Wysłany: 18-10-2015, 17:19 Projekt Trainz 2009 +: Linie 229 i 230
Kilka słów o mnie :) Jestem Maciek, mam 20 lat i mieszkam w Warszawie. 230 męczyła mnie już od kilku lat, odkąd jeżdżę nad morze do miejscowości Lubiatowo, niedaleko Choczewa. Kiedyś nawet zacząłem tworzyć fragment Choczewa w TRS 2006, ale wtedy nie miałem jeszcze dostatecznej wiedzy o grze. Dzisiaj, po wielu trudnościach i chęciach pokonania samego siebie, zacząłem tworzyć 230, jako dołączenie do mapy Magnusa (229) Lębork - Łeba. Chcę ją dopieścić tak, jak dopieszczony jest Lublin - Dorohusk. :) Teraz czas na trochę fotek ze szlaku. :) Stan prac szacuję na 40 %
1. Wyjazd na 230 w Garczegorzu. Za plecami przystanek Janisławiec.
2. Przystanek Obliwice
3. Gdzieś na szlaku w kierunku Rekowa
4. Przed Tawęcinem
5. Na szlaku pomiędzy Tawęcinem a Rekowem :)
6. Wjazd do Choczewa od strony Wejherowa
7. Przejazd w Choczewie
8. Trochę fantazji z turbinami wiatrowymi niedaleko Choczewka :)
Póki co skończony jest:
1. Odcinek Garczegorze - Tawęcino
2. Choczewo - Choczewko
Całość robię na basemapach z geoportalu, toteż wszystkie odległości się zgadzają. Teren modeluję ręcznie, na podstawie topografii :) Czekam na opinie odnośnie projektu :) Póki co, linia nie jest w ogóle oznakowana, ponieważ mam zamiar zrobić to na końcu. :)
Pomógł: 54 razy Wiek: 29 Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 1617 Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 18-10-2015, 20:15
No no no, wygląda zacnie
Tylko dwie uwagi:
- pod krzakami/drzewami zawsze warto dać kleksa ciemnej tekstury, markuje to ułomność TRSa, czyli brak cieni.
- napędy zwrotnicowe polecam wymienić na te od RBacha.
Wysłany: 18-10-2015, 21:33
UAZ napisał/a:
No no no, wygląda zacnie
Tylko dwie uwagi:
- pod krzakami/drzewami zawsze warto dać kleksa ciemnej tekstury, markuje to ułomność TRSa, czyli brak cieni.
- napędy zwrotnicowe polecam wymienić na te od RBacha.
Dzięki za uwagi! :) Zależy mi, żeby mapka trzymała najwyższy poziom :)
2 spostrzeżenia do filmu. Około 2 minuty drzewo porządnie "wchodzi" do kabiny. Polecam chwilę poużywać skrajników od RBacha http://trainz.krb.com.pl/?skrajniki-szablon,123 żeby wiedzieć ile odsunięte od toru muszą być drzewa, wskaźniki itd.
Druga uwaga dotyczy cienia rzucanego przez tabor. Niespecjalnie wyglądają te cienie rzucane tylko przez część składu. Można te cienie albo wyłączyć (odznaczyć Cienie w opcjach zaawansowanych), lub ewentualnie w programie PEV QuickShadows dorobić cienie w taborze które go nie posiada.
Powodzenia w budowie mapy!
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
2 spostrzeżenia do filmu. Około 2 minuty drzewo porządnie "wchodzi" do kabiny. Polecam chwilę poużywać skrajników od RBacha http://trainz.krb.com.pl/?skrajniki-szablon,123 żeby wiedzieć ile odsunięte od toru muszą być drzewa, wskaźniki itd.
Druga uwaga dotyczy cienia rzucanego przez tabor. Niespecjalnie wyglądają te cienie rzucane tylko przez część składu. Można te cienie albo wyłączyć (odznaczyć Cienie w opcjach zaawansowanych), lub ewentualnie w programie PEV QuickShadows dorobić cienie w taborze które go nie posiada.
Powodzenia w budowie mapy!
Dzięki wielkie :) Błędy jak najbardziej poprawię. Filmik był nagrywany przed pewnymi korektami :) Kolejne screeny już niedługo :)
Wysłany: 26-10-2015, 15:01
Dalej działam na 229 :) Teraz na stół poszła Łeba :) Robię ją totalnie od początku na basemapach, ponieważ pierwotny układ ulic i torów nie zgadzał się z rzeczywistym.