FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: mnich3001
28-04-2008, 02:00
jestem tu nowy ...

dzieci neostrady
edukować
31%
 31%  [ 31 ]
banować
68%
 68%  [ 68 ]
Głosowań: 91
Wszystkich Głosów: 99

Autor Wiadomość
mnich3001 
Administrator

Wysłany: 20-02-2008, 12:46   jestem tu nowy ...

pajonk999 w http://www.trainz.pl/_forum/viewtopic.php?t=23 napisał:

To, ze jestes ode mnie o 20 lat staszy nieznaczy ze mozesz mnie obrazac i nazywac dzieckiem neostrady
Inieoceniaj mnie po kilku postach bo nic o mnie niewiesz i bys sie zdziwil jak bys sie dowiedzial kim jestem i czym sie zajmuje,a wiec daruj sobie idiotow i dzieci neosrady bo takiemu starszemu panu to nieprzystoi.
Wgralem 2 lokomotywy posciagalem do nich wszystkie elementy silnik wozki itp i te programy tez i wreszcie mi sie pojawile one w grze stoja na torze ale nieda sie nimi jezdzic ,sa jak wagony moge je tylko do skladu dolaczyc i tyle... silnik wgralem.
ps.Mnich i troche szacunku dla nowego forumowicza

oraz

Juz niebadz taki madry
To xxx skad niby mam pobrac te dodatki e ? ty siedzisz w tym noc i dzien przed pare lat pewnie to wiesz , ale ja niewiem

To tylko cześć z tfu-rczości naszego nowego pupilka. Chciałbym, aby te 2 zacytowane posty stały się początkiem do dyskusji.

Jak zapewne każdy z Was pamięta, co jakiś czas pojawia się i znika user, który za nic ma obowiązujące w sieci zasady, ma w d...e wszystko i wszystkich i pewnie gdyby nie to, że potrzebuje pomocy pewnie by nas tu wszystkich osobiście rozszarpał.

Tak więc, czy nasz "NOWY" pupilek może wszystko?

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 20-02-2008, 12:50   

osobiscie uwazam ze nalezy mu sie ostrzezenie.
bo do kolesia mozna mowic ale i tak nic z tego nie bedzie...

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 20-02-2008, 12:52   

Opcje ankiety są ciekawe, trzeba by to rozważyć, a więc wg. mnie:
- Edukować: Żeby edukować to trzeba chęci dwóch stron. A jeśli koleś wyjeżdża z epitetami, bo nie podoba mu się to, co ktoś powiedział, to dla mnie edukacja nie ma sensu. Takich ludzi to trzeba albo do przedszkola cofać albo...
- Banować: Noob ma ostrzeżenie, każdy "normalny" user na pewno trzeźwym okiem spojrzał by na sytuacje, starał się poprawić. Warn to taka opcja 'upomnienia', jeśli zaś upomnienie nie skutkuje to wiadomo, trzeba karać.

Wydaje mi się że na edukacje przy ów osobniku za późno, więc wg. mnie Ban na pisanie. Może obserwując nas, jak piszemy, zobaczy swoje błędy, zawsze "mocniejsze kary" wpływają lepiej.

Pozdrawiam.

Wariat
trainz

Wysłany: 20-02-2008, 12:57   

Wyeliminować ze środowiska... Będzie spokój. I płacz osoby wyeliminowanej i ewentualnie poprawa po okresie 30 dni :P
Ostatnio zmieniony przez Wariat 20-02-2008, 12:57, w całości zmieniany 1 raz  

MarkG
super user
Geodeta

Wysłany: 20-02-2008, 13:17   

To jest po prostu obrażenie administratora i innych. Proszę o bana dla tego pana.

Thalys 
znawca
Jack Sparrow

Wysłany: 20-02-2008, 13:23   

TRSMarcin, Ty na te bany też się kwalifikujesz...

Co do ankiety, jedynie banować, nie ma sensu tracić czasu na edukacje tych istot, bo to i tak nic nie zmieni, najlepiej odizolować...

MarkG
super user
Geodeta

Wysłany: 20-02-2008, 13:27   

Thalys, obrażać to ciebie nie będę. Przeklinać też, a więc o co chodzi. A co dopiero tak do Przeklinania na Admina. Na moim forum zobaczyłem już dwóch takich mądrali.
P.S. Wiem, że nie na temat: Będę dzisiaj spokojny, bo nie mogę 3 palcem u prawej ręki ruszać, a więc wiadomo, że się tak nie stanie.
Ostatnio zmieniony przez MarkG 20-02-2008, 13:28, w całości zmieniany 1 raz  

mnich3001 
Administrator

Wysłany: 20-02-2008, 13:42   

To może dziękujmy opatrzności, że masz te 3 palce niemrawe :)

Skupa
zaawansowany

Wysłany: 20-02-2008, 13:44   

Koleś co Nas Wszystkich obchodzi że nie możesz ruszać palcami, to nie jest Forum
Dr. PaiChiWo tylko Forum Miłośników kolei i Gier z koleją związanych także z bastuj
z takimi GŁUPIMI postami bo wszędzie już siejesz zamęt.

SKUPA!!

Lord
super user

Wysłany: 20-02-2008, 13:46   

Oj potrzeba twardej reki moderatora, potrzeba... :)

Kamil 
znawca
Miedziak ;]

Wysłany: 20-02-2008, 13:54   

Ja z kolei uważam że forum powinno być dostępne od 13 roku życia. Sory ale taka jest prawda. Może by ograniczyło lawinę takich osób jak on.

Lord
super user

Wysłany: 20-02-2008, 13:56   

Tiaaa... ciekawe jak osobnika zweryfikujesz, i tak każdy cwaniak poda przy rejestracji wiek > 13.

Wariat
trainz

Wysłany: 20-02-2008, 13:58   

Proste 2 zabiegi: kod z obrazka i weryfikacja kuid (jak przy starym forum) To według mnie starczy...

Skupa
zaawansowany

Wysłany: 20-02-2008, 14:01   

No tak ale Mnich napisał że zrezygnował z kuid'u bo jest też dużo osobników posiadających
Gry gazetkowe.

Kamil 
znawca
Miedziak ;]

Wysłany: 20-02-2008, 14:02   

To mam jeszcze lepszy pomysł ale raczej nie przejdzie :P Chodzi o to aby stworzyć piaskownicę. Polegało by na tym że np. użytkownik X który pisze wartościowe posty oraz nie spamuje mógł po kilku tygodniach zostać zatwierdzony przez administratora oraz moderatorów.

Skupa
zaawansowany

Wysłany: 20-02-2008, 14:04   

Też jestem za takim pomysłem, to by było dobre.

Wariat
trainz

Wysłany: 20-02-2008, 14:04   

Cytat:
No tak ale Mnich napisał że zrezygnował z kuid'u bo jest też dużo osobników posiadających

No nie wiem. Wątpię aby osobnik 10-12 letni umiał założyć konto na auranie...

zgred
znawca
freelancer

Wysłany: 20-02-2008, 14:47   

No cóż... osobiście jestem za banowaniem takich "forumowiczów". Dłuższe gadanie na ten temat raczej nie ma sensu... . Bo i tak wyjdzie a to że mówimy/piszemy do "ściany".

margera
zaawansowany

Wysłany: 20-02-2008, 14:53   

wydaje mi sie ze na poczatek ostrzezenie slowne, a potem jezeli sie do niego nie ustosunkuje, to z miejsca ban i koniec rozmowy. nie ma co nawet wchodzi w dyskusje z takimi.

Patrol
zaawansowany
PL-PLKW

Wysłany: 20-02-2008, 15:07   

Również jestem za banowaniem.

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 20-02-2008, 15:20   

Ktoś wspomniał o obowiązkowym wpisywaniu daty urodzin. Z moich obserwacji wynika iż takie małe trolle wpisują swoją datę urodzin. Można by na forum kogoś konkretnego, cierpliwego mianować na jakiegoś...Noobo-Tępiciela ew. Edukatora, który za zadanie miałby właśnie hmm...opiekę(?) nad trollami, ewentualnie szybkie wybicie pewnych pomysłów z głowy, szybkie banowanie czy coś w tym stylu. Taki opiekun dzieci Neo ;) Piaskownica to specyficzny sposób izolowania. Który często powoduje więcej złego niż dobrego. Bo trzeba pamiętać że nie każdy 12 latek zachowuje się jak dziecko Nerwo. Bo banować każdego 13 latka chyba nie trzeba?

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 20-02-2008, 15:48   

Nie wiem jak Wy, ale ja uważam że zasady gry są proste. Facet albo grupa facetów poświęca swój $, zakłada serwis, pielęgnuje serwis, poświęca swój czas którego nie mają żeby działał i był fajny, znają zasady gry obowiązujące w całym necie i ogólnie robią coś dobrego, tak? No to należy się im szacunek że to robią i włażenie z kopa z jobami i pretensjami kwalifikuje się do natychmiastowego wysłania na marsa.

Gołym okiem po pierwszych paru postach delikwenta widać czy jest to faktycznie nowy zagubiony user którego warto edukować czy krzykacz i pieniacz co przyszedł manifestować jaki jest fajny.

Tu sprawa wg. mnie jest oczywista.

kontra
świeżak

Wysłany: 20-02-2008, 15:59   

Dziecku nie wytłumaczysz, że robi źle. Znam to z własnej skóry :)

Dlatego, jeśli na forum są osoby, które mają cierpliwość zająć się "edukacją" to nie widzę problemy, żeby dzieci naprowadzać na doroślejszą drogę. Ale jeśli mamy sobie nimi głowy nie zawracać to banan na jakiś czas. Może sami zrozumieją co robią źle...

Alana 
znawca

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 20-02-2008, 17:32   

troll to zwierze terytorialne i w dodatku z wysokim poczucie krzywdy i calkowitmy brakiem zrozumienia dla tego ze ktos inny jest wazniejszy niz on
banana jak dawac to raczej na dobre bo jak mu zejdzie to bedzie skomlenie a dlaczego a ja niewinny itp
przerabialam to na DC juz nieraz

mlucz
świeżak

Wysłany: 20-02-2008, 19:14   

Witajcie Drodzy Forumowicze.

Chciałbym i ja dodać coś od siebie, jak mogę.

Drogi Mnichu3001. Sam fakt, że przytoczyłeś tu wypowiedzi naszego nowego kolegi już świadczą o tym, że krew Ci się w żyłach wzburzyła... Ale to zrozumiałe. Jak dla mnie i reszcie Forumowiczów. Myślę jednak, że ważniejsze jest samo postawienie pytania i wywołanie go w takiej formie już na początku kolejnej odsłony wspaniałego Forum. Dobrze się stało. Można powiedzieć: strzał w dziesiątkę.

Myślę, że prędzej czy później uda się wypracować taki standart, w którym nie będzie nieścisłości i każdy z Forumowiczów sam będzie w stanie określić co można, a czego nie w podobnych sytuacjach na przyszłość.

I żeby nie przedłużać, to zgadzam się z wypowiedzią Kontry. Mianowicie, można by powiedzieć, iż od starszego pokolenia przechodzą wszelkie wzorce zachowań na młodsze pokolenia. Tak i tu są osoby bardzo doświadczone (w pisaniu postów, sposobie rozwiązywania problemów, zaawansowanym poruszaniu sie po grze, dodatkach i programach np. graficznych) oraz osoby świeże, nowe, które nierzadko dopiero co zainstalowały TRS2004 na swoich kompach, znalazły To forum, no i wtedy - ale nie musi to być reguła - jest tak jak w tym przypadku. Postaram się nazwać to dyplomatycznie: ścierają się dwa różne światy... (tu wpisać to, co każdy uważa za stosowne). Następuje arcyciekawa sytuacja. Według mnie: mamy, często niepowtarzalną, sytuację w której, możemy - czasami przez szczęśliwy zbieg okoliczności - pomóc komuś w drobiazgu, i ta osoba będzie naprawde szczęśliwa. Niestety częściej jest tak, że adresat naszej pomocy po prostu nie rozumie, a już całkowite nieporozumienia wychodzą, gdy mamy do czynienia z kimś, kto nie wie, że każde pytanie to jest czyjś czas (takich osób jest sporo). A to już przy paru dziennie podobnych pytaniach po prostu nudzi lub jak ktoś uważa, denerwuje. Może czasami spróbujmy zrozumieć "nowych", zasypujących Forum standartowymi pytaniami. Uzbrojmy się w cierpliwość. Przypomnijmy sobie nasze początki na Tym lub innym forum. Nie chcę nikogo bronić. Wiem tylko, że na agresję nie powinno się odpowiadać agesją (tu można wstawić dowolne słowo, np. chamstwo). Pamiętam, jak w poprzedniej edycji była taka krótka nota, z którą każdy zakładający konto na Forum, musiał co najmniej przeczytać, zapoznać się. Może warto do tego wrócić - ułożyć kilka krótkich punktów, w miarę przyswajalnych przeciętnemu zjadaczowi chleba. A co do kar, hm... noobów. Jest tu szeroki wachlarz możliwości, że tak to wyrażę. I jednocześnie powołam sie na Waszą pamięć do poprzednej edycji Forum. Może to i nie jest oryginalny pomysł, ale moderatorzy doskonale dawali sobie radę. Pewnie, nie zawsze popierałem ich metody, albo raczej rzadko, ale teraz tak być nie musi. Na ostre, nietonowane wypowiedzi proponowałbym po prostu zakańczać dyskusje, a moderator wchodziłby do akcji z np. ostrzeżeniem. Fakt, technicznie trudno wykonalne, z tego powodu, iż musiałby On śledzić na bierząco wszystkie dyskusje. Miałby on "gotowca", którego po prostu by wklejał jako kolejną odpowiedź. No ale propozycji jest naprawde dużo i liczę, że to nie jest ostatni post w tej sprawie. I wracając do pokoleń: w sytuacji, gdy pokazuje się "niechciany" post nie reagujmy impulsywnie. Pokażmy kolejnym - może przyszłym - Mnichom czy Chesterom (i oczywiście wielu, wielu innym wspaniałym twórcom - że nasze środowisko jest nie tylko hermetyczne, ale i tolerancyjne oraz pomocne. Wiem, że takie jest. Ale chodzi mi tu o pomocne nie tylko technicznie. Także merytorycznie. Pokażmy jak się rozwiązuje trudne sprawy. Bądźmy twardzi i nieustępliwi, a zarazem wyrozumiali. Myślę, że gdy wypracujemy tu złoty środek - chociażby coś zbliżonego - kolejne przybywające tu fale "młodzieży" same będą pilnowały siebie i innych. Tak, temat jest spory. Mam nadzieję, że to nie jest ostatni post w tej sprawie.

I kończąc odpowiem na postawione przez Mnicha3001 pytanie: Ani Nowy, ani nikt inny nie ma prawa nikogo obrażać, używać niecenzuralnych słów i zachowywać się w sposób uwłaczający komukolwiek. Ale... viceversa.

Tak czy inaczej, temat jest potrzebny. Moim mottem jest: szanujmy się.

Gorąco pozdrawiam twórców stron trainz.pl jak i wszystkich forumowiczów.

Odpowiedz do tematu