Jest możliwe.
http://www.trainz.pl/ U góry z lewej wybierasz DOWNLOAD MAPY -> Linia 156, Gliwice - Rybnik (trzecia mapa od końca).
Jeśli podczas pobierania wyskoczą jakieś krzaczki, to klikasz PPM i wybierasz "Zapisz stronę jako..."
Jest możliwe uzyskanie kompletu bezbłednych dodatków do tej mapy w TS2010:
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
Ostatnio zmieniony przez D_M 27-12-2015, 10:14, w całości zmieniany 1 raz
OK. Dzięki już mam. Dawno się nie bawiłem tym symulatorem. Prosta sprawa zainstalować trasę? Lista z dodatkami - czy każdy trzeba ściągnąć i zainstalować z osobna, czy jest może dostępne wszystko w jednym miejscu?
Do ostatnio wydawanych map są dodawane paczki dodatków, zazwyczaj komplety ewentualnie paru trzeba sobie poszukać. A czy do tej paczka jest - sprawdź w niniejszym temacie na forumie
Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Sty 2013 Posty: 499 Skąd: z domu
Wysłany: 11-11-2018, 21:34
Witam :)
Na wstępie przepraszam, że odgrzewam temat sprzed 2 lat ale tak mnie naszło...
Wpadłem na taki pomysł aby dostosować tę mapę pod obecne standardy czyli pod TS2010. Nie będzie to łatwe ponieważ jest to stara mapa i dużo dodatków nie ma skąd pobrać. I tu pytanie do Was posiada ktoś mapę z kompletem dodatków ? Nie chcę pobierać wszystkiego po kolei no chyba, że będę musiał tak zrobić.
W planach mam:
-wymiana drzew,trawy i całej roślinności na mapie
-wymiana peronów,budynków itp.
-wymiana płotów,ogrodzeń itp.
-wymiana torów,przejazdów itp.
-wymiana dróg itp.
-wymiana lub dodanie oświetlenia
-wymiana wszystkich tekstur podłoża itp.
-niestety sieci trakcyjnej i słupów nie wymienię ponieważ nie mam zielonego pojęcia jak prawidłowo powinna być ułożona
Pomógł: 50 razy Wiek: 35 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 897 Skąd: Sierpc
Wysłany: 12-11-2018, 18:04
Bizon97 napisał/a:
Wpadłem na taki pomysł aby dostosować tę mapę pod obecne standardy czyli pod TS2010 (...)
Co o tym myślicie?
Pomysł chwalebny, ale rzeczywiście trudno dziś skompletować wszystkie dodatki. Nie mniej jednak mapa ta pod względem dodatków jest już dzisiaj tak przestarzała, że cokolwiek tam wymienisz, to już będzie to ogromny przeskok, i mapa zmieni się wręcz nie do poznania.
To co chyba pierwsze prosi się o wymianę, to roślinność, przestarzałe tory Makiego i sieć trakcyjna. U mnie w TS2010 b. 49933 wygląda to np. tak:
(tak, wiem że mam brakujące dodatki, ale chodzi mi o widoczne tu prześwitujące drzewa i brzydko wyglądającą sieć trakcyjną, nie wyświetlające się poprawnie).
Bizon97 napisał/a:
(...) niestety sieci trakcyjnej i słupów nie wymienię ponieważ nie mam zielonego pojęcia jak prawidłowo powinna być ułożona (...)
Sieć trakcyjną myślę że trzeba by podmienić chociaż "dodatek za dodatek" za pomocą narzędzia wymiany dodatków, bo to co jest użyte w oryginalnej wersji wygląda wręcz obleśnie (głównie przez niepoprawne wyświetlanie się w nowszych wersjach Trainz), i jeśli się się jej nie wymieni, to będzie cały czas szpecić tę mapę, i nawet gdyby wymienić wszystko inne, to i tak pierwsza będzie się rzucać w oczy właśnie ta paskudna sieć trakcyjna.
Tory Makiego jak wymienisz na 3D Samplaire'a, to też będzie to ogromny przeskok; też myślę że trzeba było by je wymienić, bo te Makiego w obecnych czasach nie wyglądają najlepiej, i też by mogły psuć cały efekt.
No i możesz też przy okazji wymiany roślinności na Bogdanową pomyśleć też nad zmianą scenerii np. na jesienną - takie uprzemysłowione tereny fajnie się prezentują w takiej jesiennej szacie roślinnej.
W skompletowaniu dodatków niestety pewnie niewiele pomogę, bo sam mam braki. Podeślę Ci jeszcze coś na PW, może Cię zainteresuje. W każdym razie trzymam kciuki za ten projekt, gdybyś się zdecydował tego podjąć.
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 12-11-2018, 18:05, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 12-11-2018, 19:16
Jeżeli coś mogę pomóc w dodatkach to do linii 156 mam brakujące 9 dodatków i jedną zależność. Może akurat coś przypasuje do Twoich braków. Jak co pisz na PW.
Odnośnie poprawienia mapy może rozważyć kwestie zrobienia na siatce 5X5 ?
Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Sty 2013 Posty: 499 Skąd: z domu
Wysłany: 12-11-2018, 20:49
Nie ma problemu jeżeli chodzi o teksturowanie od nowa. Po skompletowaniu większości dodatków postaram się coś podziałać z tą siecią tak jak napisał Aikozann. Nad torami się zastanawiam czy dawać te od samplaire czy te co są na mapie Magistrala PRL odnowionej przez Bogdana. Jeżeli chodzi o zmienienie scenerii np. na jesień jest to fajny pomysł i pomyślę nad tym.