015, 15:26   kntynuacja mapy Chojnice-Tczew

jestem bardzo powiązany z linią d29-203 chciałbym ją dokończyć i wydać mieszkam w Czarnej Wodzie ale często jeżdżę do Tczewa i robię zdjęcia stacji,otoczeniu,itp itd aby to przełożyć na TS w późniejszym czasie chciałbym pociągnąć mapkę z Tczewa jak bym już skończył do Gdańska :) ale pierw bym się skupił na dokończeniu szlaku Starogard Gdański ;) jak by co kontakt na e-mail albo gg ;) i jestem na fb jeżeli chcesz linka do mojego fb to podam przy e-mailu ;)

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 12-02-2015, 20:59   

Nie jestem autorem mapy i nie mogę nią dysponować ale... skoro porywasz się z motyką na słońce to może pokaż jakieś screeny ze swoich map. Bo sorki ale gadać każdy potrafi a życie potrafi skutecznie i dosadnie potem to zweryfikować.
Zaprezentuj nam w odpowiednim temacie swoje możliwości geodezyjne, bo teraz to tak naprawdę nic o Tobie nie wiemy, podobnie jak o Twoich zdolnościach budowy map.
Kolejna sprawa jest taka że mapa korzysta z dodatków które są już nieco przestarzałe a sama mapa posiada kilka większych błędów. Lepiej byłoby ją od nowa zbudować na aktualnych dodatkach i tutaj pole do popisu dla Ciebie. Jeżeli tak bardzo ci zależy na tym odcinku LK203 to odpalaj geodetę i do dzieła. Jeżeli coś sensownego z tego zacznie wychodzić to służę materiałem foto, rozkładami jazdy i ogólną pomocą merytoryczną. Do dzieła! :)

kamil300-00
nowy

Wysłany: 12-02-2015, 21:58   Chojnice-Tczew

Ogólnie mam teraz mało czas bo szkola itp trochę doświadczenia mam w tworzeniu mapek posiadam mapę Chojnice-Tcze ale wersję Demo i wszystkie dodatki mam :) chciałbym dokończyć mapkę bo widziałem że jest skończona na Starogardzie Gdańskim a ja bym pociągął ją do Tczewa i potem na Gdynie i z Gdyni na Hel mam na fb stronkę odnośnie mapki :) Chojnice-Hel mapa realna do Ts 2009/2010/2012 dajcie mi tylko mapkę która jest zrobiona przez autora do Starogardu a ja resztę zrobię i obiecuje że efekty będą zadawalające :)
[/u]

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 12-02-2015, 22:22   

Ta, był tu kiedyś jeden co budował Hel - Zakopane. Zejdź na ziemię...

UAZ 
znawca
Automatyk

Wysłany: 12-02-2015, 22:32   

Kamil, najpierw dogadaj się z autorem mapy co do takich poczynań a potem snuj plany budowy, mapa to nie jest obiekt freeware do dowolnej modyfikacji. Prawa autorskie należy uszanować.

A jeżeli Ty jesteś autorem tego ,,projektu'' Chojnice - Hel z FB to tylko pozazdrościć samokrytyki. Mapy rodem z trainza 1.4 naprawdę wyszły już z mody.

ryszard
znawca

Wysłany: 12-02-2015, 22:39   

Cytat:
Mapę podeślę tylko użytkownikom, którzy na forum pokazali swoje doświadczenie w trainzowej geodezji.
Autor chyba jasno postawił warunki.
Cytat:
ja bym pociągął ją do Tczewa i potem na Gdynie i z Gdyni na Hel mam na fb stronkę odnośnie mapki
Nie każdy z forumowiczów ma obowiązek być użytkownikiem fb. Regulamin przed przystąpieniem rozumiem że przeczytałeś, tak jak post Pawła. Wielu tutaj obiecywało złote góry i jak wyszło mieliśmy okazję przekonać się namacalnie. Nie jesteśmy chytrusami ale chcielibyśmy zapoznać się z Twoją twórczością, bo chęci do budowy to jedno, a budowanie realnych map to drugie.

kamil300-00
nowy

Wysłany: 13-02-2015, 10:32   Chojnice-Tczew

Panowie zróbmy pierw tak ja dokończę mapkę do Tczewa :) dajcie mi czas i kontakt z autorem may bo z tego co wiem on jest żadko na forum pierw mapka do Tczewa a po tem jak się autror zgodzi na Hel :) a odnośnie mapki Chojnice-Hel my ją cały czas robimy mamy odpowiednich ludzi do odpowiwdnich roli narazie jesteśmy na oodcinku Hel-Władysławowo :) jak będą efekty to wam zdj prześlę bo zajmuję się Helem,Juratą,Jastarnia i Jastarnią Wczasy :) a wracając xo mapki Chojnice-Tczew po prostu dajcie czas abym się skontaktował z Maciejem i dokończyć mapkę :)czy by mogkiście pkdać mi jakiś kontat do niego na gg pisałem ale go wieki tam nie ma i wg nie wiem jak go znaleść plis pomóżcie albo powiedzcie mu że jest chętna osoba aby przejąć mapkę.Z góry dziękuje :)

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 13-02-2015, 11:06   

Po pierwsze primo to zacznij pisać w normalnym zrozumiałym dla ogółu językiem. Pięć błędów w jednym zdaniu to jest ponad przyznane przez UE limity.
Po drugie primo, sam możesz się skontaktować z autorem mapy, użytkownikiem @14D40 ST44. Napisz mu PW i daj znać dlaczego się nie zgodził :)
Po drugo, jeżeli te screeny na FB to z tego nowego wypas odcinka to nie zawracaj nawet autorowi gitary, szkoda jego czasu.
Kolejna sprawa i tu się powtórzę: mapa jest już nieco wiekowa, korzysta z dodatków które są dziś raczej uznane za przestarzałe i powiedzmy sobie szczerze - dziadowskie. Zamiast smęcić ciągle o budowie całej sieci PKP z tej mapy, lepiej zacznij budować ją od nowa na dodatkach które dziś są standardem.

ryszard
znawca

Wysłany: 13-02-2015, 11:28   

kamil300-00 jeżeli jeszcze raz napiszesz tak niechlujny post zamknę temat i wlepię nagrodę. Nasze Forum to nie fejsik czy inny nowomodny portal. Tutaj piszemy po POLSKU, w zgodzie z zasadami gramatyki i ortografii. To jak piszesz świadczy, że i do wykonania mapy podejdziesz podobnie.

kamil300-00
nowy

Wysłany: 13-02-2015, 11:43   Chojnice-Tczew

no ok przepraszam będę zwracał na to uwagę no mogę zrobić nową na mapę Chojnice-Tczew tylko wiecie panowie trochę czasu musicie mi dać to po pierwsze a po drugie nie lubię ludzi pewnych siebie i pisanie a robienie mapy to jest zupełnie coś innego ;) to na tyle dziękuje obiecuje że zobaczycie efekty na nowych dodatkach,które pojawią się na mapie które nie będą dziadowskie z biegiem czasu będzie widać efekty

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi