FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Skrypty loków (i nie tylko) pod 19SP2
Autor Wiadomość
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 301 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4335
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 20-03-2021, 18:01   Skrypty loków (i nie tylko) pod 19SP2

Udało mi się rozwiązać problem powodujący zawieszanie się gry w trakcie używania loków i wagonów na moich skryptach a także na rozmaitych klonach i przeróbkach tych skryptów.

Rozwiązaniem tymczasowym było wywalenie SetHeadlightState(), co jednak powodowało, że oświetlenie "trainzowe" w loku nie miało żadnego powiązania z coronami/meshami reflektorów (tymi sterowanymi skryptem). Było to oczywiście "be", więc trzeba było temat ogarnąć.

Przy okazji pisania "nowej PVL" rozwiązałem ten problem na dobre. Oczywiście zachowując powiązanie świateł gry z coronami/meshami na czole i z tyłu pojazdów. Ponieważ skrypty trzeba i tak poprawiać "ręcznie", nie podaję tu dokładnego sposobu, co i gdzie wywalić lub dopisać.

Poproszę autorów taboru pracującego na tych skryptach (a także na skryptach Qcyka i nie-ADHD Adamstana, bo to to samo) o kontakt, ogarniemy to tak, że będzie działać w najnowszym trawniku. We wcześniejszych wersjach oczywiście też.
Przy okazji pochwalę się, że "nowa PVL" ma tez funkcjonalność w pełni samoczynnych interaktywnych sprzęgów śrubowych, wężyhamulcowych i roboczych. żadne tam ręczne zaptaszanie węży czy haków w pojedynczych wagonikach - wszystko samo się czepia jedno do drugiego, można powiedzieć, że wreszcie między wagonami wygląda jak powinno :-D Testy trwają, współpracuję w tym temacie z kilkoma naszymi modelarzami.

P.s. Wszelkich "grzebaczy" poproszę o wzięcie na wstrzymanie. To dotyczy tylko (!) twórców taboru, ewentualnie osoby, którym twórcy przekazali w opiekę swoje pojazdy. Nie będzie "daj bo ja chcem se poprawidź loka plz". Ma to zrobić autor i wydać "po swojemu". Grzebaczom robiącym dla siebie, w celach "chcem siem nauczydź" podziękuję.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005



Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 589
Skąd: Kraków
Wysłany: 21-03-2021, 10:34   

A jak to się ma do tego faktu, że pod SP3 wydanym niedawno już działają loki, które w SP2 powodowały zacinanie się i w efekcie zawieszały grę? Sam to osobiście sprawdziłem, chociażby na taborze z Trainz Marketu. Trzeba było tylko je ponownie zainstalować nawet tym samym, oryginalnym plikiem. Nie wiem na czym to polega, ale może ktoś tam w końcu coś wymyślił w tej Australii ?
_________________
KUID:269437
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 301 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4335
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 21-03-2021, 12:12   

Peeet2005 napisał/a:
A jak to się ma do tego faktu, że pod SP3 wydanym niedawno już działają loki, które w SP2 powodowały zacinanie się i w efekcie zawieszały grę? Sam to osobiście sprawdziłem, chociażby na taborze z Trainz Marketu. Trzeba było tylko je ponownie zainstalować nawet tym samym, oryginalnym plikiem. Nie wiem na czym to polega, ale może ktoś tam w końcu coś wymyślił w tej Australii ?


Ma się tak, że mam Platinum z najnowszym buildem, a w nim te loki dalej nie działają. A podobno platinum pierwszy otrzymuje najnowsze poprawki, na równi z plusem.
Poza tym dochodzą sprzęgi i nowe funkcje w skrypcie, a także całość oparta jest na library - co pozwala w przyszłości błyskawicznie rozwiązywać problemy ze skryptami, wydając poprawkę tylko do bibliotek.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005



Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 589
Skąd: Kraków
Wysłany: 21-03-2021, 12:25   

Ja mam zwykłą wersję europejską release assertions build 111831. Ale skoro będzie jakaś biblioteka to z pewnością nie zaszkodzi :)
_________________
KUID:269437
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 301 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4335
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 21-03-2021, 12:35   

Peeet2005 napisał/a:
Ja mam zwykłą wersję europejską release assertions build 111831.


Właśnie ja też. I mi zawiesza. Tylko nie od razu, jak wcześniej, a przy próbie ruszenia i jednocześnie zapalaniu/gaszeniu świateł.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
rysztur
zaawansowany



Pomógł: 65 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 985
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 21-03-2021, 12:39   

I ja mam wersję 111831 i potwierdzam słowa Radka. Na starych lokach zawiesza grę, nowe rozwiązanie działa bezbłędnie :-)
Ostatnio zmieniony przez rysztur 21-03-2021, 12:40, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005



Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 589
Skąd: Kraków
Wysłany: 22-03-2021, 10:37   Re: Skrypty loków (i nie tylko) pod 19SP2

RBach napisał/a:

Przy okazji pochwalę się, że "nowa PVL" ma tez funkcjonalność w pełni samoczynnych interaktywnych sprzęgów śrubowych, węży hamulcowych i roboczych. żadne tam ręczne zaptaszanie węży czy haków w pojedynczych wagonikach - wszystko samo się czepia jedno do drugiego, można powiedzieć, że wreszcie między wagonami wygląda jak powinno


Tak jeszcze zapytam czy te zapięte lub nie węże hamulcowe będą powiązane ze skutecznością hamowania pociągu ? Byłoby to takie rzeczywiste sterowanie a nie tylko efekt wizualny ;-)
_________________
KUID:269437
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 301 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4335
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 22-03-2021, 10:43   Re: Skrypty loków (i nie tylko) pod 19SP2

Peeet2005 napisał/a:
RBach napisał/a:

Przy okazji pochwalę się, że "nowa PVL" ma tez funkcjonalność w pełni samoczynnych interaktywnych sprzęgów śrubowych, węży hamulcowych i roboczych. żadne tam ręczne zaptaszanie węży czy haków w pojedynczych wagonikach - wszystko samo się czepia jedno do drugiego, można powiedzieć, że wreszcie między wagonami wygląda jak powinno


Tak jeszcze zapytam czy te zapięte lub nie węże hamulcowe będą powiązane ze skutecznością hamowania pociągu ? Byłoby to takie rzeczywiste sterowanie a nie tylko efekt wizualny ;-)


Nie. Gra nie umożliwia takiego uzależnienia.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Thalys 
znawca
Jack Sparrow


Pomógł: 34 razy
Wiek: 30
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 1322
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-03-2021, 20:11   

Radku, nie jestem pewny czy moje zabawki mają indywidualny skrypt czy też klona tego z loków, ale pierwsza obserwacja mówi, że moje bimbałki działają bez zarzutu.
_________________
BimbajMajster
http://www.trainzverve.com
https://www.facebook.com/trainzVERVE/
 
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005



Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 589
Skąd: Kraków
Wysłany: 24-03-2021, 07:57   

Faktycznie cofam moje poprzednie opinie. Trochę to dla mnie niezrozumiałe, bo zarówno na takiej testowej jak i już ukończonej mapie, sprawdzałem loki i jeździły w trybie DRIVE lub DRIVE to Trackmark. Z początku nie działały, ale po ponownej instalacji już było OK. Teraz próbuję uruchomić pociągi na innej mapie no i zonk :-/ Czasami ręce opadają jakie jeszcze niespodzianki nas czekają w związku z radosną twórczością programistów Auranu.
O innych problemach napiszę w odpowiednim dziale w nowym wątku.
_________________
KUID:269437
 
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005



Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 589
Skąd: Kraków
Wysłany: 28-03-2021, 17:02   

A tak w kwestii formalnej - nawiązując do mojego poprzedniego postu, chciałbym zapytać czy to rozwiązanie umożliwiające jazdę polskich loków pod Tereską SP2/3 będzie jakoś dostępne? I czy to będzie za free czy za jakąś opłatą ? :) Wszak za wiedzę trzeba sobie liczyć, a jak to mówią dziadek musiał sprzedać ostatnia krowę, żeby wnuk umiał poprawiać skrypty :-P :lol:
I jeszcze jedno, czy ta poprawka obejmuje też loki od Mr. Zgreda z Trainz Marketu?
_________________
KUID:269437
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 301 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4335
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 28-03-2021, 19:44   

Wszystkie te pytania proszę kierować do konkretnych autorów pojazdów.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005



Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 589
Skąd: Kraków
Wysłany: 31-03-2021, 19:19   

Dobrze by było jakby też kolega Zgred zabrał głos w tym temacie, albo chociaż udostępnił skrypty komuś kto by to usprawnił. Na chwilę obecną cały tabor ze sklepu dla użytkowników Tereski jest nie do użytku i można skierować go do kosza. Można też próbować oczywiście samemu, ale nie będzie to tak funkcjonalne jak oryginały.
_________________
KUID:269437
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 301 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4335
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 31-03-2021, 20:23   

Kupiłeś tabor z TrainzMarket i ci nie działa? To nietety musisz napisać do sprzedawcy, niech ci naprawi. To jest komercyjny projekt, więc niech support zapewnia ten, kto kasę skasował. Oczywiście, jeżeli chcesz, to napisz, że jest taki wątek na tym forum i poproś go o zabranie głosu. Chciałbym zauważyć tylko, ze Zgred ostatni raz był na tym forum w roku 2018, więc pisanie tu, że "mógłby zabrać głos" jest stratą czasu. On tego nie przeczyta. Od tego jest zapewne jakiś kontakt maliowy na TrainzMarket.

I żeby nie było - ja nie będę tego załatwiał ani nie będę tego naprawiał, jeżeli to miało sugerować to "zrobienie samemu". Drugi raz padło pytanie o trainzmarket: bez przesady, gość skasował "piniondz" a ktoś ma za darmo naprawiać? :-D

I żeby zamknąć temat - jeżeli jakiś tabor zostanie poprawiony, to poinformuje o tym sam autor. Wszelkie "aczy-akiedy" ze strony użytkowników od zawsze na tym forum są niemile widziane. Będzie, to będzie, wyjdzie poprawka. Temat jest na potrzeby techniczne dla twórców taboru i proszę, tego się trzymajmy :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 31-03-2021, 20:25, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005



Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 589
Skąd: Kraków
Wysłany: 01-04-2021, 11:01   

Co racja to racja i choć loki z TM miały zaznaczone że nawet i do TANE nie wszystkie się nadają to zwykła przyzwoitość nakazywała by odpisać na wiadomość. Oczywiście, że pisałem i na stronie sklepu i na FB ale bez odzewu.
Co zaś do poprawiania tych skryptów to przyznam się, że należę do grupy - jak to określiłeś "grzebaczy" i próbuję na własny użytek je sobie poprawić. Część już nawet udało mi się usprawnić ale właśnie z tymi z TM mam problem, bo są chyba zaszyfrowane :-/ W każdym razie mam dodatkowe zajęcie i nie narzekam za bardzo ;-)
_________________
KUID:269437
 
 
 
adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy



Pomógł: 61 razy
Wiek: 36
Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 1678
Skąd: Lubin
Wysłany: 01-04-2021, 11:52   

Wiesz, właściwie to ZTCW w tych skryptach zgreda nie ma jakiejś kosmicznej technologii. Przy odrobinie wysiłku równie dobrze możesz sobie oskryptować wóz od zera po swojemu ;)
_________________
Na warsztacie:
Ty2, EU07,ET22v2
wydane:
SN61, SU45v3, ET21, ET22, EN57, TKt48,SU46,SM/SP/SU42

http://adamstan-trainz.pl/
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 301 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4335
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 01-04-2021, 11:57   

adamstan napisał/a:
w tych skryptach zgreda nie ma jakiejś kosmicznej technologii.


Bo to po prostu kolejna mutacja skryptu Qnia albo mojego. Tyle że ma w gse i - jak napisałem wcześniej - nikt nie będzie w czynie społecznym naprawiał sklepowego taboru. Zresztą, nawet nie ma jak, bo np ja musiałbym go najpierw nabyć drogą kupna, tylko po to, żeby go za free naprawić (?) No way :-D
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005



Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 589
Skąd: Kraków
Wysłany: 03-04-2021, 12:40   

Wszystko racja, ale tak sobie myślę, że byłby to może dobry uczynek przedświąteczny, jakby oświecić niektórych użytkowników forum. To nie będzie żadna ingerencja w czyjąkolwiek twórczość a jedynie wiedza ogólna. Chodzi mi mianowicie o sposób jak się dobrać do plików *.gse i żeby je przerobić na zwykłe *.gs . Może nie da się, nie wiem, ale jeśli jest to możliwe to dobrze byłoby się zapoznać ze sposobem :)

Wesołych i spokojnych Świąt życzę wszystkim :-)
_________________
KUID:269437
 
 
 
rysztur
zaawansowany



Pomógł: 65 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 985
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 03-04-2021, 12:50   

Krótko i zwięźle: nie da się.
Nie można odwrócić procesu kodowania.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group