Wysłany: 19-02-2015, 17:50 Sterowanie rozjazdami przez AI
Czy wie ktoś z szanownych forumowiczów o maksymalnych zdolnościach maszynisty AI co do przekładania rozjazdów w TS 2010? Interesuje mnie szczególnie maksymalna odległość przekładania, maksymalna ilość przekładanych rozjazdów, czy jest zależność od ilości elementów trackside tak jak przy semaforach.
Wysłany: 19-02-2015, 18:07 Re: Sterowanie rozjazdami przez AI
Bedziol napisał/a:
Interesuje mnie szczególnie maksymalna odległość przekładania, maksymalna ilość przekładanych rozjazdów
Jeżeli AI jedzie po nieułożonej drodze, to przekłada po jednym po dojechaniu do niego i zatrzymaniu się. Potem dojeżdża do następnego i tak samo. Tak jest w TRS2004, TRS2006, TRS2009, TS2010 i TS12.
Bedziol napisał/a:
czy jest zależność od ilości elementów trackside tak jak przy semaforach.
Skoro musi dojechać do każdego rozjazdu na 3m i się przy nim ZATRZYMAĆ, to na pewno nic pomiędzy ciapongiem a rozjazdem nie będzie
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 19-02-2015, 18:14
Miałem podobne rozterki przy mojej mapie. Pociąg miał podjechać na tor przy peronie 2, zaś przebieg był ustawiony na jazdę na tor przy peronie 3. Pociąg zdurniał, zatrzymał się, przełożył sobie wajchę i ruszył dalej. Radek stworzył pod to odpowiednie rozwiązanie, żeby AI nie głupiało :)
Wysłany: 19-02-2015, 19:15
RBach napisał/a:
Jeżeli AI jedzie po nieułożonej drodze, to przekłada po jednym po dojechaniu do niego i zatrzymaniu się.
No fakt, ale właśnie mi uświadomiłeś postawienie złego pytania . Co w przypadku, gdy nie dajemy komendy "jedź", ale np. "jedź do znacznika", kiedy pociąg sam układa sobie przebiegi z wyprzedzeniem. Bądź też stoi pod semaforem i chce ułożyć bardzo długi przebieg do innego semafora z licznymi rozjazdami przed sobą i w różnej odległości od pociągu. Czy jest jakiś limit? Generalnie zastanawiam się, czy AI dałoby radę (samo bez układacza przebiegów v5) przestawić rozjazdy na dwóch sąsiednich stacjach połączonych szlakiem i zablokować rozjazdy do czasu aż przejedzie po nich na drugą stację.
PAwel_15 napisał/a:
Radek stworzył pod to odpowiednie rozwiązanie, żeby AI nie głupiało
I chwała mu za to , jednak czasami nie chcę używać "autodrive", a próbuję nauczyć pociągi jeździć w inny sposób
Co w przypadku, gdy nie dajemy komendy "jedź", ale np. "jedź do znacznika", kiedy pociąg sam układa sobie przebiegi z wyprzedzeniem.
Nic. Dokładnie taką sytuację opisałem w poprzednim poście.
Bedziol napisał/a:
Bądź też stoi pod semaforem i chce ułożyć bardzo długi przebieg do innego semafora z licznymi rozjazdami przed sobą i w różnej odległości od pociągu. Czy jest jakiś limit?
Tak samo. Dalej po jednym na raz, jeżeli droga nie leży tak, jak akurat AI se wymyśli.
Bedziol napisał/a:
Generalnie zastanawiam się, czy AI dałoby radę (samo bez układacza przebiegów v5) przestawić rozjazdy na dwóch sąsiednich stacjach połączonych szlakiem i zablokować rozjazdy do czasu aż przejedzie po nich na drugą stację.
Nie.
Bedziol napisał/a:
ednak czasami nie chcę używać "autodrive", a próbuję nauczyć pociągi jeździć w inny sposób
Chyba ci się nie uda, jeżeli chcesz używać komend "jedź do/jedź przez". W tym wypadku drogę układa komputer, oczywiście według pewnych reguł (typu "na rozjeździe zawsze sprawdź najpierw możliwość jazdy w lewo" - choćby po twojemu byłoby to przez krzaki i bocznice. Gra nie rozróżnia kategorii torów (poza użyciem znacznika priorytetu), więc używając "jedź do" pojedzie tak, jak komputer se wymyśli, mając gdzieś wysiłki gracza. To, że dla nas wizualnie tory są zardzewiałe i zarośnięte, trainz ma w d.... Dla AI tor to tor. Stąd zalecam używanie komend Autodrive i komend do sygnalizy v5.
Wysłany: 19-02-2015, 20:07
RBach napisał/a:
Bedziol napisał/a:
Generalnie zastanawiam się, czy AI dałoby radę (samo bez układacza przebiegów v5) przestawić rozjazdy na dwóch sąsiednich stacjach połączonych szlakiem i zablokować rozjazdy do czasu aż przejedzie po nich na drugą stację.
Nie.
Jak to, przecież przy krótkich odstępach między stacjami/mijankami już nie raz ułożył mi przebieg automatycznie do następnej stacji łącznie z wjazdem na tory stacyjne (oczywiście po tymczasowym usunięciu semafora wjazdowego). Zastanawiam się teoretycznie jak daleko mogą być dwie stacje i jaka ilość rozjazdów po drodze aby ten model przestał funkcjonować.
RBach napisał/a:
przez krzaki i bocznice.
Od tego akurat są znaczniki na każdym torze i komenda jazdy przez znacznik. Choć przyznaję, że czasami ich nie mogę użyć, a wtedy jest ciężko
wszystko co da sie zrobić zostało Ci już wytłumaczone. a Ty dalej brniesz w zaparte co by było gdyby...
przyjmij do wiadomości stan faktyczny i że z tym nic nie zrobisz.
chcesz sie męczyć z tym gdzie pojedzie AI? używaj wbudowanych komend. chcesz żeby AI jechało tam gdzie Ty chcesz? używaj komendy autodrive/autopilot