Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-03-2015, 09:42 Nie samym Trainz - Cities: Skylines
Dorwałem ostatnio Cities: Skylines i musze powiedzieć, że nie spodziewałem się powrotu starego dobrego SimCity 3000, a jednak. Ta gra ma wszystko, co powinien mieć dobry city builder i bije na głowę Cities XXL (omijajcie szerokim łukiem) oraz najnowsze SimCity. Duże miasta, przejrzysty interfejs, intuicyjne sterowanie, a przede wszystkim klimat starego dobrego SimCity 3000 w nowej oprawie, tu możecie zobaczyć przegląd możliwości: https://www.youtube.com/watch?v=xKfa574EI1k
Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 28 Sie 2008 Posty: 305 Skąd: Katowice
Wysłany: 13-03-2015, 17:37
Faktycznie od czasu SimCity 3000 nie było nic porządnego. Najnowsze SimCity po zakupie za 20 zł na Origin oddałem w ciągu 24h żądając zwrotu kasy, bo naprawdę za te kasę można mieć dużo lepsze produkty.
Cities XXL z tego co słyszałem to po prostu starsze Cities XL w nowym pudełku z tymi samymi bugami. O ile jeszcze dało się tam budować w miarę duże i ciekawe miasta, to jednowątkowość szybko dusiła rozbudowę i radość z zabawy.
Z tego co słyszę Cities: Skylines jest dużo lepszą produkcją w tej tematyce, z tego co widać w sieci jest nawet bardzo dobrze, jak na produkcję które zrobiło małe kilkunastoosobowe studio.
Jak cena troszku spadnie to się skuszę.
Pomógł: 34 razy Wiek: 35 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 1348 Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-03-2015, 19:05
Doctore mnie namówił, już kupiłem w gram.pl za 79zł. Niestety dziady z gram.pl zapomniały o najważniejszym - o dosłaniu klucza aktywacyjnego na Steam. :P Więc nie pogram conajmniej do poniedziałku - póki mi nie wyślą. ;p
Pomógł: 34 razy Wiek: 31 Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 826 Skąd: Brzozów
Wysłany: 17-03-2015, 18:50
No niestety nie wszystko jest dopracowane :/
Wszystko fajnie do 3-5 min gry, potem jest coś skopane z grafiką i gra zaczyna się krzaczyć. Ku mojemu szczęściu, nie tylko ja tak mam. Dobrze że kupiłem jakiś dostęp do konta na allegro za 5 zł ;d
_________________ A polski hip hop wszedł i wyszedł...
Ostatnio zmieniony przez Shaggy 17-03-2015, 18:50, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 12 razy Dołączył: 31 Mar 2008 Posty: 537 Skąd: Noreg
Wysłany: 17-03-2015, 20:12
Ja tam problemów z grafiką nie uświadczyłem. Gra działa płynnie nawet przy sporej metropolii.
Gra zdecydowanie jest tym, czym ostatnie SimCity być powinno. Wróciła kanalizacja i słupy energetyczne. Dużą swobodę daje narzędzie do budowania dróg. Korki powstają ale nie są one tak absurdalne jak w niesławnej produkcji Maxis/EA. Ktoś gdzieś narzekał, że pojazdu uprzywilejowane blokują ruch. Imho to akurat dobrze, w końcu jak gasi się pożar, to nie ma zmiłuj. Problem jest raczej fakt, że taki pojazd potrafi utknąć w korku jadąc do zdarzenia.
Doświadczenie zdobyte przy tworzeniu obu odsłon CiM nastraja optymistycznie w kwestii organizowania transportu zbiorowego. Fajnym ficzerem jest możliwość tworzenia dzielnic i osobnych regulacji dla tychże, przez co pośrednio można sterować charakterem obszaru. Parkujące auta i sam model przemieszczania się mieszkańców powinien wywołać wielkie zażenowanie u wydawcy SC (ciszej nad tą trumną ;)). To, czego tam się z jakichś wydumanych powodów nie dało - tutaj okazuje się możliwe.
Jedyne, co póki co mi doskwiera, to zbyt amerykańska architektura lub miejscami zbyt cukierowe/futurystyczne obiekty (elektrownie są po prostu dramatyczne). Inna sprawa, że tamtejsze założenia urbanistyczne może nie grzeszą urodą ale są za to bardzo funkcjonalne.
Podejście producenta jest bardzo pro-moderskie, więc swojsko wyglądające obiekty są kwestią czasu. Mieszkańcy przenikają przez pojazdy na przejściach dla pieszych ale detekcja kolizji w przypadku takich produkcji zawsze jest problematyczna.
Jeżeli ktoś nie spodziewa się programu dla profesjonalnego urbanisty, a jednocześnie odczuwa wielki niesmak po ostatnim SC - tutaj powinien znaleźć ukojenie ;) Jest to jedna z tych nielicznych gier na których gram na PC.
Ostatnio zmieniony przez MalignusPL 17-03-2015, 20:18, w całości zmieniany 3 razy
Pomógł: 34 razy Wiek: 31 Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 826 Skąd: Brzozów
Wysłany: 24-03-2015, 21:45
Tak jak gdzieś pisali - obsługa gry na prawdę na wysokim poziomie. Wysłałem prośbę o pomoć i na następny dzień od razu odpowiedź. Wystarczyło w opcjach uruchamiania w steam wpisać:
-force-opengl
Teraz pozostaje tylko pograć :D
_________________ A polski hip hop wszedł i wyszedł...
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Sie 2015 Posty: 150 Skąd: Sanok
Wysłany: 30-11-2015, 15:49
Napiszę tak, grałem sporo w SC5 (ponad 250h), CitiesSkylines posiadam z dodatkiem After Dark, sporo ciekawych modów, mnóstwo opcji do budowania, też sporo czasu zabiera, niestety jeśli chodzi o kolej to za dużo poszaleć nie można, i sa spore problemy z rozdysponowaniem turystyki i rozrywki.