Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 29-07-2015, 21:15
Cieszy że mapa (choć to dopiero jedna stacja) się podoba. Daje to dalszą motywację do budowy kolejnych kilometrów lasów :)
Cytat:
Rozumiem, że budowałeś je na szablonach RBacha, ale po wszystkim powinieneś je usunąć i wyeliminować efekt podkładów - listewek widocznych na screenach powyżej. Po prostu trzeba usunąć jeden z węzłów i "usztywnić odcinek".
Niby jest to drobiazg niespecjalnie zauważalny ale poprawione.
Cytat:
http://trainzimage.pl/image/m0a na moje oko te trzy zwrotniki powinny być z ryglem. Na przeciwległej głowicy to samo, tam gdzie ciopąg może jechać przez zwrotkę więcej niż 40km/h, tam dajesz rygiel, najprostsza definicja.
Toromistrz dostanie kurwicy ale trudno... żebym ja jeszcze wiedział jakie tam należy wstawiać napędy. Zanim zrobiłem screeny to powymieniałem wszystkie zwrotnice na mechaniczne, więc raczej nie bardzo orientuje się czy mają być ryglowane czy też nie. Aż taki dobry w te klocki nie jestem. Te 40km/h to ma być jazda na wprost czy w bok na zwrotnicy? W Bk jazda na wprost 100km/h na torze pierwszym (węglówka), 60km/h na torze drugim (linia 215), wszystko w bok 40km/h. Teraz dali na torze drugim 80km/h ale nie ta epoka budowania mapy :)
Cytat:
http://trainzimage.pl/image/m0t w którym roku była modernizowana ta stacja? Tam rzeczywiście leżą PS83? Mi na zdjęciach raczej to wygląda na starsze typy INBK. Ale to takie zrzędzenie samozwańczego toromistrza
Nie mam pojęcia. Jeżeli przed wojną stosowano podkłady betonowe to podejrzewam że znaczna część stacji może pamiętać lata 30 ubiegłego wieku. W tym roku wymienili kilka podkładów w kilku miejscach, natomiast kilka lat temu przeorali i zrobili od nowa odcinek Bąk - Lipowa Tucholska. Jeżeli chodzi o typ szyny... dałem w grze te tory które wizualnie najbardziej mi pasowały bez szczególnego zwracania uwagi na ich typ/rodzaj. Ma to aż takie wielkie znaczenie?
Cytat:
Ja od siebie dorzucę pytanie - jaki rok odwzorowujesz? Do pewnego momentu bowiem przy pierwszym peronie też coś się czasem zatrzymywało.
Celuję w okres transformacji czyli 1989/1990. Pozwala mi to iść w kilku miejscach na pewne ułatwienia (miejscami gdzie dziś stoją osiedla jednorodzinnych domów wtedy było pole albo las...) ale są też pewne utrudnienia - w obecnych czasach brakuje kilku obiektów które wtedy fizycznie istniały i spełniały swoją rolę. Na czasy współczesne nie ma co budować bo dziś poza kilkoma towarami nic tam nie jeździ. Jak skończę budowę I i II etapu to chciałbym stworzyć kilka sesji z roczników obowiązywania SRJP 1989/1990, 1992/1993 i jakiś nieco bardziej współczesny na przykład SRJP 2002 czy 2002/2003 gdzie jeszcze jeździły dwie pary na odcinku Kościerzyna - Czersk (tutaj nawiązanie do klimatów z SOR).
Cytat:
Ze szczegółów, to tablice stacyjne w Bąku nigdy nie były zielone, tylko czarne ;) Możesz podmienić na te z mojej paczki.
Podmienione.
Jeszcze takie małe info - planuję wyposażyć mapę w większość wynalazków Toromistrza czyli pulpity kostkowe, SOS, SSP etc. Mapa nie jest ciężka więc można pozwolić sobie na implementację różnych bajerów.
Pomógł: 54 razy Wiek: 29 Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 1617 Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 29-07-2015, 21:44
Te więcej niż 40 oczywiście na wprost, fakt faktem sytuacji w których napędy są ryglowane jest jeszcze trochę więcej. Odsyłam do lekturki http://www.transportszyno...budowa.php#zamk
Ostatnio zmieniony przez UAZ 29-07-2015, 21:45, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 30-07-2015, 12:50
Tor ciemniejszy to INBK7, tor jaśniejszy to PS-83. Jeżeli ma to jakieś większe znaczenie to mogę je na szybko powymieniać. Pytanie czy różnica jest aż tak mocno zauważalna?
Tor ciemniejszy to INBK7, tor jaśniejszy to PS-83. Jeżeli ma to jakieś większe znaczenie to mogę je na szybko powymieniać. Pytanie czy różnica jest aż tak mocno zauważalna?
Jeśli chcesz się trzymać realizmu to tak. Moim zdaniem INBK7 lepiej się prezentuje na tej stacji. Co do podmiany możesz chyba użyć funkcji wymiana składników.
Ostatnio zmieniony przez Traxx95 30-07-2015, 12:53, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 08-08-2015, 18:49
Tory zostały wymienione na INBK-7. Ciągle poprawiam to i owo w otoczeniu stacji i szukam wciąż sposobu na idealne rozwiązanie problemu z piaskami na odcinku Bąk - Karsin.
Przy okazji napotkałem na jeden dość upierdliwy problem - patrząc w kierunku południowym słupy TLT są po lewej stronie. Kawałek za głowicą południową sieć TLT rozdziela się i odchodzi na linię 215 (to ta do Czerska). Problem polega na tym iż na zwykłej wysokości słupy są za nisko i nie zmieści się pod nimi Bipa. Jedyne słupy jakie dają się podnieść do góry w grze są z betonowymi podstawami/fundamentami i podnoszenie tego kawałka betonu na większe wysokości niż domyślne wygląda dość słabo. To dość ważny detal więc chciałbym odwzorować w miarę realnie. Pomożecie? :)
Z innych ciekawostek. Jako że nie mam swojego tematu z dodatkami wszelkie "bajery" związane z mapą będę prezentował w tym temacie.
Na stronie StacjaBąk.pl w dziale pobieralnia => http://stacjabak.pl/pobieralnia.html opublikowałem wersję demo pakietu tablic rejsowych które będzie można wykorzystać na mapie z wykorzystaniem najnowszego taboru Kilana który oferuje korzystanie z opcji tablic.
Opublikowane tablice to zalążek większego projektu który będzie zawierał zdecydowanie większą ilość tablic w kilku kategoriach. Szczegóły wkrótce.
Co do samej mapy z racji szukania złotego środka na odcinek Bąk - Karsin podjąłem temat budowy odcinka z Bk do Kościerzyny. Jak tylko coś wymyślę z linią 215 wracam do budowy tego odcinka :)
_________________ ex-Eksterminator botów
Ostatnio zmieniony przez Espen 08-08-2015, 19:37, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 09-08-2015, 18:21
Aktualizowałem teletechnikę jakoś z rok temu, gdzie wszystkie słupy otrzymały możliwość pochylania i podnoszenia. Pobrać z TrainzArt i zainstalować. Jak to nic nie da, wywalić wszystkie dodatki z pakietu TLT (szczególnie mesh-library) i zainstalować ponownie.