FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Wąski Endrju
Autor Wiadomość
endrju5151
user

Wysłany: 19-02-2015, 18:42   Wąski Endrju

Witam wszystkich,

Chciałbym zaprezentować mój pierwszy oficjalny model. Gwiazdy znalazły się wreszcie w idealnym układzie, zatem nie pozostaje mi nic innego, jak dorzucić swoich parę groszy do wielkiego trainzowego biznesu. ;)

A teraz do rzeczy. Pierwszy model, którym się z Wami podzielę to wąskotorowa lokomotywa spalinowa L30H, na PKP zwana Lyd2, a ten egzemplarz ochrzczono numerem 64. Jest to Lidka Żnińskiej Kolei Powiatowej, a wcześniej również Bydgosko-Wyrzyskich Kolei Dojazdowych. Z racji tego, że ten typ lokomotyw jest moim absolutnie ulubionym oraz, że w temacie wąskich torów, a szczególnie 600mm wisi pajęczyna, zapraszam do pobierania i ujeżdżania tego sympatycznego Donalda:

http://www.fotosik.pl/pok...5fa4396094.html

Sprawy techniczne:

poly: 23 616
tex: 6,3MB

Ta seksowna Rumunka posiada również własne wnętrze. Wersja na tor 600mm.

Linki do loka oraz zależności:

http://sendfile.pl/pokaz/254439---m8cc.html lyd2-64
http://sendfile.pl/pokaz/254442---0Njm.html interior
http://sendfile.pl/pokaz/254448---MhIt.html engine
http://sendfile.pl/pokaz/254449---bUNF.html bogey
http://sendfile.pl/pokaz/254447---EOv2.html enginesound

Pierwsza, lecz nie ostatnia! ;)

Serdecznie zapraszam!

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 19-02-2015, 19:08   

Hmm, 6 mega tex na taki model to nie jest przypadkiem trochę za dużo? Podobnie ma się sprawa z ilością poly.
Kolejna sprawa to ściąganie modelu na raty. Nie możesz wrzucić wszystkiego w jeden plik? Ściąganie każdego elementu z osobna nieco zniechęca do ściągania całości i wypróbowania kolejnego modelu :) Miło że mamy kolejnego modelarza taboru.
Wybacz czepialstwo :)

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 19-02-2015, 19:08   

Nie jestem ani modelarzem, ani reskiniarzem. Ot, tak sobie czasem ściągnę jakiś dodatek i bawię się mapką. Zatem wybacz, nie ocenię modelu w sposób tak rzetelny jak robią to doświadczeni fachowcy w temacie.

Co jednak mnie trochę uderza, to to, że nie zaprezentowałeś modelu tylko nam go wystawiłeś. Jesteś pewien, że nic nie da się ulepszyć? Mam wrażenie patrząc na lokomotywę, że podobnie jak z Twoją sygnaturką, pozornie jest ok. Aha, na przyszłość wstawiaj miniaturki ze screenami.:)

W każdym razie dzięki. :)
Ostatnio zmieniony przez Jacek 19-02-2015, 19:09, w całości zmieniany 1 raz  

Patryk94 
znawca
Ambitieux

Wysłany: 19-02-2015, 20:20   

Witamy nowego modelarza, ale do rzeczy:

1. Ponad 23k poly to stanowczo za dużo, na pewno dałeś za dużo ścian w barierki i wszelakie inne cylindry. Na tą lokomotywkę dałbym max 2-3k poly.

2. Cienie, cienie i jeszcze raz cienie. Pod trąbkami, barierkami, pod kominem, rurami, drabinkami, gaśnicami, lampami i na pewno na pudle kabinowym, dokładnie w tym miejscu:

Wszędzie, gdzie owy cień powinien być.

2. Spróbowałbym pobawić się w spasowanie tych tekstur boku i tyłu/przodu:

3. Kabin się już tak dawno nie robi na naszej scenie:

Spróbuj uzyskać taki efekt, jaki jest tu:
http://www.pmt.kolej.org....%20ST44-488.jpg
http://trainzart.pl/downl...5_mtgniezno.jpg
http://trainzimage.pl/ima...02-03-12.md.jpg

4. Zrobiłbym również jakąś smugę od dymu z komina na tym dachu:

By dach nie był taki jednolity

5. Przegapiłeś drobny, ale istotny szczegół:

Teksturki tych haków, czy co to tam jest, wlazły Ci do środka. Powinieneś wiedzieć, o co mi chodzi.
Ogólnie pracowałbym jeszcze nad jakością tych tekstur, ale jak na pierwszy raz... jest świetnie, gratuluję wytrwałości i pracy, którą włożyłeś w ten model. Jeszcze raz gratuluję.
Czeka Cię jeszcze dużo pracy, ale jeżeli będziesz systematycznie się uczył i słuchał rad naszych zawodowych modelarzy, to widzę bardzo dobrą przyszłość w Twoim kierunku.

Pozdrawiam.

Robercik101 
super trainz
Wąskotorowiec.

Wysłany: 19-02-2015, 20:24   

Zgadzam się z przedmówcami.
Po pierwsze konsultacja społeczna, pokaż model z każdej strony.
Daj nam się mu przyjrzeć. Wstawiaj miniaturki.

Odnośnie wagi poly to definitywnie przesadzona, klamki, lampy, zawieszenie wszędzie tysiące polygonów niepotrzebnie roztrwonionych, o interiorze nie wspomnę tam połowa zewnętrznej części modelu OUT zostaje tylko to co widoczne z wewnątrz.
Textury ciężkie zważywszy na jakość jaką prezentują.

Talent masz modelarski niewątpliwie troszkę pracy i cierpliwości..

PS. Horna brakuje :-/

endrju5151
user

Wysłany: 19-02-2015, 23:56   

Dziękuję za wszelkie uwagi i rady! Taki właśnie był cel pokazania modelu na Forum. Istotnie - kupa żmudnej pracy przede mną, ale tylko dzięki niej uda się ożywić tego małego potworka. ;) Celowo wstawiłem od razu pliki do pobrania - uznałem, że najbardziej rzetelnie będzie można skomentować model uprzednio go testując. Ważne słowo - testowanie! Zdaję sobie sprawę, że to żadne mistrzostwo świata, ba, daleko mu do poziomu prac tutaj prezentowanych. Jednak od czegoś trzeba zacząć.

Czyli na początek - zmniejszę ilość poly, wagę tekstur, choć proszę od razu o rady jak to najlepiej zrobić. Dodam również cienie i brudy. Jeśli chodzi o hornsound, to faktycznie, z przejęcia i zbędnego pośpiechu totalnie o nim zapomniałem - rookie mistake! ;) Podobnie, a to już niekulturalne, zapomniałem podziękować Panom Robercik101 oraz Lutek za udostępnienie zdjęć i tekstur. Gracias!

Wiem też, że jeśli chodzi o tabor 600mm, to nie jest on szczególnie popularny w Waszych kręgach - po prostu go brak. Mam nadzieję, że rozpoczynamy nowy rozdział w trainzowych realiach i że z czasem będzie można sobie pośmigać długimi, wąskimi składami przez pola, lasy i pipidówy. ;)

Jeszcze raz dziękuję za wszelkie rady i krytykę! Czepialstwo wskazane. ;) Biorę się do roboty.

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 20-02-2015, 01:52   

Wśród zależności brakuje jednej rzeczy - moim zdaniem jest tu błąd, minusa w KUIDZie jeszcze nigdy nie widziałem. Po usunięciu minusa dalej jest brak. <kuid:645468:-1285095263>
------------------
łoboszzzz... Plik czoła (żółto-czarne pasy) ma 2MB i 1024x512!!!

Po pierwsze, gdybyś nie zapisywał go jako 32bit, a 24bit (tekstury bez przezroczystosci należy zapisywać 24bit!), to już zaoszczędziłbyś 512kb! Po drugie, taki detal, to max 256x128, czyli... 100kB!!!

Większość tekstur jest zapisana 32bit, po zmianie na 24bit, po zmniejszeniu czoła, reflektorów i szyby do rozsądnych rozmiarów uzyskałem 2.79MB tex.

Po zmianie hornsoundu (bo to jego brakuje) udało mi się obejrzeć lokomotywę w TS12. Robi duże wrażenie staranna szczegółowość 3D, ale razi brak cieniowania i zbyt jasne wnętrze. Przy opracowywaniu tekstur trzeba wazyć co istotne, a co mniej. Czoło/pług moim zdaniem spokojnie można zronbić na połowie tex i zrobic odbicie lustrzane (w ten sposób z oryginalnego 2MB da się zrobić... 50kB!!!). Tekstury trzeba dobrze mapować!

Co to jest na tym wieczku??? Brak mapowania! A o co chodzi z tą okryta rurą wydechową?

A tu porozciągane kawałki tekstury:

I generalnie za jasno.

A co tu takie dziury przy oknach?

A tu brak konsekwencji. Sczegółowo opracowany pod względem 3D grill (załamań chyba ze 3), a tekstura powtarza się jak szlaczek w zeszycie.

Tak więc czeka Cie jeszcze troszkę pracy - proponuję przejrzeć dział 2D i artykuły o cieniowaniu. Przyjrzyj się również modelom KilanZioma i Qnia pod kątem optymalizacji 3D i wielkości tekstur.
Ostatnio zmieniony przez samplaire 20-02-2015, 02:22, w całości zmieniany 1 raz  

endrju5151
user

Wysłany: 23-02-2015, 17:49   

Praca wre, w związku z czym chciałbym zaprezentować jej efekty. Dzięki Waszym celnym radom wygląda to już o niebo lepiej, jednak wciąż liczę na 'kąśliwe' komentarze ;) oceńcie sami co i jak, póki co pod kątem samych tekstur:

Patrol
zaawansowany
PL-PLKW

Wysłany: 23-02-2015, 20:18   

Lokomotywę robiłeś z jakich planów?

Przyczajałem się do zrobienia modelu Lyd2 i był jeden problem - wszystkie plany można było potłuc o kant (..)

Przede wszystkim mylono wymiary - istniały 2 wersje Lyd2 - wersja niesymetryczna (produkowana jakoś do 81/82 roku) i wersja symetryczna (od 81/82)

Różniły się odległością między wiązarami - w symetrycznej była ona równa, przez co na torze 600 mm lokomotywy te rzadko jeździły (Żnińska 67 po tym jak się wyrąbała na łuku od 94 roku grzała żeberko)

Posiadam dość dobry komplet zdjęć różnych Żnińskich rumunek. Mogę także pomóc w kwestii np. obsługi lokomotywy (kabina). Co jak co, przez kilka lat współpracowałem z ŻKP i dość dobrze znam każdą żnińską maszynę :)

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Patrol 23-02-2015, 20:19, w całości zmieniany 1 raz  

endrju5151
user

Wysłany: 24-02-2015, 17:41   

Z miłą chęcią skorzystam z Twoich zasobów! ;) Co do planów - znalazłem tylko dwa - jeden ze strony Interloku, a drugi z artykułu ze "Świata Kolei" - wykorzystałem ten drugi, lecz tylko w kwestii orientacji wymiarowej - tak jak mówisz, o kant z nimi. A tak, to ze zdjęć, pamięci - byłem w Żninie chyba ze 150 razy i te lokomotywy od zawsze budziły moją najszczerszą sympatię. ;) Oczywiście wiem też o długiej, "symetrycznej" wersji - ale nie znam jej wymiarów i tu Twoja pomoc byłaby wręcz nieoceniona! Wspaniale, że się zgłosiłeś! ;)

Grabka
super user

Wysłany: 24-02-2015, 18:53   

Jak dla mnie bomba ;-)

Shaggy 
zaawansowany
Ave faur

Wysłany: 25-02-2015, 11:19   

Możesz zrobić zrzuty ekranu z siatką? Bo chciałbym wiedzieć gdzie te polygony wpakowałeś, ewentualnie udostępnić siatkę jakiemuś modelarzowi, który pokaże Ci gdzie masz zbędne polygony. Ale jako że jesteś nowym modelarze, domyślam się że chodzi tylko i wyłącznie o złączenie niepotrzebnych 'vertexow' i 'edge'.
Czy wózki zrobiłeś na 600 mm czy 750?
Model wygląda coraz lepiej, trzymam kciuki bo modelarzów którzy robią na wąski tor jest mało :)

endrju5151
user

Wysłany: 25-02-2015, 19:56   

Jeśli ktoś jest chętny zajrzeć w model w TACS, to jak najbardziej zapraszam! Natomiast widać gołym okiem gdzie poly jest najwięcej. Zacząłem nierówną walkę - nierówną, bo brakuje mi czasu - proza życia. ;) Shaggy - złączenie vertexów i edge? Poproszę o wytłumaczenie - na PW jeśli to dłuższa historia, bo nie chcę się na forum kompromitować! ;) A w odpowiedzi na Twoje pytanie - jest to wersja oryginalna - 600mm. Czas bujnąć temat tego prześwitu. Dzięki za miłe słowa Panowie - działam dalej!

endrju5151
user

Wysłany: 03-03-2015, 13:43   

Udało mi się znacznie odchudzić Rumunkę - w tej chwili ilość poly to 19 600, więc aż 4K mniej dzięki Waszym sugestiom, a waga tex to 2,91MB - dzięki Samplaire! Zgodnie z zaleceniami dodałem cienie gdzie się dało, zmieniłem również tex na żebrach komory silnikowej, przyciemniłem wnętrze kabiny oraz całość lokomotywy. Zmieniłem także tex na ścianie bocznej kabiny. Dobrze, że Was posłuchałem, bo wygląda naprawdę fajnie! ;) A oto rezultaty:

Czekam na Wasze opinie i podpowiedzi ;)

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 05-03-2015, 11:55   

Z tych screenshotów trudno wywnioskować coś odnośnie tekstur. Wydaje mi się, że powinny zostać wyostrzone po zmniejszeniu, ale może to wina słabych screenshotów. Przed wysłaniem ndo serwisu z obrazkami nie zmniejszaj rozmiaru, 800x600 (czy jakos tak jest teraz), to w tych czasach niewystarczające. Popatrz jakie screenshoty daję w swoim temacie np. Nie znaczy, że musisz teraz dawać 1920x1080, ale jak masz ekran np. 1400x900 czy 1378x720 (czy jakoś tak), to dawaj takie. Niemniej widać znaczny postęp, supcio! I dawaj lokomotywę na jakiejś mapie, bo tylko wtedy można ocenić jasność, nasycenie. Ponadto dawaj screeny od strony nasłonecznionej.

endrju5151
user

Wysłany: 05-03-2015, 17:39   

Model przebył długą drogę, ale, według mnie, prace nad nim dobiegły końca. Ostatecznie waga tekstur wyniosła 2,97MB, ilość poly to 19100. Wczoraj oglądałem odcinek pewnego kolejowego programu i mówiono w nim szeroko o ŻKP - podobno władze przymierzają się do odsunięcia Rumunów od służby i zastąpienie ich lokomotywkami V10C. Ja protestuję i pragnę przygotować Was na dłuuuuugą serię lokomotyw Lyd2. ;) Jeśli ktoś zgłasza jeszcze jakiekolwiek sugestie, proszę bardzo czynić to niezwłocznie, bo w kolejce czeka już Donald opatrzony numerem 053 ;) Porcja screenów:

Żeberka (poprawione mapowanie czoła przedziału maszynowego oraz wyostrzona żółto - czarna czołownica):

Boki i cieniowanie podwozia:

Zbliżenie na detale podwozia, dodana oryginalna tablica znamionowa:

Lyd2-64 w pełnej krasie, z przodu i z tyłu:

Wujek 082
znawca

Wysłany: 05-03-2015, 18:44   

Wąskie tory to nie moje klimaty, więc nie bardzo mi zależy na potraktowaniu mnie serio, ale na warunki Trainza masz ok 14 tys. poly za dużo ;] Oczywiście wartość końcowa dla każdego modelu jest inna i zależy od skomplikowania bryły. Moją uwagę odnoszę do niedoścignionego wzoru, jakim są modele Qnia. A nawet moja SM42, będąc większą lokomotywą z bardziej rozbudowaną bryłą i sporą ilością barierek ma 5240 poly, chociaż nie jestem tak dokładny i precyzyjny w modelowaniu jak wspomniany Qń.

Tekstury są jeszcze do szlifu, chociaż ich waga jest bardzo dobra. Wyostrzyłbym burty, dodałbym cienie w kluczowych miejscach, dodałbym nieco kontrastu. Jak na współczesne standardy, to model jest jeszcze daleko od skończenia.

jagg
trainz

Wysłany: 06-03-2015, 07:47   

Pokud by byl LOD (3-5 levels), tak 14k poly je akceptovatelné.

Shaggy 
zaawansowany
Ave faur

Wysłany: 06-03-2015, 09:42   

To ja jako ten 'znafca' w dziedzinie wąskiego toru trs napiszę kilka słów.
Po pierwsze, po co kolejny (3) model Lyd2?
Co do wagi to jest dużo przesadzona, porównaj sobie swój model z Lyd2 Robercika (który i tak w przyszłości będzie poprawiony/odchudzony) lub z Patrola, jak gdzieś znajdziesz.
Cieszę się bardzo jest nas więcej ale proponuje zabrać się za coś prostszego, choćby zwykłe węglarki albo cokolwiek, bo praktycznie wszystkiego brakuje.

drstrach
znawca

Wysłany: 06-03-2015, 10:35   

Hmm, to ja włożę kij w mrowisko. Na dzisiejsze czasy 14 tysięcy poligonów to jest model low poly, jeśli zostanie do niego stworzona dobra siatka LOD, to ma on jak najbardziej sens, szczególnie, że jest to model "pierwszoplanowy".
Endrju ciągnij projekt dalej. IMO jedynie musisz przemyśleć to mapowanie, podejrzewam, że stąd właśnie wynikają Twoje problemy z teksturowaniem, które w przeciwieństwie do siatki wygląda słabo.
BTW w jakim programie tworzysz?

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 06-03-2015, 12:22   

Cytat:
Hmm, to ja włożę kij w mrowisko. Na dzisiejsze czasy 14 tysięcy poligonów to jest model low poly, jeśli zostanie do niego stworzona dobra siatka LOD, to ma on jak najbardziej sens, szczególnie, że jest to model "pierwszoplanowy".

Nie no, bez sensu... nie po to banda ludzi ślęczy od kilku lat nad tym, żeby to wszystko zoptymalizować, żeby się nagle obudzić, że to bzdura. Taki model da się zrobić bardzo ładnie zamykając go w rozsądnej liczbie trójkątów, a kluczowe znaczenie ma grafika.

Modele ostatnio wydawane jak SN61, SM41, SU46 nie są modelami 'lowpoly', nie cierpią na luki wizualne, nie są niedoinwestowane ani niedorobione, a zdaje się najcięższy z nich nie przekracza 6000 poly. Jeżeli ktoś umie zrobić dobry model i zamknąć go powiedzmy nawet w 7k, to robienie modelu typu 14.000k bez sensu nie jest 'dzisiejszym standardem' i świadczy o niskich umiejętnościach modelarskich.

Polecam na tym się wzorować, a oglądając obrazki z postępu przy pracach, uważam, że autor zdecydowanie się rozwija i każde kolejne zrzuty prezentują coraz lepszy efekt. Ja osobiście kładłbym właśnie nacisk na cienie, światło, odpowiednie 'zaciemnienie' miejsc gorzej oświetlonych (vide wnętrza) itp. Na ostatnich obrazkach model wygląda całkiem obiecująco. Trzymam kciuki i w pełni popieram dalsze prace.

endrju5151
user

Wysłany: 06-03-2015, 14:29   

Panowie,

Przede wszystkim dziękuję za aktywację! Już myślałem, że podchodzicie do tego tematu jak PKP do wąskotorówki - udajecie, że go nie ma. ;) Chciałbym jeszcze, abyście zwrócili uwagę na fakt, że wjechałem na Waszą autostradę z L-ką na dachu i jadę trochę wolniej w pozycji nisko pochylonej nad kierownicą. ;) O LOD już myślałem, muszę jednak przybliżyć sobie temat, przede wszystkim pod względem odległości aktywowania chudszych siatek. Tak, czy owak, będę jeszcze usuwał te przebrzydłe trójkąty, zobaczymy na ile to się zda.

@Wujek 082
Jestem w ciężkim szoku! Nie sądziłem, że da się zrobić tak rewelacyjny model tak małym nakładem poly! Czapki z głów - mam co robić. Dziękuję także za rady! ;)

@Shaggy
Wiem, że istnieją już wspaniałe modele Lidek Robercika101. Z lokiem Patrola nigdy nie miałem do czynienia, widziałem jedynie screeny. Porównując moją lokomotywę z tą od Robercika, to zauważam, że ilość poly w jego modelu to prawie 14K poly, a waga tex to 14MB. Pytasz po co robić więcej Donaldów - robię te lokomotywy, bo brakowało mi ich najbardziej na całej scenie Trainz. Wniosek jest taki, że nie tworzę ich na potrzeby sceny, a własne oraz wąskiego grona osób, które również czekają na maszyny tej serii, by, powiedzmy, pośmigać sobie nimi po własnej wirtualnej ŻKP - opisując swój przypadek. Kto ich nie potrzebuje, po prostu ich nie ściągnie, nie ma przymusu. ;) W moim wielkim planie jest wzięcie na bagnet całości taboru 600mm i nie tylko - z chęcią zajmę się także infrastrukturą, scenerią itp. Jeśli sugerujesz bezsens tworzenia Lydów, to jesteś w błędzie - mi będą niezbędne! ;)

@drstrach
Tak jak mówię, nad poly jeszcze posiedzę, temat LOD muszę nadgonić i go opanować. Jeśli chodzi o mapowanie, to jest to chyba dla mnie najtrudniejsze, jako dziecko nigdy nie lubiłem kolorowanek, a teraz to... ;) jeśli chodzi o przygotowanie tekstur, to używam GIMP-a, ale próbuję ogarnąć PaintNET, za poradą Samplaire'a. Cieszę się również, że uznałeś ten model za 'pierwszoplanowy', bo takim właśnie ma być! ;) Dziękuję za miłe słowa!

@kilanziom
Dziękuję za dobre słowo, dobre rady i poparcie dalszych prac! Chyba wszystko już wcześniej napisałem - biorę się do roboty. ;)

Pozdrawiam!

UAZ 
znawca
Automatyk

Wysłany: 06-03-2015, 15:02   

Tylko że nie musisz tworzyć nowego modelu by mieć nowe maszyny, wystarczy repaint istniejących. Ale l modeli nigdy dość ;-)

Co do poly - warto by było jednak ich trochę zrzucić. Widzę że lubisz szczegóły, ale mogę stwierdzić że drobnostki typu motylki na oprawach lamp czy idealne klameczki to pożaracze poly. W modelarce dobrze jest niektóre rzeczy upraszczać jak tylko się da, nie zaburzając jednocześnie odbioru wizualnego. Czasem warto pozbyć się szczegółów 3D na rzecz umieszczenia ich na teksturze. A drobnostki niezauważalne zalecane jest wręcz pomijać.

Ale tak czy owak lok robi wrażenie, gratulacje!

endrju5151
user

Wysłany: 06-03-2015, 15:50   

UAZ, Byku! Nic nie rozumiesz! ;) Przy całym szacunku dla modeli Robercika, chciałem odwzorować bardzo dokładnie poszczególne egzemplarze serii Lyd2 - stąd też potrzebowałem stworzyć nowy model. To właśnie dlatego zdecydowałem się na założenie tego tematu i publikację swoich wersji tych pięknych pojazdów. Traktuję to jako pracę życia ;) Muszę jednak przyznać Ci rację - sporo szczegółów można udanie zastąpić teksturami. Będę dążył do zachowania jak największej ilości detali przy maksymalnej wydajności i oszczędności w poly. Cieszy mnie potwornie Wasze zainteresowanie i dziękuję za wszelkie rady i motywujące słowa! ;)

Pozdrawiam wąskich i szerokich!

Wujek 082
znawca

Wysłany: 06-03-2015, 16:37   

Ja tam daleki jestem od głoszenia opinii o nadmiarze modeli; sam mam na koncie SN61 i SP/SM42, a to jest już dla obu trzecia odsłona w TRS. Po prostu czasem tak trzeba, SN61 powstał, bo starsze modele stały się mocno nieaktualne, a SM/SP42 powstały by zastąpić poprzedni model z powodu jego ciężaru (grafika ok 14MB) i kilku niedoróbek. Jak widać, nie bez sukcesu ;) Twój model graficznie jest już bardzo wydajny, dużo bardziej niż model Robercika. Jeśli uda Ci się zjechać z poligonami, to będzie dla właścicieli słabszych komputerów (a tych jest wciąż wiele, w tym piszący te słowa) pozycją obowiązkową. Zachęcam więc do działania, przy okazji sporo się nauczysz na przyszłość :)

Co do tematyki LOD: ściągnij sobie jakąś łajkę, zrobiłem tam LOD jednostopniowy (tj. siatka podstawowa + jedna siatka odchudzona). Żeby to działało w grze, model musi mieć plik tekstowy o dowolnej nazwie, ale z rozszerzeniem .lm, jego treść powinna wyglądać mniej więcej tak:

Kod:
version 1.0

offset = 0.01;
  calcPoint = center;
  multiplier = 1.0;
  animationCutOff = 0.15;

mesh("0.37")
  {
    name="lyd2_lod.im";
  }

mesh("1.0")
  {
    name="lyd2.im";
  }

Odległość zmieniania się siatki sterowana jest wpisem mesh("0.37") - musisz zmieniać tą liczbę eksperymentalnie, tak żeby Ci pasowało. Im mniejsza liczba, tym dalej trzeba się odsunąć by siatka się podmieniła. O ile dobrze pamiętam ;)

Odpowiedz do tematu