FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Kurs na maszynistę IC.
Autor Wiadomość
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 02-03-2015, 14:28   

co jak co, ale w torach to oczy i uszy trzeba mieć dookoła głowy, nie ważne czy prowadzisz skład, jesteś dyżurnym, pracujesz na manewrach czy jesteś pracujesz z łopatą w torach musisz widzieć i słyszeć wszystko co cię otacza. i rygorystyczne badania w tej kwestii jak najbardziej popieram :p :)

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

Gryszaq
[Usunięty]

Wysłany: 02-03-2015, 15:56   

Dokładnie. Niestety śmierć i kalectwo na torach są dość powszechnym... "zjawiskiem", że to tak brzydko ujmę. Także wśród pracowników torowych. W tamtym roku przez chwilę nieuwagi zginął "pomarańczowy" pod Gd. Oliwą. Obiło się o uszy, że tylko w zakładzie północnym takich przypadków było więcej. A bo to raz spod szyby lokomotywy uciekał mi maruder, który palił szluga z telefonem w łapie mimo, że niby cała świta grzecznie podniosła rączki i zeszła z podkładów przed pociągiem. Naturalnie mowa o robotnikach torowych, bo o ustawiaczach, rewidentach i reszcie załogi manewrowej nie trzeba wspominać. Tyle ode mnie. Od dyżurnych specem jest Żółw :p

W wielu przypadkach głupota nie ma żadnego związku ostrością widzenia :p Ale uwaga i czujność jest ściśle powiązana z wzrokiem i słuchem. Statystyki świadczą o tym, że tym bardziej w tych profesjach nie powinien pracować człowiek z kategorią niższą niż pierwsza.
Ostatnio zmieniony przez Gryszaq 02-03-2015, 15:59, w całości zmieniany 1 raz  

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 03-03-2015, 20:32   

a co ja mam do dyżurnych? ja do nich tylko na herbatkę przychodziłem;p

ja na manewrach orałem ;p

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

Palby
super user

Wysłany: 03-03-2015, 21:19   

z własnego doświadczenia i pracy przy torach czynnych, czy przy próbach hamulca czy przy zmienianiu pojazdu, prowadzeniu pociągu bezpieczeństwo swoje czy innych to podstawa.

Odpowiedz do tematu