FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Kolejne lokomotywy PKP na sprzedaż - pytanie o ET21
Autor Wiadomość
Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 03-08-2015, 16:24   Kolejne lokomotywy PKP na sprzedaż - pytanie o ET21

Witajcie,
PKP CARGO wystawia do licytacji ponad 250 lokomotyw, z czego prawie 200 lokomotyw to SM42. Dużą grupę stanowią ST43, a pozostałe lokomotywy to małe ilości (SU45, ET40, ET21).

Mam do Was ogromną prośbę. Do sprzedania są następujące lokomotywy ET21:
- ET21-261 z 1964 roku - stacja Jelenia Góra
- ET21-331 z 1965 roku - stacja Jelenia Góra
- ET21-350 z 1966 roku - stacja Jelenia Góra
- ET21-386 z 1966 roku - stacja Nowy Sącz

Czy ktoś może mi coś o tych lokomotywach powiedzieć? Albo do kogo mam uderzyć, żeby dowiedzieć się o szczegóły techniczne, a w szczególności o stan techniczny i czy rzeczywiście stoją, tam, gdzie podaje lista.
Moja firma byłaby nawet zainteresowana kupnem takiej lokomotywy, ale nigdy kota w worku...
Pomożecie?
Ostatnio zmieniony przez Jamal 03-08-2015, 16:25, w całości zmieniany 1 raz  

Podlesky
super trainz

Wysłany: 03-08-2015, 17:44   

To już prędzej EU07 bym kupił niż ET21.07 mocniejsza i nowsza. Myślę,że zapytanie skierowałbym do DLA,bowiem oni mają 3E/ET21 zarówno na sprzedaż jak i wypożyczenie

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 03-08-2015, 19:19   

Podlesky napisał/a:
To już prędzej EU07 bym kupił niż ET21.07 mocniejsza i nowsza. Myślę,że zapytanie skierowałbym do DLA,bowiem oni mają 3E/ET21 zarówno na sprzedaż jak i wypożyczenie

EU07 nie jest mocniejsza. Dla przykładu, największe obciążenie dla EU07 na linii 131 pomiędzy Chorzowem Stary, a Tarnowskimi Górami to 1730 ton, a ET21 ma 2100 ton. Uwierz mi, mam już wszystko przemyślane. Z wieloma specjalistami już rozmawiałem. Potrzebuję taniej silnej lokomotywy 6-osiowej i taką właśnie będzie ET21.
Zdecydowanie taniej jest kupić lokomotywę i samemu zlecić ją do naprawy, niż kupić ją po naprawie.
Pytam konkretnie o te 4 lokomotywy. Może mi ktoś pomóc?

pietrek
znawca
2004;2006;2010;T ANE

Wysłany: 03-08-2015, 21:20   

Jamal napisał/a:
Podlesky napisał/a:

EU07 nie jest mocniejsza. Dla przykładu, największe obciążenie dla EU07 na linii 131 pomiędzy Chorzowem Stary, a Tarnowskimi Górami to 1730 ton, a ET21 ma 2100 ton. Uwierz mi, mam już wszystko przemyślane. Z wieloma specjalistami już rozmawiałem. Potrzebuję taniej silnej lokomotywy 6-osiowej i taką właśnie będzie ET21.
Zdecydowanie taniej jest kupić lokomotywę i samemu zlecić ją do naprawy, niż kupić ją po naprawie.
Pytam konkretnie o te 4 lokomotywy. Może mi ktoś pomóc?

Wiem że przemawia przeze mnie sentyment związany z jazdą - obsługą osiołków. Lokomotywy te miały parę zalet bijących w latach 80-tych inne serie.
Pierwsza i zasadnicza to ta że spokojnie mogły uciągnąć więcej niż w teorii było podane (czasami było to celowo wykorzystywane);
Druga - nie było problemów z jazdą w ciasnych łukach - góry.
Trzecia - nie były specjalnie czułe na wahania napięć WN

Miały też i wady:
Opory rozruchowe często przepalały się przy długim rozruchu - jeździe na oporach;
zimne (stosunkowo) kabiny - zwłaszcza w niskich numerach
kran hamulca przestarzały w stosunku do Oerlikona.

Oczywiście jak mi się wydaje te numery które pozostały nie skasowane może były unowocześnione. ET21 - 261 już w latach mojej pracy na lokomotywach była w jakiś sposób unowocześniona. Modernizacja ta polegała na przeniesieniu t-loków z prawego słupka na środek (tak jak na siódemkach czy bykach) jak poszła do planowej obsługi pociągów 6422 / 4621 gdzie chyba ze trzy lata jeździła.

Jak sama nazwa wskazuje ET to lokomotywy przeznaczone do ruchu towarowego i o ile dobrze pamiętam to przełożenie w silnikach były takie by zwiększyć uciąg kosztem prędkości, to samo dotyczyło ET22.
Siódemka Była lokomotywą uniwersalną - jak sama nazwa wskazuje EU. Na jej podstawie stworzono ET41 która w sumie jest połączoną siódemką.

Chyba decydującym argumentem przy wyborze lokomotyw jest jej przeznaczenie:
czy to będą ciężkie pociągi w przeważające większości czy też takie do 2000t gdzie siódemki reż się sprawdzą choć mogą mieć problemy na podjazdach czy w górach.

A z trzeciej strony te argumenty mogą być nie trafione bo obecnie izolacja silników jest dużo lepsza - inna niż kiedyś, a dodatkowo w zależności od potrzeb kolejnych przeróbek mogą mieć różne przełożenia na zębatkach i znów się zmieniają wszystkie parametry trakcyjne - EU08, EP08.

Odpowiedz do tematu