Pomógł: 4 razy Wiek: 44 Dołączył: 13 Sie 2009 Posty: 558 Skąd: Bytom-UK.
Wysłany: 08-07-2013, 02:23
Troszkę wody upłynęło od ostatniego wpisu. A ponieważ powolutku, ale konsekwentnie zbliżam się ku ukończeniu nowego modelu postanowiłem pokazać, co to wyszło, poddać go waszej ocenie tak, aby powyłapywać ewentualne babole i niedociągnięcia etc.
Wstępem…
Tematem niniejszego opracowania jest wąskotorowa lokomotywa spalinowa (Lxd2) oznaczona fabrycznie typem L45H, produkowana w latach 1964-1987 przez Rumuńskie zakłady „FAUR” (Wcześniej zwane „23 August”) z Bukaresztu. PKP zakupiło łącznie 165 sztuk tych lokomotyw, z czego 25 trafiło na GKW.
Na kolejach PKP jak również na niektórych kolejkach przemysłowych zostały oznaczone serią Lxd2, co tłumacząc daje nam L-lokomotywa spalinowa X-czteroosiowa D-z silnikiem wysokoprężnym 2-z przekładnią hydrauliczną.
Konstrukcja…
Pudło lokomotywy osadzone na dwóch wózkach dwuosiowych (B, B) składa się z dłuższego przedziału maszynowego w przedniej części oraz krótszego przedziału maszynowo - elektrycznego w części tylnej. Kabina umieszczona pomiędzy przedziałami została wypuszczona na boki poza obrys przedziałów do szerokości ostoi. Wyposażona w dwa pulpity umieszczone po prawej stronie kabiny w obu kierunkach jazdy. Sercem lokomotywy był 450 konny, wysokoprężny silnik Maybach MB 836Bb rozpędzający 32 tonową lokomotywę do 36 km/h.
Moja sztuka…
Na warsztat trafiła lokomotywa o numerze 352 (Nr fab: 20567) , zbudowana w 1967 roku dla Górnośląskich Kolei Wąskotorowych. Regularną służbę rozpoczęła w 1968 roku, była drugą lokomotywą z pierwszego zamówienia (6szt). Jednak pod kilkoma względami wyjątkowa. Była to ostatnia lokomotywa, która otrzymała tabliczkę znamieniową ze starą nazwą producenta „23 August”, stare logo na froncie i tyle lokomotywy, ostatnia, która nie otrzymała tachografu, pudło lokomotywy zbudowane w całości z gładkiej blachy. Wisienką na torcie jest już cała lokomotywa, ponieważ w chwili obecnej jest to najstarsza, czynna lokomotywa tego typu w Polsce. Dzięki temu, że nadal żyje posłużyła, jako dawca materiału na model.
Tyle o lokomotywie, czas na model…
Pierwsza wersja lokomotywy Lxd2 mojego zawiera multum błędów wieku dziecięcego, najistotniejsze to dwustronne mapowanie, znaczące błędy w geometrii siatki, czy ilość zbędnych poligonów.
Obecny model odziedziczył jakieś 15-20% siatki starego, a i to poddane zostało liftingowi i odchudzeniu. Generalnie cała bryła lokomotywy powstała na nowo, z większą starannością o wymiary, piony i poziomy. Detale jak kulki, kuleczki, rurki i klameczki straciły średnio ¾ poligonów. Mapowanie jednostronne, textury robocze, więc jeszcze ważą sobie troszkę. Zrezygnowałem z Normalmap na elementach dodatkowych jak tabliczki, logo etc. NM została na pudle, ostoi i dachu. W ruchu (animacja) są: Wentylator, drzwi po obu stronach kabiny, Lampy 3D, żaluzje i szyby przesuwane w kabinie. Kabina oparta na nowym materiale z trybem nocnym.
Całość zamknęła się w 10829 poligonach. (Bez obiektów z animacją).
Bardzo ładny tworek, aż za ładny . Mając przed oczami Polską wąskotorówkę, wydaje mi się, iż tabor jest bardziej zaniedbany - taka moja subiektywna teoria. Jeśli miałbym wskazać coś co rzuca się w oczy, będą to te miejsca:
No więc o co mi chodzi... Wydaje mi się, że powinieneś dać jakiś cień w okolicy tych elementów, bo jest troszkę jakby zbyt idealnie oświetlone. To powinno załatwić sprawę .
Ostatnio zmieniony przez fallowdeer 08-07-2013, 02:40, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 08-07-2013, 06:46
Dawno Ciebie nie było ale powrót szykuje się zaiste bombowy. Warto będzie poczekać na wersję gotową dla mas. . Mam nadzieję, że po tym modelu zagościsz na scenie trochę dłużej.
Pomógł: 4 razy Wiek: 44 Dołączył: 13 Sie 2009 Posty: 558 Skąd: Bytom-UK.
Wysłany: 04-10-2014, 12:23
Szykuję właśnie się do położenia górek w Tarnowskich Górach i stwierdziłem że by się przydały hamulce torowe, więc takowe poczyniłem.
Całość oparłem na teksturach Wojtka tak by zachować zgodność z jego torami, podstawowa siatka zbudowana jest z 2000 poly całość posiada 4 poziomy LOD. Texy jak u Wojtka. Jako ze w necie molo na temat fotek można znaleźć troszkę pokombinowałem a efekty poniżej.
Ciągle nad tym pracuję więc proszę o opinie i ew. porady.