Pomógł: 15 razy Wiek: 42 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 279 Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-03-2008, 13:58
Jedyne co widziałem na ten temat to ten wątek na Auranie.
http://forums.auran.com/t...ead.php?t=23448
W skrócie chodzi o to żeby zrobić oprócz obiektu także niewidoczny "most" z cieniem tego obiektu i podlinkować cień potem do samego obiektu.
Z Ernie`m kombinowaliśmy nowe tablice peronowe z nowym skryptem, aby nie wychodziły krzaki z polskimi literami - udało się, zaproponowałem też cień pod literkami no i fajnie to wyszło, tyle, że w nocy również byl aktywny napis cienowy... miałem nadzieję, że da się to jakoś skryptem regulować... ale jakoś umilkło wszystko w tej sprawie.
heh... no rozumiem o co chodzi :) Chciałem zarzucić ideą.
Zapytam się Erniego czy da radę coś zrobić z samym cieniem.
Fajnie by bylo gdyby jeszcze ten cień przemieszczał się przeciwnie do ruchu słońca po niebie :)
He, to chyba za kilka kolejnych wydań gry.
Kiedyś pamiętam stworzyłem swoją pierwszą mapkę na Trainz 1.1.1pl, oczywiście z mostem i tunelem, jak zobaczyłem cień to ... i tak po kilkunastu lata problem cieniowo/opadowy pozostał :)
Wysłany: 17-03-2008, 08:02
Tak, obrócisz obiekt razem z cieniem. Jest idea z niby-mostami, ale ma ona wiele wad. Pozatym i tak często zdaża się, że mapka tnie się. No dodatkowe cienie jej nie pomogą. Może kiedyś... Ale jakoś nikt nie wie czy Auran Jet kiedyś doczeka się modernizacji.