Zauważyłem jeszcze jedną wkurzającą rzecz, tym razem w Content managerze: Przeciągając dwa lub więcej plików / folderów na okno CM, instaluje się tylko jeden z nich. Trzeba po kolei wlec każdy. Też tak macie? W SP1 działało po ludzku, wlokło się 5 i instalował 5. A tu nie, ganiaj se userze myszem po okienkach Bug report poszedł, zobaczymy co z tym zrobią.
Czy ktoś wie o co chodzi z errorem:
Nie można wczytać indeksowanego mesha:
bleble.im
Zobacz, czy ten plik w ogóle jest i czy meshviewer go otwiera?
PTram napisał/a:
I drugi error:
xxxx.tga - uniform colour
Error czy warning? Bo u mnie to jest warning, że niby tekstura jest jednolita - kangury uważają, że zamiast takiej tekstury powinno się dawać kolor samej siatki w 3ds maxie (w uproszczeniu) - tylko taki kolor na siatce nie działa poniżej TS12 SP1 OIDP. Jak warning - olać.
oto link z opisem metody, same auranokangury podają. Procedura zdobycia SP2 wymaga posiadania legalnego TANE SP1 - przy pobieraniu weryfikowane jest konto usera na MyTrainz, do konta musi być przypisany klucz TANE. Czyli wersje "chomikuj release" odpadają na starcie
Sama procedura wygląda tak:
1. Create a backup copy of your T:ANE install folder and your local data folder (Click Trainz Settings > Install to find the path to your local data folder).
2. Recongize that you are installing a BETA Version which means you WILL find bugs in the software and you MAY lose any work you create in this build
3. Ensure your MyTrainz Username is entered in the Launcher > Trainz Settings > Internet tab
4. Click Trainz Settings > Install > 'Change T:ANE Update Stream...'
5. Check the target is pointing to the correct TANE install folder, and change targets if required
6. Click 'Next'
7. Ensure your MyTrainz Username is entered correctly
8. Click 'Change Stream'
9. Select 'Beta Release'
10. Click 'OK'
11. Click 'Done'
12. You should now be prompted to patch from 84204. If not, click 'Check for T:ANE Updates...'
13. Once at 87402, you will then be prompted for a very small update to 87422
Przetłumaczyć to na PL mogę, tylko niech mi ktoś podpowie polskie nazwy i teksty z okien updatera, bo mam ustawiony angielski i tego nie podpatrzę
Powyższe NIE wymaga zapisywania się do programu beta testów. Po prostu: masz SP1, możesz mieć SP2.
Uwaga - pierwsza (z dwóch) poprawka ma 2 GB!! więc wszyscy komórko-internetowicze - czujcie się ostrzeżeni. Ten drugi pack to OIDP 7 czy 8 MB, więc pikuś.
Metoda U MNIE nie działa, próbowałem różnych sposobów. Nie pokazuje beta release, ani w wersji Steam, ani standalone. Build 84204.
Nie ma gdzieś instalatorów offline, które mogłyby zaktualizować wersję?
Admin:
Poprawiłem. Procedura działa. Jedynie u kolegi Cenariusa nie działa. Stąd dodane "u mnie". Bo z pierwotnej wypowiedzi wynikało, że nie działa w ogóle - co jest nieprawdą.
Pomógł: 8 razy Wiek: 66 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 725 Skąd: Kraków
Wysłany: 23-06-2017, 20:03
Tak od siebie dodam co zauważyłem w wersji beta 88364. Mianowicie nieco spaprano wyświetlanie łączenia map. O ile w dużym zmniejszeniu widać w miarę poprawnie to w powiększeniu już znikają fragmenty. Także przy przesuwaniu dodawanej mapy podświetlają się na czerwono fragmenty nawet i te gdzie mapy nie zachodzą na siebie.
Ostatnio zmieniony przez Peeet2005 23-06-2017, 20:05, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 8 razy Wiek: 30 Dołączył: 18 Sie 2009 Posty: 132 Skąd: Wyszków
Wysłany: 25-06-2017, 21:44
Cześć,
Czy też macie problem w np. geodecie przy używaniu zbliżenia kamery klawiszem ctrl + kółko myszy?
Do tej pory można było sobie normalnie regulować zbliżenie kamery, ale od wgrania SP2 to jedyne co daje przewinięcie kółka, to albo super szeroki kąt albo super zbliżenie.
Uniemożliwia mi to normalną robotę w geodecie.
Ostatnio zmieniony przez Sebek07 25-06-2017, 21:45, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 26-06-2017, 20:40
Problem mam ja i mój znajomy. Ja mam myszkę z wyższej półki A4Tech a on Logitech. Próbowałem zmieniać ustawienia dot. przewijania stron ale nie skutkuje.
Mój build: 88364
Build kolegi: 88460 (steamowy)
W geodecie wygląda to zerojedynkowo. Jeden ruch kółka do przodu z ctrl'em robi maksymalne zbliżenie, a cofnięcie szeroki kąt.
Może macie inne buildy i wam działa?
Ostatnio zmieniony przez Sebek07 26-06-2017, 20:46, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Kwi 2017 Posty: 104 Skąd: Ostrowiec Św. Ow/Ow1
Wysłany: 26-06-2017, 21:04
Tak jakbyś chciał wiedzieć to na numpadzie można oddalać i przybliżać za pomocą 9 i 3... (musi być wyłączony). Jestem pewien że w instrukcji od gry jest taka informacja. Przynajmniej u mnie w 09 tak jest w TANE też musi działać
Wysłany: 26-06-2017, 21:37
Bob napisał/a:
Tak jakbyś chciał wiedzieć to na numpadzie można oddalać i przybliżać za pomocą 9 i 3... (musi być wyłączony). Jestem pewien że w instrukcji od gry jest taka informacja. Przynajmniej u mnie w 09 tak jest w TANE też musi działać
Widzisz. Masz TS09 udzielasz się i próbujesz pomóc, a nawet nie wiesz o czym jest mowa bo nawet o takiej funkcji nie słyszałeś.
Ty mi tłumaczysz skrót klawiszowy od zmiany odległości kamery od gruntu, a sprawa dotyczy takiego unowocześnienia które wprowadzono w TANE jakim jest zmiana ogniskowej kamery która umożliwia robienie zoomu takiego jak w aparacie. I z tym mamy problem w geodecie po aktualizacji.
Peeet, używam tego, bo po prostu dotychczas przyzwyczaiłem się do zmiany ogniskowej kamery przy budowaniu mapy. Gdy załaduję świeżo mapę to kamera jest domyślnie, ale jeśli wcisnę CTRL i dam scrolla do przodu to mam maksymalne przybliżenie, a jeśli do tyłu jest pełen szeroki kąt i nie da się tego potem cofnąć do wartości domyślnej. Jest spaprana kamera na amen.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Kwi 2017 Posty: 104 Skąd: Ostrowiec Św. Ow/Ow1
Wysłany: 26-06-2017, 21:46
Cytat:
Widzisz. Masz TS09 udzielasz się i próbujesz pomóc, a nawet nie wiesz o czym jest mowa bo nawet o takiej funkcji nie słyszałeś.
Ty mi tłumaczysz skrót klawiszowy od zmiany odległości kamery od gruntu, a sprawa dotyczy takiego unowocześnienia które wprowadzono w TANE jakim jest zmiana ogniskowej kamery która umożliwia robienie zoomu takiego jak w aparacie. I z tym mamy problem w geodecie po aktualizacji.
No dobrze. Masz racje, lecz napisałeś:
Cytat:
używaniu zbliżenia kamery
.
A nie "używaniu zooma kamery" I przez to myślałem ze oddalanie i przybliżanie
Ostatnio zmieniony przez Bob 26-06-2017, 21:50, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 26-06-2017, 21:56
Wyraźnie wskazałem kolegom którzy użyutkują TANE na samym początku o jaką funkcjonalność mi chodzi:
Cytat:
Czy też macie problem w np. geodecie przy używaniu zbliżenia kamery klawiszem ctrl + kółko myszy?
Trzeba czytać ze zrozumieniem wiadomości.
Po prostu zwróciłeś uwagę tylko na najmniej istotne wyrazy w tej wiadomości i po drugie nie użytkując Nowej Ery rzuciłeś się z pomocą.