Pomógł: 8 razy Wiek: 66 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 725 Skąd: Kraków
Wysłany: 10-07-2017, 21:45 Pusta mapa po łączeniu warstw
Witam!
Pojawił mi się problem z jedną mapą, którą edytowałem. Ponieważ składała się z dwóch map połączyłem obie warstwy tras, najpierw między sobą a później z warstwą sesji. No i okazało się, że po ponownym uruchomieniu do edycji wyczyściło mi wszystko oprócz tekstur gruntu i ukształtowania terenu. Otwieram mapę do edycji w Eksploratorze i większość plików ma rozmiar 1 kB.
Gdzieś ostatnio czytałem na forum, że obecna wersja TANE 88364 już nie zapisuje AUTOSAVE a od razu zapisuje docelowo pod tą samą nazwą. Jak sprawdzałem w katalogu Backup jest folder z mojej trasy i są tam chyba wszystkie pliki potrzebne do mapy. Mam w związku z tym pytanie czy da się uratować tę mapę przekopiowując wszystkie pliki z folderu Backup do właściwego? Czy jest jakiś inny sposób skorzystania z tego backupu?
Zaimportuj backup, uprzednio zabezpieczając tą "uszkodzoną" wersję. Tak na wszelki. W tych plikach masz wszystko, łącznie z configiem (tyle, że w formie binarnej .chump), więc wystarczy przeciągnąć cały folder na okno managera i zatwierdzić nadpisanie. I oczywiście pamiętaj, ze sesja jest w osobnym folderze, więc sprawdź, czy jej też nie musisz przywrócić.
Tak przy okazji - z łączeniem warstw trzeba uważać. Ja ostatnio też się przejechałem. Miałem mapę testową (do czeskiej sygnalizy), gdzie część semaforów wstawiałem na route, a część na session. Po połączeniu wszystko z session zniknęło. Ot tak, po prostu. Przy zapisie nie zapytał się, czy zapisać route, a jedynie czy zapisać session. Jakby z sesji "wyciął" ale do mapy nie "wkleił" tylko gdzieś to wsiąkło. Dobrze, że to mapa testowa, więc żadna strata, gorzej, gdyby mi pochlastał jakąś dużą mapę, nad którą siedzę półtora roku Tak więc - uwaga.
Wysłany: 12-07-2017, 17:54
Próbowałem tej metody ale u mnie jest problem z importem zawartości poprzez przeciąganie z okna do okna. Nie wiem dlaczego, ale tak już jest i mogę tylko importować z menu. I tu wyszło, że w backupie są pliki "nieimportowalnego" typu. Próbowałem też zrobić nową "pustą" trasę i sesję do których wczytałem wszystkie pliki z backupu, łącznie ze starym configiem.txt. Pozmieniałem Kuidy tak, żeby wszystko pasowało i nawet udało się to zatwierdzić ale i tak nic to nie dało.
W końcu wkurzyłem się i doszedłem do wniosku, że szybciej zrobię tę mapę od początku i wykasowałem wszystko
Tak przy okazji, jak już poskładałem na nowo mapę i połączyłem warstwy trasy wszystko jest OK, ale teraz jak wyłączę warstwę trasy to warstwa sesji jest pusta. Wynikałoby z tego, że nie jest obojętne, co się z czym łączy bo może się zdarzyć, że po połączeniu teraz trasy i sesji znowu będzie pusto. Trzeba raczej łączyć warstwę sesji do warstwy trasy a nie odwrotnie. Sklonuję tę mapę i będę eksperymentował jeszcze
Wysłany: 16-07-2017, 22:38
Po próbach wyszło na to, że jeżeli łączymy mapy to później nie wolno łączyć warstw trasy ze sobą. Trzeba najpierw jedną połączyć z warstwą sesji a potem drugą z warstwą sesji. Przy tej kolejności działania nic nie znika