Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 01 Mar 2008 Posty: 173 Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-08-2016, 18:25 Opłacalna przesiadka?
Cześć.
Domyślam się, że były już pytania typu czy warto kupić tego Trainz'a czy tego. Jednakże, po upływie już jakiegoś czasu od premiery T:ANE, a tym bardziej TS12 chciałbym dowiedzieć się od Was najświeższych informacji, czy warto się na którąś z tych wersji przenieść z obecnego u mnie TS2010.
Ostatnio dość mocno podrasowałem swojego kompa w nadziei, że również TS pokażę wreszcie jakiegoś "pazura", nie powiem, jest trochę lepiej, ale to lepiej jest wciąż w widełkach "Słabo". Podczas pracy trybu geodety poruszanie się kompasem nie jest idealnie płynne, wciąż są takie przycięcia, gdyby cały czas próbował ładować mapę. Nawet jak zatrzymam kamerę w jednym miejscu to przerywany okrąg wskazujący punkt krzywej nieregularnie potrafi się przycinać przy swoim obrocie.
W trakcie pracy symulatora zauważyłem, że wykorzystuje on jeden, bądź dwa rdzenie CPU co przy dzisiejszych standardach jest niedopuszczalne.
Przez to ostatnio zacząłem się zastanawiać nad przesiadką na nowsze wersje, lecz tu kolejne wątpliwości, czy silnik gry wykorzystuje większą ilość rdzeni, czy z polskimi dodatkami wszystko jest ok, czy przerzucenie wszystkich swoich dodatków, map, itp nie będzie powodowało sypania się dzikich błędów przez co własnej roboty mapy szlag trafi, etc. etc.
Może z kolei TS12 i T:ANE nic nowego nie wnoszą i to będzie jedno i to samo i lepiej zostać przy TS2010?
Z góry, dzięki pomoc
Pozdrawiam Serdecznie
Marcin
_________________ PKP Cargo S.A.
Sekcja Eksploatacji Lokomotyw Warszawa Odolany
[kabel≠przewód]
Ja na twoim miejscu pozostał bym przy TS2010, bo trainz 2012 jest totalnie nieudaną wersją nie działają na niej starsze dodatki, albo dodatki które działały w TS2010 sypią błędami których nie idzie naprawić orientując się w temacie, menedżer zawartości strasznie mułowato działa oraz nakłada filtry pomimo wyłączenia tej opcji, jedyna zaleta to że gra ma lepszą grafikę niż wersje poprzednie i drzewa są animowane.
Zmiennik, bzdury. Nie mów o rzeczach, o których nie masz pojęcia.
Marcin
Prawda jest taka, że nie ma na twoją prośbę jednoznacznej odpowiedzi. Po prostu co użytkownik, to całkiem inne zdanie o danej wersji. Z każdą konfiguracją sprzętową działa inaczej i ile jest kombinacji i wersji tyle jest zdań na ten temat. Musisz niestety sam przejrzeć chyba już dziesiątki podobnych tematów które już powstały i samodzielnie dokonać wyboru. Ewentualnie metodą prób i błędów wybrać, która wersja tobie najbardziej "leży".
Między TS10 a TS12 nie ma wielkiej różnicy, poza tym że niewiele osób z tej drugiej wersji korzysta. Te przycięcia o których mówisz to jest ewidentnie problem sprzętowy. Jak korzystam z 2010 już od bardzo długiego czasu i nie mam żadnych problemów poza tymi które sam stwarzam
O TANE musisz sobie poczytać. Jest w nim już sporo więcej wprowadzonych zmian w porównaniu do poprzednich wersji, ale jest też dużo bardziej wymagający jeśli chodzi o sprzęt.
Nie pozostaje nic innego, jak życzyć miłej lektory...
Ja na twoim miejscu pozostał bym przy TS2010, bo trainz 2012 jest totalnie nieudaną wersją nie działają na niej starsze dodatki, albo dodatki które działały w TS2010 sypią błędami których nie idzie naprawić orientując się w temacie, menedżer zawartości strasznie mułowato działa oraz nakłada filtry pomimo wyłączenia tej opcji, jedyna zaleta to że gra ma lepszą grafikę niż wersje poprzednie i drzewa są animowane.
Ostatnio coś Ci pisałem i dzisiaj zgodnie z tym dostaniesz to co Ci obiecałem.
Niespełna 10 dni temu sam stałeś przed wyborem 2009 czy 2010. powiedziałeś, że kupujesz 2010. to na jakiej podstawie twierdzisz ze CMP TS2012 chodzi mułowato?
Zmiennik115 napisał/a:
Podjąłem decyzję kupuję TS10, a TANE to nawet sobie głowy nie będę narazie zawracał
Ba! można nawet odszukać Twój wpis, w którym piszesz tak:
Zmiennik115 napisał/a:
Wszystko jest do nauczenia , a prawda jest taka że co nowsza wersja trainz to tym więcej z nim problemów , a patchowanie do najnowszej wersji też nie jest do końca dobre, bo np po wgraniu ostatniego patcha do TS2010 cmp mułowato chodzi i dużo dodatków świeci na czerwono wywalając różnego typu błędy których na wcześniejszej wersji nie było.
Może wychodzisz z założenia, że takie same argumenty są dobre do każdej wersji gry?
Powiadasz jeszcze, że w TS2012 jest lepsza grafika i animowane drzewka?
Wysłany: 21-08-2016, 21:14
Korzeń napisał/a:
Te przycięcia o których mówisz to jest ewidentnie problem sprzętowy.
Hmm.. U mnie bebechy wyglądają tak:
System: Win7 SP1 64bit
Procek: AM3+ AMD-FX8320 8-rdzeniowy, po podkręceniu 4,2GHz na rdzeń
RAM: 16GB
Grafa: Gigabyte GTX1060 GAMING G1 6GB GDDR5
Płyta gł.: MSI 970-G43
Dysk twardy: System-SSD, drugi na którym jest zainstalowany TS nowiutki WD Blue 1TB.
Co można jeszcze zrobić, aby te pieruńskie przycięcia zniwelować, lub chociaż zmniejszyć?
Nie ma co prawda z nimi tragedii, ale są dość.. irytujące.
[kabel≠przewód]
Wysłany: 21-08-2016, 22:54
Dlatego też, nie chce mi się wierzyć, że może to być wina kompa.
W panelu NVidii podkręconego mam tego TS'a, może to jest przyczyną? Z drugiej strony bez podkręcenia, jakoś tekstur jest no cóż, niezadowalająca mówiąc delikatnie.
[kabel≠przewód]
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 21-08-2016, 23:00
Jaka wersja gry, to zależy czy preferujesz jazdy kabinowe z działającymi pstryczkami, guziczkami i muchi w 3D, znaczy lokomotywy ADHD. Działają tylko w TS 2010, w innych mogą ale nie muszą. Jeżeli jeździsz na kółko, to przy takim sprzęcie możesz TANE i w zasadzie wszystkie dodatki naszych twórców działają pod tą wersję gry.
Cytat:
W trakcie pracy symulatora zauważyłem, że wykorzystuje on jeden, bądź dwa rdzenie CPU co przy dzisiejszych standardach jest niedopuszczalne.
Ta gra ma swoje lata, nawet wersja TS12 to pudrowana 2004.
Cytat:
Co można jeszcze zrobić, aby te pieruńskie przycięcia zniwelować, lub chociaż zmniejszyć?
Nie ma co prawda z nimi tragedii, ale są dość.. irytujące.
Ten typ tak ma i przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza. Nikt nie pisał, że będzie lekko, łatwo i przyjemnie. Gra szalenie wyrabia pokłady cierpliwości
OpenGl z tego co u mnie się działo miał tendencje do przycięć.
Tak czy owak, ta konfiguracja komputera "z urzędu" nie powinna sprawiać problemów. Też ostatnio cieszę się nową zabawką, jest i tak uboższa od Twojej a TANE i Wiedźminek pracują na ultra. ;)
Wysłany: 21-08-2016, 23:44
ryszard napisał/a:
Jaka wersja gry
TS2010 49933.
Jacek napisał/a:
A odpalasz w OpenGL czy w D3D?
Miałem cały czas na OpenGL, ale właśnie przestawiłem na DirectX i przycięcia zniknęły. Co prawda jedyny minus jaki póki co zauważyłem to bardziej rozmazane i mniej czytelne napisy w menu.
[kabel≠przewód]
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 22-08-2016, 05:47
Cytat:
Miałem cały czas na OpenGL, ale właśnie przestawiłem na DirectX i przycięcia zniknęły. :shock: :mrgreen: Co prawda jedyny minus jaki póki co zauważyłem to bardziej rozmazane i mniej czytelne napisy w menu.
Wróć do OpenGL i zobacz czy działa normalnie. Sam tą metodę stosowałem i pomagało na głupoty trainza.
Wysłany: 22-08-2016, 09:48
Pobawiłem się przełączając między OpenGL, a DirectX'a. Przy załączonym OpenGL cały czas występują te "dzikie" przycięcia, natomiast po załączeniu DX'a jak ręką odjął.
ryszard napisał/a:
Wróć do OpenGL i zobacz czy działa normalnie. Sam tą metodę stosowałem i pomagało na głupoty trainza.
Nie pomogło.
Wniosek nasuwa się sam. Skoro TS2010 dobrze pracuje na DX, a TS12 i TANE to po prostu upudrowane stare wersje, no to nie ma co, tylko pozostać przy 2010.
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
[kabel≠przewód]
Tak, z tymi rozmazanymi napisami to stary problem, sam go zgłaszałem na forum ale nie ma na to jakiejś jednoznacznej solucji. Po prostu trzeba z tym żyć jak z wieloma fochami tej gierki ;)
Miałem tak do momentu zakupu nowego kompa. Po przerzuceniu zawartości całej gry (nawet nie instalacji, ja po prostu trzymam cały folder z wszystkim gra + dodatki jako backup) do nowej maszynki, nie mam rozmazanych napisów a działam tylko w D3D.
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się - ta gra jest TAJEMNICĄ. :D
Marcin S masz bardzo dobry sprzęt, a kartę graficzna na potrzeby trainza masz aż za dobrą.
8 rdzeni w Twoim procesorze też nie jest w trainz wykorzystywane. Odpal sobie MSI Afterburner to zobaczysz jak ten Twój PC się marnuje w TS2010.
Screen zrobiony gdy wyruszałem z 3 peronu w Tarnowskich Górach, podczas tego testu gdy nastawiałem w TG kilkaset wagonów:
-wykorzystanie karty graficznej: 64%
-wykorzystanie pamięci karty graficznej: 484MB z 2GB
-wykorzystanie procesora: 19% (najmocniej obciążony rdzeń 69%)
-wykorzystanie RAMu: 3920MB z dostępnych 8GB. RAM wykorzystywany najmocniej chyba z powodu dodania w trainzoptions.txt
Kod:
-ResourceMemory=4096
-keepallresources
Film z przejazdu przez TG: https://youtu.be/ln7nKxy5JBI Na dobrą sprawę nie wiem czy wtedy w moim laptopie (Asus R510JK-DM009H) nie występował throttling (zbijanie taktów cpu i gpu w celu obniżenia temperatury).
Spróbuj użyć ustawień które podałem w tym poście: http://www.trainz.pl/_for...ghlight=#160151 ja jestem z nich bardzo zadowolony. A ten -ResourceMemory możesz sobie - dysponując 16GB RAMu - nawet podwoić do 8192.
Przesiadka miałaby sens tylko na T:ANE, tam jest już zupełnie nowy silnik ze wsparciem wielowątkowych procesorów.
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
Mogę potwierdzić to, co pisze Jacek. Po przełączeniu na DirectX napisy w grze były rozmazane. Po przerzuceniu folderu z grą na dysk SSD napisy wróciły do normy, a gra cały czas działa pod DirectX.
_________________ "Kiedy ludzie zaczynają naśladować twój styl, wtedy czujesz, że coś w tym jest." — James Hetfield
Uff przez moment myślałem że D_M poleca od razu T:ANE, ale coś nie czytałem ze zrozumieniem. :)
Pamiętaj jeszcze, że w T:ANE które niewątpliwie ma jakieś tam może i plusy, należy pamiętać, żeby te plusy nie przysłoniły nam minusów, że tak "Misiem" pojadę. ;)
Minusem wg mnie i to jednym z głównych jest prześwietlanie niektórych roślin Bogdana (i przypuszczam że nie tylko Bogdana) . Ostatnie nasze mapy tą roślinnością stoją i nie ma tutaj szału. Naprawdę dla pełnego pola manewru w kontekście wykorzystania pełnej gamy polskich (Najlepszych na świecie!) dodatków TS2010 jest najoptymalniejszym rozwiązaniem. Pobawisz się, przegryziesz, to potem nic nie stoi na przeszkodzie na dołożenie T:ANE jako kolejnej wersji na dysku i zabawa na tej platformie dla porównania.
Tylko czy odpalając którąś z map np. Jamala i którąś z kabin ADHD będzie Ci się chciało robić cokolwiek innego? ;)
Pomógł: 8 razy Wiek: 66 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 725 Skąd: Kraków
Wysłany: 22-08-2016, 22:38
Jeśli można i ja się dołączę do dyskusji jako zwolennik TANE. Miałem wszystkie poprzednie wersje Trainza od 2004 do 2012 i pomimo, że ciągle poprawiałem swój sprzęt efekty poprawy były mizerne.
Jeśli mogę coś zasugerować to pierwszym błędem było instalowanie Trainza na dysku talerzowym. Była już o tym dyskusja i każdy kto zainstalował Trainza na SSD od razu wyczuł poprawę. Oprócz TANE poprzednie wersje były 32 bitowe i miały ograniczona możliwość ładowania do pamięci danych z map, szczególnie jak to były duże mapy. To doczytywanie danych powoduje szarpanie i opóźnienia. Dysk SSD tutaj pokazuje dopiero swoje zalety. Poza tym proszę sprawdzić choćby w Menedżerze zadań w jaki sposób gra obciąża procesor. Nawet przy 8 rdzeniach są one wykorzystane tylko w małym stopniu (przeciętnie po 12,5%) i dopiero sumarycznie wychodzi na 100%. Liczy sie więc tu wydajność pojedynczego rdzenia a nie procesora jako całości.
W TANE już nie ma tych ograniczeń i każdy rdzeń jest obciążany maksymalnie. To spora różnica! Mój procesor I5 4690K podkręcony do 4.5 GHz jest wykorzystany tylko w 80% i to głownie z powodu ograniczeń karty graficznej, która pracuje na 99% (GTX960)
U mnie w geodecie to obraz w rozdzielczości 1920x1080 lata tak, że czasem ciężko opanować myszkę. Próbowałem też i w rozdzielczości 3840x1080 i też nie było żadnych zacięć. Podczas jazdy ilość klatek waha się od 60 do 40 w zależności od skomplikowania mapy.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Sie 2015 Posty: 150 Skąd: Sanok
Wysłany: 23-08-2016, 15:21
Pytanie dla tych co mają TANE, czy mapa lublin-dorohusk działa bez błędów, czy trzeba było niektóre dodatki poprawiać?
Sam zastanawiam się nad przesiadką z 2010 na TANE, zwłaszcza że poprzednik mnie stwierdził że gra w końcu wykorzystuje w pełni sprzęt, bo obecnie przy dużych mapach 10 potrafi przycinać co kilka s.
Pomógł: 8 razy Wiek: 66 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 725 Skąd: Kraków
Wysłany: 23-08-2016, 22:40
Zgadzam się z Simonem. Ja zanim zaimportowałem trasę Lublin-Dorohusk powymieniałem w TS2012 prawie wszystkie dodatki gryzące się z TANE. Te co dało się naprawić to naprawiłem i wszystko działa jak trzeba - płynnie
Głownie właśnie roślinność podmieniałem i choć nie wygląda to jak w oryginale to jest całkiem przyzwoicie.
Istotne w TANE jest mieć daną mapę bez żadnych błędów, jedyne dopuszczalne to tzw Obsolete czyli przestarzale. Trzeba dążyć do tego, żeby nie było żadnego dodatku na czerwono.
Ostatnio dość mocno podrasowałem swojego kompa w nadziei, że również TS pokażę wreszcie jakiegoś "pazura", nie powiem, jest trochę lepiej, ale to lepiej jest wciąż w widełkach "Słabo". Podczas pracy trybu geodety poruszanie się kompasem nie jest idealnie płynne, wciąż są takie przycięcia, gdyby cały czas próbował ładować mapę. Nawet jak zatrzymam kamerę w jednym miejscu to przerywany okrąg wskazujący punkt krzywej nieregularnie potrafi się przycinać przy swoim obrocie.
Taki jest "urok" tej gry, jest tak źle zoptymalizowana, że nie istnieje sprzęt, który nie miałby z nią problemów (nawet NASA nie ma takiego ). Jeśli więc nie chcesz mieć tych mikroprzycięć to zmień grę, w Trainzie nigdy nie będzie idealnie.