Przy okazji budowy dworca Gdynia Główna (Osobowa ) wypłynął temat napisów. Od słowa do słowa na SB, i nagle wynikła taka paczka - świecące edytowalne napisy pokaźnych rozmiarów, ze stelażami, do ustawiania na dachach reprezentacyjnych gmachów itp itd, wykonane czcionką "kolejową", tj BN-67.9010-03.
https://www.dropbox.com/s...OWALNE.cdp?dl=0
W paczce znajdują się cztery dodatki.
1) Kaseton niebieski:
2) Neon niebiesko-biały:
3) Neon czerwony:
4) Neon zielony:
Maksymalna obsługiwana długość napisu to 32 znaki (ze spacjami). Treść napisu pobierana jest z nazwy obiektu. Aby się odświeżył, należy po wpisaniu nazwy zatwierdzić menu właściwości "ptaszkiem", a potem jeszcze raz je otworzyć i zatwierdzić - wtedy napis się przeładowuje, i wyświetla się to co wpiszemy. Polskie literki uzyskujemy wg instrukcji wyświetlającej się w menu.
PS Jako pierwszy powstał kaseton. Rurki neonów malowałem ręcznie pędzelkiem w Gimpie :D
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 17-01-2016, 11:24
To prawda. Sam myślałem, że to tylko takie dywagacje jakie by wodotryski można w grze zrobić, a tu takie zaskoczenie. Przy Adasiu na SB trzeba uważać co się pisze , bo coś co w zamyśle miało być takim niewinnym żartem może zrealizować . Podsumowując, świetna sprawa, nie myślałem, że czegoś takiego doczekam, a jak daleko zaszliśmy w dodatkach wystarczy zobaczyć na mapach z przed kilku lat.. Oczywista oczywistość, że wszystko to zawdzięczamy naszym Kochanym Twórcom.
Zestaw wzbogacił się o nowe obiekty. Oprócz dotychczasowych ogromnych liter do stawiania na dachach wielkich dworców, doszły literki o połowę mniejsze - 0.94x1.24m - bez tych tylnych stelaży, do wieszania na ścianach budynków. Wersja pozioma i pionowa - a wszystko w 6 kolorach plus kaseton niebieski, czyli mamy w paczce 18 neonów plus 3 niebieskie kasetony - razem 21 dodatków. Jest też drobna poprawka skryptu, bo nie czyścił 32 literki, także zaleca się nadpisać wszystko.
Maciej nie wyrzucaj sobie :) Szczerze mówiąc to ja się czuję głównym winowajcą, bo zamarudziłem o neon podczas jednej z naszych fejsbucznych sesji, to było coś takiego: "szkoda że ten napis nie jest podświetlany", potem było na drugą nóżkę również niewinne zapytanie: "a budynek dworcowy nie ma widoku nocnego?"
No ale nie pomyślałem, że sprawy przybiorą taki obrót.
No tak to już jest z tym naszym Adamem ;)
Pomógł: 34 razy Wiek: 35 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 1348 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-01-2016, 22:24
Adaś, może lepiej -200,200, bo i takie się zdarzają wysokości w wypadku 'wysokich' miast. Budynki tej wysokości są do dyspozycji. Jakbyś mógł wprowadzić ten ficzer w ramach aktualki, to byłoby git - w sytuacji gdy zmodyfikuje to lokalnie u siebie to przy publikacji mapy wystąpi problem - u innych nie będzie ich widać, bo będą np. w połowie budynku. :P
// LUZNA PROPOZYCJA
No i skoro już męczę to pozwolę sobie pozwolić na koncert życzeń - a może by tak jeszcze większy gabaryt? :P Np. dla krótkich nazw jak (lokowanie produktu*) SONY - gdzie zwykle w miastach są to bardzo duże neony. :P
// KONIEC LUZNEJ PROPOZYCJI