Ładnie Ino ta mała parowozownia naprzeciwko dworca ZTCW to była czynna przed wojną. Obecną oddano do użytku w 1924 i dość szybko przejęła cały ruch, bo tamta była za mała.
Jako, że z przyczyn różnych fallow zrezygnował na razie z działalności okołotrainzowej , uczynił mnie "administratorem" tejże mapy. Pod poniższym linkiem znajduje się ostatnia wersja (w folderze "mapy"):
https://skydrive.live.com/#cid=3f5eef11f99ff42a
Ten plik traktować należy cały czas jako wersję roboczą/beta/testową etc. - może zawierać błędy, część rzeczy może nie działać itp itd.
Bardzo by mi zależało, aby jednak ten projekt doczekał się ukończenia - niestety jestem marnym geodetą i sam sobie nie dam rady. Ale mam nadzieję, że na PTT zbierze się ekipa zdolna do podjęcia tego wyzwania
Uhuhu, Adam, ale dałeś samą mapę, tak? Bo do niej zmajstrowałem perony z Jaworzyny Śląskiej, które są niedostępne nigdzie. Nie zostały opublikowane, bo to mija się z celem, ponieważ to dedyk dedyków - pasuje wyłącznie do układu torowego na mapie... Nawet nakazałem Fallowowi, zeby koniecznie dał je z mapą. Powinieneś to wrzucić najlepiej jako jeden CDP z mapą lub też w folderze z mapą. jesli Fallow Ci nie da, to wieczorem wyślę.
No właśnie już mi fallow te perony podesłał, także przepakuję mapę do nowego cdp z peronami. Niestety póki co mapa może nie być do końca przejezdna, bo nie wszystkie rozjazdy mają powstawiane napędy.
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-01-2014, 17:59
Miałbyś może gdzieś print-screena z mapy jak rozłożyłeś torowiska względem ilości segmentów mapy w rejonie krzyżówki linii kolejowych D29-274 i D29-291 wraz ze stacjami Boguszów Gorce Tow., Boguszów Gorce i Boguszów Gorce Wsch. ?
To jest bardzo wredne miejsce, które żeby zrobić lekko, trzeba trochę 'pognieść', i ciekawi mnie jak z tego wyszedłeś, bo właśnie i ja się nim ponownie zajmuję.
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-01-2014, 23:09
Hm, to nie jest tak źle jak myślałem. Da się zachowując w miarę sensowny układ segmentów (bez przeciążenia bocznymi) upchać relatywnie lekko prawidłowy układ torowy:
Odpowiednimi wyrazami i strzałkami zaznaczyłem miejsca gdzie kłopotem będzie bardzo bliski styk torowiska a kantem mapy - więc będzie konieczne użycie skillu budowniczego map :) Linią zieloną wskazałem minimalny niezbędny układ segmentów.
To jest wredne miejsce. Mam tam sporo własnych obserwacji i patentów, ale zawsze jest część rzeczy o których warto pogadać 'ku lepszemu efektowi'. Np. czy ten kościół co stoi tam obok jest aż tak wielki? Czy nastawnia od strony Unisławia była 'tego typu', czy może inna? Dawniej użyłem modelu Grabasha, ale 7 lat temu nie było lepszych :) Dla mnie np. kluczowym problemem jest 'z czego i jak zrobić ten zakład przemysłowy na południe od wschodniej głowicy wjazdowej stacji Boguszów-Gorce. Bo tam jest wielki kawał przemysłu, który z poziomu torów oglądamy wręcz 'z góry'.
Ja bym to zrobił w ten sposób, że chwytając za te zielone linie przesunął je lekko w dół i lekko w prawo. Jeśli jesteś jeszcze kawałek drogi od tego miejsca zdążysz to spokojnie zaplanować. Północno-Zachodnia granica zielonej strefy, czyli ta otwarta przestrzeń wymaga kilku segmentów, inaczej tego realistycznie nie zamarkujesz, więc to nie problem, że będzie z tego "ass".
kilanziom napisał/a:
czy ten kościół co stoi tam obok jest aż tak wielki?
Jest mniejszy ale kolorystycznie podobny. Ja swój zatopiłem w ziemi.
kilanziom napisał/a:
Czy nastawnia od strony Unisławia była 'tego typu', czy może inna? Dawniej użyłem modelu Grabasha, ale 7 lat temu nie było lepszych :)
Dla mnie np. kluczowym problemem jest 'z czego i jak zrobić ten zakład przemysłowy na południe od wschodniej głowicy wjazdowej stacji Boguszów-Gorce. Bo tam jest wielki kawał przemysłu, który z poziomu torów oglądamy wręcz 'z góry'.
Ja zrobiłem tylko mniej więcej z podobnych gabarytowo budynków. Szczególnie te zakamarki Dolnego Śląska mają specyficzny wygląd, może trzeba będzie się uśmiechnąć do któregoś z modelarzy.
Mam nadzieję, że wyjaśniłem w miarę sensownie.
Ostatnio zmieniony przez fallowdeer 08-01-2014, 23:42, w całości zmieniany 2 razy
To celnie wybrałeś, choć jak widzę oryginał daje pewne opcje wyboru - np. moja nastawnia z Zaremby albo jedna ze Strzegomia nie były by 'bardzo złe', u Wojtusia chyba też jakaś alternatywna istnieje jak coś.
No! Ale - pytanie brzmi. Skoro ona istnieje, to czy ktoś (Ty, Qcyk?) wpadł na pomysł zrobić jej zdjęcia na tex? Przecież autentyczną można spróbować wyklepać.
*Dzieki za info i pogląd swoich prac. To całkiem przydatna wymiana zdań.
To celnie wybrałeś, choć jak widzę oryginał daje pewne opcje wyboru - np. moja nastawnia z Zaremby albo jedna ze Strzegomia nie były by 'bardzo złe', u Wojtusia chyba też jakaś alternatywna istnieje jak coś.
No! Ale - pytanie brzmi. Skoro ona istnieje, to czy ktoś (Ty, Qcyk?) wpadł na pomysł zrobić jej zdjęcia na tex? Przecież autentyczną można spróbować wyklepać.
*Dzieki za info i pogląd swoich prac. To całkiem przydatna wymiana zdań.
Zaremba idealnie pasowałaby na miejsce tej z fotografii. A jeśli chodzi o fototex, to pomyślę nad kolejnym wypadem. Budynków z dnia na dzień się nie burzy.
Wydaje mi się, że nie powinieneś się martwić o ciasnotę w tych miejscach. Jak jest przy posterunku Krużyn na starych Sudetach? Tam segment kończy się 10 - 30 metrów za nastawnią a na dobrą sprawę jest to tak zamaskowane, że dopiero po jakimś czasie to zauważyłem.
Jeżeli chodzi o nastawnię, to wydaje mi się, że mówicie o dwóch różnych.
Nastawnia od strony Unisławia nie istnieje.
Na zdjęciu jest przebudowana nastawnia od strony Boguszowa (charakterystyczna, bo na planie litery L, wpisana niemal w kwadratowy obrys). Czy jeszcze istnieje to nie wiem. Możliwe że już nie.
Druga sprawa to kwestia zakładu przeróbki barytu w Boguszowie. Jest wielce prawdopodobne, że w 1976 roku w tym miejscu toczyła się budowa. Zakład otwarto bowiem dopiero w roku 1979. Jest zdjęcie tego miejsca z roku około 1970:
http://dolny-slask.org.pl...idEntity=531277
Przy okazji warto zwrócić uwagę na szczegóły:
- poniemieckie semafory świetlne!
- widoczny w oddali szyb wentylacyjny "Józef" kopalni Victoria (lewa górna część zdjęcia)
- charakterystyczny dom kolejowy, istniejący do dzisiaj (centrum kadru u góry)
Jeżeli chodzi o nastawnię, to wydaje mi się, że mówicie o dwóch różnych.
Nastawnia od strony Unisławia nie istnieje.
Na zdjęciu jest przebudowana nastawnia od strony Boguszowa (charakterystyczna, bo na planie litery L, wpisana niemal w kwadratowy obrys). Czy jeszcze istnieje to nie wiem. Możliwe że już nie.
One były wydaje mi się bliźniacze, dlatego pokazałem tą nastawnię. Jeśli są zdjęcia mógłbym to ugryźć, niestety obecnie pojechać sprawdzić nie mogę, bo jestem po małym wypadku.
Wysłany: 18-08-2015, 09:21
Witam.
Czy ta mapa jest jeszcze gdzieś dostępna?
Miałem ją swego czasu na dysku ale gdzieś mi się zawieruszyła.
Czy jest możliwość jej udostępnienia?
Za wszelką pomoc z góry dzięki.