Poprawiłem drzwi i ujawniła się konieczność kolejnej ingerencji w 3d pudła: za szerokie drzwi. Przy pierwotnej ich wysokości proporcja były OK, teraz trzeba przerobić otwory drzwiowe i same drzwi. Tak to jest, gdy nie ma się szczegółowej dokumentacji
Ona ma tyle samo zwolenników co i zaciekłych przeciwników. Trza dbać o ich zdrowie coby się nie przekręcili.
A na poważnie: potrzebuję do jej wykończenia zdjęć poglądowych szczególnie dachu. Półproduktu nie wydam.
U mnie w Zamościu są kładki nad torami. Myślę, że mógłbym pomóc ze zdjęciem, ale z tego co mi wiadomo aktualnie prowadzony pociąg przez Gamę jest zastąpiny przez autobusy. Poza tym jeżdżą one bardzo wcześnie i bardzo późno, więc wątpie, że zdjęciem na którym nic nie widać Ci pomogę
Jak już pisał PTram, na jego stronie pojawił się wagon barowy 407A.
Trochę o wagonie można dowiedzieć się tu i tu .
Dziękuję Kolanziomowi za materiał na tex jak i poświęcony czas oraz konstruktywne porady i wskazówki. Biorąc pod uwagę "szeroką dostępność dokumentacji technicznej oraz zdjęciowej" myślę, że jak na pierwszy model wagonu spod mojej ręki nie jest źle i jestem z niego zadowolony.
A teraz słowo do "fanów" z dzisiejszego SB.
Dzięki za słowa uznania. Zważywszy na fakt, że straciłem na niego ok. 200 godzin, jestem bardzo podbudowany Waszą postawą. Wielokrotnie mówiłem, że mam wielkie braki w umiejętności obróbki grafiki rastrowej, ale stoję na stanowisku, że lepiej mieć i używać coś gorszej jakości niż najlepsze nic. Z chęcią Wam udostępnię siatki 3d wnętrza wagonu może zrobicie je lepiej ode mnie i wydamy aktualizację.
Musze przemyśleć czy warto cokolwiek publikować w przyszłości.
Pomógł: 27 razy Wiek: 29 Dołączył: 20 Lis 2011 Posty: 1031 Skąd: Paris
Wysłany: 12-02-2018, 19:54
Hej Rysztur, ten 407A to fajny temat i osobiście dziękuję, że podjąłeś się zrobienia modelu tego typu wagonu. Sam model jest wykonany dobrze, a wspomniałeś, że to pierwszy model wagonu, który wykonałeś - fajnie. Podczas oględzin znalazłem kilka bubli, które warto poprawić, by w przyszłości otrzymać perfekcję:
oraz
Jak widać na powyższych screenach, przy oznaczeniu w postaci czerwonego pasa zjechała się tekstura. Ten sam efekt wyszedł w przypadku akumulatorów pod pudłem wagonu. Warto to poprawić, bo mocno rzuca się w oczy przy bliższym kontakcie z wagonem.
Tutaj natomiast brakuje sensownej tekstury stopni, tekstura mocowania buforów nijak tu pasuje.
Problemem jest również wyżej pokazane okno. U Ciebie ma zbędną ramę - w realu to okno jest nieotwieralne.
Wnętrze nie należy do najwyższej jakości produkcji, można pokusić się o lepszą teksturę. Od razu poprawi to odbiór całego wnętrza, a nie jest ono jakoś super mega widoczne przez te okna, więc wystarczy.
Myślę, że jak na pierwszy wagon jest naprawdę dobrze i pod okiem Piotra znajdziesz w tej zabawie sens bytu. Głowa do góry, nie przejmowałbym się tym paplaniem znawców na SB, rób swoje, bo lepiej robić cokolwiek, niż siedzieć i pisać zbędne pierdoły na SB, jaka to nasza kolej jest fe i ble. Sam nie jestem znawcą i usłyszę zapewne, że nie mam prawa głosu, bo nic sensownego do sceny nie wniosłem, ale irytuje mnie takie przygadywanie i prosiłbym o odrobinę szacunku do innego twórcy.
Dzień dobry. Jak tam postępy nad SU160? Wysłał Panu ktoś te zdjęcia dachu? Jest mi bardzo przykro, lecz ja nie mogę, gdyż aktualnie na Podkarpaciu zamiast SU160 wprowadzili Nurki :) .
Witam! Odgrzeję kotleta. Czy jest ktoś w stanie podesłać mi przewijającego się tu wcześniej Ty45? Uprzedzam parę odpowiedzi:
1. Linki wygasły;
2. Pisałem do autora, który nie jest w stanie aktualnie podesłać mi modelu
Proszę o pomoc
_________________ Jeżeli czegoś nie da się zrobić, potrzebny jest ktoś, kto o tym nie wie – przyjdzie i to zrobi.
To jeszcze raz ja się zgłaszam. Do tego teigreka potrzebne są następujące kuidy, których nigdzie nie mogę znaleźć:
kuid:366515:100123
kuid:366515:1241
kuid2:366515:50045:1
Byłbym wdzięczny za podesłanie tematu
_________________ Jeżeli czegoś nie da się zrobić, potrzebny jest ktoś, kto o tym nie wie – przyjdzie i to zrobi.
Witam. Ostatnio przypomniało mi się, że mam jedno nagranie GAMY z wiaduktu na dysku. Czy mógłbym panu podesłać link do screena z nagrania? Nagrywałem wtedy z moim normickim kolegą, który się strasznie darł...